ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αφημένοι στην τύχη τους, ούτε πρώτη συνδρομή δεν έχει δοθεί σε όλους

Καμένοι οι κόποι μιας ζωής σε σπίτι στον Λόφο Παλλήνης
Καμένοι οι κόποι μιας ζωής σε σπίτι στον Λόφο Παλλήνης
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται με τους νέους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής, από τη μεγάλη πυρκαγιά της 19ης Ιούλη σε Παλλήνη, Ανθούσα και Πικέρμι. Παρότι πέρασε σχεδόν ένας μήνας, οι άνθρωποι αυτοί έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Οι μηχανισμοί του κράτους (υπηρεσίες, δήμος, Περιφέρεια) αρκούνται στα γνωστά σχήματα ότι «δεν υπάρχουν πολλά κατεστραμμένα σπίτια» και ότι «δεν θρηνήσαμε θύματα». Ομως τα σπίτια που υπέστησαν μικρές ή μεγαλύτερες ζημιές είναι πάρα πολλά (υπολογίζονται στα 200) και οι άνθρωποι βρίσκονται ήδη μπλεγμένοι σε έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Ελάχιστοι είναι ακόμα και αυτοί που έχουν πάρει τη λεγομένη πρώτη συνδρομή των 600 ευρώ και των χρημάτων για τις ζημιές στην οικοσκευή (έως 6.000 ευρώ).

Οπως μας καταγγέλλουν, σχεδόν έναν μήνα μετά ακόμα και για την απομάκρυνση των μπάζων από τα κατεστραμμένα σπίτια ή τα καμένα δέντρα και κλαριά στις αυλές και στα σοκάκια δεν μπορούν να βγάλουν άκρη. Κινούνται από τον «Αννα» στον «Καϊάφα», τον δήμο στην Περιφέρεια και στο αρμόδιο υπουργείο. Παρά τις οχλήσεις των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές να απομακρυνθούν τα μπάζα, παίρνουν απαντήσεις ότι θα κληθούν να πληρώσουν ιδιωτική εταιρεία (εργολαβία που έχει δοθεί από τον δήμο) η οποία θα τα απομακρύνει.

Ακόμα, οι κάτοικοι εκφράζουν ανησυχίες ότι λόγω της μεγάλης κατανάλωσης νερού τη μέρα της φωτιάς, προκειμένου να σώσουν τα σπίτια τους με λάστιχα και κουβάδες, το επόμενο διάστημα θα δουν διογκωμένους λογαριασμούς, τους οποίους δεν θα μπορούν να πληρώσουν.

Ανάμεσα στους πληγέντες στην περιοχή της Μάριζας Παλλήνης είναι και οι αγαπημένοι αγωνιστές ηθοποιοί Ελένη Γερασιμίδου και Αντώνης Ξένος, που ζουν εκεί οικογενειακώς από το 2001 και είδαν τον πρώτο όροφο να έχει γίνει στάχτη, καθώς και αρκετές ζημιές στο ισόγειο. Οπως μας μετέφερε η Ελένη Γερασιμίδου, σε όλη τη γειτονιά η κατάσταση είναι περίπου ίδια με την επόμενη μέρα της καταστροφής. «Εχουμε μπλέξει σε έναν γραφειοκρατικό Γολγοθά, ακόμα δεν έχουμε πάρει ούτε την πρώτη συνδρομή. Το ζήτημα των αποζημιώσεων κινείται πιο αργά και από ρυθμούς χελώνας, και μόνο αν ο καθένας συνεχώς ενοχλεί τις σχετικές υπηρεσίες. Ακόμα και η απομάκρυνση των μπάζων εκκρεμεί. Μόνη παρηγοριά η λαϊκή αλληλεγγύη που αναπτύσσεται και ιδιαίτερα των μελών του ΚΚΕ, των συντρόφων μας, που βοηθάνε όπου χρειαστεί. Εμείς κάνουμε προσπάθεια να σταθούμε στα πόδια μας, αλλά δεν είναι μόνο οι τοίχοι του σπιτιού, είναι ο πλούτος που είχαμε σε βιβλία, εικόνες, ντοκουμέντα, αρχεία από μια ζωή δοσμένη στον πολιτισμό. Αυτό μας πονάει πιο πολύ, αλλά με τη στήριξη των συντρόφων μας θα ορθοποδήσουμε».

Οργανώνεται ο αγώνας των πυρόπληκτων

Το μοναδικό πραγματικό αποκούμπι που έχουν οι πυρόπληκτοι είναι η οργάνωση του αγώνα τους για να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται. Το αγωνιστικό Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και τα σωματεία της περιοχής πρωτοστατούν σε αυτήν την προσπάθεια, και στις 30 Ιούλη πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη σύσκεψη στην Παλλήνη. Σε αυτήν αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα ο συντονισμός όλων των πληγέντων, με Επιτροπές Αγώνα, και να παρθούν πρωτοβουλίες για να ξαναφτιαχτεί η περιοχή και να αποκατασταθούν οι κατοικίες, με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παραδίδουν τις βουνοκορφές του Νότιου Πηλίου σε επιχειρηματικά συμφέροντα

Την αντίθεσή της στην υλοποίηση βιομηχανικού αιολικού πάρκου με 16 ανεμογεννήτριες στη ΔΕ Σηπιάδος - Αργαλαστής (στη θέση Σταυρός - Πετρόγουρνα - Ψηλή Ράχη), από ένα σύνολο 63 που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στην περιοχή του Νότιου Πηλίου, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «με μια ασταμάτητη αλυσίδα νόμων και διατάξεων που έχουν ήδη ψηφιστεί συνεχίζεται η ληστρική εκμετάλλευση και η καταστροφή των δασών και των ορεινών όγκων της Ελλάδας από πάρκα ανεμογεννητριών. Ανάμεσα σ' αυτές και η περιοχή του Νότιου Πηλίου, μια περιοχή υψηλού κάλλους, με παρθένα και απάτητα δάση».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στα συγκεκριμένα σχέδια, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «η λεγόμενη "πράσινη" πολιτική, όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, που υλοποιούν τη στρατηγική της "πράσινης μετάβασης" της ΕΕ, διαλύει το περιβάλλον με καταστροφικά αποτελέσματα στην πανίδα και στη χλωρίδα, στο έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις ζωές των κατοίκων, στις τοπικές οικονομίες, στο όνομα της κλιματικής αλλαγής και της διείσδυσης των ΑΠΕ. Τα γιγαντιαία αιολικά πάρκα όχι μόνο εκτινάσσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού παράγουν ακριβή Ενέργεια, αλλά με την κατασκευή τους καταστρέφονται βουνά, δάση, χωρίς κανέναν σεβασμό στην πολιτισμική κληρονομιά ή στην προστασία περιοχών ειδικού φυσικού κάλλους όπως είναι και το Ν. Πήλιο. Την ίδια στιγμή τα εργατικά - λαϊκά στρώματα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και πληρώνουν το βαρύ κόστος της "πράσινης μετάβασης". Πληρώνουν ακριβά την "απελευθέρωση" της Ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση, τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, τις "αποθήκες" Ενέργειας, το πανάκριβο "πράσινο" ρεύμα, μέχρι και τα υποχρεωτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα».

Η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ σημειώνει ακόμα ότι «αποτελούν επιχείρηση εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων οι τοποθετήσεις παραγόντων της Κεντρικής και της Τοπικής Διοίκησης περί "απάτητων βουνών", όπως των τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούν για την ''ανάπτυξη των ΑΠΕ'' που "πρέπει να γίνει στα πλαίσια Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου" ή για "ενδεχόμενη κατάτμηση για ευκολότερη αδειοδότηση των επενδύσεων"».

Η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας τονίζει πως «το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά και ουσιαστικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο που καταστρέφει το περιβάλλον και εμπορεύεται την προστασία του» και καλεί τις εργατικές και αγροτικές οικογένειες, τους μαζικούς φορείς της περιοχής, τη νεολαία να ξεδιπλώσουν νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου που βρίσκονται απέναντι στις δικές τους ανάγκες.

Καταλήγοντας υπογραμμίζει πως «μόνο με την πρόταση του ΚΚΕ και με τον λαό να κρατά τα κλειδιά της οικονομίας, η παραγωγή, οι εγχώριες πλουτοπαραγωγικές πηγές, η μεταφορά και η διανομή της Ενέργειας θα σχεδιάζονται κεντρικά, επιστημονικά και θα υλοποιούνται προς όφελος του λαού. Μόνο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί ουσιαστικά να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Παρέμβαση σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την υδροδότηση του νησιού

Απαιτεί μέτρα για επαρκές και ποιοτικό νερό, καθώς και μόνιμες προσλήψεις στη ΔΕΥΑΖ

Σε παρέμβαση στην προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου στις 6.30 μ.μ. καλεί τα σωματεία και τους κατοίκους το Εργατικό Κέντρο του νησιού, με αφορμή το σοβαρότατο πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές.

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.ά.), καθώς και των περιφερειακών και τοπικών αρχών, ολόκληρα χωριά (Αγ. Λέων, Βολίμες κ.ά.) στα ορεινά του νησιού δεν υδροδοτούνται, ενώ το πρόβλημα μεγεθύνεται το καλοκαίρι. Αντίστοιχα ζητήματα αντιμετωπίζουν και άλλα χωριά, στα πεδινά (Αγ. Δημήτρης, Αγ. Κήρυκας, Γερακαρία κ.ά.), σε μερικά από τα οποία δεν υπάρχει καν επαρκές δίκτυο, αλλά και η πόλη, με τη ροή να είναι ελλιπέστατη σε πολλές περιπτώσεις.

Στο μεταξύ, σε πρόσφατη δειγματοληψία σε 18 γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΖ διαπιστώθηκε ότι σε 4 απ' αυτές οι τιμές αγωγιμότητας ξεπερνούν κατά πολύ ακόμα και τα όρια της υπάρχουσας νομοθεσίας για το πόσιμο νερό, επιβάλλοντας άμεσα μέτρα για τη διαχείρισή τους.

«Εν μέσω καλοκαιριού η κατάσταση με την υδροδότηση των χωριών αλλά και της πόλης της Ζακύνθου έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ολόκληρα χωριά και συνοικισμοί κάνουν να δουν νερό μέρες, και όταν αυτό έρχεται η ροή του είναι μηδαμινή», τονίζει το Εργατικό Κέντρο, υπογραμμίζοντας και την ακαταλληλότητα ακόμα και του παρεχόμενου νερού του δικτύου που καταλήγει στα σπίτια, «το οποίο είναι γεμάτο άλατα και δεν κάνει ούτε για μαγείρεμα».

Την ίδια ώρα, επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο, «το πρόβλημα φυσικά δεν αφορά τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που εκεί το νερό ρέει άφθονο», «για τους εργαζόμενους όμως, τους κατοίκους της πόλης και των χωριών, είναι είδος πολυτελείας» και «μετά την εξοντωτική δουλειά και τα δωδεκάωρα στα ξενοδοχεία και στις υπόλοιπες δουλειές της σεζόν, οι εργαζόμενοι γυρνούν στο σπίτι τους και δεν έχουν ούτε να κάνουν ένα μπάνιο».

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου απαιτεί μεταξύ άλλων καθημερινή, σταθερή και με ικανοποιητική ροή υδροδότηση όλων των χωριών και των συνοικισμών της πόλης, να γίνουν οι απαραίτητες αντικαταστάσεις στο δίκτυο ύδρευσης, που είναι παμπάλαιο και ενέχει κινδύνους και για την υγεία, άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη ΔΕΥΑΖ με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της Υπηρεσίας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Συνέντευξη Τύπου σήμερα για τη δραματική κατάσταση έναν χρόνο μετά την πυρκαγιά

Τη δραματική κατάσταση που βιώνει ο πυρόπληκτος λαός της Βόρειας Εύβοιας, έναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά, θα παρουσιάσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα σε συνέντευξη Τύπου - συζήτηση με φορείς της περιοχής που οργανώνει σήμερα, Τετάρτη 10 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στο κτίριο Παύλου Μελά, στη Λίμνη.

Σκοπός της πρωτοβουλίας, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυροπλήκτων, «είναι να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα του λαού της Βόρειας Εύβοιας, τα οποία παραμένουν άλυτα σχεδόν στο σύνολό τους, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες της κυβέρνησης».

Τονίζει, επίσης, την αποφασιστικότητα του λαού να δώσει συνέχεια στον αγώνα που δίνει έναν χρόνο τώρα για να ζήσει στον τόπο του, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα αποκατάστασης του δάσους, προστασία από πλημμύρες και πυρκαγιές, πλήρη αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ