ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
Ζήτημα δημοκρατίας η ισοτιμία της ψήφου

Εκατοντάδες εκπρόσωποι φορέων και προσωπικότητες παραβρέθηκαν στη χτεσινή συγκέντρωση

Το αμφιθέατρο «Σάκης Καράγιωργας» του Παντείου Πανεπιστημίου αποδείχτηκε πολύ μικρό για να φιλοξενήσει τις εκατοντάδες των ανθρώπων, που συγκεντρώθηκαν εκεί χτες το βράδυ, για να διεκδικήσουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος για όλες τις αναμετρήσεις. Μπροστά στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή που να επιβάλει νέο καλπονοθευτικό σύστημα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου, του ομολόγου του στο Συνασπισμό Φώτη Κουβέλη και του ευρωβουλευτή του ΔΗΚΚΙ Μανώλη Μπακόπουλου κατ' αρχάς να συζητήσουν για το ζήτημα και ακολούθως να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για να καταπολεμήσουν τα νέα σχέδια του δικομματισμού για ενίσχυσή του.

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή σύσκεψη κατέληξαν σε κείμενο διακήρυξης που να ζητά ακριβώς αυτό, δηλαδή την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Αυτή η διακήρυξη να διακινηθεί σε όλους τους μαζικούς χώρους, στους χώρους δουλιάς, τα πανεπιστήμια, τα συνδικάτα και να συγκεντρωθούν υπογραφές στήριξης του αιτήματος. Να επανακατατεθεί στη Βουλή η πρόταση νόμου που είχε κατατεθεί και παλαιότερα από ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, για καθιέρωση της απλής αναλογικής. Και, τέλος, τη μέρα που θα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για νέο καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο απ' έξω να διοργανωθεί συλλαλητήριο.

Ανοίγοντας τη χτεσινή συζήτηση ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάννης Βαβούρας τόνισε ότι η απλή αναλογική είναι το πιο δημοκρατικό αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα, καθώς μόνο έτσι υπάρχει αντιστοιχία ψήφων και εκπροσώπων στο Κοινοβούλιο. Αλλιώς, πρόσθεσε, το Κοινοβούλιο αντιπροσωπεύει στρεβλή πραγματικότητα και δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα παίρνονται σωστές αποφάσεις για τον τόπο. Συμπλήρωσε ότι η απλή αναλογική δε συνεπάγεται απαραίτητα ασταθείς κυβερνήσεις, αλλά ακόμα κι αν συμβεί αυτό, είναι καλύτερη μια ασταθής κυβέρνηση, παρά μια αλαζονική και μη αντιπροσωπευτική.

Ο Αντώνης Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι ο εκλογικός νόμος μπορεί να μην είναι το άπαν, αλλά αποτελεί μοχλό για να επηρεαστούν οι παραπέρα πολιτικές εξελίξεις. Παρατήρησε τη μαζικότητα της χτεσινής εκδήλωσης, αλλά και την ποιοτική σύνθεση του ακροατηρίου, καθώς συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων, κινήσεων, φορέων, αλλά και προσωπικότητες. Επισήμανε ότι χρειάζεται άμεσα να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση και στο νέο καλπονοθευτικό σύστημα που προτείνει. Σύστημα που κλέβει έδρες από τα μικρότερα κόμματα, εμποδίζει άλλα να μπουν στη Βουλή, προκειμένου να στηθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ολα αυτά υπηρετούν το δικομματισμό, σημείωσε και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ ζητά την απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα και ως το μόνο δημοκρατικό, καθώς δεν μπορεί μειοψηφίες τεχνικά να αποκτούν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Συνέχισε ότι το ΚΚΕ θέλει την ενότητα δυνάμεων ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή στην απλή αναλογική, μπορούν πολιτικές δυνάμεις να τη διεκδικήσουν από κοινού, διατηρώντας η κάθε μία τις ιδιαίτερες στοχεύσεις της.

Ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης παγιώνει το δικομματισμό, ενώ η απλή αναλογική υπηρετεί τη λαϊκή κυριαρχία. Στην άποψη που εκφράζεται ότι η Αριστερά θέλει την πολιτική αστάθεια, έδωσε μια απάντηση ότι οι με γνήσιο τρόπο καταγεγραμμένες δυνάμεις μπορούν και ψήφο εμπιστοσύνης και ψήφο ανοχής να δίνουν. Ακόμα ότι η απλή αναλογική είναι δυνατόν να οδηγήσει σε νέες συνθέσεις.

Ο Μανώλης Μπακόπουλος υπογράμμισε ότι η απουσία της απλής αναλογικής οδηγεί σε αναγκαστική συμπόρευση πολιτικά ετερόκλητων δυνάμεων. Οτι τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα είναι συνασπισμοί κομμάτων με συγκολλητική ύλη τη νομή της εξουσίας και με το δέος απέναντι στον αρχηγό - εγγυητή της ενότητας. Οτι έτσι δε γίνεται εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος. Δίνοντας και αυτός μια απάντηση στην κινδυνολογία περί ακυβερνησίας που θα προκαλέσει η απλή αναλογική, είπε ότι διεκδίκηση αυτού του συστήματος σημαίνει και «ναι» στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Ομως οι συνεργασίες αυτές, είπε, δεν πρέπει να είναι ευκαιριακές και συμπλήρωσε την ανάγκη ανάπτυξης ενός «τρίτου, προοδευτικού πόλου εξουσίας».

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Σπύρος Χαλβατζής, τα μέλη της ΠΓ του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης, Σπ. Λυκούδης, Ν. Χουντής και Γ. Μπαλάφας, τα μέλη της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ Ηλίας Νικολόπουλος, Γ. Παπασίμος και Π. Μαντάς, ο πρόεδρος της ΕΔΗΚ Ν. Σαρρής, ο αντιπρύτανης του Παντείου Π. Μωυσίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δ. Μαυροδόγλου, ο Λεων. Κύρκος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής, ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος και πολλοί άλλοι. Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Π. Κρητικός, ο πρώην υπουργός Μ. Δρεττάκης και ο επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Ε. Μαχαίρας. Ψηφίσματα υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής έστειλε το προεδρείο της ΠΕΑΕΑ, πολλά συνδικάτα και σωματεία. Εξάλλου στην εκδήλωση πήραν το λόγο και τάχθηκαν υπέρ της απλής αναλογικής οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Γ. Α. Μαγκάκης και Γ. Κατσιμπάρδης, ο Χρ. Μαργανέλης εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, ο Π. Παρασκευόπουλος εκ μέρους της ΑΚΟΑ και πολλοί άλλοι ακόμα.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Δράση για την απλή αναλογική

Παίρνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε τα παρακάτω:

«Αγαπητοί φίλοι, η σημερινή συνάντησή μας είναι σημαντική, γιατί σε αυτή την αίθουσα συμμετέχουν όλες εκείνες οι δυνάμεις που ανεξάρτητα από τις γενικότερες διαφορές τους συμφωνούν στο στόχο πως το εκλογικό σύστημα στη χώρα μας πρέπει να είναι η απλή αναλογική, δηλαδή εκείνο το σύστημα που αποτυπώνει ακριβώς τις επιλογές του ελληνικού λαού.

Την απλή αναλογική ο κάθε φορέας, η κάθε πολιτική οργάνωση και κίνηση, το κάθε κόμμα την εντάσσει σε μία τακτική ή στρατηγική που ο καθένας επέλεξε σαν πιο σωστή για την παραπέρα πορεία της χώρας, έχοντας εναποθέσει στην εφαρμογή της απλής αναλογικής ορισμένες από τις προσδοκίες του. Είναι φανερό πως η όποια συνέχεια δοθεί σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να λάβει υπόψη της τις ιδιαίτερες επιδιώξεις όλων μας και να δώσει τη δυνατότητα σε όλους μας να εκφράσει ολοκληρωμένα όπως ο καθένας νομίζει την άποψή του.

Πιστεύω λοιπόν πως σήμερα θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε ορισμένα ζητήματα.

  • Με τη συμβολή όλων μας να μαζευτούν χιλιάδες υπογραφές κάτω από ένα κείμενο που θα απαιτεί την απλή αναλογική σαν πάγιο εκλογικό σύστημα.
  • Να κατατεθεί ξανά στη Βουλή πρόταση εκλογικού νόμου για απλή αναλογική.
  • Την ημέρα κατάθεσης του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση θα μπορούσε να οργανωθεί μια μεγάλη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, όπου θα συμμετέχουν όλοι χωρίς αποκλεισμούς, ο καθένας με τα σύμβολά του, με τα συνθήματά του, όπου τελική απαίτηση θα είναι ένα πάγιο εκλογικό σύστημα απλής και ανόθευτης αναλογικής.

Τέλος από αύριο ο κάθε φορέας σε κάθε τόπο δουλιάς, σε κάθε χώρο, σε κάθε πόλη, σε κάθε συνοικία, ανάλογα με τις δυνατότητες που ο καθένας έχει και σε συνεργασίες όπου αυτές είναι εφικτές, να αρχίσει μια δυναμική καμπάνια για την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Αγαπητοί φίλοι, είμαι βέβαιος πως αυτή η προσπάθεια για την απλή αναλογική θα συσπειρώσει χιλιάδες ανθρώπους, θα προβληματίσει και ίσως να συσπειρώσει και εκείνους που ενώ πιστεύουν στην απλή αναλογική μια σειρά από δεσμεύσεις και σκοπιμότητες τους κρατάνε σε απόσταση από δράσεις υπέρ αυτής».

Ο λαός πλήρωσε ακριβά τις «ισχυρές» κυβερνήσεις

Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από εκπροσώπους της εργατικής τάξης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στη χτεσινή εκδήλωση ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ανάμεσα στις πολλές παρεμβάσεις που έγιναν, παρουσίασαν ορισμένες όπως του Ανδρέα Ζαζόπουλου. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων υπενθύμισε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα εδώ και πολλά χρόνια παλεύει ενάντια στα καλπονοθευτικά συστήματα και υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και στα σωματεία. Πρόσθεσε ότι ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος αφορά σαφέστατα στο μαζικό κίνημα και ότι οι πρωτοβουλίες του πρέπει να κινηθούν ενάντια στα σχέδια του δικομματισμού. Ο λαός πρέπει να κινηθεί με βάση τα συμφέροντά του, πρόσθεσε, και πρέπει να πάρουν ηχηρή απάντηση όσοι επιδιώξουν να στηρίξουν την αντιλαϊκή τους πολιτική στη νόθευση της λαϊκής βούλησης.

Ο Γιώργος Σκιαδιώτης, συνδικαλιστής στην Ελληνική Βιομηχανία Οπλων, επισήμανε ότι τις ισχυρές κυβερνήσεις, που επικαλείται ως αναγκαιότητα ο δικομματισμός, ο λαός τις πλήρωσε ακριβά με εκατοντάδες αποφάσεις που πάρθηκαν ενάντια στα συμφέροντά του. Από αυτή την άποψη ο λαός χρειάζεται αδύναμες αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Τόνισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να εντείνει την πάλη του για την καθιέρωση της απλής αναλογικής καθώς εγγυάται την πληρέστερη αποτύπωση της λαϊκής βούλησης. Ομως, συμπλήρωσε ότι χρειάζεται συνολική ρήξη και αγώνας ενάντια στην πολιτική που γεννά τα προβλήματα. Οτι αν η πάλη κατευθύνεται από κάποιους φορείς και κινήσεις ενάντια σε ένα μόνο πρόβλημα από αυτά που γεννά η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, τότε δρουν αποπροσανατολιστικά για τα λαϊκά στρώματα.

Ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, επισήμανε ότι η απλή αναλογική πρέπει να καθιερωθεί ως πάγιο εκλογικό σύστημα φυσικά και για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οτι η χτεσινοβραδινή πρωτοβουλία πρέπει να απλωθεί σε όλη την ελληνική κοινωνία και να υπάρξει πλατύ κίνημα για τη στήριξή της. Στα δε όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να τεθεί άμεσα το ζήτημα και να παρθούν αποφάσεις που να υποστηρίζουν την εφαρμογή του αιτήματος.

Ο Γιώργος Τούσσας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, αναφέρθηκε στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το χώρο των ναυτεργατών αναδεικνύοντας την ανάγκη η απλή αναλογική να εφαρμοστεί παντού, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους μαζικούς φορείς έως την κεντρική πολιτική σκηνή. Σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση έρχεται σήμερα με ένα νέο καλπονοθευτικό νόμο, καθώς αυτό αποτελεί τη συνέχεια σοβαρών πληγμάτων που υπέστησαν τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού τα τελευταία χρόνια. Καταλήγοντας υπογράμμισε πως το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα συμβάλει όχι μόνο στον αγώνα για απλή αναλογική αλλά και στον αγώνα για τη συγκρότηση του μετώπου ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στα μονοπώλια, για να ανοίξει ο δρόμος προς μια φιλολαϊκή πολιτική αφού αυτό προσδοκούν οι εργαζόμενοι.

Η Διακήρυξη

Το κείμενο της «Διακήρυξης Υπέρ Της Απλής Αναλογικής», που υιοθετήθηκε από τους παρευρισκόμενους στη χτεσινή σύσκεψη - συγκέντρωση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι το παρακάτω:

«Ενα από τα σοβαρότερα ζητήματα δημοκρατίας, που απασχολούν επί δεκαετίες την πολιτική ζωή του τόπου, βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα αυτήν την περίοδο. Το ζήτημα της καθιέρωσης ενός δίκαιου εκλογικού συστήματος, που θα εξασφαλίζει την ισότητα της ψήφου των Ελλήνων πολιτών και τη γνήσια καταγραφή της λαϊκής θέλησης στην εκλογή των βουλευτών, που θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο δικομματισμό και θα αποτελέσει ένα βήμα εκδημοκρατισμού του πολιτικού μας συστήματος.

Εμείς που υπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη, πιστεύουμε ότι όλα αυτά υπηρετούνται με την απλή αναλογική και ζητάμε την καθιέρωσή της ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

Η απάντηση της κυβέρνησης στη δημοκρατική αυτή απαίτηση είναι ένα ακόμη καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, που κλέβει ψήφους και έδρες από τα μικρότερα κόμματα, διατηρεί το απαράδεκτο "πλαφόν" για είσοδό τους στη Βουλή και "πριμοδοτεί" με τα "κλεμμένα" κύρια το πρώτο κόμμα, που από μειοψηφία στο λαό θα μετατρέπεται σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι μία πρόταση, που στην ουσία της κινείται στην ίδια λογική που έχει και η ΝΔ για τα εκλογικά συστήματα. Πρόταση με την οποία επιδιώκεται μία γενικότερη παρέμβαση στο πολιτικό σύστημα για την παραπέρα στερέωση του δικομματισμού στην πολιτική ζωή της χώρας και για την περιθωριοποίηση των κομμάτων που δε θέλουν να συμμετέχουν στο δικομματικό - διπολικό "παιχνίδι".

Στην ίδια λογική κινείται και η εξαγγελθείσα νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, η κατάτμηση και επαναχάραξη των εκλογικών περιφερειών, η εκλογή βουλευτών δύο ταχυτήτων, η "διπλή κάλπη" κ.ά.

Οι αντίπαλοι της απλής αναλογικής και ιδιαίτερα οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επικαλούνται σαν βασικό επιχείρημα ότι το συμφέρον του τόπου απαιτεί να εκλέγονται σταθερές κυβερνήσεις, επισείοντας τον κίνδυνο της ακυβερνησίας. Ομως, σε μια σειρά χώρες όπου εφαρμόστηκε η απλή αναλογική, ούτε έλλειψη σταθερότητας, ούτε ακυβερνησία υπήρξε και η Ελλάδα, φυσικά, δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Εξάλλου, σταθερές κυβερνήσεις μπορούν να υπάρξουν, μόνο αν εκπροσωπούν την πλειοψηφία του λαού και, βέβαια, αν η πολιτική τους είναι φιλολαϊκή, αν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και στους πόθους του λαού.

Μπροστά στην επικείμενη κατάθεση στη Βουλή ενός αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να συντονίσουμε τη δράση μας, για να δημιουργηθεί ένα πλατύ δημοκρατικό κίνημα μέσα στο λαό για διεκδίκηση της απλής αναλογικής, που πρέπει να καθιερωθεί ως πάγιο εκλογικό σύστημα στις βουλευτικές εκλογές, αλλά και σε όλες τις διαδικασίες ανάδειξης αιρετών οργάνων, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις συνδικαλιστικές και σε όλες τις κοινωνικές οργανώσεις.

Καλούμε κάθε πολιτικό και κοινωνικό φορέα, κάθε Ελληνα πολίτη, ανεξάρτητα από τις επιμέρους απόψεις του, να συστρατευτεί σε αυτό το δημοκρατικό κίνημα υπέρ της απλής αναλογικής και να απαιτήσει με κάθε δυνατό τρόπο την καθιέρωσή της».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ