ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους

Συμβολικός αποκλεισμός του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης από δυνάμεις του ΠΑΜΕ

MotionTeam

Την απόφαση των εργαζομένων που συσπειρώνονται στα ταξικά συνδικάτα να αντιπαλέψουν με κάθε τρόπο και μέσο την πολιτική της κυβέρνησης των μονοπωλίων και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν αυτή την πολιτική, διαδήλωσαν και χτες το πρωί δυνάμεις του ΠΑΜΕ που έκαναν συμβολικό αποκλεισμό στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, λίγες ώρες πριν φτάσει εκεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Από τις 10 το πρωί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί ενόψει της έλευσης του Γ. Παπανδρέου. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι ταξικές δυνάμεις και στα Δημαρχεία Κιλκίς και Ευόσμου. Σ' όλους τους χώρους μεταδόθηκε το κάλεσμα για την όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή στη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων που οργανώνει το ΠΑΜΕ σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στη Θεσσαλονίκη, τα στελέχη του ΠΑΜΕ έκαναν κατάληψη στο γραφείο του δημάρχου και από το μπαλκόνι του κρέμασαν στην πρόσοψη του κτιρίου ένα γιγαντοπανό που καλούσε στο σημερινό συλλαλητήριο με το σύνθημα: «Κόβουν μισθούς, συντάξεις, μας πετούν στην ανεργία, μας φορτώνουν χαράτσια. Λαϊκή συμμαχία ενάντια στη συναίνεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΕΕ».

Από την κατάληψη του δημαρχείου
Από την κατάληψη του δημαρχείου
Ταυτόχρονα, στην είσοδο του δημαρχείου ξεκίνησε η μαχητική διαδήλωση του ΠΑΜΕ. Απέναντι στους εργαζόμενους παρατάχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να φράξουν την είσοδο.

Με προμετωπίδα το πανό να καλεί το λαό να αντισταθεί στην πτώχευσή του και να βάλει πλώρη να σαρώσει τους πλουτοκράτες και την εξουσία τους, οι διαδηλωτές με συνθήματα κάλεσαν και τους εργαζόμενους του δήμου, που είχαν αρχίσει να βγαίνουν από το κτίριο, να σταθούν στο πλευρό τους και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Επί τόπου ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου αποφάσισε 3ωρη στάση εργασίας και οι υπάλληλοι κατέβηκαν στη συγκέντρωση. «Είμαστε μαζί σας», ανακοίνωσε από την ντουντούκα ο πρόεδρος του Συλλόγου Η. Μανουσαρίδης.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους υπαλλήλους να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που παράγει την ανεργία, να διεκδικήσουν προστασία των ανέργων και όχι τσάμπα εργάτες στους βιομήχανους, οργανωμένα αποφασιστικά να παλέψουν και να αρνηθούν να πληρώσουν τα νέα χαράτσια. Να αντισταθούν στην πολιτική που ανοίγει τα σχολεία χωρίς καθηγητές και βιβλία, παραδίδει τα πανεπιστήμια στις μεγάλες επιχειρήσεις, το νερό και την ενέργεια στα μονοπώλια. Να παλέψουν για την ανατροπή της πολιτικής που στηρίζουν - υλοποιούν και οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των άλλων εραστών της ΕΕ.

Η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκε με συντεταγμένη αποχώρηση των δυνάμεων με μαχητική πορεία η οποία κατέληξε στην Καμάρα.

Οι δημοτικοί υπάλληλοι συνέχισαν την κινητοποίησή τους και λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι «υποδέχθηκαν» τον πρωθυπουργό φωνάζοντας συνθήματα, με το πανό του ΠΑΜΕ να παραμένει στην πρόσοψη του κτιρίου.

Πρόκληση της Αστυνομίας

Από νωρίς το πρωί οι δυνάμεις καταστολής είχαν μετατρέψει το Δημαρχείο σε φρούριο, ενόψει της επίσκεψης του Γ. Παπανδρέου για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον δήμαρχο Γ. Μπουτάρη.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ, μπαίνοντας στο χώρο για τη συμβολική κατάληψη του γραφείου του δημάρχου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με άνδρες της Ασφάλειας, ένας εκ των οποίων επέδειξε απειλητικά το περίστροφό του.

Στη συνέχεια, ανάμεσα στο μπλοκ των διαδηλωτών και στις αστυνομικές δυνάμεις που παρατάχθηκαν για να εμποδίσουν την πρόσβαση στο κτίριο του δημαρχείου βρέθηκε μια σφαίρα με χαρακτηριστικά «GBS 9mm LUGER», απ' αυτές δηλαδή που έχουν οι αστυνομικοί.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ πήραν τη σφαίρα και την παρέδωσαν στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. Ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε τις σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες της Αστυνομίας και του υπουργείου για τα δύο προκλητικά γεγονότα. Και επανέλαβε για ακόμη μια φορά την προειδοποίηση του ΠΑΜΕ προς την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της να μην τολμήσουν να στήσουν προβοκάτσια σε βάρος του ταξικού κινήματος και των κινητοποιήσεών του. Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων παρέλαβε τη σφαίρα και δήλωσε ότι θα γίνει έρευνα.

«Από χτες καταστήσαμε υπεύθυνη την κυβέρνηση που με τη στάση της, την αστυνομοκρατία και τις φημολογίες προσπαθεί να αποτρέψει τον κόσμο να συμμετάσχει στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ. Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι αυτά τα δύο γεγονότα έγιναν επίτηδες από την Αστυνομία ώστε να δημιουργήσει ακόμη περισσότερο κλίμα τρομο-λαγνείας και φόβου», δήλωσε ο Σ. Ζαριανόπουλος. Και κάλεσε τον εργαζόμενο λαό «να μην πέσει στην παγίδα που στήνουν. Μαζικά, αποφασιστικά, δυναμικά, ζωντανά, περιφρουρημένα, εργάτες και εργάτριες, εργαζόμενοι των υπόλοιπων τομέων, νεολαία, γυναίκες, αυτοαπασχολούμενοι να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Η μαζικότητα του συλλαλητηρίου είναι η καλύτερη περιφρούρηση».

Ενταση δημιουργήθηκε και το μεσημέρι, όταν ασφαλίτες μπήκαν στη συγκέντρωση των δημοτικών υπαλλήλων, αλλά και την ώρα που άνδρες της Ασφάλειας επιχείρησαν να προσαγάγουν δημοτική υπάλληλο η οποία έβγαζε φωτογραφίες με το κινητό της τηλέφωνο.

Η Αλέκα Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ.

Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Τρίτη 13 Σεπτέμβρη

6.30 μ.μ.: Θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ και της HELEXPO.

8 μ.μ.: Θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας στην πλ. Δημαρχείου στην Καλαμαριά.

Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη

10.30 π.μ.: Θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, αίθουσα 6.

1 μ.μ.: Θα επισκεφτεί τις αποθήκες της επιχείρησης «Μασούτη» στη Θέρμη και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

2.30 μ.μ.: Θα συναντηθεί με το σωματείο εργαζομένων της «Φιλκεράμ» και θα μιλήσει στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί το 3ο Δημοτικό σχολείο Καισαριανής (Ηρώς Κωνσταντοπούλου 13α) τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη, στις 9 το πρωί.

Λεωφορεία για τη ΔΕΘ

Λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη θα αναχωρήσουν σήμερα από:

Σέρρες, 4 μ.μ., μπροστά από τη Νομαρχία.

Βέροια, 4.15 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου.

Νάουσα, 4.30 μ.μ. από το ΕΚ Νάουσας.

Κιλκίς, 4 μ.μ., από πλατεία Ειρήνης.

Κατερίνη, 4 μ.μ. από πλατεία Ελευθερίας.

Πέλλα, 4 μ.μ. από Εδεσσα (πλατεία Ελευθερίας), 4.15 μ.μ. από Μαυροβούνι - Σκύδρα, 4.45 μ.μ. από Γιαννιτσά (Εγνατία - είσοδος πόλης).

Ξάνθη, 2 μ.μ., από την πλατεία Ελευθερίας.

Καβάλα, 3.30 μ.μ., από τον Κήπο.

Αλεξανδρούπολη, 1 μ.μ., από το Δημαρχείο.

Κομοτηνή, 2 μ.μ., από οδό Δημοκρίτου 2 (κέντρο πόλης).

Δράμα, 3.30 μ.μ., από την κεντρική πλατεία.

Κοζάνη, 4 μ.μ., από κεντρική πλατεία.

Πτολεμαΐδα, 3.45 μ.μ., από την αγορά.

Γρεβενά, 3.30 μ.μ., από το Ρολόι.

Καστοριά, 2.30 μ.μ., από το παζάρι.

Φλώρινα, 2.30 μ.μ., από το νέο πάρκο.

Λάρισα, 3 μ.μ., από την οδό Καλλιθέας (δίπλα στον Πηνειό, χώρος λαϊκής αγοράς).

Bόλο, 2 μ.μ., από την πλατεία Πανεπιστημίου.

Τρίκαλα, 2 μ.μ., από την οδό Λαρίσης (ψησταριά Κωστάρα).

Καρδίτσα, 2 μ.μ., από την Πέτρινη Τράπεζα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ