ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Να απελευθερωθούν τώρα!

Αρχίζει και επίσημα στις 12 Σεπτέμβρη η νέα διεθνής καμπάνια

Εντατικές είναι οι προετοιμασίες των διαφόρων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων ανά τον κόσμο για τη 12η Σεπτέμβρη, όταν συμπληρώνονται 10 χρόνια από την άδικη φυλάκιση στις ΗΠΑ των πέντε Κουβανών αγωνιστών (Ραμόν Λαμπανίνιο, Φερνάντο Γκονζάλες, Αντόνιο Γκερέρο, Χεράρδο Ερνάντες και Ρενέ Γκονζάλες) επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων που λειτουργούν ανενόχλητα στις ΗΠΑ.

Τις δραστηριότητες αυτές διοργανώνουν σειρά κοινωνικοί φορείς, οργανώσεις αλληλεγγύης με την Κούβα και Επιτροπές για την Απελευθέρωση των «Πέντε» σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, σε πόλεις του Καναδά, σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Αυστραλία.

Σημαντική αναμένεται να είναι η μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στο «Hostos Community College», που διοργανώνει η Διεθνής Επιτροπή για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τον Danny Rivera από το Πουέρτο Ρίκο, τον Δομινικανό Victor Victοr, το συγκρότημα «Estrellas Doradas del Jazz» από το Πουέρτο Ρίκο και τον ηθοποιό Danny Glover.

Επίσης την ερχόμενη Παρασκευή, η Εθνική Επιτροπή των ΗΠΑ για την «Απελευθέρωση των Πέντε» οργανώνει συγκέντρωση έξω από το Λευκό Οίκο για να παραδώσει στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους τις 100.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από 78 χώρες για την άμεση απελευθέρωση των «5» και την απαίτηση της έκδοσης του εγκληματία και πρώην πράκτορα της CIA Λουίς Ποσάδα Καρίλες.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

O ευρωβουλευτής του KKE Γιώργος Τούσσας ενόψει της προσεχούς Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, με παρέμβασή του προς το Συμβούλιο ζητά την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών επισημαίνοντας τα παρακάτω:

«Συμπληρώνονται ήδη δέκα χρόνια από τη σύλληψη στις HΠA των πέντε Κουβανών πατριωτών - με χαλκευμένες, ανυπόστατες κατηγορίες - που συνεχίζουν να κρατούνται στις φυλακές των HΠA, κατά παράβαση βασικών κανόνων δικαίου, κάτω από βάναυσες συνθήκες κράτησης, με απαγόρευση επίσκεψής τους ακόμη και από τους συγγενείς τους, καθώς και σε επιτροπή ευρωβουλευτών, η οποία επίσημα είχε ζητήσει να τους επισκεφθεί. Παρότι με τεκμηριωμένα στοιχεία κατά την ακροαματική διαδικασία στις δίκες που έγιναν στις HΠA, καταρρίφθηκαν όλες οι χαλκευμένες κατηγορίες και αποκαλύφθηκε η αθωότητα των φυλακισμένων, οι HΠA εμμένουν σε αυτή τη βαθιά αντιδραστική πολιτική τους απόφαση και με απαράδεκτες δικολαβίστικες μεθοδεύσεις αρνούνται να απελευθερώσουν τους πέντε αθώους Κουβανούς πατριώτες. Οι ΗΠΑ παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των πέντε φυλακισμένων, αλλά και γενικότερα θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Καταδικάζει το Συμβούλιο τη συνεχιζόμενη παράνομη φυλάκιση των πέντε Κουβανών;

Ποια είναι η θέση του Συμβουλίου στις εκκλήσεις εθνικών Κοινοβουλίων, διεθνών και εθνικών μαζικών φορέων για την άμεση απελευθέρωση των πέντε φυλακισμένων Κουβανών πατριωτών;

Το ζήτημα της απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών πατριωτών από τις φυλακές στις HΠA δεν είναι υπόθεση μόνο του λαού της Κούβας, αλλά γενικότερα ζήτημα που αφορά την πάλη των λαών ενάντια στις HΠA και στους άλλους ιμπεριαλιστές, για να καθορίζουν οι ίδιοι οι λαοί το μέλλον τους.

Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει το κίνημα της εργατικής τάξης και γενικότερα των εργαζομένων, με μαζική έμπρακτη αλληλεγγύη για να απελευθερωθούν άμεσα οι πέντε Κουβανοί πατριώτες».

Η Κούβα και οι λαοί θα νικήσουν

Εγκαίνια χτες στην εικαστική έκθεση στη Νίκαια

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
«Ο κουβανικός λαός δε θα σταματήσει ν' αγωνίζεται για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών ηρωικών πατριωτών και για την καταδίκη του Ποσάδα Καρίλες». Με τα λόγια αυτά, ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Ερμες Χερέρα Ερνάντες, άνοιξε χτες, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μ. Λοίζος» (Θηβών 245) τις «πύλες» της εικαστικής έκθεσης του Κουβανού καλλιτέχνη, Κάρλος Ρέγιες. Μια εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας, μια έκθεση - καταγγελία κατά του εγκληματία Ποσάδα Καρίλες, που διοργάνωσε ο Δήμος Νίκαιας και η πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα. «Η έκθεση αυτή», τόνισε ο πρέσβης, «πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας για την άμεση απελευθέρωση των πέντε πατριωτών, που βρίσκονται για 10 χρόνια φυλακισμένοι και των οποίων οι εφέσεις, χειραγωγούνται πολιτικά με υποκίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης».

«Θέλουμε με πολλούς τρόπους» ανέφερε, στην ομιλία του ο δήμαρχος Νίκαιας Στελ. Μπενετάτος, «να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, τα βαθιά αισθήματα φιλίας στο λαό της Κούβας και την ηγεσία του, που μισό αιώνα τώρα κρατάει ζωντανή την ελπίδα της Επανάστασης και της σοσιαλιστικής προοπτικής. Σ' ένα λαό και στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας που παρά τους αποκλεισμούς, κυρίως των ΗΠΑ, παρά τις ανακατατάξεις και τις οικονομικές και άλλες δυσκολίες, αποτελούν την έμπνευση όσων μάχονται κατά του ιμπεριαλισμού σε όλες τις χώρες της Γης». «Η τρομοκρατία των ΗΠΑ δε θα περάσει, είμαστε στο πλευρό της Κούβας».

Στα χτεσινά εγκαίνια, παρευρέθηκαν: η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, η Εύα Μελά, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Θ. Δρίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η Σοφία Πρατς, πρέσβειρα της Χιλής στην Ελλάδα, εκπρόσωποι από το ΠΑΜΕ, τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο κ.ά. Η έκθεση θα διαρκέσει έως στις 20 Σεπτέμβρη.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Η κόντρα διευρύνεται

ΛΑ ΠΑΣ.--

Μία πολύ κρίσιμη βδομάδα ξεκίνησε τη Δευτέρα για τη Βολιβία, καθώς στο Κογκρέσο άρχισε η διαδικασία όσον αφορά τα νομοθετικά διατάγματα για τα δημοψηφίσματα μετά την απόφαση για αναστολή εκ μέρους της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής-CNE.

O επικεφαλής της Γερουσίας, στην οποία πλειοψηφούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσε προκαταβολικά ότι θα απορρίψουν το προεδρικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος Εβο Μοράλες για προσφυγή σε δημοψήφισμα στις 7 Δεκέμβρη με το ερώτημα της έγκρισης ή όχι του νέου Συντάγματος καθώς το θεωρούν «αντισυνταγματικό»... Ομως έχει ήδη ξεκινήσει η προώθηση της διαδικασίας συλλογής υπογραφών, των αναγκαίων 150.000 υπογραφών που αντιστοιχούν στο 6% του εκλογικού σώματος, που σύμφωνα με το υπάρχον Σύνταγμα απαιτείται ώστε να υποχρεωθούν Κογκρέσο και CNE να κηρύξουν δημοψήφισμα.

Την ίδια στιγμή οι προκλήσεις, πολύ βίαιες μάλιστα και οι ανατρεπτικές ενέργειες με δράση ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων συνεχίζονται κυρίως στις περιοχές που έχουν προχωρήσει αυτονομιστικά δημοψηφίσματα. Πρόκειται για εξελίξεις λίγο πολύ αναμενόμενες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Βολιβίας, καθώς «η ήττα που υπέστη η αντιπολίτευση με το τεράστιο ποσοστό επιβεβαίωσης της λαϊκής εντολής στο πρόσωπο του προέδρου» θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις και ένταση των υπονομευτικών ενεργειών, να «ξεκινήσουν την τελική μάχη, τη μητέρα όλων των μαχών». «Ο λαός πρέπει να αντιδράσει και πρέπει να ορίσουμε τον τρόπο» καταλήγει η ανακοίνωση τονίζοντας «ότι θα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι στην υπεράσπιση του πατριωτικού πόλου και της διαδικασίας των αλλαγών. Να υπερασπίσουμε την πολιτική διαδικασία σε όλα τα μέρη που υπάρχει η σύγκρουση και να βγούμε νικητές από τη μάχη ενάντια στις συνωμοσίες και τα σχέδια απόσχισης».

Χτες ο πρόεδρος Εβο Μοράλες προχώρησε σε μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης σε πέντε κομβικά υπουργεία. Με την ορκωμοσία των νέων υπουργών ο Μοράλες τόνισε ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί μέρος του «δομικού κυρίαρχου σχεδίου» για την εξάλειψη της φτώχειας, της εγγύησης της διατροφικής επάρκειας και της προώθησης της ανάπτυξης βάσει των αλλαγών που συντελούνται. Νωρίτερα, ο Μοράλες από κοινού με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν καλέσει εκ νέου τους κυβερνήτες των επαρχιών, που πρωτοστατούν στα σχέδια ανατροπής, σε διάλογο.

Τέλος, σύμφωνα με το Bolpress και το ABI, σοβαρές ρωγμές, όσον αφορά την πολύ βίαιη τροπή των εξελίξεων, εμφανίζονται στο Εθνικό Δημοκρατικό Συμβούλιο - (CONALDE). Είναι το μέτωπο που έχουν συστήσει οι πέντε κυβερνήτες, μεγαλοεπιχειρηματίες, η «κοινωνία των πολιτών», ακροδεξιές και παραστρατιωτικές ομάδες και βουλευτές του Podemos, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ