ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
Καλούμε σε συστράτευση για ρήξη

Συζήτηση με τον Αλέκο Βερναρδάκη, μέλος της Γραμματείας της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και υποψήφιο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στη διευρυμένη νομαρχία Αθήνας - Πειραιά

Η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, με την ανοχή και του ΣΥΝ. Γνωρίζουν πως είναι αδιάφορο το ποιος απ' όλους αυτούς θα είναι στη διοίκηση των Οργανισμών της Αυτοδιοίκησης καθώς η πολιτική που θα εφαρμόσει είναι μία, αφού η ΤΑ είναι το μακρύ χέρι του κράτους. Για τα λαϊκά συμφέροντα η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ανταγωνιστική με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου και τους πολιτικούς του εκφραστές. Οραμα των συνδυασμών που στηρίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ είναι η διαχείριση μέσα από την ΤΑ των κρατικών λειτουργιών. Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν, στέκονται στον αντίποδα. Καλούν σε συστράτευση για ρήξη συνολικά με αυτό το καθεστώς.

Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα που διατυπώθηκαν στη διάρκεια μιας συζήτησης που είχαμε με τον Αλέκο Βερναρδάκη, μέλος της Γραμματείας της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και υποψήφιο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στη διευρυμένη νομαρχία Αθήνας - Πειραιά. Παραθέτουμε τις σχετικές ερωταπαντήσεις:

-- Ενα μήνα πριν τις εκλογές για την ΤΑ, τι κατά την άποψή σας διακυβεύεται σ' αυτές τις εκλογές;

-- Αυτό που θέλουμε να καταδείξουμε ένα μήνα πριν τις εκλογές είναι απλό και ταυτόχρονα τραγικό: Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δε φαίνεται να νοιάζεται καθόλου για τις επιπτώσεις της πολιτικής της στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους, τις γυναίκες, τους μετανάστες και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Συνεχίζει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, καταγράφοντας νέα ιστορικά ρεκόρ συμπίεσης των όρων και των συνθηκών εργασίας, την παράδοση άνευ όρων των δημόσιων επιχειρήσεων, της δημόσιας γης και περιουσίας στις κερδοσκοπικές ορέξεις του κεφαλαίου και την προκλητική υποτέλεια στους υπερεθνικούς οργανισμούς (Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΕΕ, ΝΑΤΟ, κλπ.). Ως φαίνεται, ελάχιστα την ενδιαφέρει ποιες δυνάμεις θα ηγηθούν στην ΤΑ, αφού ο θεσμός αυτός, μέσα από μια σειρά νόμων, διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, έχει εξελιχθεί σε πολύ ισχυρό και αποτελεσματικό μηχανισμό του κράτους, πλήρως προσαρμοσμένο στους νόμους της αγοράς, απόλυτα ταυτισμένο με τις «υποχρεώσεις» που απορρέουν από τα κριτήρια του Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, τη Λισαβόνα, κλπ. Ενα μήνα πριν τις εκλογές ζούμε έναν ύπουλο και σιωπηλό πόλεμο, με την ευθύνη των υποψηφίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την ανοχή του ΣΥΝ, όπου όλα γίνονται για το «θεαθήναι».

Από τη συζήτηση με τον Α. Βερναρδάκη
Από τη συζήτηση με τον Α. Βερναρδάκη
-- Υπάρχει δυνατότητα και τρόπος αντίδρασης σ' αυτή την πολιτική;

-- Ναι, υπάρχει. Πρέπει να αναδείξεις τη διακύβευση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και να τους φανερώσεις πώς μετατρέπει αυτή η πολιτική τους νόμους της αγοράς και την ασυδοσία του κεφαλαίου σε μια «ευπρεπή» κοινωνική πρόταση. Στη βάση αυτή να συμπήξεις ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, μαχητικής αντιπολίτευσης ή νομαρχιακής και δημοτικής αρχής, που θα εκφράζεται στην ΤΑ ανταγωνιστικά με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών των αντιλαϊκών συμφερόντων. Ενα αυτοδιοικητικό μέτωπο μαχητικής παρέμβασης και πάλης, που θα συνειδητοποιεί και θα συστρατεύει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρεμπόρους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα πληττόμενα στρώματα για να υπερασπιστούν, να ανακτήσουν και να διευρύνουν τα δικαιώματά τους και σ' αυτό το επίπεδο. Αυτό το μέτωπο προσπαθούμε να υλοποιήσουμε μέσα από τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και τις άλλες νομαρχιακές και δημοτικές παρατάξεις σ' όλη τη χώρα, που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, οικολογικές κινήσεις και ανένταχτους αριστερούς αγωνιστές.

-- Τι διαφοροποιεί τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και τα άλλα μετωπικά σχήματα που στηρίζετε από τους άλλους συνδυασμούς;

-- Σημαντικές λειτουργίες του κεντρικού κράτους έχουν περάσει στην ΤΑ, η οποία αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και κατασταλτικών λειτουργιών του σε τοπικό επίπεδο. Ετσι, μέσω της ΤΑ, επιτυγχάνεται η ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ολο και περισσότερο οι αυτοδιοικητικοί προϋπολογισμοί καλύπτονται από τα δημοτικά τέλη και την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών. Η απαίτηση για δημόσιες επενδύσεις, που να εξασφαλίζουν μια κάποια αυτοτέλεια στην ικανοποίηση των πιο άμεσων και πιεστικών λαϊκών αναγκών, αντικαθίσταται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Οι πολιτικές αυτές αποτελούν το όραμα των συνδυασμών που στηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι συνδυασμοί που στηρίζονται από τον ΣΥΝ ελάχιστα διαφοροποιούνται. Σήμερα έχει γίνει φανερό ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία απαιτούν ριζικά διαφορετικές λύσεις και στο επίπεδο της ΤΑ, ενταγμένες σε μια πορεία συνολικής ρήξης με αυτό το καθεστώς. Αυτό υπηρετούν η ΝΑΣ και οι άλλες αυτοδιοικητικές μας παρατάξεις. Αυτό εγγυώνται οι πολιτικές δυνάμεις που τις στηρίζουν.

-- Το τελευταίο διάστημα συζητείται ο περιορισμός των διαδηλώσεων. Ποια η θέση της Κομμουνιστικής Ανανέωσης σ' αυτό το θέμα;

-- Η πολιτική αυτή για να εδραιωθεί χρειάζεται νόμους, διατάγματα, αποφάσεις, ακόμη και αναθεώρηση του Συντάγματος, δηλαδή πλαίσιο νομιμότητας. Για να εφαρμοστεί όμως χρειάζεται αυταρχισμό και καταστολή, περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, βία και πειθαναγκασμό, χαφιεδοκάμερες και υποκλοπές. Γι' αυτό στην ΤΑ υπάρχει σοβαρή ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών. Δημοτική Αστυνομία κατά τα πρότυπα και τις λειτουργίες της τακτικής Αστυνομίας, που συνεργάζεται με τις δυνάμεις καταστολής και τα ΜΑΤ, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υπεράσπισης από τους δημότες ελεύθερων χώρων ή όταν αυτοί απαιτούν την απομάκρυνση κορεσμένων χωματερών, απορριμμάτων και αποβλήτων, που υποβαθμίζουν δραματικά το φυσικό περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Χαφιεδοκάμερες παντού και Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας. Η άρχουσα τάξη εκμεταλλεύεται κυνικά τον κοινωνικό συντηρητισμό, υποθάλπει τον στενόμυαλο τοπικισμό, προωθεί την αυθαίρετη «δικαιοσύνη». Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και ο περιορισμός των διαδηλώσεων, τον οποίο οι παρατάξεις των κ. κ. Κακλαμάνη και Σκανδαλίδη ανεπιφύλακτα στηρίζουν. Η απάντηση κατά τη γνώμη μας πρέπει να δοθεί από τους εργαζόμενους και στο επίπεδο της καθημερινής ταξικής πάλης και στο επίπεδο της εξουσιοδότησης της αυτοδιοικητικής διαχείρισης.

-- Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα που πρέπει να σταλεί από τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» σ' αυτές τις εκλογές;

-- Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» επέλεξε να πει με τ' όνομά τους ιδιαίτερα οδυνηρές αλήθειες σ' ό,τι αφορά στην ασκούμενη πολιτική και την υλοποίησή της μέσω της ΤΑ. Ανέδειξε την ουσία των τοπικών προβλημάτων και τη σύνδεσή τους με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές, που αντανακλώνται στην κοινωνία, την πόλη, το χώρο και το περιβάλλον. Αρνήθηκε να αφήσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να επαναπαύονται τρέφοντας ψεύτικες ελπίδες. Επισήμανε τους νέους μηχανισμούς αφαίμαξης του εισοδήματος και τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων. Τόνισε ότι σε συνθήκες φορολογικής επέλασης, ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας, της Παιδείας, ακρίβειας, υπερχρέωσης από το δανεισμό, μακροχρόνιας ανεργίας, υποαπασχόλησης και «ευλύγιστης απασχόλησης», με την κοροϊδία των υποτιθέμενων αυξήσεων και φοροαπαλλαγών, που εξανεμίζονται από μόνη την αύξηση των δημοτικών τελών και την ανταποδοτικότητα των αυτοδιοικητικών υπηρεσιών, ελπίδες μόνο οι αγώνες δημιουργούν. Επισήμανε τη μετατροπή της ΤΑ σε διαχειριστικό μηχανισμό ανωνύμων εταιρειών και κοινοτικών προγραμμάτων με καθορισμένους όρους υλοποίησης και ανύπαρκτες εναλλακτικές επιλογές. Φανέρωσε τη βαθιά αλλαγή της διοικητικής δομής και του περιεχομένου της λειτουργίας των νομαρχιών και των δήμων, που αναπαράγουν το γενικότερο πολιτικό σκηνικό σε τοπικό επίπεδο και στέλνει το μήνυμα: ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΜΑΣ.


Μ. Χ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ