ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
«Σαρωτικές αλλαγές» και δεσμεύσεις για το κεφάλαιο, ο λογαριασμός και οι κούφιες υποσχέσεις στο λαό

INTIME NEWS

Το παραμύθι της καπιταλιστικής ανάπτυξης «για όλους» παρουσίασε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου, όσο και στη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, την ίδια ώρα που οι εξαγγελίες του, με τα νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τα ψίχουλα και τις δεσμεύσεις για νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα του λαού, επιβεβαίωναν πως η ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου δεν μπορεί παρά να είναι απολύτως εχθρική προς τις λαϊκές ανάγκες.

Σαρώνουν τα «εμπόδια» για την καπιταλιστική κερδοφορία...

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησής του «δεν θέτει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους» αλλά είναι πολιτική που δίνει «πρωταρχική έμφαση στην ανάπτυξη», προειδοποιώντας δηλαδή πως ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τα κέρδη του κεφαλαίου. Ως τους «τρεις βασικούς πυλώνες» της στρατηγικής της κυβέρνησης παρουσίασε την «αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος», τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων» και τις νέες διευκολύνσεις για τους τραπεζικούς ομίλους στην προσπάθεια απαλλαγής τους από τα «κόκκινα» δάνεια.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα, συνέδεσε το στόχο της μείωσής τους - για να βρεθεί περισσότερος «χώρος» για τη στήριξη του κεφαλαίου - με τη «βελτίωση της πολιτικής αξιοπιστίας της χώρας» και την πλήρη εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων και «δεσμεύσεων». «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα προκειμένου να εξασφαλιστεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος», είπε, συνδέοντας το μέτρο αυτό με την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων για την 4η «αξιολόγηση», ενώ προανήγγειλε ότι στο Γιούρογκρουπ της Παρασκευής η κυβέρνηση θα καταθέσει αίτημα για αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση «επενδύσεων», ξεκαθάρισε ότι αυτή θα βασιστεί στις «σαρωτικές παρεμβάσεις» στα «εμπόδια» που μπαίνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους, φέρνοντας ως σχετικό παράδειγμα τις υπουργικές αποφάσεις για το Ελληνικό, την «Eldorado Gold», με την οποία - όπως είπε - η κυβέρνηση συζητά την αναθεώρηση της σύμβασης, και το νέο «πιο επιθετικό» σχέδιο της COSCO.

«Σαρώστε τα αντικίνητρα για επενδύσεις, ακούμε να μας λέει η αγορά, και αυτό ακριβώς κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα νέα προκλητικά προνόμια που «αμπαλάρει» η κυβέρνηση για τη στήριξη της κερδοφορίας τους, όπως:

-- Τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο που φέρνει εντός των ημερών, με «απλοποίηση» των περιβαλλοντικών όρων «κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα», ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να μη δίνουν λογαριασμό, με νέες διευκολύνσεις για επιχειρηματικά πάρκα, «εκσυγχρονισμό» της νομοθεσίας για τα ΣΔΙΤ κ.ά.

-- Το «γενναίο σχέδιο για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων», με ένταση των εκβιασμών και πλειστηριασμών για τα λαϊκά σπίτια, νέο σύστημα εγγυήσεων για τις τράπεζες «κατά το ιταλικό πρότυπο» και «απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας» για τις επιχειρήσεις, προφανώς με ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των όρων για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Ολα αυτά ώστε οι τράπεζες «να επιτελέσουν το ρόλο τους», να τροφοδοτήσουν με ζεστό χρήμα και φτηνό δανεισμό έναν νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας, αλλά και για να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Τοις μετρητοίς οι φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο...

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε και πάλι τις νέες φοροαπαλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ για τους επιχειρηματικούς ομίλους, και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά και συγκεκριμένα τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, από το 28% που είναι σήμερα στο 20% σε δύο δόσεις (στο 24% αρχικά), «έργο» που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και του συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων στο 5% από 10%, που έρχεται να συμπαρασύρει σε αντίστοιχες μειώσεις και τα αδιανέμητα κέρδη προηγούμενων ετών που θα διανεμηθούν στους μετόχους μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Να σημειωθεί ότι, όπως εκτιμάται, η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα οδηγήσει σε μείωση του επιχειρηματικού φορολογικού κόστους ύψους 7 ευρώ για κάθε 100 ευρώ κέρδους.

Επιπλέον, με το φορολογικό νομοσχέδιο ως κίνητρο για την προσέλκυση «επενδυτών» προωθείται η δυνατότητα υπεραποσβέσεων στο 200%. Το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε βάθος χρόνου μέχρι και σε μηδενισμό του φόρου επί των επιχειρηματικών κερδών, ειδικά για εταιρείες «έντασης κεφαλαίου», αλλά και για άλλες επιχειρήσεις, μέσω των νέων κερδοφόρων επενδύσεων που πραγματοποιούν.

Ο λογαριασμός που θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού για τα παραπάνω θα είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό 500 εκατ. ευρώ, και έπεται συνέχεια, αφού η αναμενόμενη - λόγω ανάκαμψης - ενίσχυση των επιχειρηματικών κερδών θα συνοδεύεται και με νέες «οριζόντιες» φοροελαφρύνσεις.

...ακάλυπτες επιταγές στο λαό, που θα συνεχίσει να ματώνει

Στο πλαίσιο δε της προσπάθειας να καλλιεργηθούν κάλπικες προσδοκίες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή πάνω στο ήδη διαλυμένο αφορολόγητο όριο που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση, από το 22% που είναι σήμερα στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, από το 2020, με διατήρηση του σημερινού αφορολόγητου ορίου. «Διαφήμισε» επίσης μέτρα όπως τα ψίχουλα της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ, που κατά τ' άλλα θα καταργούνταν, καθώς και τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη από τη φοροληστεία, προκειμένου τα λαϊκά στρώματα, που δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να αντεπεξέλθουν, να «στραγγιστούν» μέχρι τέλους.

Ετσι κι αλλιώς πρόκειται για εξαγγελίες και μέτρα που σε τίποτα δεν αλλάζουν το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίζουν να ματώνουν από τη φοροληστεία και να πληρώνουν το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων, για να απολαμβάνει φοροασυλία το μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια ώρα, το όποιο όφελος θα προκύψει για τα λαϊκά νοικοκυριά θα είναι αμελητέο και θα εξαϋλώνεται μέσα στο πλήθος των αντιλαϊκών μέτρων που παραμένουν σε ισχύ, δημιουργώντας συσσωρευμένες υποχρεώσεις για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών σε εφορία, οργανισμούς παροχής υπηρεσιών, ασφαλιστικά ταμεία κ.ο.κ.

Ενδεικτική είναι η «ελάφρυνση» που προκύπτει από τις εξαγγελίες για έναν μισθωτό ή συνταξιούχο (χωρίς προστατευόμενα παιδιά) με ετήσιο εισόδημα στα 9.000 ευρώ. Θα καταβάλλει φόρο 32,76 ευρώ (από 80 ευρώ φέτος), με «όφελος» 47 ευρώ ή 3,9 ευρώ το μήνα. Μισθωτός ή συνταξιούχος με ίδιο εισόδημα (9.000 ευρώ) μέχρι το 2015 βρισκόταν κάτω από ύψος του αφορολόγητου και βέβαια δεν πλήρωνε φόρο εισοδήματος.

Για ετήσιο εισόδημα στα 10.000 ευρώ ο φόρος για το 2020 διαμορφώνεται στα 122,7 ευρώ, από 300 ευρώ φέτος και έναντι 100 ευρώ που ήταν στα εισοδήματα του 2015. Ετσι, ο φόρος εισοδήματος την επόμενη χρονιά θα παραμένει μεγαλύτερος περίπου κατά 23% σε σχέση με αυτόν του 2015...

Δωράκια και προνόμια «για όλους» τους επιχειρηματικούς ομίλους

Το σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» τους επιχειρηματικούς ομίλους έγινε και πιο συγκεκριμένο σχετικά με τα «δωράκια» που έταξε ο πρωθυπουργός για όλους τους κλάδους τους οποίους ιεραρχεί το κεφάλαιο:

-- Σε ό,τι αφορά τα «μεγάλα έργα», ξεχώρισε τις υποδομές που προτάσσει το κεφάλαιο σε Ενέργεια και «πράσινες» μπίζνες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα τη σχετική στρατηγική, με βάρος στις ΑΠΕ για νέες μπίζνες των «πράσινων» αρπακτικών.

-- Για τους κατασκευαστικούς ομίλους, εξήγγειλε αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του «φόρου υπεραξίας» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, έκπτωση 40% σε δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

-- Για τη ΔΕΗ, παρουσίασε ξανά το «τολμηρό» σχέδιο της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης», χαρακτήρισε τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος... ισορροπημένο σχέδιο για να ενισχυθεί η ρευστότητα της επιχείρησης, επανέλαβε ότι θα πουληθούν περιουσιακά της στοιχεία, όπως το δίκτυο, και τόνισε πως στόχος είναι η ΔΕΗ «να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας», «μπαίνοντας δυναμικά στις ΑΠΕ». Για το δε κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία, έδωσε εκ νέου υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα στο λαό της περιοχής για τα περί «μεταλιγνιτικής μετάβασης».

-- Σχετικά με το έτερο «χρυσωρυχείο» για τους επιχειρηματίες, αυτό της διαχείρισης σκουπιδιών, είπε γενικά και αόριστα πως δεν θα δεχτεί άλλο το «στοίβαγμα» των σκουπιδιών, την ώρα που στη Δυτική Αττική στήνεται νέα χωματερή, και μίλησε για «νέες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα» και για νέα τρελά κέρδη.

-- «Καλωσορίζοντας» τις νέες «επενδύσεις» των φαρμακοβιομηχάνων, έσπευσε να τους προσφέρει ένα ακόμα δωράκι: Τη δυνατότητα να συμψηφίσουν μέρος των επενδύσεων τους - μέχρι 50 εκατ. - με τις υποχρεώσεις τους για το «claw - back».

-- Την ευρωπαϊκή Οδηγία για την «απελευθέρωση» των μεταφορών έφερε ως μπούσουλα και για τον ΟΑΣΘ, ενώ σε σχέση με τα ΕΛΤΑ μίλησε για «δραστικό σχέδιο εξυγίανσης» «ώστε να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, διατηρώντας και το καθολικό της υπηρεσίας, και το πώς θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά σε logistics και ταχυμεταφορές».

-- Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, προανήγγειλε τη δημιουργία στο στρατόπεδο Γκόνου Ειδικής Οικονομικής Ζώνης για εξαγωγικές επιχειρήσεις, που θα απαλλάσσονται ακόμα και από τις ελάχιστες «υποχρεώσεις» για εργασιακά δικαιώματά, την ανάπλαση της ΔΕΘ, τη δημιουργία νέου τεχνολογικού πάρκου, που θα δημιουργηθεί όπως είπε από την ιδιωτική πρωτοβουλία, πρωτοβουλίες για «την προστασία του "brand" της Μακεδονίας», την ολοκλήρωση των συνδέσεων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με αυτοκινητοδρόμους και σιδηροδρομικό δίκτυο κ.ά. Ενδεικτικό είναι ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ελλάδας (ΣΒΕ) έσπευσε με ανακοίνωσή του να εκφράσει «την απόλυτη ικανοποίηση για την υιοθέτηση από τον πρωθυπουργό των προτάσεών του για την περιφερειακή ανάπτυξη».

Θεσμική «θωράκιση» της αστικής διακυβέρνησης

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη θεσμική «θωράκιση» της αστικής διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «αν ξεχώριζα μία θεσμική πρωτοβουλία, θα ήταν μία και μόνο, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, και την επιστολική ψήφο», προαναγγέλλοντας πως σύντομα θα έρθει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Στη συνέντευξη Τύπου επιχείρησε εν μέρει να απαντήσει στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αρχικές κυβερνητικές διαρροές, που μιλούσαν για ψήφο ακόμα και μεταναστών 3ης και 4ης γενιάς, λέγοντας πως «δεν δίνουμε κάποιο πρόσθετο δικαίωμα, ούτε διευρύνουμε τους εκλογικούς καταλόγους, ούτε αλλοιώνουμε το εκλογικό σώμα», αλλά «σκοπός είναι μια διευκόλυνση. Οποιος είναι εγγεγραμμένος, να μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του».

Για τη συνταγματική αναθεώρηση είπε πως θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του χρόνου. «Δεν έχω πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με την αλλαγή του Συντάγματος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η απλή αναλογική είναι απολύτως καταστροφική για τη χώρα» και ότι θα προτείνει εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει «κυβερνησιμότητα», ώστε, όπως και η κυβέρνησή του, η όποια αστική κυβέρνηση να έχει «λυμένα» τα χέρια της για τον νέο γύρο επίθεσης στο λαό.

Παρουσίασε τέλος μια σειρά από μέτρα για το «ψηφιακό κράτος» στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων, την ένταση της καταστολής, τις αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, όπου μίλησε για «εξορθολογισμό των προμηθειών», ηλεκτρονική συνταγογράφηση και νέους «κόφτες» στις ανάγκες των ασθενών, αλλά και προσλήψεις 2.000 νοσηλευτών και άλλων 2.000 γενικών γιατρών, «σταγόνα στον ωκεανό» των τεράστιων ελλείψεων, όπως επίσης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ώστε να απολαμβάνουν «άσυλο» οι επιχειρηματικοί όμιλοι, την «πλήρη αναθεώρηση» της Τεχνικής Εκπαίδευσης και το «νοικοκύρεμα» της δημόσιας διοίκησης, με προώθηση της «κινητικότητας».

«Φουλ» οι μηχανές για τις επόμενες αντεργατικές ανατροπές

Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, επιβεβαιώνοντας ότι το βασικό «λίπασμα» της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι η ένταση της εκμετάλλευσης, προανήγγειλε τον νέο γύρο επέλασης στους εργαζόμενους, βαφτίζοντας ξανά τα δικαιώματά τους και την υπεράσπισή τους «ξεπερασμένες ιδεοληψίες» και υπεύθυνους για την... αντίδραση της «αγοράς», που «αντιδρά με ευέλικτες σχέσεις, μεταφέροντάς τους σε υποδηλωμένη εργασία» και λέγοντας πως «η χώρα χρειάζεται σύγχρονη, ασφαλή και ευέλικτη αγορά εργασίας», συνέχιση δηλαδή της εργασιακής ζούγκλας και των γκέτο της εργοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, αφού υπεραμύνθηκε της κατάργησης του αιτιολογημένου λόγου απολύσεων, ακόμα και γι' αυτή την τυπική προστασία των εργαζομένων και μάλιστα με το απίθανο «επιχείρημα» ότι τους δυο μήνες που είναι σε ισχύ... δεν είχαμε εκτίναξη απολύσεων, εξήγγειλε:

-- τη μείωση των εισφορών της εργοδοσίας από 1/7/2020, σταδιακά κατά 5 μονάδες έως το 2023, «μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης», κάνοντας πραγματικότητα ένα πάγιο αίτημα της εργοδοσίας, που δίνει ένα ακόμα σφοδρό χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων,

-- την προσαύξηση στην αμοιβή των ευέλικτα απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για την υπερωριακή απασχόληση, που ακούγεται μόνο ως ανέκδοτο με τη ζούγκλα των δεκάδων διαφορετικών συμβάσεων εργασίας, τα «παραθυράκια» που προσφέρει η αντεργατική νομοθεσία και φυσικά την παντελή έλλειψη ελέγχων,

-- την «προσαρμογή» των ΣΣΕ «στα ευρωπαϊκά δεδομένα», προαναγγέλοντας δηλαδή παραπέρα υπονόμευσή τους και λέγοντας ότι από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται μόνο επιχειρήσεις υπό αναδιάρθρωση ή «διάσωση», ώστε, όπως χαρακτηριστικά είπε, «όλοι να βάλουν πλάτη» για τη διάσωση της επιχείρησης.

Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί και στα σχέδια για να βάλουν στο «γύψο» τα Συνδικάτα, μιλώντας για «εκσυγχρονισμό» του συνδικαλιστικού νόμου.

Για τις αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων είπε πως η κυβέρνηση «θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» και «παίρνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές συνθήκες», θέση που εκ των προτέρων υπονομεύει τις δίκαιες απαιτήσεις των συνταξιούχων και σε κάθε περίπτωση απορρίπτει το αίτημα για ανάκτηση των απωλειών που είχαν από τις μέχρι τώρα περικοπές.

Στο ίδιο πνεύμα είπε πως διατηρείται για ένα χρόνο ακόμα το έκτακτο επίδομα - ψίχουλο για τους συνταξιούχους, με ευχολόγια ότι «ελπίζουμε σύντομα να πάρει μια πιο μόνιμη μορφή», «ξεκόβοντας» δηλαδή κάθε συζήτηση για επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

Σχετικά με τα επιδόματα πείνας, παρουσίασε περίπου ως επίτευγμα πως «κανένα επίδομα δεν καταργείται», ενώ μίλησε για «συγκροτημένη προσέγγιση στο ζήτημα των ατόμων με αναπηρία» και «τολμηρές πρωτοβουλίες» το επόμενο διάστημα, προαναγγέλοντας επί της ουσίας νέους «κόφτες» στις ανάγκες τους.

Νέα επίθεση και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα σε αγρότες - επαγγελματίες

Ο πρωθυπουργός, στο μεταξύ, απέφυγε επανειλημμένα να απαντήσει για το τεράστιο κόστος παραγωγής που επωμίζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και επέλεξε να εστιάσει στις νέες αντιδραστικές αλλαγές που έρχονται με νέο νομοσχέδιο που προανήγγειλε έως το τέλος του μήνα, το οποίο θα αφορά τους συνεταιρισμούς, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης συγκέντρωσης της παραγωγής σε μεγαλεμπόρους και βιομηχάνους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χρειαζόμαστε κρίσιμο μέγεθος για να διεισδύσουν τα προϊόντα μας στις αγορές εντός και εκτός Ελλάδας». Δεν δίστασε μάλιστα για τις νέες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα να παρουσιάσει ως υποτιθέμενο αντιστάθμισμα τον προσανατολισμό των αγροτών στις... ΑΠΕ.

Εκ νέου εξάλλου παρέπεμψε στις καλένδες και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης για τους επαγγελματίες «έως το 2023», ισχυριζόμενος πως τάχα οι επαγγελματίες θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από το 29% στο 20% και από τη μείωση του φόρου για τα μερίσματα, διευκρινίζοντας πως έτσι «θα έχουν ένα κίνητρο παραπάνω να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα» και προαναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι «πολύ αυστηρή» στον έλεγχό τους.

Στη μέγγενη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών Ελληνοτουρκικά και Μεταναστευτικό

Αποκαλυπτικά για τη συνέχιση της εμπλοκής στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, όσο και στην προσπάθεια αυτά να παρουσιαστούν ως τάχα «εγγύηση» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ασφάλεια του λαού, ήταν και τα όσα σχετικά είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόθεσή του είναι να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, «με διάθεση συζήτησης», προκειμένου να βρεθούν «κοινά αποδεκτές» λύσεις, σημειώνοντας ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν «θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα αν έχει διάθεση για ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Σταθερά στη γραμμή που μπλέκει τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ακόμα βαθύτερα στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα παζάρια της Τουρκίας με τον ευρωατλαντικό άξονα, ζήτησε να «μη συγχέονται σε επίπεδο διμερών σχέσεων ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία», παρουσιάζοντας ως τέτοιο ζήτημα τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εκεί όπου η ΕΕ «δίνει αέρα» στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, είπε πως τάχα η Τουρκία «δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη» και υπεραμύνθηκε της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες κάτω από άθλιες συνθήκες στη χώρα μας, ως «μιας σωστής συμφωνίας, αμοιβαία ωφέλιμης για την Ευρώπη και την Τουρκία», τασσόμενος μάλιστα υπέρ της επέκτασής της, «αλλά όχι με τσαμπουκάδες». Μέσα εξάλλου σε αυτό το πλαίσιο, υπεραμύνθηκε και των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για ένταση της καταστολής, επιστροφές «όπως ορίζει η συμφωνία», επιτάχυνση για τη διαδικασία του ασύλου, ενώ παρουσίασε τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα ως «προσωρινό μέτρο».

Τονίζοντας εξάλλου τη στοίχιση της κυβέρνησης ΝΔ στα σχέδια της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός - που στην ομιλία του δεν έβγαλε άχνα σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών - στη συνέντευξη Τύπου επιστράτευσε ξανά τα περί «εθνικά επιζήμιας συμφωνίας, αλλά συμφωνίας κυρωμένης που δεν αλλάζει κατά το δοκούν», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση «θα είμαστε πολύ αυστηροί ως προς την εφαρμογή» της ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας.

Για την Αλβανία είπε πως δεν πρόκειται η Ελλάδα να συναινέσει σε έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αν η γείτονας δεν δώσει «έμπρακτες» αποδείξεις για την άρση των διακρίσεων που γίνονται σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, σημειώνοντας ότι έθεσε το ζήτημα αυτό στους ομολόγους του από Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Παρουσίασε τη συμφωνία του και τις υποσχέσεις του προς το κεφάλαιο και όχι προς το λαό»

Σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Τη συμφωνία του και τις υποσχέσεις του προς το κεφάλαιο και όχι προς το λαό παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, αφού η ομιλία του από την αρχή ως το τέλος περιείχε νέα "δώρα" στους καπιταλιστές επενδυτές - βιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες - εγχώριους και ξένους. Η κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει να ικανοποιήσει το 40% των απαιτήσεων του ΣΕΒ, που της άφησε κληρονομιά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρόλαβε να υλοποιήσει το 60%.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αφού το "ψητό" των βασικών εξαγγελιών με τις μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, διευκολύνσεις και νέα προνόμια αφορά το μεγάλο κεφάλαιο. Μπορεί να μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ, όμως αυτό δεν μπορεί να κρύψει τη μονιμοποίηση αυτού του άδικου φόρου, καθώς τα μεγάλα οφέλη αφορούν τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Οι 120 δόσεις εξασφαλίζουν ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πρέπει πάση θυσία να πληρώσουν τα χρέη που φορτώθηκαν στα χρόνια της κρίσης.

Ακόμα και η ενδεχόμενη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν θα αξιοποιηθεί για να ανακουφιστεί η λαϊκή οικογένεια, αλλά για να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός.

Η "ανάκαμψη", το "καλό οικονομικό κλίμα", η "εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών", για τα οποία κομπάζει η κυβέρνηση, δεν ανατρέπουν την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, ίσα ίσα προϋπόθεση για όλα αυτά είναι ότι η αντιλαϊκή πολιτική των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων θα εφαρμόζεται μέχρι κεραίας. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογιστεί ότι στο έδαφος της σημερινής επιβράδυνσης της οικονομίας υπάρχουν και προβλέψεις για μια πιο γρήγορη - ίσως από αυτή που αναμενόταν - καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Η νέα επίθεση της ΝΔ στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, η παραπέρα υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η συρρίκνωση έως και κατάργηση της αποζημίωσης απόλυσης, η ενίσχυση των πλειστηριασμών, το νέο χτύπημα στο Ασφαλιστικό αποτελούν συνέχεια του αντεργατικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ και απόδειξη ότι η ανάπτυξη των κερδών των λίγων προϋποθέτει το τσάκισμα των πολλών.

Μπορεί η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να τσακώνονται για την πατρότητα των μέτρων, όμως η ανάπτυξή τους ούτε για όλους είναι ούτε βιώσιμη ούτε δίκαιη, είναι βαθιά ταξική. Γι' αυτό ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον να στηρίξει τους στόχους του κεφαλαίου, αλλά να βάλει μπροστά τις δικές του ανάγκες.

Τέλος, δεν πρέπει να διαφύγει από κανέναν ότι στη μία ώρα ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε ούτε μία αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών. Επιβεβαιώνεται αυτό που έλεγε το ΚΚΕ, ότι αυτή η επικίνδυνη για τους λαούς συμφωνία υπαγορεύθηκε από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, γι' αυτό και η ΝΔ θα την εφαρμόσει πιστά».

«Ξεκάθαρη πρόθεση» να βάλουν τα συνδικάτα στο γύψο

Αποκαλυπτική για τις νέες αντεργατικές ανατροπές που είναι στα σκαριά ήταν και η απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» για την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει στο γύψο τη συνδικαλιστική δράση, μεταξύ άλλων και με τη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου για τα σωματεία, ο οποίος είπε πως «έχουμε πει ξεκάθαρα ότι πρόθεσή μας είναι να αλλάξουμε το συνδικαλιστικό νόμο», ισχυριζόμενος προκλητικά πως τάχα πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βάλει τέλος... στα σωματεία - σφραγίδα για να αποφασίζει η πλειοψηφία των εργαζομένων και όχι κάποιοι για λογαριασμό τους, διευκρινίζοντας πως «δεν θα κινηθούμε έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο», της εργασιακής ζούγκλας, του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και του «κοινωνικοεταιρισμού» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ