ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ανάγκη για μεγάλη ανατροπή στην πολιτική της χρεοκοπίας

Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου για την αντιμετώπιση των χρεών της κυβερνητικής πολιτικής στο Δήμο.

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την οικονομική ασφυξία, στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Νίκαιας, με αποκορύφωμα την προχτεσινή προσαγωγή του δημάρχου στο Αστυνομικό Τμήμα, επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει την κατάσχεση δημοτικών περιουσιακών, επισήμανε ο Στέλιος Μπενετάτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες. «Η ευημερία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός μέσα από τις παροχές που εξήγγειλε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι ψεύτικη και τα μεγάλα προβλήματα θέλουν μεγάλες ανατροπές», τόνισε, καλώντας το λαό της Νίκαιας σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση και ανάπτυξη της πόλης.

Η συνέντευξη δόθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ολοι εξέφρασαν την απόφασή τους να είναι στο πλευρό του δημάρχου σε όποιας μορφής κινητοποίηση αποφασίσει η δημοτική αρχή, προκειμένου η κυβέρνηση να αναγκαστεί να δώσει τα χρήματα που οφείλει στο δήμο.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι το συνολικό χρέος του δήμου φτάνει τα 13 δισ. δρχ. από τα οποία το 1,5 δισ. το έδωσε προεκλογικά η κυβέρνηση στον προηγούμενο εκλεκτό της δήμαρχο ως προκαταβολή για το 2003. Τα απλήρωτα εντάλματα για προμήθειες και έργα φτάνουν τα 3,5 δισ. Χρέη 6,5 δισ. προέρχονται από έντοκα δάνεια σε τράπεζες και χρέη ακόμα και προς τα σχολεία! Κι αυτό, αφού η 3η και 4η δόση του 2002, αν και εισπράχτηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν αποδόθηκαν στα σχολεία, με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορούν να διασφαλίσουν ούτε τη θέρμανσή τους.


Αποτέλεσμα των τοκοχρεολυσίων δανείων και των προκαταβολών αυτών είναι ότι από τις 580.000 ευρώ, που είναι η κρατική επιχορήγηση το μήνα, στο ταμείο του δήμου να μπαίνουν μόνο 28.000 ευρώ. Ενώ μόνο οι μισθοί των μονίμων υπαλλήλων είναι 900.000 ευρώ.

Αντιμετωπίζοντας αυτή την τραγική πραγματικότητα, ο δήμος αναγκάστηκε, πρόσφατα, να πάρει δάνειο για να πληρώσει τους συμβασιούχους. Ομως, τραγική είναι η κατάσταση και στη δημοτική επιχείρηση ΔΕΤΕΟΠΑΝ, η οποία είναι υπερχρεωμένη με 1.076.403 ευρώ, εξαιτίας της κακοδιαχείρισης από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ενώ και οι ατασθαλίες εμποδίζουν σήμερα την έκδοση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

«Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της»

«Η λογική των κατασχέσεων για την πληρωμή των χρεών δεν μπορεί να κυριαρχήσει, τόνισε ο Στ. Μπενετάτος. Τα χρέη θα πληρωθούν μόνο με το να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση, με το να δώσει άμεσα στους δικαιούχους ΟΤΑ τους θεσμοθετημένους πόρους και τους πόρους για την εξάσκηση των αρμοδιοτήτων που μετέφερε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με το να ρυθμίσει άτοκα και με την εγγύησή της τα χρέη των ΟΤΑ και να αυξήσει το ποσοστό επί του κρατικού προϋπολογισμού των πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Αναφερόμενος στα εγκαίνια του Σπιτιού της Αρσης Βαρών από τον πρωθυπουργό, που θα γίνουν σε λίγες ημέρες, επισήμανε την ανυπαρξία των αναγκαίων έργων υποδομής στη Νίκαια, εξαιτίας της καθυστέρησης από την κυβέρνηση να δώσει χρήματα και εγκρίσεις για να ξεκινήσουν έργα ζωτικής σημασίας για τους δημότες.

Τις ευθύνες του προηγούμενου δημάρχου Βασίλη Τράπαλη, με τη στήριξη των υπουργών Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ και του ίδιου του πρωθυπουργού για το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Νίκαια, επισήμανε η Βέρα Νικολαΐδου, πρώην δήμαρχος της πόλης. «Οταν το 1992 εμείς μαζί με τέσσερις άλλους δήμους κάναμε αγωγή στην κυβέρνηση, ζητώντας τα χρήματα που μας οφείλει, κερδίσαμε δικαστικές αποφάσεις και το 1995 τις φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είπαμε στον τότε δήμαρχο Β. Τράπαλη, "τρέξε γι' αυτά και διεκδίκησε και τα υπόλοιπα". Δεν έκανε όμως τίποτα! Είμαστε οι τελευταίοι που θέλουμε να ποινικοποιήσουμε τη ζωή στην πόλη, αλλά δεν μπορούν κάποιοι, που τους χρωστάνε, να αδιαφορούν. Δεν τους "φέσωσε" η νέα δημοτική αρχή, αλλά ο τότε δήμαρχος Τράπαλης με την παράταξή του, γι' αυτό οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν εκεί που πρέπει», σημείωσε, για να καταλήξει η Β. Νικολαΐδου: «Στις 15 Σεπτέμβρη έρχεται ο πρωθυπουργός στην πόλη μας. Ας τον υποδεχτούμε όπως πρέπει».

Την ανάγκη να ρυθμιστεί το θέμα των χρεών ώστε να μη σέρνονται δήμαρχοι που δεν ευθύνονται στα δικαστήρια, επισήμανε ο Τάσος Νεράτζης, βουλευτής Πειραιά της ΝΔ. Ενώ τη συμπαράστασή του σε όποια κινητοποίηση προχωρήσει η δημοτική αρχή, προκειμένου να διεκδικήσει κονδύλια για τη βελτίωση της ζωής στη Νίκαια, εξέφρασε και ο Γιώργος Καστρινάκης, επικεφαλής της παράταξης «Κοκκινιά με Λογισμό και Ονειρο».

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν η Ελπίδα Παντελάκη, νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά (ΝΑΣ), ο Στέλιος Κριεζής, γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Κοκκινιάς - Κορυδαλλού του ΚΚΕ και οι αντιδήμαρχοι Πειραιά Τάσος Κάρλες και Κυρ. Μανωλάκος, εκπροσωπώντας το δήμαρχο Πειραιά Χρ. Αγραπίδη.


ΛΟΦΟΣ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ
«Ανοίγει» ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης

Αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΤΑ για την «ανάπλαση του λόφου», που όμως παραπέμπει σε ιδιωτικοποίηση

«Ανοίγει» ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του Λυκαβηττού, μετά και την προχτεσινή κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων να εξουσιοδοτήσει τη δήμαρχο Ντ. Μπακογιάννη να υπογράψει τη σχετική σύμβαση με την «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» (ΕΤΑ). Ο μόνος που καταψήφισε την εισήγηση ήταν ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», ενώ απείχε από την ψηφοφορία ο Ν. Αθανασίου, από την παράταξη του Γ. Δημαρά.

Συγκεκριμένα, με βάση τη συμφωνία, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει τη διαχείριση του λόφου Λυκαβηττού, ενώ η ΕΤΑ τη χρηματοδότηση, ύψους 5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 2 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα υπέρβασης κατά 300.000 ευρώ, θα δοθούν από την ΕΤΑ για την «ανάπλαση του λόφου». Η ΕΤΑ θα καλύπτει επίσης τις δαπάνες συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης του λόφου, μέχρι του ποσού των 250.000 ευρώ ετησίως. Που σημαίνει ότι θα αντιστοιχούν περίπου 15 εργαζόμενοι για τις ανάγκες συντήρησης του Λυκαβηττού, συνολικής έκτασης 369.000 τ.μ.! Τα υπόλοιπα 2,5 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την ανάπλαση και του θεάτρου του Λυκαβηττού, την εμπορική εκμετάλλευση του οποίου θα αναλάβει η ΕΤΑ.

Την εν λόγω συμφωνία η διοίκηση παρουσίασε σαν «νίκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», εφόσον «με τη διεκδίκηση πέτυχε να της δοθεί ένας ελεύθερος χώρος». Χαρακτηριστικά, άλλωστε, ήταν τα λόγια του Ν. Απέργη, δημοτικού συμβούλου με την πλειοψηφία, ο οποίος προέτρεψε το ΔΣ «να κινηθούμε στην ίδια κατεύθυνση και για τους άλλους ελεύθερους χώρους»!

Την πλήρη αντίθεση της «Συμπαράταξης» εξέφρασε ο Σπ. Χαλβατζής, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να υπογραφεί η συγκεκριμένη συμφωνία. Τόνισε πως μέσα από τη συμφωνία δεν απορρέει ότι ο δήμος θα ελέγχει τη διαχείριση του λόφου, σημειώνοντας, παράλληλα, πως οι 15 εργαζόμενοι δεν επαρκούν για την καθαριότητα, τη συντήρηση και τη φύλαξή του. Ετσι, με τη λογική της διολίσθησης οι αντίστοιχες υπηρεσίες θα μετακυλιστούν σε ιδιώτες.

Τέλος, από την πλευρά της η Ζ. Καραπαναγιώτη, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Λυκαβηττός», σημείωσε ότι οι κάτοικοι πέριξ του λόφου «βιώνουμε καθημερινά τα προβλήματα. Σε κάθε συναυλία, για παράδειγμα, βρισκόμαστε αποκλεισμένοι στα ίδια μας τα σπίτια». Επισήμανε, δε, πως κεντρικό αίτημα του συλλόγου είναι ο λόφος να περάσει στη διαχείριση της ΤΑ, όχι όμως κάτω από τέτοιες προϋποθέσεις, αφού «έχουμε την αίσθηση ότι το κράτος θα σας ξεγελάσει»...

Δόθηκε η εργολαβία για τον προαστιακό...

Ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε, στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, την ανάγκη το Δημοτικό Συμβούλιο να αντιδράσει στην εργολαβία - που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα - για τον προαστιακό σιδηρόδρομο, από τον Πειραιά μέχρι τις Τρεις Γέφυρες. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και δικαιώθηκε, διότι το τμήμα του προαστιακού που διέρχεται από το δήμο είναι υπέργειο και όχι υπόγειο. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ν. Ακριτίδης, απάντησε ότι η δημοτική αρχή θα φέρει το θέμα προς συζήτηση σε προσεχή συνεδρίαση. Τέλος, ο Σπ. Χαλβατζής ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία που βρίσκονται στο δήμο, μια και αύριο ξεκινά η νέα σχολική χρονιά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ