ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΠΑΜΕ
Μαζικά σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Στις 7.30 μ.μ. η διεθνιστική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης. Με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από 20 χώρες η σημερινή Συνδιάσκεψη («Μετροπόλιταν», 10 π.μ.)

Με τη συμμετοχή συνδικαλιστών του αγωνιστικού και ταξικού κινήματος από 20 χώρες της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, ξεκινάει σήμερα, στις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» της Αθήνας, η Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την οποία διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ). Η μεγάλης σημασίας για το παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα πρωτοβουλία θα κορυφωθεί σήμερα το βράδυ, στις 7.30 μ.μ. με την Διεθνιστική Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης που διοργανώνουν η ΠΣΟ και το ΠΑΜΕ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ). Στους Ελληνες εργάτες θα μιλήσουν εκπρόσωποι από το Λίβανο, την Παλαιστίνη και συνδικάτα της Ευρώπης.

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης και στη μαζική εκδήλωση που θα ακολουθήσει έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους, ανάμεσα σε άλλους, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Συρίας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Παλαιστίνης, οι δύο Γενικές Συνομοσπονδίες Εργατών από το Λίβανο, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών του Ιράν και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών του Κουβέιτ. Επίσης, εκτός από την Ελλάδα, θα συμμετάσχουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι από Αίγυπτο, Σουδάν, Κούβα, Κύπρο, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Ελβετία κ.ά. Στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης, εκπρόσωποι των συνδικάτων θα μιλήσουν σε συγκέντρωση των εργαζομένων του ξενοδοχείου «Μετροπόλιταν», στη 1 το μεσημέρι.

Για τη σημασία της Συνδιάσκεψης και της εκδήλωσης αλληλεγγύης μιλάνε σήμερα στον «Ρ» ο ΓΓ της ΠΣΟ Γιώργος Μαυρίκος και τα μέλη της Γραμματείας της ΠΣΟ Οσιρις Οβιέδο (Κούβα), Αντίπ Μίρο (Συρία) και Αμπντούλ Μαλίκ (Σουδάν).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Λάβετε θέσεις υπέρ των Λαών!

Κάλεσμα του ΓΓ της ΠΣΟ για τη σημερινή εκδήλωση

Σήμερα το βράδυ διοργανώνεται από την ΠΣΟ και το ΠΑΜΕ μια αυθεντική εκδήλωση Ειρήνης και Φιλίας. Σε ανάλογες συνάξεις όλοι οι φίλοι και τα στελέχη του ΠΑΜΕ έχουν αποδείξει ότι μπορούν να οργανώσουν ζωντανές, ζεστές, αγωνιστικές και ενθουσιώδεις εκδηλώσεις. Ενα τέτοιο κλίμα επιβάλλεται να κυριαρχήσει σήμερα το βράδυ στο ΣΕΦ. Μέσα από τον ενθουσιασμό και τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα να νιώσουν οι ξένοι αντιπρόσωποι την ειλικρινή συντροφική αγάπη του ταξικού κινήματος της Ελλάδας. Να αντιληφθούν ότι δεν είναι μόνοι τους, ότι δεν τους ξεχνάμε. Να πάρουν κουράγιο και να συνεχίσουν να αντιστέκονται στους ιμπεριαλιστές και στο στρατό κατοχής που ήδη πήρε τη θέση του ισραηλινού στρατού στο Λίβανο.

Το ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, από την ίδρυσή του τον Απρίλη του 1999 μέχρι σήμερα, έχει δώσει με επιτυχία εξετάσεις στην παρουσία του στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα. Βέβαια, η βάση όλης αυτής της προσπάθειας είναι πρώτα από όλα η δράση του ΠΑΜΕ σε εθνικό επίπεδο. Η δράση του μέσα στην Ελλάδα. Εδώ πατά η διεθνής παρουσία του.

Σήμερα, λοιπόν, πρέπει να λάβουμε θέσεις στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Για να στηρίξουμε και ταυτόχρονα να διευρύνουμε το κύρος του ΠΑΜΕ στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Να σταθεροποιήσουμε και να επαυξήσουμε την καταγραφή του ΠΑΜΕ σαν σταθερό αντιιμπεριαλιστικό μαχητή μέσα στο Διεθνές Συνδικαλιστικό Κίνημα.

Μια άλλη πλευρά που αξίζει να έχουμε υπόψη μας αφορά στην παρουσία και τη δράση της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (ΠΣΟ). Η ΠΣΟ, λοιπόν, που ιδρύθηκε το 1945 και μέχρι το 1990 είχε μια πολύ σπουδαία πορεία. Αντιμετώπισε στα χρόνια 1990 - 2005 δυσκολίες και εμπόδια. Από το 2005 ξεκινά μια πορεία ανασυγκρότησης και ενίσχυσης της παρουσίας της. Αυτή ακριβώς η προσπάθεια ανασυγκρότησης δέχεται βρώμικες επιθέσεις από τα όργανα των ιμπεριαλιστών και του κεφαλαίου. Με κάθε μέσο, με πολύ χρήμα και με μεθοδευμένες συκοφαντίες επιχειρούν να ανακόψουν τη νέα πορεία της ΠΣΟ.

Προσπάθησαν να υπονομεύσουν τη συμμετοχή ξένων συνδικάτων και στη σημερινή Συνδιάσκεψη που οργανώσαμε. Απέτυχαν όμως.

Η επιτυχία, λοιπόν, αυτής της εκδήλωσης Διεθνιστικής Αλληλεγγύης, πρωτοβουλίας της ΠΣΟ, είναι και μια έμπρακτη απάντηση στα όργανα του καπιταλισμού μέσα στα συνδικάτα και επίσης μια δύναμη προωθητική για τις οργανώσεις - μέλη της ΠΣΟ σε όλον τον κόσμο.

ΑΝΤΙΠ ΜΙΡΟ
Κανείς ουδέτερος απέναντι στο έγκλημα

«Αντιπαλεύουμε σταθερά κάθε κατοχή στις χώρες της Μέσης Ανατολής από τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών του πετρελαίου σε βάρος των λαών της περιοχής. Η τελευταία επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο ήταν τρομακτική, κάτι που διαπίστωσα και ο ίδιος, επισκεπτόμενος την περιοχή ως εκπρόσωπος της ΠΣΟ. Η σημερινή Συνδιάσκεψη έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς φέρνει ακόμα πιο κοντά τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Η ΠΣΟ και η παγκόσμια εργατική τάξη δεν είναι ουδέτερη απέναντι στην επιθετικότητα που στρέφεται ενάντια σε όλους τους λαούς. Η ατζέντα της συνάντησης δεν είναι βέβαια μόνο ο πόλεμος, αλλά και εκείνα που υπαγορεύτηκαν από το Ισραήλ μετά την κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο: όπως η συνέχιση του αποκλεισμού, η συνέχιση της κατοχής στο Λίβανο, στη Συρία, στην Παλαιστίνη. Παλεύουμε για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων από το Ισραήλ και προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, ώστε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στις κυβερνήσεις των χωρών τους ενάντια στα εγκλήματα του Ισραήλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».

ΟΣΙΡΙΣ ΟΒΙΔΕΟ
Στέλνουμε μήνυμα αγώνα και ειρήνης

«Η αλληλεγγύη είναι μια λέξη με μεγάλη βαρύτητα, την οποία στην Κούβα γνωρίζουμε καλά, αφού μας έχει δώσει μεγάλη δύναμη στον αγώνα μας. Η σημερινή Συνδιάσκεψη έχει το χαρακτήρα διαδήλωσης ενάντια στην ισραηλινή επιθετικότητα σε βάρος του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και άλλων λαών. Σ' αυτές τις επικίνδυνες ώρες σ' αυτήν την επικίνδυνη περιοχή, είναι αναγκαία η διεθνιστική αλληλεγγύη ώστε να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε την ισραηλινή επιθετικότητα άλλα και την ανάμειξη των ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν την πολιτική του Ισραήλ αφού έχουν τεράστια ενδιαφέροντα στην περιοχή. Σήμερα θα στείλουμε μήνυμα αντίστασης και ειρήνης».

Η Οσιρις Οβίδεο μας μίλησε και για τη νέα διεθνή καμπάνια που ξεκινάει τις επόμενες μέρες για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών ηρώων, «οι οποίοι αποτελούν σύμβολο αντίστασης», σημειώνοντας την αναγκαιότητα να εκφραστεί πολύμορφα η αλληλεγγύη των εργαζομένων όλου του κόσμου.


Περ. Κ.

ΑΜΠΝΤΟΥΛ ΜΑΛΙΚ
Αντίσταση με οποιοδήποτε τίμημα

«Η σημερινή πρωτοβουλία της ΠΣΟ είναι σημαντική τόσο σε αραβικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα Ηνωμένα Εθνη προσπαθούν όσο μπορούν να προσφέρουν τα προσχήματα, για να παραβιαστούν τα αραβικά κράτη, ξεκινώντας από το Ιράκ. Το ίδιο επιχειρούν τώρα και στο Λίβανο, κάτω από την ομπρέλα της προστασίας δήθεν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι φανερό ότι ο ΟΗΕ στηρίζει κάθε βήμα του Ισραήλ στην περιοχή. Αυτό δεν είναι αποκομμένο από την κατάσταση στη δική μας χώρα, όπου έχουμε το πρόβλημα του Νταρφούρ. Ενα εσωτερικό πρόβλημα, το οποίο χειρίστηκε η Αφρικανική Ενωση, με την υπογραφή της "Συμφωνίας της Αμπόγια", χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι για να σταθεροποιηθεί η ειρήνη στην περιοχή. Οι ΗΠΑ ωστόσο και οι Βρετανοί, προωθώντας τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή, πίεσαν για ένα ιδιαίτερα σκληρό ψήφισμα στον ΟΗΕ, το 1706, που δίνει το δικαίωμα ανάπτυξης 22.700 στρατιωτών στο Νταρφούρ, με όρους τέτοιους που καταλύουν κάθε κυριαρχία του Σουδάν στα εδάφη του. Θα αντιπαλέψουμε αυτήν την επιθετικότητα με οποιοδήποτε τίμημα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ