ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Μπούσουλας η κερδοφορία της πλουτοκρατίας

Προσφορές κάθε είδους στα μονοπώλια στο βωμό της κερδοφορίας. Πακέτα ιδιωτικοποιήσεων, φοροελαφρύνσεις, κρατικό χρήμα στο «μείγμα» της αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Τη ερχόμενη βδομάδα ξεκινά ο νέος κύκλος συνεννοήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) που θα βρεθούν ξανά στην Αθήνα. Στο αμέσως προσεχές διάστημα κλειδώνουν και τα νέα αντιλαϊκά πακέτα μπροστά στην κατάθεση του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά (2011), της νέας επικαιροποίησης του μνημονίου τους, της παραπέρα κλιμάκωσης απέναντι στο λαϊκό εισόδημα.

Βασικός μπούσουλας της πολιτικής τους ήταν και παραμένει η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για τα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους και ετοιμάζουν νέες προκλητικές φοροελαφρύνσεις, εκχώρηση ζωτικού χώρου και βασικών υποδομών, που εδώ και καιρό έχουν βάλει στο μάτι, όλα όσα υπηρετούν την πλουτοκρατία και τα κέρδη της, δηλαδή την πεμπτουσία του μνημονίου και της πολιτικής τους.

Σαφές δείγμα γραφής δόθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Με δηλώσεις του σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο σημείωσε ότι «δε θέλουμε να πάρουμε άλλα μέτρα που εμποδίζουν την ανάπτυξη» και ακόμη ότι «αν μπορούμε να βρούμε και συμφωνήσουμε με την τρόικα σε κάποιες καλές εναλλακτικές λύσεις θα το κάνουμε», καταλήγοντας «πρόκειται για ζήτημα που αφορά το μείγμα εργαλείων και όχι αλλαγές στους στόχους, οι οποίοι και παραμένουν ίδιοι».

Σε αυτό το πλαίσιο, και για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, βάζουν στα σκαριά και τα παρακάτω μέτρα:

  • Προκλητικές ελαφρύνσεις στη φορολογία των κερδών και των μερισμάτων για τις ισχυρές επιχειρήσεις, τα εδώ παραρτήματα πολυεθνικών εταιρειών και μονοπωλίων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο συντελεστής πέφτει στο 20% (από 24% σήμερα) με εφαρμογή πιθανόν ακόμη και από το 2011. Για την κυβέρνηση, όπως και για τα κόμματα που υπηρετούν τη διαχείριση του εκμεταλλευτικού συστήματος, πρόκειται για «αναπτυξιακό μέτρο».
  • Ο πακτωλός από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, το νέο λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο, οι κρουνοί με το κρατικό χρήμα που ετοιμάζουν για ξεκοκάλισμα οι μεγαλοεπιχειρηματίες από το 2011 και για τα επόμενα χρόνια.
  • Μετά από αίτημα μεγαλοεπιχειρηματιών σχεδιάζουν τώρα και νέα χαριστική ρύθμιση «περαίωσης» οφειλών τους προς την Εφορία. Επίσης, για τις ισχυρές επιχειρήσεις ετοιμάζουν και ρύθμιση «διευκόλυνσης» ακόμη στην απόδοση του ΦΠΑ!

Τα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου πρόκειται στη συνέχεια να τα αναπληρώσουν στις πλάτες του λαού με νέα πακέτα (φόροι κατανάλωσης κ.ο.κ.).

Ζωτικός χώρος στην πλουτοκρατία

Ενημερωτική καμπάνια σε επενδυτές διοργανώνει από χτες στο Λονδίνο η «Ελληνικά Χρηματιστήρια» (ΕΧΑΕ) για την παρουσίαση 25 μεγάλων εισηγμένων επιχειρηματικών ομίλων. Παρούσα και η κυβέρνηση που διαφημίζει την παραπέρα εκχώρηση κρατικής περιουσίας, που αναμένεται να επιταχυνθεί από το 2011. Υδρευση, τράπεζες, μεταφορές και δίκτυα, ενέργεια, τζόγος, κρατικά ακίνητα, οτιδήποτε κεντρίζει το ενδιαφέρον και την κερδοφορία τους το ετοιμάζουν για το «σφυρί».

Ο ΓΓ αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε στη σύσταση εταιρείας συμμετοχών «Ελληνικά Νερά», όπου θα υπαχθούν τα ποσοστά που έχει σήμερα το Δημόσιο σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ όπως επίσης και άλλες εταιρείες ύδρευσης, που σήμερα ανήκουν στους λεγόμενους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το «πακέτο» συνολικά στη διαχείριση νερού ετοιμάζεται για εκχώρηση στους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου σε ντόπια και ξένα μονοπώλια που καραδοκούν εδώ και καιρό. Ιδια επιδίωξη είχε και η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, πάντα στο όνομα της «ανάπτυξης», δηλαδή του καπιταλιστικού κέρδους. Η παραπέρα εμπορευματοποίηση στο νερό και στη διαχείρισή του θα σημάνει και νέα χαράτσια απέναντι στο λαό.

Την ερχόμενη βδομάδα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου μαζί με εκπροσώπους της τρόικας θα προχωρήσουν σε διαφημιστική καμπάνια της «ελληνικής οικονομίας» σε κεφαλαιοκράτες, με σταθμούς σε Φραγκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, οι προσφορές της κυβέρνησης, ακόμη και επιθετικού χαρακτήρα, στις μερίδες της πλουτοκρατίας φέρνουν και νέα δεινά για το λαό και τα συμφέροντά του. Επίσης, για την επόμενη βδομάδα η κυβέρνηση απευθύνεται στους τραπεζίτες για ένα ακόμη δάνειο με εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Τα επιτόκια αναμένονται σε τοκογλυφικά επίπεδα, που επίσης θα τα φορτώσουν στο λαό.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Επιταχύνεται η εφαρμογή του μνημονίου

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιταχύνει τις αποτρόπαιες πολιτικές του μνημονίου, η εφαρμογή του οποίου για τέσσερις μόνο μήνες έχει δημιουργήσει συνθήκες απόγνωσης στις λαϊκές οικογένειες.

Με επιστολή που απέστειλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στους ομολόγους του υπουργούς, που εμπλέκονται στην εφαρμογή του αιμοσταγούς μνημονίου, τους υπενθυμίζει τις ...υποχρεώσεις τους στην ταχύρρυθμη υλοποίηση των μέτρων, ενόψει της νέας επίσκεψης της τρόικας τις επόμενες ημέρες.

Μεταξύ των στόχων, άμεσης κυβερνητικής προώθησης, είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ, η περιστολή των δαπανών τους, μέσα από τις ανατροπές των συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων και η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, με θέμα αιχμής τον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας.

Τα θέματα αυτά επισημαίνονται στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, με την οποία καλούνται οι διοικήσεις των πρώην ΔΕΚΟ να υποβάλουν οικονομικά στοιχεία (σχέδιο οικονομικού προϋπολογισμού του 2011, απολογιστικά στοιχεία για το 2010) έως τις 20 Σεπτέμβρη και ως τις 30 Σεπτέμβρη τα επιχειρησιακά και στρατηγικά σχέδια της περιόδου 2011- 2013.

Στην εγκύκλιο εφιστούν την προσοχή των διοικήσεων των πρώην ΔΕΚΟ στη σύνταξη χρονοδιαγράμματος και σχεδίου δράσης για τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των ζημιογόνων επιχειρήσεων, ειδικά στον τομέα των σιδηροδρόμων και των μέσων μαζικής μεταφοράς, στην επιβολή ανώτατων ορίων δαπανών, καθώς και στην «ορθολογική αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας για την κάλυψη των ελλειμμάτων και τη χρηματοδότηση των λειτουργικών τους δαπανών.

Με άλλη εξάλλου εγκύκλιο ο υπουργός Οικονομικών ζητά τη λύση των μισθώσεων ακινήτων στα οποία στεγάζονταν δημόσιες υπηρεσίες που έχουν καταργηθεί.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Σε ελεύθερη πτώση 8,6%...

Σε τροχιά κάμψης και το χονδρικό εμπόριο

Σε κατάσταση ακόμα πιο έντονης υποχώρησης βρίσκονται όλοι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες, καθώς ο ελληνικός καπιταλισμός συνεχίζει να βυθίζεται στην κρίση. Η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλη του 2010 σημείωσε νέα μεγάλη πτώση 8,6%, ενώ ο κύκλος εργασιών (τζίρος) του χονδρικού εμπορίου υποχώρησε το β' τρίμηνο του 2010 κατά 2,1%. Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το α' τρίμηνο του 2010 - μετά από συνεχόμενη πτώση το 2009 - οι χονδρικές πωλήσεις είχαν εμφανίσει άνοδο 5,2%, η οποία όμως αποδείχθηκε προσωρινή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής, η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλη του 2010, σε σύγκριση με τον Ιούλη του 2009, παρουσίασε μείωση 8,6%, έναντι μείωσης 10,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

Σε μέσα επίπεδα - σύγκριση του διαστήματος Γενάρης-Ιούλης 2010 προς Γενάρη-Ιούλη 2009 - η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 6,3%, έναντι μείωσης 10,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 8,6% τον Ιούλη του 2010, σε σύγκριση με τον Ιούλη του 2009, προήλθε από τις παρακάτω μεταβολές των ακόλουθων τομέων της βιομηχανίας:

  • Από τη μείωση της παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων κατά 16%.
  • Από τη μείωση της παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 9,3% και στη διετία 2008-2010 κατά 20,5%. Οι μόνοι κλάδοι που εμφάνισαν αύξηση της παραγωγής στις μεταποιητικές βιομηχανίες είναι τα παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα και τα βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα, καθώς οι φαρμακοβιομήχανοι εξάγουν σημαντικές ποσότητες φαρμάκων, πολλές φορές και σε βάρος της κάλυψης των εσωτερικών αναγκών.
  • Από τη μείωση της παραγωγής ηλεκτρισμού κατά 6%.
  • Από την αύξηση της παροχής νερού κατά 0,1%.

Ο κύκλος εργασιών στο χονδρικό εμπόριο το β' τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2009 σημείωσε μείωση 2,1%, έναντι μείωσης 14,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των ετών 2009 προς το 2008. Σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2010 ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση 2% έναντι αύξησης 9,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009. Ενδεικτικό είναι ότι ο κύκλος εργασιών στο χονδρικό εμπόριο ακολουθεί μία συνεχόμενη καθοδική πορεία και στα τέσσερα τρίμηνα του 2009, η οποία ανακόπηκε προσωρινά το α' τρίμηνο του 2010 και συνεχίστηκε το β' τρίμηνο του 2010.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Υποχώρησε η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη

Στην 83η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας, που καταρτίζει το «World Economic Forum» (WEF) σε σύνολο 139 χωρών, υποχώρησε το 2010 η Ελλάδα, από την 71η θέση που κατείχε το 2009. Επίσης, κατατάσσεται τελευταία ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.

Στη σχετική έκθεση, η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα αποδίδεται στη μεγάλη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντός της. Η αξιολόγηση των χωρών από το WEF γίνεται με βάση στοιχεία που αφορούν 12 τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και με τη «βοήθεια» συνεντεύξεων εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ανατραπεί αυτή η πολιτική

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την οικονομία και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης:

«Το δίλημμα της κυβέρνησης δεν είναι αν θα πάρει ή όχι νέα άγρια μέτρα κατά του λαϊκού εισοδήματος, αλλά ποια συμφέρουν περισσότερο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή η ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου, που επιδιώκουν η κυβέρνηση και η τρόικα και με την οποία συμφωνούν και η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., μόνο νέα βάσανα θα φέρει για το λαό.

Γι' αυτό έγκαιρα πρέπει να οργανώσει την αντεπίθεσή του για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ο λαός έχει άλλο δρόμο, αυτόν της ολόπλευρης ανάπτυξης των παραγωγικών δυνατοτήτων με κριτήριο τις δικές του ανάγκες και όχι των μονοπωλίων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ