ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
Η Αλέκα Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την επίσκεψή της στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιήσει περιοδεία, το πρόγραμμα της οποίας έχει ως εξής:

Τη Δευτέρα

-- Στις 12.30 το μεσημέρι θα επισκεφτεί τα Κλωστήρια Ναούσης.

-- Στις 18.00 θα επισκεφτεί το χώρο της ΔΕΘ και θα έχει συνάντηση με το ΔΣ της επιχείρησης και θα περιοδεύσει στον εκθεσιακό χώρο.

-- Στις 20.00 θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΚΟΘ, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Αποθήκης Δ' του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Την Τρίτη

-- Στις 9.00 θα επισκεφτεί το εργοτάξιο της «Ν. Καματάκης ΑΤΕΕ».

-- Στις 10.30 θα επισκεφτεί τα «Ελληνικά Πετρέλαια».

-- Στις 13.00 θα επισκεφτεί τα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ και θα συναντηθεί με το ΔΣ της Ενωσης.

-- Στις 13.30 στον ίδιο χώρο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΤ-3.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο το συλλαλητήριο καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής

Διοργανώνεται από το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ στις 6.00 το απόγευμα, στο Αγαλμα του Βενιζέλου

Motion Team

Φωνή καταδίκης της πολιτικής που θυσιάζει τις ζωές των εργατών στα κάτεργα της εργοδοσίας, της πολιτικής που τρομοκρατεί και καταδικάζει την εργατιά στην ανεργία, στην ανασφάλιστη εργασία, στη φτώχεια και τη μιζέρια, ετοιμάζονται να υψώσουν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, αλλά και ευρύτερα της Μακεδονίας σε κοινό μέτωπο με τους μικρομεσαίους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τη νεολαία, μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που οργανώνουν το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ αύριο Σάββατο στις 6 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Η αγανάκτηση που ξεχειλίζει στους χώρους δουλιάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, μπορεί να βρει διέξοδο, να γίνει απόφαση για αγώνα, κόντρα στην ολομέτωπη επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, συνθλίβοντας τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις και τις ελευθερίες του εργαζόμενου λαού. Το αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ για την αγωνιστική «υποδοχή» του πρωθυπουργού πρέπει να γίνει, και θα γίνει, βήμα έκφρασης της απόφασης του εργαζόμενου λαού για συνολική αντιπαράθεση με την πολιτική που από κοινού υπηρετούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Αυτό το κάλεσμα μεταφέρουν καθημερινά τα στελέχη του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, μέσα από τις περιοδείες τους στους χώρους δουλιάς (νοσοκομεία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, γιαπιά, βιοτεχνίες, πολυκαταστήματα, κλπ.) στα χωριά και τις συνοικίες, μέσα από τις κουβέντες τους με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους εμπόρους, τη νεολαία.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, για την παρουσίαση του διεκδικητικού πλαισίου που προβάλλει και απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας, ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα που έχουν συσσωρεύσει τόσα χρόνια και να πάρουν τη θέση τους πλάι στο ΠΑΜΕ, πλάι στο ταξικό κίνημα που με συνέπεια, με αξιοπιστία, με σοβαρότητα και με αποτελεσματικό τρόπο παλεύει κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και στις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Και σχολιάζοντας τις εκτονωτικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΕΚΘ, σημείωσε πως οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού προσπαθούν να εγκλωβίσουν τις εργατικές μάζες. «Είναι αναξιόπιστοι, είναι αφερέγγυοι. Δεν μπορεί ανάλογα ποιος είναι στην κυβέρνηση το συνδικάτο να πολιτεύεται πότε έτσι πότε αλλιώς και να λικνίζεται ανάλογα με το πού φυσάει ο αέρας. Με βάση την πείρα τους οι εργάτες μπορούν να κρίνουν», είπε.

Στις δικαστικές διώξεις και την εργοδοτική τρομοκρατία, που στόχο έχουν να καθυποτάξουν το εργατικό κίνημα, αναφέρθηκε ο Σπύρος Ράλλης, μέλος της εκτελεστικής Γραμματείας ΠΑΜΕ, παρουσιάζοντας το παράδειγμα του κλάδου των Εμφιαλωμένων Ποτών. Οπως είπε, τον τελευταίο χρόνο, 56 φορές έχουν συρθεί στα δικαστήρια συνδικαλιστές του κλάδου και μέχρι στιγμής η Ομοσπονδία (ΠΟΕΕΠ) έχει ξοδέψει 220.000 ευρώ σε δικαστικά έξοδα. «Δε σκύβουμε το κεφάλι. Απέναντι σ' αυτή την πολιτική διώξεων θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αγωνιστικά».

Στον αγώνα, μαζί με το ΠΑΜΕ, παίρνουν τη θέση τους και οι εργαζόμενοι στην κατασκευαστική εταιρία του «Καματάκη», που αυτή την περίοδο πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα ύψους 2,5 εκ. ευρώ. Πλάι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι της «Φλώρινα Χωναίος», της «ΒΑΛΚΑΝ Εξπόρτ», τα Συνδικάτα Οδηγών «Ερμής» και «Μακεδών», οι οικοδόμοι, οι καπνεργάτες, οι εμποροϋπάλληλοι, τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κ.ά.

Στο αγωνιστικό ραντεβού με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ δηλώνει «παρών» και ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Ταπετσέρηδων Επίπλων Θεσσαλονίκης και καλεί τους συναδέλφους τους να συμμετέχουν μαζικά, ξεκαθαρίζοντας πως «οι τελευταίες εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης για τη φορολόγηση των ΜΜΕ με τα φορομπηχτικά τερτίπια, δεν αφήνουν περιθώρια στους ΕΒΕ να θεωρούν πως θα αλλάξει η καταστροφική πολιτική που τόσες δεκαετίες τώρα ακολουθείται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Ο πάτος πλησιάζει

Δε φτάνει που συνεχίζουν να βάζουν πλάτη στην πολιτική απλόχερης στήριξης του κεφαλαίου, θέλουν να κάνουν συνένοχους στην ξεφτίλα τους και τους εργαζόμενους. Ετσι, τους καλούν να διεκδικήσουν νέα προνόμια για τους εργοδότες τους, με κινητοποίηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Ο λόγος για την πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΤΑΣ).

Ο επικίνδυνος ρόλος τους αποκαλύπτεται μέσα από το υπόμνημα που ετοιμάζεται να καταθέσει το ΕΚΘ προς τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που θα έχει μαζί του στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 69η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Διαπιστώνει, λοιπόν, το ΕΚΘ πως υπήρχε «απουσία πρόβλεψης για τις νέες παραγωγικές συνθήκες και τις επιπτώσεις τους στην απασχόληση». Ξεχνά μήπως πως από τις αρχές της δεκαετίας του '90 (Λευκή Βίβλος, Μάαστριχτ, κλπ.) τα λέει και τα φωνάζει το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα; Προφανώς όχι. Το βολεύει όμως να το παίζει αθώα και απονήρευτη περιστερά.

Επίσης, το ΕΚΘ, εξηγεί - προφανώς υιοθετώντας τις διαπιστώσεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας - πως η «έλλειψη επενδυτικής δραστηριότητας λόγω της μη ύπαρξης κινήτρων αναπτυξιακού νόμου προώθησε τις επενδύσεις σε άλλες περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης και τη μεταφορά παραγωγικών επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες». Και τι ζητά μεταξύ άλλων; «Θεσμοθέτηση κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις», «υποστήριξη της τοπικής βιομηχανικής παραγωγής», «ουσιαστική και διαφανή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων», «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», κ.ά.

Αντε παιδιά, λίγο ακόμη και ο πάτος πλησιάζει.


Α.Α.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ - ΤΡΙΚΑΛΑ
Ετοιμοι για την αγωνιστική άνοδο

Ετοιμοι για την αγωνιστική τους άνοδο στη Θεσσαλονίκη και τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, είναι εργαζόμενοι και αγρότες των νομών Μαγνησίας και Τρικάλων. Ολες αυτές τις μέρες κλιμάκια των Τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, στους δύο νομούς, περιόδευσαν σε εργασιακούς χώρους, συνοικίες και χωριά απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο. Τα λεωφορεία που έχουν δρομολογηθεί για τη Θεσσαλονίκη ξεκινούν στο Βόλο, από το Δημαρχείο της πόλης στις 2 μ.μ. και στα Τρίκαλα στις 3 μ.μ. από την κεντρική πλατεία της πόλης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ