ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Λαϊκό κίνημα για το ξήλωμα των μηχανισμών παρακολούθησης

Εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
Εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
Πολύμορφες πρωτοβουλίες αντίστασης, με στόχο τη δημιουργία «ενός πανίσχυρου λαϊκού κινήματος που θα απαιτήσει και θα επιβάλει εδώ και τώρα το ξήλωμα των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής», προανήγγειλε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», εκπρόσωποι της οποίας έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» μίλησε ο Δ. Καλτσώνης, ενώ έγινε παρουσίαση του κειμένου υπογραφών που διακινείται και φέρει τον τίτλο «Καμπάνια απομάκρυνσης των μηχανισμών παρακολούθησης και καταγραφής» και στη συνέχεια πήραν το λόγο ο Θ. Παπαμάργαρης, η Μαρία Φραγκιαδάκη, ο Στ. Κορμπίλης, ο Γ. Α. Μαγκάκης, ο Αγ. Βρετός και ο Στρ. Κόρακας.

Στο στόχαστρο οι λαϊκοί αγώνες

«Οι πρόσφατες δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ο Δ. Καλτσώνης, καταδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η διατήρηση των αστυνομικών μέτρων που ελήφθησαν με το πρόσχημα των Αγώνων. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και απλώς αναζητεί τρόπους και δικαιολογίες για να την επιβάλει.

Αποδεικνύεται και με τον τρόπο αυτό ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αξιοποιήθηκαν για την επιβολή πρόσθετων μέτρων παρακολούθησης (κάμερες, αερόπλοιο, ελικόπτερα με ανάλογο εξοπλισμό) και αστυνομοκρατίας. Ο πραγματικός στόχος των κατασταλτικών αυτών μηχανισμών είναι οι αγώνες του λαού για ένα καλύτερο αύριο. Χαρακτηριστική είναι, με την έννοια αυτή, η πρόσφατη απαγόρευση των διαδηλώσεων έξω από την αμερικανική πρεσβεία, καθώς και η παρακολούθηση με τις κάμερες της απεργιακής συγκέντρωσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση», όπως αναφέρθηκε, «τονίζει για μια ακόμη φορά τις βαριές ευθύνες των κυβερνήσεων (τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής) που οικοδόμησαν βήμα βήμα και στηρίζουν όλο αυτό το αντιδημοκρατικό πλέγμα και επέβαλαν την ασυδοσία του NATO, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα μέτρα αυτά δεν ελήφθησαν στο κενό. Εντάσσονται στο αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο που προώθησαν ΗΠΑ και ΕΕ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υιοθετήσει και ψηφίσει μια σειρά αντιδημοκρατικά νομοθετήματα και πρακτικές όπως η Συνθήκη Σένγκεν, η Ευρωπόλ, η συμφωνία έκδοσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ, η "αντιτρομοκρατική" συνεργασία ΗΠΑ - ΕΕ, ο τρομονόμος, η ποινικοποίηση των απεργιακών και άλλων αγώνων των εργαζομένων, τα αυξανόμενα κρούσματα αυταρχισμού των αστυνομικών οργάνων κ.ά.

Τελευταία προστέθηκε ο λεγόμενος ευρωτρομονόμος (που παρέχει ευθέως τη δυνατότητα να χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατία οι αγωνιστικές εκδηλώσεις του λαού) και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης τα οποία είχε προσυπογράψει η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση το Δεκέμβριο του 2001 στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες και προσάρμοσε στην ελληνική νομοθεσία η σημερινή κυβέρνηση.

Κορύφωση των πολιτικών αυτών και προσπάθεια "συνταγματοποίησης" του αυταρχισμού και της καταστολής αποτελεί το Ευρωσύνταγμα. Το σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης καταφέρει νέα πλήγματα σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας, εξαγγέλλει πανηγυρικά το δόγμα του προληπτικού πολέμου, δίνει τη δυνατότητα για χρήση του ευρωστρατού στο εσωτερικό των κρατών - μελών, με το πρόσχημα είτε της τρομοκρατίας είτε της "διασάλευσης των δημοκρατικών θεσμών", ενώ γενικότερα με τις διατάξεις του περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα πίσω και από το επίπεδο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».

Οι στόχοι

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση», όπως σημειώθηκε, καλεί τον ελληνικό λαό, τους μαζικούς του φορείς, να συνεχίσουν, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο τον αγώνα ενάντια σε κάθε αντιδημοκρατική μεθόδευση με άμεσο στόχο:

1. Την αποκαθήλωση των μηχανημάτων παρακολούθησης.

2. Τον άμεσο τερματισμό των μέτρων αστυνομοκρατίας.

3. Να σταματήσει η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας.

Τονίστηκε ακόμα ότι ο αγώνας αυτός είναι μέρος της γενικότερης προσπάθειας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ενάντια στους τρομονόμους και όλο το αντιδημοκρατικό πλέγμα, ενάντια στο Ευρωσύνταγμα, στην ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων, στους μηχανισμούς καταστολής.

Μπροστά σε νέες προκλήσεις

Με τις παρεμβάσεις που έγιναν στη συνέχεια αναδείχτηκε όχι μόνο η επικαιρότητα, αλλά και η αναγκαιότητα του ρόλου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

Ο Γ. Α. Μαγκάκης τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο μέσο παρακολούθησης της προσωπικής ζωής και του δημόσιου βίου και έκανε λόγο για χυδαία παρακολούθηση και για μέσο παρέμβασης και ελέγχου της δημόσιας ζωής. Επισήμανε τον κίνδυνο τα μέσα αυτά να γίνουν και όργανα ενοχοποίησης και κατασκευής πλαστών στοιχείων. Δεν πρόκειται, είπε, απλά για μια ασχήμια, αλλά για ένα μεγάλο κίνδυνο. Τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση.

Η Μαρία Φραγκιαδάκη επισήμανε ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών αντί να τίθεται στην υπηρεσία του ανθρώπου. Ο Αγ. Βρετός σημείωσε ότι οι κάμερες, που έρχονται σήμερα να παίξουν το ρόλο του παλιού χαφιέ, εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης των μηχανισμών καταστολής.

Ο Στρ. Κόρακας σημείωσε ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα φαινόμενο ελληνικό και γι' αυτό το λόγο χρειάζεται να υπάρξει συντονισμός της δράσης με άλλες δυνάμεις και σε άλλες χώρες, ώστε να οδηγηθούμε σε μια διεθνοποίηση αυτής της προσπάθειας. Επίσης αναφέρθηκε στη στάση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, τονίζοντας ότι με τη στάση τους γίνονται συνένοχοι και πως δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε τέτοιες αρχές.

Υπογράφουν το κείμενο της καμπάνιας

Κείμενο, με τον τίτλο «Καμπάνια Απομάκρυνσης των Μηχανισμών Παρακολούθησης και Καταγραφής», κυκλοφόρησε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Το κείμενο, που έχει, ήδη, υπογραφεί από δεκάδες προσωπικότητες, είναι το παρακάτω:

«Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό θεωρούμε ότι τα ατομικά δικαιώματα και οι κατακτημένες ελευθερίες του λαού διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο. Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων αποτέλεσε την αφορμή - πρόσχημα, για να εγκατασταθούν πάνω από 1.600 κάμερες παρακολούθησης της καθημερινής ζωής μας.

Σήμερα, μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, ανησυχούμε έντονα γιατί βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο, αυτοί οι μηχανισμοί παραβίασης της προσωπικής και κοινωνικής ζωής να παραμείνουν εσαεί, όπως φανερώνουν οι δηλώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων και με πρόσχημα την "αντιμετώπιση της τρομοκρατίας" και τη "ρύθμιση του κυκλοφοριακού".

Διακηρύσσουμε τη βούλησή μας να αντισταθούμε στις αντιδημοκρατικές αυτές επιλογές, που προμηνύουν ένα σκοτεινό μέλλον για το λαό μας.

Καλούμε κάθε δημοκρατικά ευαισθητοποιημένο άνθρωπο και γενικότερα τον ελληνικό λαό, σε δράση για την άμεση απομάκρυνση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταγραφής.

Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία μιας εφιαλτικής κοινωνίας του "μεγάλου αδερφού", όπου κάθε προσωπική στιγμή μας, κάθε δημόσια εκδήλωση και συλλογική διαμαρτυρία μας θα καταγράφεται μέρα - νύχτα και θα καταστέλλεται».

Το κείμενο υπογράφουν οι παρακάτω:

Γ. Α. Μαγκάκης, Π. Κρητικός, Δ. Γκούσκος, Στρατής Κόρακας, Αντώνης Σκυλλάκος, Στέλιος Μπενετάτος, Μ. Φαραντούρη, Χάρρυ Κλυνν, Θύμιος Καρακατσάνης, Διονύσης Τσακνής, Χρήστος Λεοντής, Κώστας Καζάκος, Χρήστος Θηβαίος, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Παντελής Θαλασσινός, Ρήγας Αξελός, Γιάννης Πανούσης, Ηλίας Νικολόπουλος, Ηλίας Θερμός, Αγάπιος Παπανεοφύτου, Γιώργος Ρούσης, Μενέλαος Γκίβαλος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Μαίρη Μπόση, Θέμος Στοφορόπουλος, Αγγελος Ρεμπής, Ιορδάνης Παυλόσογλου, Γιάννης Ε. Διακογιάννης, Δημήτρης Τζάθας, Πέτρος Δημητρόπουλος, Γιώργος Χατζηδημητρίου, Ντόρα Νταϊλιάνα, Ειρήνη Αντωνίου, Αντώνης Γαλανόπουλος, Λασκαρίνα Γερασίμου, Χριστίνα Κοψίνη, Αστέρω Χριστοδουλίδου, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Θύμιος Καλαμούκης, Κρίτων Βασιλακόπουλος, Θεοχάρης Παπαμάργαρης, Αλέκα Ζορμπαλά, Κώστας Διάκος, Σταμάτης Κοιλάκος, Δημήτρης Καλτσώνης, Χρήστος Καράτσαλος, Δημήτρης Σουλιώτης, Χρήστος Σουλελές, Γιάννης Σταυρόπουλος, Δημήτρης Στρατούλης, Δ. Σπανού, Νίκος Τσιούνης, Μαρία Φραγκιαδάκη, Χριστόφορος Σκεπετέρης, Αλέξης Τσώλης, Χάρης Σμυρνιώτης, Ελένη Ζαφειρίου, Αγγελος Βρεττός, Νίκος Νικητόπουλος, Φώτης Πάλλας, Βασίλης Δημόπουλος, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος.

Σημειώνουμε πως συνεχίζεται η συγκέντρωση των υπογραφών. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» θα δίνει στη δημοσιότητα, κατά διαστήματα, τις νέες υπογραφές που θα συγκεντρώνονται.

Στην αρχή δεν ήξεραν, στο τέλος το παραδέχτηκαν...
  • Εκπληξη και δυσπιστία εξέφρασε στην αρχή η ηγεσία της αστυνομίας στη Λάρισα για τις καταγγελίες του ΚΚΕ ότι ασφαλίτες παρακολουθούν και «ελέγχουν» στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά χτες το βράδυ το επιβεβαίωσε
  • Το ρόλο του διαψεύδοντα το ΚΚΕ και του απολογητή της αστυνομικής ηγεσίας και της κυβέρνησης, ανέλαβαν εκπρόσωποι της Ενωσης Αστυνομικών Λάρισας

Κι ενώ οι επίσημες καταγγελίες της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ για παρακολουθήσεις και προκλητικούς αστυνομικούς «ελέγχους» στελεχών του Κόμματος και της ΚΝΕ από ασφαλίτες, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των τοπικών ΜΜΕ και των πολιτών, οι τοπικοί ηγέτες της Αστυνομίας - προφανώς «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» - στην αρχή έκαναν σα να μην γνώριζαν τίποτα για το «φόνο», αλλά αργά το βράδυ ο Αστυνομικός Επιθεωρητής Θεσσαλίας, Στ. Σταματίου, σε επικοινωνία που είχε με τον Γραμματέα της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, Τ. Τσιαπλέ, επιβεβαίωσε επισήμως τα συμβάντα.

Παρ' όλα αυτά, εκπρόσωποι της ηγεσίας του τοπικού αστυνομικού συνδικάτου, συμπεριφερόμενοι ως «μωραί παρθέναι», διαβεβαίωναν, εαυτούς και αλλήλους, ότι «η ΕΛ.ΑΣ. δεν ασχολείται με οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα»!!

Να σημειώσουμε ότι δεν είναι μόνο η Λάρισα όπου εκδηλώνεται έντονη η «ασφαλίτικη δράση», αλλά και ο Βόλος, καθώς προχτές εκεί ασφαλίτες παρεισέφρησαν σε συγκέντρωση εργαζομένων, εντοπίστηκαν από στελέχη του ΠΑΜΕ και εκδιώχτηκαν.

Εκπληκτη και δύσπιστη η ηγεσία...

Εκπληκτοι και δύσπιστοι για τις καταγγελίες του Κόμματος εμφανίστηκαν, προχτές βράδυ, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας Χρ. Ιορδανίδης κι ο διοικητής της Ασφάλειας Θ. Χατζόπουλος στη διάρκεια συνάντησης που είχαν με αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

Μάλιστα, ο Χρ. Ιορδανίδης - γνωστός κι από παλιότερες αναμείξεις του σε «αστυνομικές υποθέσεις» στελεχών του ΚΚΕ - απαντώντας στην καταγγελία ότι ασφαλίτες περιφέρονται γύρω από τα γραφεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, προσπάθησε να δικαιολογήσει την κυβερνητική πολιτική της «γενικής αστυνόμευσης» για την επίτευξη «ολικής ασφάλειας», υποστηρίζοντας ότι είναι σωστό και χρήσιμο η αστυνομία να επιτηρεί, για να προφυλάσσει και τα γραφεία των κομμάτων!

Πιο συγκαταβατικός ήταν, εξ αρχής, ο Στ. Σταματίου, σημειώνοντας πως θεωρεί απαράδεκτο και καταδικαστέο να παρακολουθούνται και να «ενοχλούνται», αναιτίως, από την αστυνομία στελέχη πολιτικού κόμματος, ενώ υποσχέθηκε πως θα διερευνηθούν οι καταγγελίες.

Ως μη όφειλαν....

Αλλά, αν η τοπική ηγεσία της αστυνομίας προσποιούνταν την ανήξερη, η ηγεσία της τοπικής Ενωσης Αστυνομικών έκανε την πολύξερη! Κι ενώ ο ίδιος ο επιθεωρητής Θεσσαλίας επιβεβαιώνει τα γεγονότα, ο πρόεδρος της Ενωσης, Κώστας Αντωνίου και μέλη της Διοίκησης κάλεσαν δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ, για να ...διαψεύσουν τις καταγγελίες του ΚΚΕ!

Ιδού τι δήλωσε ο πρόεδρος: «Εκτιμούμε απεριόριστα τον κ. Τσιόγκα και ιδιαίτερα τον κ. Σκυλλάκο. Ο κ. Τσιόγκας όταν τον χρειαστήκαμε στάθηκε στο ύψος του, στο Κοινοβούλιο. Ο δε κ. Σκυλλάκος έφαγε μαζί μας χημικά στις 8 - 11 - 2003, ανέδειξε το θέμα στη Βουλή.

Ούτε καν σαν ανέκδοτο μπορεί να σταθεί σήμερα η άποψη ότι η ΕΛ.ΑΣ. ασχολείται με οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα. Πιθανόν το μέλος της ΚΝΕ να βρήκε τρόπο να φανεί στο χώρο του και να παρέσυρε τη ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ. Και οι γιος μου έχει περάσει στην αστυνομία και θα πάει στη συναυλία του Παπακωνσταντίνου. Τι θα πούμε, δηλαδή, ότι εκπαιδεύονται οι υποψήφιοι δόκιμοι αστυφύλακες να παρακολουθούν την ΚΝΕ;

Η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να ελέγχει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες στο πλαίσιο των καθηκόντων της κι αυτό πρέπει να χαροποιεί τους Λαρισαίους. Εξάλλου, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκει ο καθένας. Δεν έχουμε να αντιδικήσουμε με κανένα κόμμα, τους θέλουμε όλους αρωγούς μας και σε παρόμοια ατυχή περιστατικά καλό είναι πρώτα να το συζητάμε και μετά να παίρνουν έκταση στα ΜΜΕ. Γιατί πολλοί κακεντρεχείς θα πουν ότι το ΚΚΕ βρήκε μια ακόμη ευκαιρία να βγει προς τα έξω. Από την υπηρεσία θα γίνει έρευνα. Το θεωρούμε απαραίτητο, για να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία ότι συνέβη κάτι και πάμε να το κλείσουμε».

Μίλησε ως «αντ' αυτού»;

Πρώτα να θέσουμε μερικά ερωτήματα προς τον κ. Αντωνίου:

- Μίλησε ως πρόεδρος του σωματείου, ή «αντ' αυτού», εκπροσωπώντας τον Αστυνομικό Διευθυντή Λάρισας;

- Γιατί βιάστηκε να διαψεύσει το ΚΚΕ, ενώ δεν μπορεί να είναι γνώστης όλων των δραστηριοτήτων της αστυνομίας;

- Προς τι οι «μπηχτές» του σε βάρος του στελέχους της ΚΝΕ και κατά της ΝΕ Λάρισας;

Και μια διαπίστωση: Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα συνδικαλιστές στην Αστυνομία που θεωρούν καθήκον τους να υπερασπίζονται την «υπηρεσία», στρεφόμενοι εναντίον ενός κόμματος, όπως το ΚΚΕ, το οποίο στέκεται πάντα στο πλευρό των αστυνομικών που αγωνίζονται για το ψωμί και το δίκιο τους και μάχεται για τον αναπροσανατολισμό της δράσης και της λειτουργίας της Αστυνομίας, ούτως ώστε από όργανο του κράτους της άρχουσας τάξης και διώκτης του λαϊκού κινήματος, να μετατραπεί σε υπηρέτη του ελληνικού λαού...

Να φύγουν οι κάμερες από το λιμάνι του Λαυρίου

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις χαφιεδοκάμερες που υπάρχουν στο λιμάνι του Λαυρίου διοργανώνει το ΠΑΜΕ αύριο, Σάββατο, 11 του Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Μεταλλωρύχων, έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο Λαυρίου και στη συνέχεια στο λιμάνι Λαυρίου.

Στην ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα σημειώνουν, μεταξύ άλλων: «Στην πόλη μας, εδώ και αρκετό καιρό, έχουν εγκατασταθεί στο χώρο του λιμανιού κάμερες παρακολούθησης.

Μένει, λοιπόν, να παραδεχτούν όλοι πλέον ότι οι κάμερες μπήκαν όχι για να εμποδίσουν τη λεγόμενη τρομοκρατία, αλλά για το ακριβώς αντίθετο. Για να τρομοκρατήσουν, όσο περισσότερο μπορούν, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.

Παίρνουμε την πρωτοβουλία και καλούμε όλους τους φορείς της πόλης και των γύρω περιοχών, τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα, που υπάρχουν για διάφορα θέματα, όλους τους πολίτες που δεν υποτάσσονται και δε βολεύονται με αυτήν την απαράδεκτη από κάθε άποψη κατάσταση, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, που διοργανώνουμε το Σάββατο, 11 του Σεπτέμβρη 2004, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Μεταλλωρύχων, έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο Λαυρίου και στη συνέχεια στο λιμάνι Λαυρίου.

Να φύγουν οι κάμερες τώρα από το λιμάνι».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ