ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ξεκινάει τις έρευνες ανοιχτά της Αττάλειας το τουρκικό γεωτρύπανο

Στις ΗΠΑ θα μεταβεί αντιπροσωπεία της Τουρκίας για συνομιλίες σχετικά με τα F-16

Από τη χτεσινή φιέστα κατά τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου

INTIME NEWS

Από τη χτεσινή φιέστα κατά τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου
Το μεγαλύτερο και ισχυρότερο πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν», που θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, απέπλευσε χτες από το λιμάνι της Μερσίνας με ειδική τελετή, παρουσία του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν.

Το γεωτρύπανο θα επιχειρήσει σε απόσταση 55 χλμ. από την τουρκική ακτή της Αττάλειας και εκδόθηκε σχετική NAVTEX με διάρκεια έως τις 22 Οκτώβρη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκδοθεί νέα αν το γεωτρύπανο αποφασιστεί να κινηθεί και σε άλλη θαλάσσια περιοχή.

«Το γεωτρύπανό μας "Αμπντουλχαμίντ Χαν" είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της Ενέργειας. Τώρα βρισκόμαστε σε αυτήν την περιοχή με τα 4 πλοία γεωτρήσεων και 2 πλοία σεισμικής έρευνας», τόνισε ο Ερντογάν. «Οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτές», πρόσθεσε.

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ. Το Καστελόριζο απέχει μόνο 1.950 μέτρα από την Τουρκία και οι φοιτητές των τουρκικών στρατιωτικών σχολών «μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί», δήλωσε. Αναφερόμενος δε σε Ελληνα υπουργό που φέρεται να είπε «αν μπορούν, ας έρθουν», απάντησε πως «αν θέλει ο Θεός, μπορεί να συμβεί και αυτό».

Εκανε λόγο για «εχθρότητα προς την Τουρκία» που «κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα», και επανέλαβε ότι για την Τουρκία «το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας και τα πλούτη να μοιράζονται. Ποτέ δεν παραβιάσαμε».

Εφησυχασμός από την κυβέρνηση

Στη γραμμή του πλήρους εφησυχασμού και της δήθεν εξασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας κινήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, κληθείς να απαντήσει για τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου.

«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά. Προφανώς οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Και πάντοτε με νηφαλιότητα και με αποφασιστικό τρόπο κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, για να έχουμε στην περιοχή μας σταθερότητα και προφανώς για να υπερασπιζόμαστε απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τα δικά μας εθνικά δίκαια και κυριαρχικά δικαιώματα», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Ακάρ, που κατέδειξε ως στρατιωτικό στόχο το Καστελόριζο, κινήθηκε στην ίδια γραμμή, ότι η Ελλάδα έχει «ισχυρούς συμμάχους» που «την στηρίζουν ενάντια στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας». Λες και αυτή δεν έχει ευρωατλαντικές πλάτες, λες και Ελλάδα και Τουρκία, από κοινού ως «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ, με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων, δεν συμμετέχουν σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που αναθεωρούν Συνθήκες και σύνορα, αιματοκυλούν λαούς. Αυτή η υποκρισία για άλλη μια φορά καταγράφεται στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Χαρακτηριστικά, απάντησε:

«Τα εθνικά μας δίκαια είναι απολύτως κατοχυρωμένα και απολύτως προστατευμένα. Βασίζονται στις Συνθήκες, βασίζονται στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, βασίζονται στις σχέσεις που έχουμε με τους συμμάχους μας. Βασίζονται κυρίως στο γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει εμπεδώσει το ότι η Ελλάδα βρίσκεται με την πλευρά του δικαίου, απέναντι στον αναθεωρητισμό που προκρίνουν άλλες δυνάμεις και άλλες χώρες. Εμείς θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα, και είμαστε προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι αυτή να την υπερασπιστούμε και να την υπηρετήσουμε, να την υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο. Τώρα, από κει και πέρα, ρητορικές υπερβολές και αυτή η πλειοδοσία προκλήσεων από το πολιτικό προσωπικό της Τουρκίας είναι κάτι που παρακολουθούμε να εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που έχει να προσθέσει τίποτα παραπάνω στην υπόθεση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Και πρόσθεσε: «Η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Είμαστε δύναμη ειρήνης, είμαστε δύναμη ασφάλειας. Και προφανώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Τώρα, επειδή είπε και κάτι άλλο ο κ. Ακάρ, για Τούρκους κολυμβητές, θα ήταν μια καλή ιδέα να γίνει ένας αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης, με τη συμμετοχή και Ελλήνων και Τούρκων κολυμβητών. Είναι καλύτερα να το δούμε πιο αποφορτισμένα το όλο ζήτημα, και με έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες. Να μην επιδιώκουμε εστίες έντασης στην περιοχή μας. Είναι κάτι που νομίζω το χρειάζεται και η Ευρώπη και οι δύο μας χώρες».

Νέες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Τουρκίας για τα F-16

Τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα στις ΗΠΑ για νέες διαπραγματεύσεις σχετικά με την αγορά μαχητικών αεροπλάνων F-16, ανακοίνωσε ο Ακάρ.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι συνεχίζει να απορρίπτει τους όρους που τέθηκαν από το αμερικανικό Κογκρέσο για να πραγματοποιηθεί η πώληση των αεροσκαφών αυτών στην Τουρκία, όπως να απέχει από «οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Ελλάδας και ιδιαίτερα να μην παραβιάζει τον εναέριο χώρο της».

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτούς τους όρους. Ελπίζουμε ότι θα αρθούν από τη Γερουσία», πρόσθεσε ο Ακάρ.

Η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει 40 μαχητικά αεροπλάνα F-16, καθώς και ανταλλακτικά απαραίτητα για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 που ήδη διαθέτει.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε υποστηρίξει την παράδοση F-16 στην Τουρκία στη διάρκεια συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνη.

«Η προσέγγιση του κ. Μπάιντεν ήταν πολύ θετική στη Μαδρίτη», υπενθύμισε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας.


ΤΑΪΒΑΝ
Ζητά μεγαλύτερη «διεθνή υποστήριξη» απέναντι στις ενέργειες της Κίνας στα Στενά

Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν «άμεσα» κινεζική επίθεση στο νησί

Μεγαλύτερη «διεθνή υποστήριξη» που θα εμποδίσει την Κίνα να ελέγχει αποτελεσματικά τα Στενά της Ταϊβάν, ζήτησε χτες ο Ταϊβανέζος ΥΠΕΞ, Τζόζεφ Γου, καθώς οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις, που ξεκίνησαν την Πέμπτη μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ν. Πελόζι, παρατάθηκαν και χτες.

Ο ΥΠΕΞ της Ταϊβάν κατήγγειλε ότι η Κίνα προχώρησε στα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από το νησί για να «προετοιμάσει εισβολή στην Ταϊβάν» και «να μεταβάλει το status quo στο Στενό της Ταϊβάν και σε όλη την περιοχή» Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Γου εκτίμησε ότι «μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, η Κίνα μπορεί να προσπαθήσει να κάνει ρουτίνα τη στρατιωτική παρουσία της σε μια προσπάθεια να καταστρέψει το status quo στα Στενά της Ταϊβάν», που έχουν στρατηγική σημασία για το παγκόσμιο εμπόριο, ενώ το Πεκίνο αμφισβητεί όλο και πιο ανοιχτά πως αποτελούν διεθνή ύδατα.

Η Κίνα, υποστήριξε ο Ταϊβανέζος ΥΠΕΞ, αναζητούσε προσχήματα για να προχωρήσει σε γυμνάσια και η επίσκεψη της Πελόσι τής έδωσε την ευκαιρία.

Οπως επισήμανε ο Γου, οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις παρεμποδίζουν την κίνηση σε μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο.

Τουλάχιστον 20 πολεμικά πλοία της Κίνας και της Ταϊβάν παρέμεναν χτες κοντά στη διάμεση γραμμή που χωρίζει νοητά την Κίνα και την Ταϊβάν στο Στενό και κάποια κινεζικά αποπειράθηκαν να την περάσουν, μετέδωσε το πρακτορείο «Ρόιτερς» επικαλούμενο ανώνυμη πηγή. Η ίδια πηγή είπε πως αρκετά κινεζικά πολεμικά συνεχίζουν να επιχειρούν στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν.

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ταϊβάν άρχισαν ασκήσεις πυροβολικού με πραγματικά πυρά, προσομοιώνοντας την άμυνα της νήσου σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας.

Στις ασκήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως αύριο Πέμπτη, συμμετέχουν αρκετές εκατοντάδες στρατιωτικοί και περίπου 40 οβιδοβόλα, διευκρίνισε εκπρόσωπος του στρατού.

Σταδιακή αποκατάσταση της κυκλοφορίας καταγράφεται στον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, παρότι συνεχίζονται οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στην περιοχή.

Πεντάγωνο: Η Κίνα θέλει να πιέσει, δεν θα επιτεθεί στην Ταϊβάν

Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, η Ουάσιγκτον εμμένει στην εκτίμησή της ότι η Κίνα δεν θα προσπαθήσει να εισβάλει στην Ταϊβάν για τα επόμενα δύο χρόνια.

Τον περασμένο Νοέμβρη, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ είχε πει ότι η Κίνα είναι απίθανο να προσπαθήσει να καταλάβει στρατιωτικά την Ταϊβάν τα επόμενα δύο χρόνια, ακόμη και όταν ο στρατός της αναπτύσσει ικανότητες, που θα επέτρεπαν τη βίαιη ανακατάληψη του αυτοδιοικούμενου νησιού.

«Είναι σαφές πως η Κίνα προσπαθεί να πιέσει την Ταϊβάν, ξεκάθαρα προσπαθεί να πιέσει τη διεθνή κοινότητα και το μόνο που θα πω είναι ότι δεν θα "τσιμπήσουμε το δόλωμα" και δεν πρόκειται να πετύχει», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Κ. Καλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατός των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει διόδους μέσω των Στενών της Ταϊβάν τις επόμενες βδομάδες.

Ο Ρ. Κιζεβέτερ, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας (CDU), ειδικός σε θέματα ασφάλειας, καθώς και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την επιτήρηση των μυστικών υπηρεσιών, εκτιμά ότι μια επιθετική κίνηση του Πεκίνου θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα.

«Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι η Κίνα ίσως επιτεθεί, όταν θα είναι σε θέση να κατασκευάζει ημιαγωγούς με την ίδια ακρίβεια, ταχύτητα αλλά και ποσότητα όπως η Ταϊβάν και αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το 2027», είπε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt».

«Από την άλλη, κάποιοι εκτιμούν ότι ειδικά τώρα, σε μια περίοδο που η Δύση έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η συγκυρία ίσως ευνοεί την Κίνα» για επίθεση στην Ταϊβάν. Ο Κιζεβέτερ δεν πιστεύει ότι επίκειται άμεση εισβολή της Κίνας. Θεωρεί ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μελλοντική κλιμάκωση, αν και όχι απαραίτητα τους επόμενους μήνες».

Πάντως, η Ν. Πελόζι υπερασπίστηκε την απόφασή της να επισκεφτεί την Ταϊβάν και δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επιτρέψουν «στην κινεζική κυβέρνηση να απομονώσει την Ταϊβάν». «Δεν πρόκειται να αποφασίζει (σ.σ. η κινεζική κυβέρνηση) ποιος επιτρέπεται να πάει στην Ταϊβάν», είπε χαρακτηριστικά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ