ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χάρτα σύγκλισης» προδιαγραφών Λισαβόνας...

Ρεσιτάλ λαϊκισμού έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση, διάρκειας δύο ωρών, που είχε με τον πρωθυπουργό, όπου και συζητήθηκε η περιβόητη «χάρτα κοινωνικής σύγκλισης» για την περίοδο 2004 - 2008. Στις δηλώσεις ο Ν. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι αύριο (σήμερα) ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις μεγάλες προτεραιότητες για το πώς θα κάνουμε την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία και κοινωνία να πλησιάσει ακόμη περισσότερο τα επίπεδα ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής, ασφάλειας που έχουν οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χρυσώνοντας το χάπι της εφαρμοζόμενης από το ΠΑΣΟΚ οικονομικής πολιτικής υποστήριξε πως ενώ την προηγούμενη τετραετία η κυβέρνησή του είχε θέσει σαν στόχο την ένταξη στην ΟΝΕ και την εμπέδωση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και πτώσης της ανεργίας (!) για την επόμενη τετραετία τίθεται σαν στόχος η επιτάχυνση της ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης με περισσότερη συνοχή και αλληλεγγύη...

Η περιβόητη όμως «χάρτα κοινωνικής σύγκλισης» που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εξειδίκευση στα δεδομένα της χώρας μας των αντιλαϊκών στόχων που έχουν τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας το Μάρτη του 2000. Σύνοδο κατά την οποία δόθηκε το σήμα για την ολοκληρωτική επίθεση κατά των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, την πλήρη απορύθμιση των δημόσιων συστημάτων ασφάλισης, πρόνοιας και υγείας και την παράδοσή τους στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα, στο όνομα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στον τομέα της απασχόλησης, παροτρύνονται τα κράτη - μέλη να εισάγουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης στο όνομα... μείωσης της ανεργίας.

Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης των στόχων αυτών φτάνει μέχρι το 2010, ενώ κατά την περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας το α' εξάμηνο του 2003, υπήρξε η διαπίστωση ότι η... δυναμική για την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας έχει επιβραδυνθεί και στα πλαίσια αυτά η Ελληνική Προεδρία εισηγήθηκε μια σειρά αντιδραστικά μέτρα με στόχο την επιτάχυνση των πολιτικών που εντάσσονται στη στρατηγική της Λισαβόνας...

Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο της περιβόητης «χάρτας», το αντιδραστικό περιεχόμενο της οποίας επιχειρούν να αποκρύψουν με αναφορές περί ανάπτυξης, σύγκλισης, συνοχής και αλληλεγγύης...

Η «Μαύρη Χάρτα»

"Τετραετία υψηλού ρίσκου», χαρακτήρισε ο Κ. Σημίτης την τετραετία 2004 - 2008, αλλά δε διευκρίνισε ποιος και τι θα ρισκάρει. Προφανώς το «φύλαγε» για σήμερα, που θα παρουσιάσει την περιβόητη «Χάρτα Σύγκλισης». Στις μαύρες σελίδες της «Χάρτας» φαίνεται πεντακάθαρα ότι οι μόνοι που σίγουρα θα χάσουν, αν δε «ρισκάρουν» την οργάνωση της αντίστασης και της αντεπίθεσής τους, είναι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

* * *

Παρατήρηση πρώτη: Η «Χάρτα Σύγκλισης» δεν είναι παρά ο «οδικός χάρτης» που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να συμμορφωθεί με τη «στρατηγική της Λισαβόνας», που έχουν αποφασίσει οι «15», με στόχο το 2010 η οικονομία της ΕΕ να γίνει «η ανταγωνιστικότερη του κόσμου». Από χέρι, δηλαδή, η «Χάρτα» είναι ένα βαθιά αντιλαϊκό κείμενο -«εργαλείο» για την επίτευξη των πλέον σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών, όπως το γκρέμισμα του «κράτους πρόνοιας» και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, διά στόματος του εκπροσώπου της, έχει αναγορεύσει τη «Χάρτα» ως δικό της «επιχειρησιακό σχέδιο», ενώ ο φιλικός της Τύπος δε δίστασε να τη χαρακτηρίσει «κυβερνητικό πρόγραμμα» για την επόμενη τετραετία. Ο προγραμματικός λόγος δηλαδή του «νέου» ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται πλέον ανοιχτά με τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζιτών και των πολυεθνικών.

Παρατήρηση δεύτερη: Δεν είναι η πρώτη φορά που τα επιχειρησιακά σχέδια των πολυεθνικών και οι «πενταετείς» στόχοι της ΕΕ, πλασάρονται από τους «δικούς μας» ως «εθνικοί στόχοι» και το «όραμα» της χώρας για ένα «φωτεινό μέλλον». Το ίδιο έκαναν με την «ΕΟΚ των χρυσών κουταλιών», το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ... Δεν (πρέπει να) ξεχνιούνται τα «μεγάλα κόλπα» της κυρίαρχης προπαγάνδας...

* * *

Παρατήρηση τρίτη: Πάνω από είκοσι χρόνια τώρα που η χώρα κινείται στις ράγες της «σύγκλισης» της ΕΕ, τα λαϊκά στρώματα βουλιάζουν ολοένα πιο βαθιά στη φτώχεια... Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων είναι καθηλωμένη στο 1980, η μία δουλιά πλέον δε φτάνει για να «τα φέρουν βόλτα», ενώ ολοένα και λιγότεροι εργάζονται ένα 8ωρο... Η ανεργία έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως και η απασχολησιμότητα, ενώ οι συντάξεις έχουν αποσυνδεθεί από το βασικό μισθό... Οι αγρότες έχουν βίαια ξεκληριστεί και προλεταριοποιηθεί, οι λαϊκές αποταμιεύσεις έχουν εξανεμιστεί, τα νοικοκυριά βουλιάζουν στα χρέη... Οι «επιδόσεις» δεν έχουν τέλος...

Η εφαρμογή του «αμερικανικού μοντέλου», που έρχεται μέσα από την κατ' ευφημισμόν αποκαλούμενη «Χάρτα Σύγκλισης», θα πλήξει καίρια τις εναπομείνασες κατακτήσεις των εργαζομένων... Πίσω από τους ελκυστικούς «δείκτες» που επισείει η κυβέρνηση, κρύβονται μόνο δεινά και εφιάλτες για τα λαϊκά στρώματα. Μόνο αυταπάτες δε χωρούν.


Π.Κ.

Στη Θεσσαλονίκη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το εξής:

Σήμερα

-- Στις 11.00: Ομιλία σε εργαζόμενους στο καπνεργοστάσιο ΣΕΚΕ.

-- Στις 14.30: Επίσκεψη στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

-- Στις 18.30: Συνάντηση με τα ΔΣ των Σωματείων των εργαζομένων της πόλης.

-- Στις 20.30: Ομιλία σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης στη Μονή Λαζαριστών.

Αύριο Πέμπτη

-- Στις 10.00: Επίσκεψη στη ΔΕΘ.

-- Στις 13.00: Συνέντευξη Τύπου στο περίπτερο «Νικόλαος Γερμανός».

-- Στις 18.30: Επίσκεψη στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής, όπου θα συναντηθεί με τους απεργούς μεταλλωρύχους και θα μιλήσει σε συγκέντρωση.

Απευθείας από τη ΝΕΤ

Η συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, που θα δοθεί στα πλαίσια της επίσκεψής της στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, θα μεταδοθεί απευθείας από τη ΝΕΤ, την Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι.

Σήμερα η παρουσίαση

Τη «χάρτα της σύγκλισης» θα εμφανίσει σήμερα, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, με τη φιλοδοξία ότι τα επικοινωνιακά «τρικ» που χρησιμοποιεί θα αποδώσουν στο κυνήγι των ψήφων στο οποίο έχει επιδοθεί.

Για την προετοιμασία των μέτρων και κυρίως για την επικοινωνιακή αξιοποίησή τους, συνεδρίασε χτες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Στις συζητήσεις έγινε αποτίμηση της «πασαρέλας» της Θεσσαλονίκης και προγραμματισμός της νέας ασύστολης «παροχολογίας».

Ο πρωθυπουργός χτες συζήτησε για τις εσωτερικές οικονομικές εξελίξεις και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του επανέλαβε τα συνθήματα που συνήθως χρησιμοποιεί, υπογραμμίζοντας ότι «η σύγκλιση είναι ένας εθνικός στόχος». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός είπε πως «προϋπόθεση, της σύγκλισης, είναι η σταθερότητα και μέσο για τη σύγκλιση είναι η ανάπτυξη. Εχουμε σήμερα, συμπλήρωσε αυτάρεσκα ο πρωθυπουργός, «σταθερότητα και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Το νέο εθνικό στόχο της ...σύγκλισης ανέλαβε να προβάλλει χτες και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Η Χάρτα Οικονομικής και Κοινωνικής Σύγκλισης, σημείωσε ο Χρ. Πρωτόπαππας, είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την επόμενη τετραετία. Πώς, δηλαδή, θα συγκλίνουμε σε όλους τους κρίσιμους τομείς, στην οικονομία και την κοινωνία, με την Ευρώπη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ