ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο καπιταλιστική ανάκαμψη και ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί

Από τις κοινές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου

Eurokinissi

Από τις κοινές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου
Πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα η σύνοδος των αρχηγών των μεσογειακών κρατών της ΕΕ, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και με κύριο αντικείμενο τη συγκλίνουσα αξίωση των αστικών τους τάξεων για δημοσιονομική «χαλάρωση», ώστε να καταστεί δυνατή η ακόμα μεγαλύτερη κρατική στήριξη στην προσπάθεια ανάκαμψης της κερδοφορίας τους. Η δεύτερη σύνοδος συμφωνήθηκε να φιλοξενηθεί στη Λισαβόνα.

Στη σύνοδο συμμετείχαν ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζ. Μουσκάτ, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Α. Κόστα, και ο αναπληρωτής υπουργός ΕΕ της Ισπανίας, Φ. Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Μ. Ραχόι, ο οποίος δήλωσε αδυναμία συμμετοχής λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης στη χώρα του.

Την εκτίμηση ότι η σύνοδος θα αποτελέσει «ένα σταθερό και δημιουργικό φόρουμ θετικής συμβολής στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης» εξέφρασε στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Αλ. Τσίπρας. Παραδέχτηκε ότι οι διαφορές παραμερίζονται μπροστά στον κοινό στόχο να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερους όρους αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης και να διαμορφώσουν μια «κοινή εποικοδομητική συμβολή στον κρίσιμο διάλογο για το μέλλον της ΕΕ», μπροστά και στη σύνοδο της Μπρατισλάβα.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, προσερχόμενος στη σύνοδο έθεσε καθαρά την επιδίωξη «να τεθεί η ανάπτυξη στην κορυφή των προτεραιοτήτων». «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ γιατί οι χώρες του Νότου είναι χώρες οι οποίες βιώνουν οικονομικές καταστάσεις που απαιτούν να τεθεί η ανάπτυξη στην καρδιά των προτεραιοτήτων», δήλωσε, και πρόσθεσε: «Σκέφτομαι την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, αλλά, επίσης, και τη Γαλλία, όπου πάντα θέταμε την προτεραιότητα της ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι σεβόμαστε μία σειρά κανόνων πειθαρχίας, που βέβαια ισχύουν για όλους».

Καυστικά σχολίασε τη σύναξη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος, προσερχόμενος στο Γιούρογκρουπ, ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε: «Οταν σοσιαλιστές ηγέτες συναντώνται μεταξύ τους, τις περισσότερες φορές, δεν προκύπτει κάτι έξυπνο».

Επικριτικός για τον Αλ. Τσίπρα αλλά και τους Φρ. Ολάντ και Μ. Ρέντσι ήταν ο Γερμανός ευρωβουλευτής, πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή, Μ. Βέμπερ, δηλώνοντας ότι ο Τσίπρας «κάνει πάλι τα συνηθισμένα του κόλπα», ότι «αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη τώρα είναι ενότητα και σίγουρα όχι νέες προσπάθειες διαίρεσης» και ότι «τα αιτήματα της Αθήνας οδηγούν στο πουθενά. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ξεκινήσει από την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ολάντ - πιθανώς για λόγους εσωτερικής πολιτικής - και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να τους χειραγωγήσει δεν είναι πραγματικά ένα σημάδι ευθύνης».

Στο μεταξύ, η σύνοδος σχολιάζεται και απ' τον γερμανικό Τύπο, με την «Die Welt» να αναφέρει ότι «οι ισορροπίες στην Ευρώπη μετατοπίζονται» και να προσθέτει, αντανακλώντας αντιθέσεις και στο εσωτερικό της γερμανικής αστικής τάξης: «Πρόκειται για μια λαμπρή συνάθροιση. Το σύνθημα της συνάντησης το καθόρισε ο Τσίπρας "Ανάπτυξη ή λιτότητα". Πρόκειται για την κήρυξη πολέμου στην πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη. Η μίνι σύνοδος κορυφής δεν είναι μια συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων, αλλά μια συνάντηση για την οποία η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να τρέμει (...) Διαμορφώνονται νέες συμμαχίες. Η Γαλλία αναζητά άλλους εταίρους. Η σύνοδος κορυφής της Αθήνας είναι μόνο μια πρόγευση».

Καπιταλιστική ανάπτυξη σε όλες τις πτώσεις

Αμέσως μετά το πέρας της συνόδου οι συμμετέχοντες έκαναν δηλώσεις, συγκλίνοντας στην ανάγκη λήψης μέτρων σε επίπεδο ΕΕ που θα στηρίξουν την προσπάθεια ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας στα κράτη τους, την οποία οι ίδιοι υπηρετούν με πολιτικές που τσακίζουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα «νέο όραμα για την Ευρώπη», ικανό να χειραγωγεί τους λαούς στους στόχους του κεφαλαίου. Μίλησε για την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, με μέτρα «που θα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας με αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και δυναμικές διπλωματικές πρωτοβουλίες». Διαβεβαίωσε, τέλος, εκ νέου ότι η σύνοδος αυτή συνιστά μια «θετική συμβολή στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης» και όχι μια ακόμα «ομαδοποίηση».

Ο Ν. Αναστασιάδης μίλησε για την ανάγκη ενός νέου προσανατολισμού στα σημαντικά θέματα, που είναι η οικονομία, η ασφάλεια κ.ά.

Ο Φρ. Ολάντ εξέφρασε τη φιλοδοξία οι χώρες του Νότου να χρησιμεύσουν στην ΕΕ συμβάλλοντας στην ενίσχυση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομίας, ενώ ζήτησε μπροστά και στη σύνοδο της Μπρατισλάβα να χαραχτούν πολιτικές «συνοχής μέσω διεύρυνσης του σχεδίου Γιούνκερ» και ενός «μεγάλου αναπτυξιακού προγράμματος».

Ο Μ. Ρέντσι δήλωσε ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να συνεχίσει να απαριθμεί κανόνες, τεχνικισμούς, δημοσιονομικά και λιτότητα».

Ο Α. Κόστα εστίασε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας για την αντιμετώπιση της «ριζοσπαστικοποίησης στην Ευρώπη» και στις πολιτικές προώθησης των επενδύσεων.

Ο Τζ. Μουσκάτ δήλωσε ότι η σύνοδος κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις, εξέφρασε τη στήριξή του στο σχέδιο Γιούνκερ και στη διεύρυνσή του, χαρακτηρίζοντάς το την πιο σημαντική συνεισφορά της Κομισιόν τα τελευταία χρόνια στην υπόθεση της ανάπτυξης. Ζήτησε διόρθωση του Δουβλίνου υπό τη σκοπιά της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνουν οι προσφυγικές ροές. Και συνέστησε στην ΕΕ την επιστροφή στην έννοια της κοινωνικής Ευρώπης.

Ο Φ. Εγκιθάδου υποστήριξε ότι η Ισπανία στηρίζει πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, όπως της ασφάλειας, της μετανάστευσης και της οικονομικής κρίσης. Και στα τρία σκέλη, όπως είπε, πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση.

Οι αξιώσεις του κεφαλαίου στη Διακήρυξη

Στη Διακήρυξη των Αθηνών σημειώνεται η «ισχυρή δέσμευση» των συμμετεχόντων για την ευρωπαϊκή ενότητα. Δηλώνεται σεβασμός στην απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας για έξοδο απ' την ΕΕ, κάτι που «θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό», αν και εκφράζεται η επιθυμία «στο μέλλον να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό εταίρο της ΕΕ».

Αναλυτικά για τα ζητήματα που εξετάστηκαν εισηγούνται:

Προώθηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων στην Ευρώπη:

Κρίσιμες αξιώσεις του κεφαλαίου ντύνονται με αυταπάτες για τη δυνατότητα η ΕΕ να «τηρήσει την υπόσχεση της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Συγκεκριμένα, οι βασικοί άξονες της διακήρυξης αφορούν:

Ενθάρρυνση επενδύσεων από τον διπλασιασμό της χρηματοδοτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων («Σχέδιο Γιούνκερ»), με έμφαση στις βασικές προτεραιότητες, όπως η ψηφιακή οικονομία, έργα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα για την Ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας των διασυνδέσεων και των μεταφορών, των υποδομών καθώς και της Ερευνας και της Εκπαίδευσης.

Ευρωπαϊκές πολιτικές για τη στήριξη της χρηματοδότησης των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ενωσης και κίνητρα για επενδύσεις σε εθνικό επίπεδο.

Σταθερός προσανατολισμός στην ανάπτυξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (βλέπε: αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων) προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία των αγορών, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επίσης, ειδικά επενδυτικά σχέδια σε κράτη με υψηλή ανεργία.

Νέα μέτρα για την αύξηση της ανάπτυξης, σύγκλισης και σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ.

Ασφάλεια: Προώθηση μιας Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου.

Οπως αναφέρουν, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ μέσω συστηματικών ελέγχων, των αναγκαίων τεχνολογιών, της διασύνδεσης των σχετικών βάσεων δεδομένων και της δημιουργίας σωμάτων φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων.

Να ενισχυθεί η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία, ιδίως στους τομείς της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, καθώς και να ενισχυθεί η συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης.

Να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών. Να επανεργοποιηθεί η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

Να αναπτυχθούν οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές ικανότητες και η αμυντική βιομηχανία.

Ενίσχυση της συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου και με τις χώρες της Αφρικής μέσα από την αναβάθμιση της συνεργασίας και της χρηματοδότησης για την εξασφάλιση της ασφάλειάς τους, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την προώθηση της οικονομικής τους ανάπτυξης.

Μετανάστευση: Αναθεώρηση του Δουβλίνου. Ενίσχυση της απόσπασης του προσωπικού του FRONTEX και της EASO για την υποστήριξη των συστημάτων ασύλου των κρατών της πρώτης γραμμής. Εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την ανάγκη να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση. Συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας κ.ά.

Σήμερα και αύριο στη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας

Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται αυτό το Σαββατοκύριακο ο Αλ. Τσίπρας προκειμένου να εγκαινιάσει την 81η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, θα επιθεωρήσει τα έργα του Μετρό, θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, ενώ το βράδυ θα απευθύνει ομιλία στο Βελλίδειο.

Αύριο, Κυριακή, θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Σάββατο

-- Η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ πραγματοποιεί λαϊκό γλέντι στην ταβέρνα «Αίγειρος» στη σκάλα Μυστεγνών. Θα έχει ζωντανή μουσική, θα κληρωθούν πλούσια δώρα και θα γίνει η κλήρωση του λαχνού που έχει κυκλοφορήσει, εδώ και αρκετό καιρό, για πενθήμερο ταξίδι στη Ρώμη.

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 7 μ.μ., στα Πετράλωνα, στην πλατεία Ελπίδος (οδός Καλλιρόης) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν των θυμάτων του ολοκαυτώματος στα Παλαιά - Ανω Σφαγεία Πετραλώνων, στην οποία θα μιλήσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 11 π.μ., στο μνημείο της μάχης της Λαμπούσας, η ΚΟ Αλιβερίου του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Εύβοιας διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν του αντιφασιστικού αγώνα του λαού, της νίκης του ΕΛΑΣ στη μάχη της Λαμπούσας και του Β. Μήτρου, όπως και όλων των ηρώων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ