ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Ειδυλλιακή» εικόνα για τη «δυσκολότερη σχολική χρονιά»!

Η υπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, παραδεχόμενη όμως ότι και κενά θα υπάρχουν και ότι όλα τα βιβλία δεν είναι ακόμα στα σχολεία

Στην... αναμονή για καθηγητές και βιβλία θα είναι οι μαθητές όταν θα πάνε στα σχολεία
Στην... αναμονή για καθηγητές και βιβλία θα είναι οι μαθητές όταν θα πάνε στα σχολεία
Μια «ειδυλλιακή» εικόνα, που έρχεται σε αντίθεση με όσα αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, παρουσίασε, χτες, το υπουργείο Παιδείας, σε συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της σχολικής χρονικής. Λες και δεν καλλιέργησε, η ίδια και η κυβέρνηση, ένα κλίμα για τη «δυσκολότερη χρονιά στην Παιδεία», τώρα μιλάει για τις «Κασσάνδρες» που «διαψεύστηκαν». Λες και δε γνωρίζει η κυβέρνηση τι συμβαίνει στα σχολεία, κάνει λόγο για «μικροπολιτικές σκοπιμότητες στα κενά», από κόμματα και συνδικαλιστές και άλλα τέτοια.

Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα με 30 μαθητές», έκανε λόγο για «διάλογο κωφών επί πολλούς μήνες» για το θέμα, ενώ για τα κενά εμφανίστηκε σίγουρη ότι θα καλυφθούν. Το κουδούνι θα χτυπήσει τη Δευτέρα και όλα αυτά μένει να αποδειχθούν. Προς το παρόν υποστηρίζεται ότι ο «ορθολογισμός» και ο «συντονισμός» έλυσαν το πρόβλημα. Να σημειώσουμε, πάντως, πως τα κενά θα καλυφθούν (αν καλυφθούν) με αύξηση των ελαστικών σχέσεων στην εκπαίδευση (υπάρχουν πιστώσεις για 15.500 αναπληρωτές και 10.800 ωρομίσθιους).

Η Α. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι θα καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν από:

  • Τις 7.100 περισσότερες συνταξιοδοτήσεις (σ.σ. λόγω της επίθεσης της κυβέρνησης),
  • τις μειωμένες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών (μισές σε σχέση με πέρσι)
  • τους 1.800 περισσότερους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που χρειάζονται για τα 800 ολοήμερα με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα (τα 800 καλύπτουν το 1/3 του συνόλου των μαθητών του δημοτικού)
  • και την «εκτίμηση» ότι, χωρίς όλα τα προηγούμενα, πέρσι υπήρχαν στην έναρξη της χρονιάς 8.000 κενά.

Σύμφωνα με το υπουργείο, την περασμένη βδομάδα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υπήρχαν 2.843 κενά: Τα 1.380 ανήκαν στις βασικές ειδικότητες, όπου προσλήφθηκαν 1.064 εκπαιδευτικοί.

Η υπουργός έκανε λόγο για 4.277 «πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό», χωρίς να μπει στον κόπο να εξηγήσει τι σημαίνει «πλεονάζον».

Στα Δημοτικά Σχολεία υπήρχαν 3.047 κενά και έγιναν 2.554 προσλήψεις αναπληρωτών και στα Νηπιαγωγεία υπήρχαν 1.677 κενά και έγιναν 1.304 προσλήψεις.

Στα 800 ολοήμερα σχολεία διατέθηκαν με μετακίνηση από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 815 εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, Πληροφορικής και Αγγλικών, καθώς και 1.000 άτομα για την «Αισθητική Αγωγή».

Οσο για το «μπάχαλο» που αναμένεται με το άνοιγμα των σχολείων, είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η υπουργός παραδέχτηκε ότι το 13% των βιβλίων δεν έχουν φτάσει καν στα σχολεία και προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός λέγοντας ότι πρόκειται για βοηθήματα που δεν είναι, λέει, αναγκαία στην αρχή του χρόνου(!) και ότι... φταίει η απεργία των φορτηγατζήδων που έχει λήξει εδώ και πάνω από ένα μήνα!!

Πάντως, για τον προγραμματισμό και τον «εξορθολογισμό», που τόσο διαφημίζει το υπουργείο, χαρακτηριστικό είναι ότι ειπώθηκε πως τα κενά, που μένουν, τα άφησαν ...επίτηδες, για τα «απρόβλεπτα» που μπορεί να προκύψουν τις επόμενες μέρες. Απ' όσο γνωρίζουμε τα «απρόβλεπτα», όσον αφορά τα κενά, μπορούσαν να είχαν ληφθεί ήδη υπόψη, αφού οι καθηγητές είναι απ' την προηγούμενη βδομάδα στα σχολεία. Οσον αφορά τις λειτουργικές δαπάνες, η απάντηση περί εκταμίευσης ποσών μέσα στο Σεπτέμβρη δε λέει κάτι «πρακτικό» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία.

Τέλος, η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη θα λειτουργήσει μόνο σε απομακρυσμένα σχολεία και θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα στήριξης.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο διάλυσης της εκπαίδευσης

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη «Διά Βίου Μάθηση», με το οποίο στην ουσία αντικαθίσταται η εκπαίδευση όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα με ένα σύστημα «δεξιοτήτων και κατάρτισης», προκειμένου οι νέοι στη συνέχεια χωρίς δικαιώματα να παραδίδονται στα νύχια των εργοδοτών.

Η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, στην ομιλία της, ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο κάνει πράξη τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ «που θέτει ως κυρίαρχη προτεραιότητα σε όλα τα πεδία - στην εκπαίδευση, στην οικονομία, στην εργασία και φυσικά στην κοινωνία - τη διά βίου μάθηση». Δηλαδή, παραδέχτηκε ότι η αρπακολλατζίδικη κατάρτιση θα έχει μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα από το κανονικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η υπουργός είπε ακόμα ότι στο χώρο της «μη τυπικής εκπαίδευσης» υπάρχει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, προσθέτοντας ότι «δε θα έχουμε άλλους κανόνες λειτουργίας για τα δημόσια και άλλους για τα ιδιωτικά».

Απευθυνόμενη δε στον εισηγητή του ΚΚΕ Γ. Ζιώγα, ισχυρίστηκε ότι το ΚΚΕ δεν το ενδιαφέρει καθόλου η συνεχής εξέλιξη των εργαζομένων και το γεγονός ότι στην πορεία του ο εργαζόμενος θα πρέπει να αλλάξει επαγγελματικό «στάτους» και να αποκτά νέα προσόντα τα οποία θα αναγνωρίζονται και θα πιστοποιούνται.

Ο Γ. Ζιώγας στην παρέμβασή του απάντησε ξεκάθαρα στην υπουργό τονίζοντας: «Στο γιατί καταγγέλλει το ΚΚΕ το νομοσχέδιο η απάντηση δίνεται από την ίδια τη ζωή. Οι εργατικές οικογένειες, οι αγροτικές, οι οικογένειες των ανέργων και των αυτοαπασχολουμένων βλέπουν ποιος είναι με ποιον, ποιος υπηρετεί με συνέπεια αυτό το σάπιο σύστημα και ποιοι είναι αυτοί που παλεύουν να ανοίξει ο άλλος δρόμος, ποια είναι η πολιτική δύναμη που παλεύει για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, ώστε να παίξει αυτή τον ιστορικό της ρόλο». Αναφερόμενος στην επιμόρφωση είπε ότι αυτή δίνεται από ιδιώτες «επί χρήμασι», προκειμένου να αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης και να φτωχύνει ακόμα περισσότερο η εργατική δύναμη και να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Η θέση μας, είπε, για την επιμόρφωση είναι ότι αυτή πρέπει να παρέχεται από πανεπιστημιακά τμήματα και δημόσιες επαγγελματικές σχολές, όπου ο επιμορφωνόμενος θα απολαμβάνει πλήρως τις αποδοχές του και όλα τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα για όσο διάστημα θα επιμορφώνεται. Αντίθετα, συνέχισε, η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από το νομοσχέδιο, έχει ως οδηγό την υλοποίηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας που σημαίνει αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και φτωχότερη εργατική δύναμη.

Συνθλίβεται το δικαίωμα στη μόρφωση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη προς το Συμβούλιο της ΕΕ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών από το κλείσιμο πολλών δημοτικών παιδικών σταθμών και τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και σχολικές υποδομές, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής στη βάση του μνημονίου, αναδεικνύει με Ερώτησή του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης. Η αντιλαϊκή πολιτική του μαύρου μετώπου κεφαλαίου - ΕΕ - κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., που επιτίθεται στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα με σημαία του το αντιδραστικό μνημόνιο κυβέρνησης - ΕΕ - ΕΚΤ και ΔΝΤ, συνθλίβει τη ζωή των λαϊκών οικογενειών, τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος στην Ερώτησή του αναφέρει τα εξής:

«Χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών στην Ελλάδα δε βρίσκουν θέσεις σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς επειδή πολλοί δήμοι τους κλείνουν, λόγω ανυπαρξίας πόρων και προσωπικού. Χαρακτηριστικά, μόνο στο Δήμο της Αθήνας από 8.816 αιτήσεις έχουν εγκριθεί 5.465.

Ταυτόχρονα το 60-70% του προσωπικού των παιδικών σταθμών απειλείται με απόλυση, λόγω μη ανανέωσης των συμβάσεών τους. Επίσης, φέτος μειώθηκαν κατά 50% οι διορισμοί εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς να εκτιμώνται σε πάνω από 20.000!

Τα προβλήματα αυτά, σε συνδυασμό με τη μαζική ανεργία και τη δραστική μείωση μισθών και κοινωνικών παροχών που προωθούνται στη βάση και του μνημονίου, που από κοινού συνυπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και ΔΝΤ, οξύνουν όλα τα προβλήματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Αναγνωρίζει το Συμβούλιο τις δυσβάστακτες συνέπειες των μέτρων του μνημονίου για τη λαϊκή οικογένεια και ιδίως για τις γυναίκες από τη δραματική επιδείνωση σε ελλείψεις δημόσιων παιδικών σταθμών, λειτουργίας των δημόσιων σχολείων και πλήγμα στο δικαίωμά στη μόρφωση των παιδιών των εργαζομένων;», ρωτά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Περιοδείες σε σχολεία

Στελέχη του ΚΚΕ και υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα περιοδεύσουν τη Δευτέρα 13/9, μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, στα παρακάτω σχολεία:

Στην ΚΑΛΛΙΘΕΑ

8 π.μ. στο συγκρότημα σχολείων του Αγίου Νικολάου

9 π.μ. στο συγκρότημα ΙΖΟΛΑ

10 π.μ. στη Σιβιτανίδειο Σχολή

Στον ΤΑΥΡΟ

8 π.μ. στο συγκρότημα σχολείων της Αγίας Σοφίας

6 μ.μ. στο ΕΠΑΣ Ταύρου

Στη ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

8 π.μ. στο 6οΛύκειο και 7οΓυμνάσιο

8 π.μ. στο ΕΠΑΛ Νέας Σμύρνης

8.30 π.μ. στην Ευαγγελική Σχολή

6 μ.μ. στο ΕΠΑΣ Νέας Σμύρνης



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ