ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Τζεμάα Ισλαμίγια «είδαν» οι αρχές, σχεδόν αμέσως μετά την έκρηξη...

Τουλάχιστον εννιά οι νεκροί και πάνω από 170 οι τραυματίες (ανάμεσά τους και Ελληνίδα υπάλληλος στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Ινδονησία)

Από το χώρο της επίθεσης

Associated Press

Από το χώρο της επίθεσης
ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου μπροστά από την ατσαλένια πύλη της πρεσβείας της Αυστραλίας στην Τζακάρτα προκάλεσε χτες το πρωί το θάνατο τουλάχιστον εννιά ανθρώπων (ως επί το πλείστον Ινδονήσιοι αστυνομικοί και φρουροί ασφαλείας της πρεσβείας...), τον τραυματισμό τουλάχιστον 170 (ανάμεσά τους και μία Ελληνίδα υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας στην Ινδονησία, που νοσηλεύεται με ελαφρά τραύματα), αλλά και ισχυρές δονήσεις στην πολιτική σκηνή Ινδονησίας και Αυστραλίας, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου σε αμφότερες χώρες... Επιπλέον, κάποιοι αναλυτές πιθανολόγησαν πως οι «δονήσεις» της έκρηξης στην Τζακάρτα έγιναν αισθητές και στις ΗΠΑ, καθώς εκδηλώθηκαν δύο μέρες πριν την τρίτη επέτειο απότις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη...

Η έκρηξη, που έγινε αισθητή σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων, προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές και στα γραφεία της ελληνικής πρεσβείας, που βρίσκεται κοντά στο κτίριο της πρεσβείας της Αυστραλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ινδονησιακής εφημερίδας «Τζακάρτα Ποστ», οι ζημιές που σημειώθηκαν στα γραφεία της ελληνικής πρεσβείας (που βρίσκεται στο 12ο όροφο κτιρίου κοντά σε εκείνο που φιλοξενεί τη διπλωματική αποστολή της Αυστραλίας) «είναι εκτεταμένες». Ομως, το βασικότερο είναι πως «δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο» η ζωή της Ελληνίδας υπαλλήλου και των δύο Ινδονήσιων εργαζόμενων στην ελληνική πρεσβεία, που τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη και νοσηλεύονται στο Ιατρικό Μητροπολιτικό Κέντρο της Τζακάρτα.

Ανακοινώθηκαν δύο «βασικοί ύποπτοι»...

Οσον αφορά στην ταυτότητα των δραστών της επίθεσης, που σημειώθηκε γύρω στις 10.30 το πρωί (τοπική ώρα) στην πολυσύχναστη περιοχή Ρασούντ Σαΐντ, έως αργά χτες βράδυ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της ενέργειας. Οι ινδονησιακές αρχές, σχεδόν από την πρώτη ώρα, φάνηκαν να εστιάζουν τις έρευνές τους σε μέλη της (γνώριμης στην ευρύτερη περιοχή...) ισλαμικής οργάνωσης «Τζεμάα Ισλαμίγια» και σε δύο Μαλαισιανούς, που αναμειγνύονται στις βομβιστικές επιθέσεις στο ξενοδοχείο «Μάριοτ» της Τζακάρτα και στο Μπαλί: στον 45χρονο (εκπαιδευθέντα στη Βρετανία) μηχανικό Δρ Αζαχάρι Χουσίν (που κατά τις ινδονησιακές και αυστραλιανές τρομοκρατικές υπηρεσίες χαρακτηρίζεται «επιδέξιος βομβιστής») και στον 33χρονο Νουρντίν Μοχάμεντ Τοπ, που χαρακτηρίζεται υπαρχηγός της Τζεμάα Ισλαμίγια και βασικός σχεδιαστής των επιθέσεων στο Μπαλί.

Ο αρχηγός των ινδονησιακών αρχών ασφαλείας, στρατηγός Ντά' Ι Μπαχτιάρ δήλωσε, πως η «μεθοδολογία των βομβιστών της χτεσινής επίθεσης είναι όμοια με εκείνες των εκρήξεων στο ξενοδοχείο "Μάριοτ" (πέρσι τον Αύγουστο) και στο Μπαλί (Οκτώβρης του 2002)».

Ισχυρός ο αντίχτυπος στην Αυστραλία

Το αιματηρό συμβάν καταδικάστηκε άμεσα από την πρόεδρο της Ινδονησίας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, που αναγκάστηκε να διακόψει επίσημη επίσκεψη στο Μπρουνέι, και από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της Αυστραλίας. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, αναφερόμενος μάλιστα στον πιθανό αντίχτυπο της επίθεσης ενόψει των γενικών εκλογών της 9ης Οκτώβρη στη χώρα του, δήλωσε πως η «τρομοκρατική επίθεση δε θα φοβίσει κανέναν... ούτε θα μεταβάλλει την πολιτική της χώρας». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Αυστραλών Εργατικών, Μαρκ Λάθαμ, χαρακτήρισε τους «υπεύθυνους τρομοκράτες κακούς και βάρβαρους, που τους αξίζει σκληρή τιμωρία» και ανακοίνωσε διήμερη αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος. Ο δε Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντόουνερ, και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας συνοδεία κλιμακίου αξιωματούχων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί με τις ινδονησιακές αρχές (ιδιαίτερα μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Μπαλί τον Οκτώβρη του 2001) αναχώρησαν σχεδόν αμέσως για την Τζακάρτα.

Συνδέουν την επίθεση με τις εκλογές

Τα Αυστραλιανά ΜΜΕ σχολίασαν την επίθεση λέγοντας πως είχε «για πρώτη φορά σαφώς ως στόχο την Αυστραλία». Ορισμένα μάλιστα συνέδεσαν τη συγκεκριμένη εξέλιξη με την ταύτιση της πολιτικής του πρωθυπουργού Χάουαρντ με εκείνη του προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους. Αλλα εκτίμησαν επίσης πως στόχος των βομβιστών ήταν να επηρεαστεί το εκλογικό σώμα των Αυστραλών ενόψει των γενικών εκλογών της 9ης Οκτώβρη, «όπως ακριβώς είχε συμβεί προ μηνών στην Ισπανία με την πολύνεκρη επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης»(«Σίδνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ»).

Αντίθετα, μεγάλη μερίδα των ινδονησιακών ΜΜΕ, δε φάνηκε να συσχετίζει τη χτεσινή επίθεση στην Τζακάρτα με τον προγραμματισμένο για τις 20 του μήνα δεύτερο γύρο των ινδονησιακών προεδρικών εκλογών...

Καταδίκασαν τις επιθέσεις

Τις επιθέσεις έσπευσαν να καταδικάσουν με ανακοινώσεις τους, μεταξύ άλλων, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας (η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για «δειλή τρομοκρατική επίθεση» που χρήζει της «παραδειγματικής τιμωρίας» των υπευθύνων), της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Τσεχίας και του Βατικανού.


Ποιοι κερδίζουν από τις επιθέσεις...

Η χτεσινή επίθεση κατά της πρεσβείας της Αυστραλίας στην Τζακάρτα φαίνεται πως ήταν απρόσμενη, ως επί το πλείστον, για τους δεκάδες διαβάτες που εκείνη την ώρα είχαν την ατυχία να περιδιαβαίνουν απ' τη συγκεκριμένη πολυσύχναστη περιοχή. Τα υπουργεία Εξωτερικών Αυστραλίας και ΗΠΑ είχαν, ήδη την περασμένη Παρασκευή, εκδώσει νεότερες ταξιδιωτικές οδηγίες, προειδοποιώντας τους πολίτες τους για «πιθανές επιθέσεις κατά δυτικών στόχων». Μολονότι Αμερικανοί και Αυστραλοί αξιωματούχοι δεν είχαν αναφέρει τι τους ανησύχησε, εντούτοις γνωστοποιήθηκε πως η αφορμή ίσως ήταν οι πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών που «κατέγραφαν το τελευταίο διάστημα τη στρατολόγηση δεκάδων μελών από στελέχη της Τζεμάα Ισλαμίγια σε Ινδονησία και Φιλιππίνες»...

Επιπλέον, η πρεσβεία της Αυστραλίας στην Τζακάρτα είχε θωρακιστεί όχι μόνον μετά απ' την προπέρσινη επίθεση στο Μπαλί, αλλά και περίπου τέσσερα χρόνια πριν, όταν οι Αυστραλοί αναλάμβαναν αποστολή «διατήρησης ειρήνης» στο Ανατολικό Τιμόρ... Τα τζάμια στο κτίριο της αυστραλιανής πρεσβείας ήταν άθραυστα, ενώ ο ατσαλένιος φράκτης είχε τοποθετηθεί στην είσοδο ειδικά για την περίπτωση...

Δεν είναι, βεβαίως, γνωστά άλλα στοιχεία γύρω απ' την «πρόσφατη κινητικότητα» της Τζεμάα Ισλαμίγια. Ωστόσο, ο αρχηγός των ινδονησιακών αστυνομικών αρχών, στρατηγός Ντάι Μπαχτιάρ ήταν ο πρώτος που υπέδειξε ως βασικό στόχο ερευνών την Τζεμάα Ισλαμίγια (σημαίνει Ισλαμική Κοινότητα), μία παραστρατιωτική οργάνωση που δρα τα τελευταία πέντε χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας (κατηγορείται για τρομοκρατικές επιθέσεις κατά νυχτερινών κέντρων στη νοτιοανατολική Ινδονησία, για την επίθεση της 5ης Αυγούστου 2003 στο ξενοδοχείο "Μάριοτ" και της 12/10/02 στο Μπαλί με τους 202 νεκρούς), με στόχο, όπως λέγεται, την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους σε περιοχές της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης, των Φιλιππίνων κ.λπ.

Επιπτώσεις...

Παρά τις όποιες συλλήψεις και καταδίκες κατηγορουμένων μελών της Τζεμάα Ισλαμίγια για τις επιθέσεις αυτές, η οργάνωση εξακολουθεί να πλανάται ως «φάντασμα» ιδιαίτερα όσον αφορά στις σχέσεις της Ινδονησίας με την Αυστραλία.

Η κυβέρνηση της Τζακάρτα έχει δεχτεί πάρα πολλές πιέσεις και από Ουάσιγκτον και Καμπέρα και έχει υποχρεωθεί να αλλάξει την πολιτική της (με προεδρικά αντιτρομοκρατικά διατάγματα που περιστέλλουν πολιτικές και άλλες ελευθερίες), μια που δεν το έκανε αμέσως μετά τις επιθέσεις 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα δε όταν η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο δε φαίνεται, έως σήμερα (και περίπου έξι χρόνια απ' την ανατροπή του Σουχάρτο), να έχει μπει για τα καλά στην τροχιά πολιτικο-οικονομικής σταθερότητας... Η πλειάδα αυτονομιστικών κινημάτων και τρομοκρατικών οργανώσεων που δρα στην Ινδονησία (με «ιδιαίτερη προτίμηση» περιοχές πλούσιες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο) αντανακλά αυτή τη ρευστότητα. Η χτεσινή επίθεση στην Τζακάρτα ενδεχομένως να είναι ένα συναφές «επιπρόσθετο μήνυμα» προς την κυβέρνηση της Σουκαρνοπούτρι, που έως και πριν την έκρηξη φαινόταν να προηγείται έναντι του υποψηφίου του αντιπολιτευόμενου κόμματος Γκολκάρ, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 20ής του μήνα.

Απ' την άλλη πλευρά, οι επιθέσεις των τελευταίων χρόνων στην Ινδονησία φαίνεται να έχουν «ισχυρή επίδραση» και στην πολιτική του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, που χρησιμοποίησε την έκρηξη του 2001 στο Μπαλί για να έχει, μεταξύ άλλων, σχέσεις ποικίλης συνεργασίας με τις αντιτρομοκρατικές, στρατιωτικές αρχές της Ινδονησίας, αλλά και με το εκεί οικονομικό κατεστημένο... Παράλληλα, η κυβέρνηση Χάουαρντ έχει χρησιμοποιήσει αυτές τις επιθέσεις για να σκληρύνει την εξωτερική πολιτική στην περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ασίας, να εντείνει την «αντιτρομοκρατική» πολιτική εντός της χώρας, να αυξήσει τον προϋπολογισμό για τις στρατιωτικές δαπάνες, να «δικαιολογήσει» την παρουσία 2.800 Αυστραλών στρατιωτών και αξιωματικών στο Ιράκ... Ενόψει τώρα και των γενικών εκλογών της 9ης Οκτώβρη στην Αυστραλία, το χτεσινό συμβάν θα μπορούσε να προκαλέσει την επανεκλογή του Χάουαρντ, αφού ίσως μία μερίδα Αυστραλών ψηφοφόρων θεωρήσει τον αρχηγό των Εργατικών Μ. Λάθαμ «πολύ ήπιο» με δεδομένη την προεκλογική υπόσχεσή του να αποσύρει όλους τους Αυστραλούς στρατιώτες απ' το Ιράκ έως τα Χριστούγεννα εάν εκλεγεί...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ