ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2019
Σελ. /32
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ
Μόνιμα τεράστια προβλήματα που χτυπάνε «κόκκινο» τους καλοκαιρινούς μήνες

Την ίδια ώρα που όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και όλα τα αστικά επιτελεία κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «ανάπτυξη» και τα «οφέλη της για την κοινωνία», ξεχωρίζοντας ως «ατμομηχανή» της τον Τουρισμό, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές Υγείας στα νησιά της χώρας και σε μια σειρά από άλλους βασικούς τουριστικούς προορισμούς, έρχονται να επιβεβαιώσουν και από μια ακόμα πλευρά ότι η «ανάπτυξη» των καπιταλιστών είναι ασυμβίβαστη ακόμα και με τις πιο ζωτικές εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών αυτών υποφέρουν χειμώνα - καλοκαίρι από τις συνέπειες της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, με την ένδεια βασικών δομών, τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, από τις πρωτοβάθμιες δομές μέχρι τα νοσοκομεία. Αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμη και για τα στοιχειώδη, ή να περιμένουν πότε θα εμφανιστεί καράβι προκειμένου να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο νησί ή ακόμα και στον Πειραιά και άλλα αστικά κέντρα, για να κάνουν θεραπείες, εξετάσεις κ.ο.κ.

Τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός των νησιών και των άλλων τουριστικών προορισμών εκτοξεύεται, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο εκρηκτική και επικίνδυνη, για τους κατοίκους, για τους επισκέπτες, αλλά και για τους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές που στενάζουν κάτω από τον αυξημένο όγκο δουλειάς, δεν μπορούν να πάρουν άδειες, κάνουν τη μια εφημερία μετά την άλλη. Μόνιμοι κάτοικοι και τουρίστες καταφεύγουν μαζικά στα νοσοκομεία για περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, αν υπήρχαν, αν είχαν προσωπικό, αν είχαν αναλώσιμα κ.τ.λ. Σε άλλες περιπτώσεις, η μόνη «λύση» είναι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να απευθυνθούν σε κάποιον ιδιώτη...

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσποιείται την «ανήξερη» για το διαχρονικό έγκλημα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στην Υγεία, ροκανίζει χρόνο με... «περιοδείες ενημέρωσης», παρουσιάζει ως «λύσεις» διάφορα μπαλώματα με μετακινήσεις προσωπικού από δομή σε δομή και από νησί σε νησί, που σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

Αυτό που δεν λέει είναι βέβαια ότι συνεχίζει στην ίδια ρότα της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, με βάση τις αξιώσεις του κεφαλαίου, γι' αυτό και δεν δίνει καμιά ουσιαστική απάντηση σε όλη αυτήν την κατάσταση.

Σε συνέχεια αγωνιστικών πρωτοβουλιών από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς που αναδεικνύουν αυτήν την κατάσταση και απαιτούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία και παραδείγματα για τα τεράστια προβλήματα στην Υγεία σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι, οι επισκέπτες τους και οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές Υγείας.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Εκρηκτικές συνέπειες στον «πιλότο» της παραπέρα εμπορευματοποίησης

Σ' ένα από τα πιο «ανεπτυγμένα» τουριστικά νησιά της Ελλάδας, τη Σαντορίνη, με πάνω από 15.000 μόνιμο πληθυσμό κι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, η κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας είναι εκρηκτική.

Το Νοσοκομείο Θήρας, που δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού και παρέμεινε κλειστό για χρόνια, εκχωρήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας ΑΕ (ΑΕΜΥ ΑΕ), για να το διαχειρίζεται ως μία αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα Υγείας, πλήρως εναρμονισμένη με τους κανόνες της «αγοράς».

Μετά το άνοιγμα του νοσοκομείου, έκλεισε το ένα και μοναδικό Κέντρο Υγείας του νησιού. Σήμερα «λειτουργούν» τέσσερα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ), τα οποία δεν έχουν ούτε καν ιώδιο ή σύριγγα, είναι αδύνατο να κάνουν οποιαδήποτε ιατρική πράξη, ακόμη και ράμματα ή να διαχειριστούν μια κρίση άσθματος, λόγω έλλειψης ακόμη και στοιχειωδών αναλώσιμων, εξοπλισμού, προσωπικού. Χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για συνταγογράφηση. Μόνο σ' ένα από τα τέσσερα ΠΙ πραγματοποιήθηκαν σ' ένα μήνα 300 συνταγογραφήσεις. Σήμερα στα ΠΙ υπηρετούν 4 αγροτικοί γιατροί, οι οποίοι πρόκειται να απολυθούν το επόμενο διάστημα. Τρεις φορές τη βδομάδα περιπλανώνται από χωριό σε χωριό για συνταγογραφήσεις...

Το αποτέλεσμα είναι όλα τα περιστατικά που χρήζουν πρωτοβάθμιας φροντίδας να καταφεύγουν στο νοσοκομείο, στο οποίο ειδικά το καλοκαίρι αυξάνεται επικίνδυνα ο φόρτος εργασίας. «Το Νοσοκομείο Σαντορίνης βαραίνει από εκατοντάδες περιστατικά τα οποία θα ήταν εύκολα διαχειρίσιμα αν υπήρχαν στελεχωμένες κι εξοπλισμένες δομές ΠΦΥ. Ολα καταφτάνουν στα Επείγοντα, επειδή δεν υπάρχει πρωτοβάθμια δομή της προκοπής στο νησί. Ετσι μπλοκάρεται ο ρόλος του νοσοκομείου», μας λέει γιατρός του νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως οφθαλμίατρος, δερματολόγος, ενδοκρινολόγος, ουρολόγος, γαστρεντερολόγος. Για να κάνει κάποιος μια τυπική εξέταση, όπως κολονοσκόπηση, η μόνη επιλογή είναι να απευθυνθεί σε ιδιώτη και να πληρώσει 200 ευρώ...

Υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος, ο οποίος εφημερεύει καθημερινά. Επειδή δεν υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στη Μονάδα Εμφραγμάτων εισάγονται όσοι άνθρωποι χρήζουν διασωλήνωσης, διακομιδής ή κρίνεται αναγκαία η παρακολούθηση ζωτικών οργάνων τους μέσω μόνιτορ. Ο ένας και μοναδικός αναισθησιολόγος για να πάρει άδεια πρέπει να μετακινηθούν αναισθησιολόγοι από τα εξίσου υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Αθήνας. Οι δύο ακτινολόγοι, λόγω των αυξημένων τροχαίων, είναι μέχρι και 17 συνεχόμενες μέρες σε εφημερία. Δουλεύουν μόνο δύο ορθοπεδικοί, όταν τα ορθοπεδικά περιστατικά αποτελούν πάνω από το 50% του συνόλου που καταφτάνουν στα Επείγοντα.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όλοι οι αγροτικοί γιατροί των ΠΙ «επιστρατεύτηκαν» για να στελεχώνουν το ΤΕΠ του νοσοκομείου, «προκειμένου να φαίνεται ότι λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Οι αγροτικοί γιατροί μαζί με τον μοναδικό παθολόγο του νοσοκομείου και χειρουργούς βλέπουν πάνω από 45 περιστατικά το 12ωρο. Κάθε αγροτικός γιατρός κάνει 12 εφημερίες το μήνα στο νοσοκομείο. Με τι κουράγιο να πας μετά στο Περιφερειακό Ιατρείο και να βγεις στα χωριά;».

Οσο για τους ασθενείς που θα βρεθούν στη δύσκολη στιγμή και δεν έχουν ΑΜΚΑ, πρέπει να πληρώσουν χρυσάφι τις υπηρεσίες που θα λάβουν στο νοσοκομείο: «Ηλικιωμένη από την Αλβανία που ήρθε Σαντορίνη για να δει το παιδί και τα εγγόνια της, με πέτρα στη χολή, για δύο μέρες νοσηλείας έπρεπε να πληρώσει 500 ευρώ. Για μια εξέταση αίματος κι έναν ορό στα Επείγοντα πληρώνεις 150 ευρώ. Υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που όταν συμβαίνουν παράλληλα περιστατικά δεν ξέρεις πού να πας...».

Ολα τα παραπάνω, μάλιστα, με την εμπλοκή της ΑΕΜΥ ΑΕ, αποτελούν τον επιχειρηματικό και εργασιακό «πιλότο» για όλο το «δημόσιο» σύστημα Υγείας, μέρος ενός μακρόχρονου σχεδιασμού, πλήρως εναρμονισμένου με τη στρατηγική της ΕΕ για «βιώσιμα, αποδοτικά συστήματα Υγείας» που προπαγανδίζουν εν χορώ όλα τα αστικά κόμματα.

Και φυσικά δίπλα σ' αυτό το βαθιά εμπορευματοποιημένο νοσοκομείο, που παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες, λειτουργεί και ιδιωτική πολυκλινική...

ΛΕΥΚΑΔΑ
Με κλειστά όλα τα Αγροτικά και Περιφερειακά Ιατρεία

Από κινητοποίηση σωματείων και φορέων του νησιού για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία
Από κινητοποίηση σωματείων και φορέων του νησιού για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία
Στη Λευκάδα, πριν από πέντε χρόνια έκλεισαν και τα 8 Αγροτικά και Περιφερειακά Ιατρεία του νησιού.

Σήμερα δεν υπάρχει γιατρός ούτε σε ένα χωριό, παρά μόνο στη Νότια Λευκάδα, όπου το Κέντρο Υγείας Βασιλικής έμεινε ανοιχτό κάτω από τους αγώνες σωματείων και φορέων του νησιού. Σήμερα ωστόσο λειτουργεί μόνο με 2 γενικούς γιατρούς, 1 οδοντίατρο, 1 αγροτικό γιατρό, χωρίς γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, με ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό, τεράστιες ελλείψεις στον ιατρικό εξοπλισμό, προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ ειδικά το χειμώνα πλημμυρίζει όποτε βρέχει.

Το ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), το μοναδικό του νησιού, από 14 γιατρούς πριν από πέντε χρόνια, σήμερα έχει έναν παθολόγο και έναν οδοντίατρο και χρησιμοποιείται κυρίως για συνταγογραφήσεις.

Το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας εδώ και χρόνια είναι χωρίς ψυχίατρο!

Την ίδια ώρα, οι ιδιώτες γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων - χωρίς να περιλαμβάνονται τα διαγνωστικά κέντρα - που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν τους 100...

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, το μοναδικό νοσοκομείο του νησιού, που καλύπτει μέχρι και την Αμφιλοχία, εδώ και χρόνια είναι κλειστή η Καρδιολογική Κλινική! Σήμερα υπηρετούν 35 ειδικευμένοι γιατροί, εκ των οποίων οι 14 είναι επικουρικοί, που πρόκειται να απολυθούν διαδοχικά από το Σεπτέμβρη! Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις του νοσοκομείου ξεπερνούν το 50%, ακόμη και με βάση το ελλιπές οργανόγραμμα. Ελλείψεις παρουσιάζονται σε όλες τις ειδικότητες. Το τελευταίο διάστημα αίτημα αιχμής του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων (υπάρχει μόνο ένας, ο δεύτερος ήταν συμβασιούχος που έληξε η σύμβασή του), εξαιτίας της οποίας δεν υπάρχει αναισθησιολογική κάλυψη όλο το 24ωρο.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όπου υπάρχει μόνο ένας νεφρολόγος κι αυτός επικουρικός, στη δε Χειρουργική Κλινική υπάρχουν δύο χειρουργοί επικουρικοί. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και στις μαίες. Παθολόγοι υπάρχουν μόνο δύο. Στην Παιδιατρική μόνο δύο παιδίατροι. Στα εργαστήρια ένας μόνιμος και ένας επικουρικός γιατρός. Ολοι οι παραπάνω είναι αναγκασμένοι να κάνουν μέχρι και 15 εφημερίες το μήνα!

Την Δευτέρα 12/8 οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας (8 - 11 π.μ.), διεκδικώντας λύση στα οξυμένα προβλήματα και παράλληλα αναδεικνύοντας το σοβαρό ζήτημα της χρηματοδότησης, το οποίο διογκώθηκε μετά τη μεταφορά από το παλιό (7.000 τ.μ.) στο νέο κτίριο (17.000 τ.μ.), αυξάνοντας κατακόρυφα τα λειτουργικά έξοδα και εντατικοποιώντας τη δουλειά, καθώς δεν προστέθηκε νέο προσωπικό.

ΡΟΔΟΣ
Τεράστιες ελλείψεις στο Νοσοκομείο και στα Περιφερειακά Ιατρεία

Σε έναν από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, τη Ρόδο, που μετράει πάνω από 120.000 μόνιμους κατοίκους και 2 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, από τα πρώτα πράγματα που αντικρίζει ένας επισκέπτης είναι το κλειστό Περιφερειακό Ιατρείο του αεροδρομίου. Μετά την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, την οποία ολοκλήρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η γερμανική «Fraport» προχώρησε στο κλείσιμο του Π.Ι. του αεροδρομίου από τις 6/12/2018, για λόγους... «ανακαίνισης»! Η εταιρεία μέχρι σήμερα αρνείται να δώσει οποιαδήποτε δέσμευση ή πληροφορία για την ημερομηνία που θα παραδώσει το Περιφερειακό Ιατρείο στην αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία. Επίσης, στο αεροδρόμιο δεν λειτουργεί ούτε φαρμακείο, λόγω του υπερδιπλασιασμού των ενοικίων από τη γερμανική εταιρεία... Να σημειωθεί ότι μόνο στο αεροδρόμιο της Ρόδου η διακίνηση των επιβατών ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια, ενώ στον ίδιο χώρο απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα Περιφερειακά Ιατρεία. Τα Ιατρεία Μαλώνας και Μάσσαρι εξυπηρετούνται από έναν γιατρό που επισκέπτεται δυο μέρες το καθένα, κάθε βδομάδα. Το Ιατρείο Γενναδίου είναι στελεχωμένο με 2 γενικούς γιατρούς κι εξυπηρετεί 10 χωριά, ενώ οι ίδιοι γιατροί προσπαθούν να καλύψουν και τις ανάγκες άλλων 3 Περιφερειακών Ιατρείων (Απολακκιάς, Ασκληπειού και Κατταβιάς). Η μέση απόσταση των παραπάνω οικισμών που καλύπτει το ΠΙ Γενναδίου από το νοσοκομείο της πόλης της Ρόδου είναι περίπου 80 χιλιόμετρα. Στην περιοχή διαμένουν τον χειμώνα περίπου 5.000 κάτοικοι, ενώ τους επτά μήνες της τουριστικής σεζόν ο πληθυσμός ξεπερνά τις 15.000...

Λόγω της τραγικής γύμνιας στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, όλα τα περιστατικά καταφτάνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, στο οποίο οι ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό είναι τέτοιες που δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και τους ασθενείς.

Ειδικά το καλοκαίρι, ο όγκος δουλειάς αυξάνεται κατακόρυφα, εξαιτίας της τουριστικής κίνησης.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι αδυνατούν να πάρουν άδειες, ρεπό, ενώ στα πόστα που δουλεύουν είναι λιγότεροι από τις διεθνείς αναλογίες.

Εδώ και έξι μήνες η Παιδιατρική Κλινική έχει μείνει με δύο ειδικευμένους γιατρούς που αναγκάζονταν να καλύψουν 30 γενικές εφημερίες ανά μήνα, μεγάλο αριθμό επειγόντων περιστατικών, Εξωτερικά Ιατρεία, καθώς και τα νεογνά της Μαιευτικής. Η «λύση» που βρέθηκε είναι... να μένει κλειστή η Παιδιατρική για 15 μέρες κάθε μήνα, ξεκινώντας από τον Αύγουστο! Δύο νοσηλεύτριες καλούνται να φροντίσουν μέχρι και 35 ασθενείς! Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχουν απομείνει μόνο τέσσερις γιατροί και δύο νοσηλεύτριες για έξι ασθενείς, ενώ δύο κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στην έλλειψη προσωπικού έρχονται να προστεθούν και τα παλαιωμένα και ασυντήρητα μηχανήματα, καθώς και οι ελλείψεις σε καρδιογράφους και αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται σε πιο ειδικές εξετάσεις.

Την ίδια στιγμή, ενώ υπάρχει ασθενοφόρο στο νησί, δεν υπάρχει μονάδα του ΕΚΑΒ για να το επανδρώσει. Ετσι, δεν καλύπτονται οι εφημερίες επαρκώς, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές και να κινδυνεύουν πολλές άλλες.


ΚΕΙΜΕΝΑ: Ελένη ΤΖΙΒΡΑ - Δημήτρης ΜΑΒΙΔΗΣ

Στην Κρήτη και σε άλλα νησιά

Στην Κρήτη, από το Ηράκλειο μέχρι και τα σύνορα με τον νομό Λασιθίου δεν υπάρχει ούτε ένα Κέντρο Υγείας. Πρόκειται για τον άξονα στον οποίο περιλαμβάνεται και η Χερσόνησος, το πιο τουριστικό κομμάτι της Κρήτης, που μετρά πάνω από 140.000 κρεβάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, με χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους, χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες μαθητές το χειμώνα. Η περιοχή καλύπτεται με Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) που στελεχώνονται το πολύ με έναν - δύο γενικούς ιατρούς, χωρίς άλλες ειδικότητες, ενώ ανθούν τα ιδιωτικά κέντρα, στα οποία αναγκαστικά απευθύνονται κάτοικοι, εργαζόμενοι και τουρίστες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στις Γούρνες, έναν από τους μεγάλους οικισμούς του νομού Ηρακλείου, στο Περιφερειακό Ιατρείο ο ένας και μοναδικός γιατρός πηγαίνει εκ περιτροπής, καθώς καθημερινά καλείται να καλύψει διαφορετικά χωριά. Τα ίδια επικρατούν και στο δυτικό τμήμα του νομού Ηρακλείου (από το Ηράκλειο μέχρι τα σύνορα με το Ρέθυμνο) σε μια περιοχή μικρότερη μεν, αλλά με σημαντική τουριστική δραστηριότητα, όπου υπολογίζονται πάνω από 30.000 τα τουριστικά κρεβάτια και καλύπτεται μόνο με την ύπαρξη ΤΟΜΥ, Περιφερειακών Ιατρείων, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση έχουν έναν ή δύο γιατρούς. Και εδώ βέβαια είναι μπόλικα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Στον Αγιο Νικόλαο δεν υπάρχει καμία δομή ΠΦΥ.

Στην Ικαρία, στο μοναδικό Κέντρο Υγείας του νησιού, από τις 9 ειδικότητες που προβλέπει ο οργανισμός, είναι καλυμμένη μόνο μία και αφορά μία γιατρό παθολόγο. Αυτή η γιατρός καλείται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ολόκληρης της βόρειας Ικαρίας, αφού τα Αγροτικά Ιατρεία στη Δημοτική Ενότητα των Ραχών και στον Μαγγανίτη καλύπτονται από φαντάρους αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι είναι στην υπηρεσία του στρατού και μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή. Πάνω από το 1/3 του νησιού παραμένει «ακάλυπτο», ενώ το Νοσοκομείο Ικαρίας παραμένει με έναν παθολόγο, έναν καρδιολόγο και έναν παιδίατρο, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάρουν ούτε άδεια... Αν για κάποιο λόγο απουσιάσει ο παιδίατρος, τότε ολόκληρος ο νομός (Ικαρία, Σάμος, Φούρνοι) μένει χωρίς παιδίατρο.

Στη Λέσβο, στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης από τις αρχές Αυγούστου έχουν ανασταλεί τα τακτικά χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, οι οποίοι, μαζί με τον παθολόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λήμνου για να μπαλώσουν τα επίσης τεράστια κενά του εκεί νοσοκομείου. Στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης έληξε η σύμβαση της ακτινολόγου και του γενικού γιατρού, χωρίς να αντικατασταθούν.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Μπαλώματα με εθελοντές φοιτητές Ιατρικής και προσωρινές μετακινήσεις

Η Χαλκιδική, κεντρικό τουριστικό θέρετρο της Βόρειας Ελλάδας, κυριολεκτικά πλημμυρίζει το καλοκαίρι από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, τουρίστες και εργαζόμενους, αγγίζοντας πολλές φορές το εκατομμύριο κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν και μετατρέποντας την ήδη δύσκολη κατάσταση στις δημόσιες υποδομές Υγείας σε εκρηκτική.

Φέτος, τα σοβαρά κενά στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου και στα Κέντρα Υγείας επιχειρήθηκε να καλυφθούν με... πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας 100 φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και προσωρινή μεταφορά προσωπικού του ΕΚΑΒ από Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, με σημαντικές ελλείψεις να παραμένουν σε πληρώματα ασθενοφόρων, παρότι είχαν αποβεί μοιραίες για τη ζωή δύο ανθρώπων το 2017.

Και σ' αυτήν την περίπτωση βέβαια μιλάμε για μπαλώματα, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής.

Στο Κέντρο Υγείας Καλλικράτειας, το οποίο επισκέπτονται την καλοκαιρινή περίοδο καθημερινά περίπου 150 - 170 επείγοντα περιστατικά, υπάρχουν μόνο 8 από τους 11 προβλεπόμενους μόνιμους γιατρούς, δεν υπάρχει γυναικολόγος και χειρουργός, ενώ καρδιολόγος, ουρολόγος, ΩΡΛ και δερματολόγος επισκέπτονται το ΚΥ μόλις μία φορά τη βδομάδα.

Στο δήμο Σιθωνίας, το Περιφερειακό Ιατρείο Συκιάς, το οποίο προβλέπεται να λειτουργεί από 3 ιατρούς, λειτουργεί για μια - δυο μέρες τη βδομάδα, όταν βρίσκεται εκεί ένας ορθοπεδικός για ανάγκες συνταγογράφησης.

Στη Σάρτη, ο μοναδικός αγροτικός γιατρός βρίσκεται εκεί για 10 με 15 μέρες το μήνα, ενώ σε Πόρτο Κουφό, Καλαμίτσι και Τορώνη δεν υπάρχει ούτε ιατρείο, ούτε φαρμακείο.

Το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου στελεχώνεται με μόλις 2 μόνιμους γενικούς ιατρούς από τους προβλεπόμενους 9, ενώ παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις και σε αναλώσιμα. Το ακτινολογικό λειτουργεί με απαρχαιωμένο εξοπλισμό, ενώ σοβαρές ελλείψεις σημειώνονται και στο σταθερό πλήρωμα του ασθενοφόρου, με αποτέλεσμα αυτό να μην είναι πάντα διαθέσιμο για περιστατικά.

Θυμίζουμε πως τον Απρίλη του 2017, όταν ακόμα δεν είχε αρχίσει ουσιαστικά η τουριστική περίοδος, η έλλειψη διαθέσιμου ασθενοφόρου στάθηκε μοιραία για τη ζωή ενός 38χρονου άνδρα από την Ουρανούπολη. Λίγες μέρες μετά, ακόμα ένας άνδρας κατέληξε εν αναμονή ασθενοφόρου. Εθελοντής διασώστης που κλήθηκε να βοηθήσει τον 55χρονο κάλεσε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, για να ενημερωθεί ότι εκείνη την ώρα δεν υπήρχε βάρδια ασθενοφόρου και ότι το μοναδικό άλλο διαθέσιμο ασθενοφόρο βρισκόταν στον Πολύγυρο, σε άλλο περιστατικό.

Τον περασμένο Μάη, το ΚΚΕ κατέθεσε για μία ακόμα φορά Ερώτηση στη Βουλή, αυτήν τη φορά αναφορικά με τη μείωση του ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Κασσανδρείας κατά 2 γιατρούς, καθώς και για τη μείωση των επισκέψεων γιατρών του Κέντρου Υγείας στις κοινότητες Αγ. Παρασκευής, Ν. Σκιώνης και Παλιουρίου για τις ανάγκες συνταγογράφησης των κατοίκων, όπως και για το κρίσιμο πρόβλημα της υπολειτουργίας του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ