ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
«Τρίβουν τα χέρια τους» οι ιδιώτες...

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών νηπιαγωγείων επωφελούνται από την πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας

Σε «φιλέτο» έχει αναδειχτεί η προσχολική αγωγή για τους ιδιώτες, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση μετά την καθιέρωση πέρσι της υποχρεωτικής μονοετούς προσχολικής αγωγής, αφού: Η ρύθμιση αυτή της κυβέρνησης, χωρίς την ταυτόχρονη εξασφάλιση των ανάλογων υποδομών και προσωπικού, ώστε όλα τα νήπια 4-6 ετών να φοιτούν σε δημόσια νηπιαγωγεία, έχει στρέψει τους γονείς αναγκαστικά στους ιδιώτες.

Καταρχήν «τρίβουν τα χέρια τους» οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών νηπιαγωγείων, που επωφελούνται από την πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας που ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο στην προσχολική αγωγή.

Αξιώσεις όμως εγείρουν και οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών. «Πατώντας» στις πραγματικές ελλείψεις σε υποδομές στα δημόσια νηπιαγωγεία, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών παιδικών σταθμών εμφανίζουν σαν λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες σήμερα, την παράταση της δυνατότητάς τους να λειτουργούν τμήματα νηπιαγωγείων. Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών παιδικών σταθμών πέρσι... απόλαυσαν τη δυνατότητα που τους δόθηκε να διευρύνουν τα τμήματα νηπιαγωγείων τους για έναν χρόνο και τώρα, ζητούν να συνεχίσουν να λειτουργούν τμήματα νηπιαγωγείων χωρίς να πληρούν ούτε καν τις προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο Παιδείας. Σημειώνουμε ότι είναι διαφορετικές οι προϋποθέσεις αδειοδότησης ενός νηπιαγωγείου και διαφορετικές για έναν παιδικό - βρεφονηπιακό σταθμό, ανάλογα με τις ηλικιακές ανάγκες των παιδιών.

Οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών, λοιπόν, ζητούν να συνεχίσουν να στοιβάζουν βρέφη και νήπια στους χώρους που έχουν, όχι μόνο για φύλαξη αλλά και για την προσχολική αγωγή που απαιτείται στο νηπιαγωγείο. Κάνουν λόγο για παράταση της σχετικής ρύθμισης, προκειμένου να εξασφαλίσουν τώρα τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να πάρουν την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας ιδιωτικού νηπιαγωγείου από το υπουργείο Παιδείας.

Σ' αυτό τους το παιχνίδι βάζουν μπροστά τους γονείς, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς πληρώνουν την πολιτική της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Συλλόγου Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών, το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να καταστεί ικανό να εγγράψει όλα τα παιδιά ηλικίας από 5 - 6 ετών που είναι 140.000 στα δημόσια νηπιαγωγεία, πρέπει να διώξει από τα νηπιαγωγεία όλα τα νήπια ηλικίας μεταξύ 4 και 5 ετών.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δοθούν άδειες στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, εμφανιζόμενο με όψιμο ενδιαφέρον για τα νήπια, τη στιγμή που η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που έχει φέρει τους γονείς σε αδιέξοδο. Μία πολιτική που, όπως γινόταν και από το ΠΑΣΟΚ, δίνει άφθονο έδαφος κερδοσκοπίας στους ιδιώτες στο χώρο της Παιδείας, αντί να προχωρήσει στην καθιέρωση αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν προσχολικής αγωγής, σύμφωνης με τις ανάγκες της νηπιακής ηλικίας, με τις απαιτούμενες υποδομές και προσωπικό.


ΠΑΜΕ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
«Μπλόκο» στις Περιφέρειες

Δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Πάτρα και Τρίπολη για το δικαίωμα στη μόρφωση

Πρωτοβουλία οργάνωσης της πάλης για το δικαίωμα στη μόρφωση, για αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Παιδεία, ανέλαβε το ΠΑΜΕ στην Πελοπόννησο χτες, πραγματοποιώντας δύο δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας από σωματεία, μαζικούς φορείς (ξεπερνούσαν τους πενήντα) και συνδικαλιστές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη.

Στο κοινό υπόμνημα, σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «μέσα στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης με το τσουνάμι της ακρίβειας, των ανατιμήσεων, των φοροεπιδρομών των ιδιωτικοποιήσεων, της καταλήστευσης του λαϊκού εισοδήματος, ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά. Ολα δείχνουν ότι το εκπαιδευτικό τοπίο αλλάζει σαρωτικά. Κάτω από το βάρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων γιγαντώνονται τα προβλήματα των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των φοιτητών και του λαού. Οι λαϊκές ανάγκες δεν περιμένουν πια, απαιτούν άμεση κάλυψη».

Υπογραμμίζεται η ανάγκη «εδώ και τώρα να απαλλαγεί η λαϊκή οικογένεια από τα βάρη της μόρφωσης και της κατάρτισης των παιδιών της. Στο πλαίσιο αυτό ούτε ένα βιβλίο, ούτε ένα βοήθημα να μην πληρώσουν οι γονείς, ούτε ένα βιβλίο να μη λείψει από τη σχολική χρονιά. Ούτε μια χαμένη διδακτική ώρα, να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Αποκλειστικά δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Ειδικά δρομολόγια για τους μαθητές των πυρόπληκτων - σεισμόπληκτων περιοχών».

Για τους παιδικούς σταθμούς

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και για τους παιδικούς - βρεφονηπιακούς σταθμούς όπου το πρόβλημα είναι «εξαιρετικά οξυμένο καθώς μετά τη νομοθέτηση της μονοετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε συνδυασμό με την απουσία υποδομών για την εφαρμογή της, αφήνει έξω από τα κρατικά νηπιαγωγεία τα προνήπια κι αυξάνει τις αιτήσεις προς τους δημοτικούς σταθμούς με αποτέλεσμα πολλά παιδιά ν' αποκλείονται π.χ. στην Πάτρα από τις 984 αιτήσεις στους 11 Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς τα 180 παιδιά έμειναν απ' έξω "λόγω κριτηρίων". Το 60% των βοηθών βρεφονηπιοκόμων είναι με stage, τα 25% με μερική απασχόληση και μόνο το 15% με μόνιμη σχέση εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή τα τροφεία αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς κάθε χρόνο».

Επιπρόσθετα, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στην περιοχή μετά τις καταστροφές που προξένησε ο σεισμός του Ιούνη σε πολλά σχολικά κτίρια. Για το λόγο αυτό «απαιτούμε την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων για όσες έχουν κριθεί ακατάλληλες προς χρήση. Αμεση αγορά οικοπέδων με χρονοδιάγραμμα ανέγερσης και αποπεράτωσης στο τέλος της σχολικής χρονιάς».


ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Οι ανάγκες των παιδιών βορά στους εμπόρους

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων

«Είναι δικαίωμα των παιδιών των εργαζομένων η προσχολική αγωγή και υποχρέωση του κράτους η δωρεάν παροχή της».

Αυτό δηλώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων, με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην προσχολική αγωγή.

«Η κυβέρνηση και με την ανακοίνωσή της για τη μονοετή προσχολική αγωγή, ενισχύει την παραπέρα εμπορευματοποίησή της πιστή στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ. Η πολιτική αυτή παραδίνει τις ανάγκες των παιδιών και των γονέων τους βορά στους εμπόρους της προσχολικής αγωγής. Σήμερα, η κατάσταση στην προσχολική αγωγή είναι απαράδεκτη. Οι γονείς πληρώνουν πανάκριβα ακατάλληλες και επικίνδυνες υποδομές με ελάχιστο προσωπικό και με άθλιες εργασιακές σχέσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς επισημαίνουν ότι «γι' αυτήν την κατάσταση βαριές ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΙΕΛΕ γιατί:

  • Με τη στάση και τις θέσεις της στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του δικομματισμού και της ΕΕ. Γιατί όλοι μαζί συμφωνούν με την ύπαρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην προσχολική αγωγή και την Παιδεία γενικότερα.
  • Δημιουργούν αυταπάτες ότι μπορούν να συνυπάρξουν τα κέρδη με την αγωγή και την εκπαίδευση των παιδιών των εργαζομένων.
  • Με τη στάση τους συμφωνούν να πληρώνουν οι εργατικές οικογένειες πανάκριβα την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση των παιδιών τους, μεγαλώνοντας έτσι τα κέρδη των επιχειρήσεων του χώρου.
  • Κοροϊδεύουν έτσι τους εργαζόμενους, όταν χύνουν κροκοδείλια δάκρυα μαζί με τη ΓΣΕΕ για την ακρίβεια και τη λιτότητα».

«Οι εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει πλούσια εμπειρία, βιώνοντας και σήμερα τα αποτελέσματα της πολιτικής των κομμάτων του δικομματισμού, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, μια πολιτική που πλήττει ευθέως τα συμφέροντα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών», τονίζει το σωματείο εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και καταλήγει: «Είναι ανάγκη να δοθεί ενιαία, μαζική, αποφασιστική απάντηση και καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, απαιτώντας:

  • Δημόσια - δωρεάν δίχρονη προσχολική αγωγή, κρατικούς - δωρεάν παιδικούς σταθμούς, σε ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας με την ευθύνη του κράτους που να καλύπτουν όλα τα παιδιά.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ