ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ
Μεγάλες ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης

Το καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς ακριβαίνει με ρυθμούς πολλαπλάσιους από τον μέσο όρο του επίσημου πληθωρισμού, που τον Αύγουστο εμφανίζεται μικρότερος του 3%

Μεγάλες ανατιμήσεις σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που αφορούν στο «δείκτη τιμών καταναλωτή» για το μήνα Αύγουστο του 2004. Για μια ακόμη φορά αποδείχνεται πως η «εικονική πραγματικότητα» που εμφανίζεται στον επίσημο τιμάριθμο βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κύμα της ακρίβειας που συνεχίζει να κατατρώει τα, έτσι κι αλλιώς, πενιχρά εισοδήματα των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Ετσι ενώ η αύξηση των τιμών σε ετήσια βάση εμφανίζεται μόλις στο 2,7%, ταυτόχρονα καταγράφονται πολύ σημαντικές ανατιμήσεις σε απολύτως απαραίτητα είδη (όπως για παράδειγμα στο λάδι και το ψωμί) που φτάνουν μέχρι και 15%. Πρόκειται για αυξήσεις που είναι μέχρι και πενταπλάσιες από το «μέσο επίπεδο» των ανατιμήσεων, όπως τις καταγράφει η ΕΣΥΕ, που καταρτίζει τον επίσημο τιμάριθμο.

Σε μέσα επίπεδα έτους ο τιμάριθμος για τον μήνα Αύγουστο του 2004 αυξήθηκε σε ποσοστό 2,9% από 3,6% πέρσι. Σε ετήσια βάση (σύγκριση του επιπέδου τιμών Αυγούστου 2004 με τον Αύγουστο του 2003) η αύξηση ανέρχεται σε 2,7% από 3,3% πέρσι. Παρά το γεγονός όμως ότι οι μέσοι στατιστικοί όροι παρουσιάζουν αυτή την εικόνα, η αλήθεια για μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης είναι εντελώς διαφορετική. Ετσι, σύμφωνα ακόμα και με τα επίσημα στοιχεία είχαμε ανατιμήσεις:

  • Ψωμί 9,1%
  • Λάδι 15,3%
  • Καπνός 5,1%
  • Δαπάνες ύδρευσης 8%
  • Δαπάνες αποχέτευσης 8%
  • Ενοίκια σπιτιών 5,5%
  • Δημοτικά τέλη 4,5%
  • Βενζίνη 9,7%
  • Ιατρικές υπηρεσίες 7,1% κ.ά.

Στον αντίποδα μειώσεις τιμών (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2003) εμφανίζονται στα: Φρούτα 23,2%, πατάτες 41,4% και στα φρέσκα λαχανικά 7,4%. Τα τρία αυτά προϊόντα αθροιστικά έχουν αρνητική επίδραση στον πληθωρισμό που ξεπερνά τα 70 εκατοστά της μονάδας. Στο γεγονός αυτό οφείλεται και η «στατιστική» υποχώρηση που εμφανίζει ο επίσημος τιμάριθμος.

Ο γγ της Στατιστικής Υπηρεσίας Μ. Κοντοπυράκης αναμένει πως ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα κλείσει το 2004 κοντά στο 3%, εξέλιξη που σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται στη συγκράτηση των ανατιμήσεων κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο ίδιος εμφανίστηκε προβληματισμένος για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων και παραδέχτηκε πως η προβλεπόμενη αύξηση από το Σεπτέμβρη είναι πολύ χαμηλότερη από τις πραγματικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται για άλλες σχολικές δραστηριότητες, οι οποίες να σημειωθεί δεν αποτυπώνονται στο δείκτη.

Τέλος ο «εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή» σε μέσα επίπεδα αυξήθηκε σε ποσοστό 3% από 3,6% πέρσι.

ΑΤΥΠΟ ΕΚΟΦΙΝ
Αλλάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η υιοθέτηση της πρότασης να μετατεθεί - με την αναθεώρηση του Συμφώνου - το κέντρο βάρους από τα ελλείμματα στο δημόσιο χρέος, θα αξιοποιηθεί για σκλήρυνση της λιτότητας στην Ελλάδα

Τα θέματα των αλλαγών του Συμφώνου Σταθερότητας, οι δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013 και η ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας το 2005, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, σήμερα και αύριο στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) στο Scheveningen της Ολλανδίας, η οποία το εξάμηνο αυτό ασκεί καθήκοντα προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το θέμα της αλλαγής των λειτουργικών κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας, με τη μετάθεση του κέντρου βάρους από το δημοσιονομικό έλλειμμα στο δημοσιονομικό χρέος, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας, μαζί με την Ιταλία και το Βέλγιο, παρουσιάζουν σήμερα το υψηλότερο δημόσιο χρέος, μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ. Αν υιοθετηθούν οι προτάσεις της ΕΕ, κάτι που είναι και το πιθανότερο, τότε δυσχεραίνεται η άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής για την Ελλάδα, ενώ, αντίθετα, απελευθερώνονται τα όρια δράσης χωρών που εμφανίζουν υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά σχετικά χαμηλό δημόσιο χρέος. Για την Ελλάδα που έχει υψηλό δημόσιο χρέος, θα ενταθούν οι πιέσεις για τη μείωσή του, μέσω της λήψης σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Ειδικά μετά τα πρόσφατα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναρριχήθηκε, το 2003, στο 110% του ΑΕΠ, αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις των Βρυξελλών, για την άμεση εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών πολιτικών, κάτι που είναι σε θέση να αξιοποιήσει και η ελληνική κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει ένα σκληρό πακέτο μέτρων.

Αλλά και η συζήτηση για τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013, όπου και υπάρχει αντιπαράθεση για το ύψος των δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού κατά την εξεταζόμενη περίοδο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς οι «βόρειες» χώρες έχουν συμμαχήσει, προκειμένου να μειώσουν τις ετήσιες δαπάνες σε επίπεδα χαμηλότερα του 1% του ετήσιου κοινοτικού προϋπολογισμού. Το δεύτερο θέμα, στο οποίο συμφωνούν όλοι και οι σχετικές προτάσεις έχουν ήδη γίνει αποδεκτές, είναι αυτό της σύνδεσης των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τις χώρες - μέλη με τους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας, εκμηδενίζοντας έτσι τα όποια εναπομείναντα κοινωνικά χαρακτηριστικά του κοινοτικού προϋπολογισμού. Τέλος, στην ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων, έχει εγγραφεί και αυτό της ενδιάμεσης αναθεώρησης της στρατηγικής της Λισαβόνας, όπου επιτροπή, υπό τον Wim Kok, συντάσσει σχετική έκθεση, η οποία και θα δοθεί στη δημοσιότητα την 1η Νοέμβρη του 2004.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ρυθμίσεις - ασπιρίνες για τα χρέη των αγροτών

Μειώσεις επιτοκίων κατά 3 μονάδες στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της ΑΤΕ

Ψευδείς εντυπώσεις ενόψει της ΔΕΘ και των πρωθυπουργικών εξαγγελιών επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση επαναφέροντας στο προσκήνιο τις υποτιθέμενες ρυθμίσεις για τα συσσωρευμένα δάνεια των αγροτών. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ) έσπευσε χτες να ανακοινώσει μέτρα -ασπιρίνες, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτρέψουν το συνεχιζόμενο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ανάλογες... «ευνοϊκές ρυθμίσεις» έγιναν αρκετές στο παρελθόν χωρίς όμως να έχουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η διοίκηση της ΑΤΕ ισχυρίζεται πως η ρύθμιση αφορά «πάνω από 100.000 αγροτικές οικογένειες», ενώ ταυτόχρονα έσπευσαν να διαφημίσουν και τις κυβερνητικές αποφάσεις για τα λεγόμενα πανωτόκια. Για την ώρα είναι άγνωστο το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η ρύθμιση. Η σχετική εγκύκλιος είναι ακόμη στα σκαριά και πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση όσοι από τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» ενταχτούν στη ρύθμιση θα αποπληρώνουν τα χρέη τους με επιτόκιο 5% έναντι 8% σήμερα. Επισημαίνουν πως το «1% της μείωσης δίνεται από το κράτος σε εφαρμογή δέσμευσης του πρωθυπουργού». Η χρονική διάρκεια της εξόφλησης μπορεί να φτάσει στα 10 χρόνια με «περίοδο χάριτος» στα 2 χρόνια.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Μέχρι 15 Οκτώβρη η υποβολή δικαιολογητικών

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι τις 15 Οκτώβρη 2004 η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν οι αγρότες, για να ζητήσουν την επιστροφή ΦΠΑ, αφορούν παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη χρήση 2003.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ