ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στοχοποιεί τους λαούς με πρόσχημα τον «εξτρεμισμό»

Δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη συγκρότηση και την πρώτη συνεδρίαση χτες του «Δικτύου Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση»

Η ΕΕ του κεφαλαίου ξέρει ότι οι λαοί δεν παραδίνονται. Γι' αυτό και από τώρα παίρνει μάταια τα μέτρα της για να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίηση της πάλης τους
Η ΕΕ του κεφαλαίου ξέρει ότι οι λαοί δεν παραδίνονται. Γι' αυτό και από τώρα παίρνει μάταια τα μέτρα της για να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίηση της πάλης τους
Στη συγκρότηση ενός ακόμα μηχανισμού που στοχοποιεί τα λαϊκά κινήματα, με πρόσχημα την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χτες, συνεδρίασε για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες το ονομαζόμενο «Δίκτυο Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση» (Radicalization Awareness Network), για το οποίο, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«

Η πρώτη "πανηγυρική" συνεδρίαση σήμερα (σ.σ. χτες) στις Βρυξέλλες, του "Δικτύου Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση", που ίδρυσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως έναν ακόμη μηχανισμό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενόψει των 10 χρόνων από την επίθεση στους δίδυμους πύργους, αποτελεί ακόμη μία προκλητική και επικίνδυνη εξέλιξη για τους λαούς της Ευρώπης. Το δίκτυο αυτό, που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής αποτελείται από "επαγγελματίες (...) ερευνητές, κοινωνιολόγους, θρησκευτικούς ηγέτες, ηγέτες της νεολαίας και αστυνομικές αρχές" των κρατών μελών της ΕΕ, προορίζεται να αποτελέσει ένα όργανο ανταλλαγής και συντονισμού "ιδεών, εμπειριών, πληροφοριών και πρακτικών" για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του "βίαιου εξτρεμισμού".

Εδώ και χρόνια η ΕΕ κυνικά και απροκάλυπτα επιχειρεί να συνδέσει με την "τρομοκρατία" τις ριζοσπαστικές ιδέες και δράση, που στη συνείδηση των λαών είναι ταυτισμένες με τα οράματα και την πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη, ριζικές αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία και την εξουσία, τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, το σοσιαλισμό. Ο νέος αυτός μηχανισμός κλιμακώνει την επίθεση, τη βία και την καταστολή του μονοπωλιακού κεφαλαίου και της ΕΕ στο ταξικό εργατικό κίνημα, τη λαϊκή πάλη, ιδιαίτερα στις συνθήκες εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης.

Ερχεται να προστεθεί στο πρωτοφανές δήθεν "αντιτρομοκρατικό πλαίσιο" της ΕΕ, που εφαρμόζεται πιστά από τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της, ένα γιγάντιο πλέγμα σιδερένιας καταστολής που συνοδεύεται από τον ασφυκτικό περιορισμό και την κατάργηση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, για να θωρακίσει το αστικό πολιτικό σύστημα. Κανένας πλέον δεν μπορεί να αμφιβάλλει ότι ο πραγματικός στόχος της δήθεν "μάχης κατά της τρομοκρατίας" ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ είναι το ταξικό εργατικό - λαϊκό κίνημα και κύρια η πολιτική του πρωτοπορία τα Κομμουνιστικά Κόμματα που καθοδηγούνται από την πιο ριζοσπαστική, προοδευτική θεωρία που γέννησε ποτέ ο ανθρώπινος πολιτισμός, τον Μαρξισμό - Λενινισμό.

Γι' αυτό η "αντιτρομοκρατική πολιτική" της ΕΕ πηγαίνει χέρι - χέρι με την αντικομμουνιστική υστερία, στην οποία πρωτοστατεί, τη χυδαία προσπάθεια να ταυτίσει τον κομμουνισμό με το φασισμό και το ναζισμό, την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης που προωθούν οι αστικές κυβερνήσεις σε μία σειρά χώρες μέλη της.

Μάταιος θα αποδειχτεί τόσος κόπος του πολιτικού προσωπικού των αστών, της πλουτοκρατίας. Η εξέλιξη της ανθρωπότητας δεν μπορεί να ανακοπεί. Την ταξική πάλη - κινητήριο μοχλό της ιστορικής κοινωνικής εξέλιξης - δεν μπόρεσε να την σταματήσει ούτε η πιο σκληρή και αιματηρή τρομοκρατία των εκμεταλλευτριών τάξεων ενάντια στους εκμεταλλευόμενους. Δεν θα μπορέσει να την σταματήσει το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, που αντιπροσωπεύουν την τελευταία εκμεταλλευτική κλίκα της Ιστορίας, καταδικασμένη να εξαφανιστεί μαζί με την καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Μεθοδεύσεις με παρελθόν

Για να αντιληφθεί κανείς το αντικείμενο εργασίας αυτού του «Δικτύου», αρκεί να ανατρέξει στο ψήφισμα «για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού» που ενέκρινε στις 6 Οκτώβρη 2010 η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το οποίο επιχειρείται η εξίσωση των λαϊκών κινημάτων με τις ακροδεξιές, ρατσιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις, που το ίδιο το σύστημα θρέφει, συντηρεί ή αξιοποιεί, για να υπονομεύει, να τρομοκρατεί και να καταστέλλει τη μαζική πολιτική πάλη του λαού.

Το κείμενο που εγκρίθηκε, προβλέπει περιορισμούς στην «ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι με άλλους», η οποία θα μπορεί στο εξής να αναστέλλεται για να διασφαλιστεί «η πρόληψη της διασάλευσης της τάξης ή εγκληματικών πράξεων, η προστασία της ηθικής και η προστασία των δικαιωμάτων των άλλων». Ο ορισμός του «εξτρεμισμού» που δίνεται είναι η «απόρριψη των βασικών αξιών και των κανόνων του παιχνιδιού σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου». Αναφέρεται, μάλιστα ότι «ο εξτρεμισμός μπορεί να λάβει διάφορες μορφές» και να συνδέεται με «την αποτυχία του πολιτικού συστήματος στη διασφάλιση της συμμετοχής όλων των τμημάτων της κοινωνίας».

Περιλαμβάνονται επίσης απαγορεύσεις στη λειτουργία ακόμα και πολιτικών κομμάτων, αφού καλούνται τα κράτη να εξασφαλίσουν ότι «τα μέτρα που περιορίζουν ή απαγορεύουν τις δραστηριότητες των εξτρεμιστικών πολιτικών κομμάτων είναι σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». Γίνεται ανοιχτή σύνδεση με την καπιταλιστική κρίση για τη θωράκιση του συστήματος απέναντι στις λαϊκές αντιστάσεις και για το λόγο αυτό καλούνται τα κράτη - μέλη να μελετήσουν «τις επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στον εξτρεμισμό».

Ακόμα, επιβραβεύεται ο αντικομμουνισμός, με την αναφορά ως παραδείγματος προς μίμηση ότι «στην Πολωνία υπάρχει μια απαγόρευση κατά των κομμάτων που χρησιμοποιούν ολοκληρωτικές μεθόδους», δηλαδή οι αποφάσεις που εξισώνουν το ναζισμό με τον κομμουνισμό και απαγορεύουν τα κομμουνιστικά σύμβολα.

Με τις πλάτες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Από τους παρόντες Ελληνες βουλευτές, το συγκεκριμένο ψήφισμα ενέκρινε η Ελσα Παπαδημητρίου της ΝΔ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου και Ντίνος Βρεττός ψήφισαν «παρών», ενώ ο βουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ψήφισε μεν κατά, αλλά στη συνέχεια «διόρθωσε» την ψήφο του ψηφίζοντας «παρών» στις συστάσεις, δηλαδή στην εφαρμογή του ψηφίσματος. Στην ψηφοφορία για τις συστάσεις προς τις χώρες - μέλη, που είναι ουσιαστικά το «διά ταύτα» του κατάπτυστου ψηφίσματος, από την πλευρά των Ελλήνων βουλευτών υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ Νικόλαος Δένδιας και Ελσα Παπαδημητρίου και «παρών» οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, Βάσω Παπανδρέου, Ντίνος Βρεττός, καθώς επίσης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Επαγγελματίες αντιΚΚΕδες...

Σε αντιΚΚΕ παραλήρημα επιδόθηκαν σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, νομίζοντας ότι βρήκαν την ευκαιρία να σπιλώσουν το ΚΚΕ και τους δεσμούς του με την εργατική τάξη. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης, δημοτικός σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βέροιας, που απασχολεί εργαζόμενους με όλων των ειδών τις εργασιακές σχέσεις, που χαρατσώνει το λαό για το δικαίωμα των παιδιών του στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό στο πλαίσιο της ανταποδοτικής λειτουργίας των υπηρεσιών, πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα «ενάντια στις απολύσεις στον 902».

Την πρόταση αποδέχθηκε η δήμαρχος Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου (ΠΑΣΟΚ) και ο επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ, πρώην βουλευτής, Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Μάλιστα, ετοίμασαν και ένα κείμενο, το οποίο προσπάθησαν να περάσουν με συνοπτικές διαδικασίες. Το ψήφισμα δεν πέρασε, αφού δε συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία. Τόσο ο Γ. Μιχαηλίδης όσο και ο Λ. Τσαβδαρίδης κατήγγειλαν το ΚΚΕ ότι «υποκριτικά υπερασπίζεται τη λαϊκή τάξη», πως «όταν πρόκειται για τις επιχειρήσεις του, πάνω από όλα βάζει το συμφέρον του», πως «δεν αγαπάει την Ελλάδα» και άλλα τέτοια.

Προσπαθούν να τσουβαλιάσουν το ΚΚΕ και τα κομματικά Μέσα Ενημέρωσης με τους επιχειρηματίες που συσσωρεύουν κέρδη και σήμερα φορτώνουν την κρίση στην πλάτη του λαού. Νομίζουν ότι με ψευτιές, συκοφαντία και παραπλάνηση, θα εμποδίσουν τη συμπόρευση των λαϊκών στρωμάτων με το ΚΚΕ. Θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες τους, των κομμάτων τους και να βγάλουν λάδι την πλουτοκρατία. Ολοι αυτοί και οι όμοιοί τους, σε περίοδο κρίσης και σε περίοδο ανάπτυξης, έβαλαν φαρδιά πλατιά τις υπογραφές τους σε κάθε αντιλαϊκό νόμο που κατεδαφίζει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Εβαλαν πλάτη μέσω των ΟΤΑ για να περάσουν η ελαστική απασχόληση, η εποχιακή εργασία, οι απολύσεις των συμβασιούχων. Στηρίζουν την κοινωνική εργασία, υπερασπίζονται τις απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της «εργασιακής εφεδρείας».

Ολοι αυτοί δεν τόλμησαν να πουν ούτε μια λέξη για τους απολυμένους της ΕΡΤ, του ALPHA, του ΣΚΑΪ και άλλων μέσων ενημέρωσης και αποδέχονται τις απολύσεις στον «Αρβανιτίδη» των σούπερ μάρκετ, μέγα «χορηγό» των πολιτικών του δικομματισμού στο Νομό Ημαθίας. Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα της πλουτοκρατίας θα εκτιμήσει τις υπηρεσίες τους. Η άλλη Ελλάδα, των εργατών, των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, των φτωχών αγροτών, ξέρει πως το ΚΚΕ δεν είναι σαν τα μούτρα τους και σαν τα μούτρα της τάξης που υπηρετούν. Ηταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, όσα εμπόδια κι αν επιχειρήσουν να βάλουν οι καπιταλιστές και το κράτος τους στην επικοινωνία του με το λαό, στη μαζική προπαγάνδα μέσα από τα ΜΜΕ, που δεν είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις.


Α. Α.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις

Τη Δευτέρα 12/09:

  • Στις 10.30 π.μ., περιοδεία στον ΟΣΚ, με επικεφαλής τον Θ. Παφίλη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.
  • Στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ Μπραχαμίου (οδός Αγ. Δημητρίου), σύσκεψη με ΕΒΕ, με ομιλητή τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΕΠ Αττικής και γραμματέα της Αχτίδας ΕΒΕ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ