ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ»
Προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης στους άξονες του κεφαλαίου

Πίσω από γνωστά ευχολόγια και προσχήματα καμουφλάρονται επικίνδυνοι σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί

Ολοκληρώθηκε χτες στη Ρόδο η Διάσκεψη «για την Ασφάλεια και Σταθερότητα» στην Ανατολική Μεσόγειο, που διοργάνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων από μια σειρά ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κύπρος, Σλοβακία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λίβανος, Λιβύη και Τυνησία).

Αλλη μια προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, με βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης, σκιαγράφησε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ισχυροποιήσει τη θέση του εγχώριου κεφαλαίου στις ενδοκαπιταλιστικές ισορροπίες και συσχετισμούς, οργανώνοντας σχήματα συνεργασίας με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία και Λίβανο, ενώ ετοιμάζεται κι άλλο ένα με Παλαιστίνη.

Παρουσίασε ως πλεονεκτήματα της χώρας για τις τέτοιες επιδιώξεις τις «καλές σχέσεις» της και το «κύρος» της, τη συμβολή της στην «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Συμβολή, βέβαια, που περνά μέσα από τη συμμετοχή και υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επικίνδυνων δράσεων συγκέντρωσης δυνάμεων και αύξησης της ισχύος πυρός σε μια ζώνη όπου συγκρούονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Αλλωστε, αναγνώρισε και ο ίδιος ότι ο εν λόγω χώρος απασχολεί τη «διεθνή κοινότητα» ως χώρος πολέμων και συγκρούσεων, ενώ έβαλε στόχο της Διάσκεψης της Ρόδου να αναδειχτούν τα «θετικά σημεία» που χαρακτηρίζουν την περιοχή. Σε αντίφαση, βέβαια, όλα αυτά με όσα στην πράξη στηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση, παρέχοντας μεταξύ άλλων βάσεις, όπως τη Σούδα, άλλες στρατιωτικές υποδομές και μέσα, ακριβώς για την προώθηση ιμπεριαλιστικών θέσεων και δράσεων.

Αποφάσεις και τομείς που ιεραρχούνται

Σε κάθε περίπτωση, οι μετέχοντες υπουργοί και αξιωματούχοι συμφώνησαν η τέτοια Διάσκεψη να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στη Ρόδο, με πρόσκληση και στα άλλα κράτη του Αραβικού Κόλπου, πέρα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αναφέρθηκε ως διακήρυξη θέσεων ότι δεν θέλουν επεμβάσεις τρίτων στην περιοχή, αλλά μόνο «συνεργασία» και «βοήθεια», όπου κι όποτε ανακύπτουν προβλήματα. Στην πράξη, βέβαια, οι τέτοιες επεμβάσεις προωθούνται τάχιστα με διάφορους μανδύες, όπως «συμμαχίες προθύμων», «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», επιχειρήσεις ακόμα και με το μανδύα του ΟΗΕ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δίνει μέσα και υποδομές απαραίτητα για τέτοιες επιχειρήσεις.

Υπήρξε, επίσης, συμφωνία για την ανάπτυξη δικτύων με έμφαση σε αυτά της Ενέργειας και των Μεταφορών. Οπως διευκρίνισε ο Ν. Κοτζιάς, εστίασαν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να εμφανίζονται πρόθυμα να μοιραστούν σχετική τεχνογνωσία, ενώ ταυτόχρονα αποφασίστηκε Ιταλία και Λιβύη να ηγηθούν της συνεργασίας - στο πλαίσιο των κρατών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη - για την ανάπτυξη «πράσινης τεχνολογίας», θέμα όπου αποφασίστηκε να εμπλακούν και επιστημονικά κέντρα και πανεπιστήμια.

«Είμαστε μια περιοχή που μπορεί να αναπτύξει τη δική της παραγωγή και εμπόριο στις ΑΠΕ», ανέφερε ο υπουργός, «φωτογραφίζοντας» και το έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για το θέμα, ενώ, όπως ο ίδιος είπε, συζήτηση έγινε και για τα δίκτυα μεταφορών και τη ναυτιλία. Ενα από τα βασικά θέματα ήταν η ακτοπλοϊκή σύνδεση (διαμετακόμιση) από την Ανατολική Αφρική και την Αίγυπτο συγκεκριμένα, σε λιμάνια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ώστε κατόπιν τα εμπορεύματα να φεύγουν οδικώς και σιδηροδρομικώς προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Προσφυγικό

Εγινε, επίσης, συζήτηση για την τρομοκρατία, την ασφάλεια και το Προσφυγικό.

Ειδικά, η κυπριακή πλευρά - όπου τελευταία παρατηρείται μια σταθερή ροή Σύρων προσφύγων, διερχόμενων από Τουρκία - έκανε μια αναλυτική παρουσίαση γύρω από το Προσφυγικό.

Οι αντιπροσωπείες του Λιβάνου και της Ιορδανίας που μετείχαν στη Διάσκεψη έδωσαν μια σειρά από στοιχεία για τους χιλιάδες των προσφύγων που έχουν συγκεντρωθεί στις επικράτειές τους. Ενδεικτικά, ο Λίβανος φιλοξενεί διεθνώς το μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων επί του συνολικού πληθυσμού. Στη Διάσκεψη εκφράστηκαν τα γνωστά ευχολόγια να σταματήσει ο πόλεμος σε Συρία και Ιράκ, καθώς και να ενισχυθούν άμεσα οικονομικά Λίβανος και Ιορδανία.

Αξίζει, εδώ, να καταγραφεί ότι ως μια «διέξοδος» προς τους ξεριζωμένους που έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, διαμορφώνονται 5 ζώνες, αγροτικές και βιομηχανικές, όπου «ενσωματώνονται παραγωγικά και εκπαιδευτικά οι πρόσφυγες», όπως ειπώθηκε στη Διάσκεψη. Κάτι που κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι αξιοποιούνται ως φτηνό εργατικό δυναμικό προς ανάπτυξη της παραγωγής των εκεί επιχειρηματικών ομίλων.

Από την πλευρά της ελληνικής αντιπροσωπείας διατυπώθηκε η ανησυχία για το ενδεχόμενο νέων και σημαντικότερων κυμάτων προσφυγιάς από την υποσαχάρια Αφρική, κάνοντας λόγο για μεγάλη αύξηση πληθυσμού εκεί και για προβλέψεις μεγάλων κλιματικών αλλαγών, με έλλειψη νερού, ερημοποίηση και εγκατάλειψη εκτεταμένων περιοχών που σήμερα κουτσά - στραβά καλλιεργούνται και προσώρας συγκρατούν τους πληθυσμούς τους.

Παραπέρα, η ελληνική πλευρά τόνισε τη σημασία της «σταθεροποίησης» στην Αίγυπτο, καθώς πλησιάζει τα 100 εκατ. κατοίκους, με την πλειοψηφία τους νέους και ανέργους. Στο ελληνικό ΥΠΕΞ κρίνουν ότι αν «σκάσει» η εν λόγω χώρα, θα ακολουθήσουν εν είδει ντόμινο και γειτονικές της χώρες, όπως Σουδάν και Τσαντ.

Τέλος, να καταγραφεί ότι στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είχε διμερείς επαφές με ομολόγους του, όπου συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Νέα προσφορά συμμετοχής σε «ειρηνευτικές επιχειρήσεις»...

Στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΟΗΕ για την αναδιοργάνωση των λεγόμενων «ειρηνευτικών αποστολών» του Οργανισμού βρέθηκε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος.

Σε δήλωσή του ανέφερε ότι «η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις ειρηνευτικές αποστολές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με παροχή εκπαίδευσης στα κέντρα εκπαίδευσης στο Κιλκίς και στη Σούδα, όπως επίσης και με το πλοίο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη UNIFIL. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε στη διεθνή κοινότητα και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κάθε στήριξη για τις ειρηνευτικές αποστολές, που αποτελούν και μία πηγή ανακούφισης για τους λαούς που δοκιμάζονται».

Στην πραγματικότητα, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός ξαναβάζει σε προσφορά υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων για την υποστήριξη ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, οι οποίοι πολύ συχνά προωθούνται υπό το προσωπείο «ειρηνευτικών αποστολών», αλλά και το μανδύα του ΟΗΕ.

Διόλου τυχαία, το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς, στο οποίο αναφέρθηκε, αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης των λεγόμενων «ειρηνευτικών επιχειρήσεων», όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η παρουσία στρατιωτικών στελεχών ως «παρατηρητών» σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, που τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα υποδαύλισαν για προώθηση θέσεων και συμφερόντων τους. Το ΠΚΕΕΥΕ, μάλιστα, έχει αναγνωριστεί από το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για διεξαγωγή Σχολείων παρατηρητών που μετέχουν σε αποστολές τους.

Το, δε, Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα είναι ΝΑΤΟικό κέντρο, παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Διόλου τυχαία, το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας...

Τέλος, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού περιπολεί σε μόνιμη βάση στα χωρικά και διεθνή ύδατα πέριξ του Λιβάνου, ενταγμένο στην πολυεθνική δύναμη UNIFIL, προς αποτροπή εφοδιασμού με όπλα οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές, σε μια επιχείρηση με «καπέλο» ΟΗΕ, που διαπλέκεται ουσιαστικά με τη SEA GUARDIAN, ναυτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ που ελέγχει την ίδια περιοχή, όλο τον κρίσιμο δίαυλο της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν υπάρχει ειρήνη και ασφάλεια με ΝΑΤΟ, βάσεις και ιμπεριαλιστές!

Γιγαντοπανό στο Κάστρο της Ρόδου ανάρτησε η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης

Γιγαντοπανό ανάρτησαν οι δυνάμεις της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης στο Κάστρο της Ρόδου χτες το πρωί, καταδικάζοντας τις εργασίες της διήμερης Διάσκεψης που ολοκληρώθηκε χτες στο νησί «για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Με το σύνθημα: «Δεν υπάρχει ειρήνη και ασφάλεια με ΝΑΤΟ, βάσεις και ιμπεριαλιστές», η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης εκφράζει την αντίθεσή της στην πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία εντάσσεται στην επιχείριση γεωστρατηγικής αναβάθμισης του εγχώριου κεφαλαίου, μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή τονίζει ότι «η διάσκεψη αυτή γίνεται με ενισχυμένη παρουσία της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και στις χερσαίες βάσεις στην Ευρώπη και δεν έχει στόχο την υπεράσπιση των εθνικών συνόρων και των λαών, αλλά την προστασία αυτών των συμφερόντων των πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων, αμερικανικών και ευρωπαϊκών. Γίνεται την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει "γη και ύδωρ" στις πολεμικές μηχανές του ΝΑΤΟ, καλώντας το να δημιουργήσει νέα βάση στην Κάρπαθο.

Οι εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό κανενός μας. Καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τις διακηρύξεις τους. Χρειάζεται ενίσχυση της φιλίας των λαών, του τουρκικού - ελληνικού και άλλων. Δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Είναι θύματα της ίδιας πολιτικής, του ιμπεριαλισμού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ