ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2019
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
Σε μεγάλη ταλαιπωρία για άλλη μια φορά κάτοικοι και επισκέπτες

Οι απανωτές βλάβες αφήνουν ξεκρέμαστους χιλιάδες επιβάτες, που καλούνται μάλιστα να πληρώσουν «καπέλο» αν βρουν θέση σε άλλο πλοίο

Motion Team

Απίστευτη ταλαιπωρία υφίστανται εδώ και τρεις μέρες χιλιάδες επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν από και προς τη Σαμοθράκη μέσω των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καμαριώτισσας, λόγω βλάβης σε πλοίο της γραμμής.

Ολα ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης, όταν το πλοίο «ΣΑΟΣ ΙΙ» με εκατοντάδες επιβάτες, ξεκίνησε κανονικά το δρομολόγιο για τη Σαμοθράκη, ωστόσο, καθώς έπλεε, παρουσίασε μηχανική βλάβη και έτσι ο καπετάνιος αποφάσισε να επιστρέψει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Για να λυθεί μερικώς το πρόβλημα, δρομολογήθηκε εκτάκτως το πλοίο «ΑΝΑΧ» για να μεταφέρει οχήματα, ενώ το «Ζέφυρος», ταχύπλοο της ίδιας εταιρείας, ανέλαβε τη μεταφορά των επιβατών. Ωστόσο, αυτό δεν απέτρεψε την τεράστια ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό, με τους ταξιδιώτες να εξακολουθούν να βρίσκονται σε ουρές αναμονής στα πρακτορεία Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα ταξιδέψουν, καθώς δεν υπάρχει η στοιχειώδης πληροφόρηση για τα δρομολόγια του «Ζέφυρος» και το τι μέλλει γενέσθαι, ούτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας ούτε στα τηλέφωνά της.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν οι επιβάτες, σαν να μην έφτανε η ταλαιπωρία που τους προκάλεσε η εταιρεία, τους καλεί και να πληρώσουν για το «Ζέφυρος» επιπλέον χρήματα, καθώς το εισιτήριο στο ταχύπλοο κοστίζει 25 ευρώ, ενώ αυτά που είχαν εκδώσει για το αρχικό πλοίο κόστιζαν 15,90 ευρώ.

Το πρόβλημα έχει προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση, όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και στους κατοίκους του νησιού, αφού ουσιαστικά το νησί έχει αποκοπεί από την ηπειρωτική Ελλάδα, εμποδίζοντας τόσο τη μετακίνηση των εργαζομένων όσο και τον ανεφοδιασμό με προϊόντα.

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής έκανε την Παρασκευή τηλεφωνική παρέμβαση στο υπουργείο Ναυτιλίας εκ μέρους του Κόμματος, ζητώντας την άμεση επίλυση του προβλήματος, με ευθύνη της ίδιας της πολιτείας.

Τις ευθύνες κυβέρνησης και εφοπλιστών για την προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνει, «ενώ ετοιμάζονται νέα προνόμια για το εφοπλιστικό κεφάλαιο με στόχο την ενίσχυση της ποντοπόρου ναυτιλίας από την καινούρια κυβέρνηση - όπως άλλωστε έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις - την ίδια ώρα απαξιώνονται οι ανάγκες των ντόπιων κατοίκων των νησιών. Και όλα αυτά, όταν εργατικά ατυχήματα και "βλάβες" αναφέρονται όλο και πιο συχνά στις ακτοπλοϊκές γραμμές.

Στην όλη κατάσταση που επικρατεί γενικότερα, το νησί της Σαμοθράκης δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα, αντιθέτως μπορεί να είναι από τα πρωτοπόρα νησιά στις "βλάβες" των πλοίων. Τον περασμένο χειμώνα - και όχι μόνο - το νησί εξυπηρετούνταν από ένα πλοίο που κατά διαστήματα παρουσίαζε προβλήματα και βλάβες και κάθε τόσο επισκευαζόταν.

Είναι πρόσφατο ακόμα στη μνήμη των κατοίκων το γεγονός ότι προπαραμονές Πρωτοχρονιάς του 2018 το νησί είχε αποκλειστεί για μέρες. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στους χειμερινούς μήνες κι έτσι έρχεται να προστεθεί και ένα καλοκαίρι στις μέρες αποκλεισμού του νησιού από τον υπόλοιπο κόσμο.

(...) Η ταλαιπωρία που βιώνουν ετήσια, πλέον, οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και ο κόσμος που επέλεξε τη Σαμοθράκη για να απολαύσει το δικαίωμά του στις διακοπές, είναι ανυπολόγιστη. Ωστόσο, οι ευθύνες που βαραίνουν τόσο την εταιρεία όσο και την εκάστοτε κυβέρνηση είναι βαρύτατες και συγκεκριμένες. Οταν οι θαλάσσιες μεταφορές, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αποτελούν πεδίο κερδοφορίας στα χέρια των εφοπλιστών και γίνονται με άξονα το κέρδος, ενώ οι ανάγκες του λαού περνούν σε δεύτερη μοίρα.

(...) Είναι σύγχρονη και αναγκαία, το 2019, η ικανοποίηση του αιτήματος για διασφάλιση σε κάθε συνθήκη της απρόσκοπτης επικοινωνίας της Σαμοθράκης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Για διανησιωτική σύνδεσή της με σύγχρονα, ασφαλή πλοία, με δρομολόγια που θα εξυπηρετούν όλη τη διάρκεια του χρόνου συνολικά τόσο την τουριστική κίνηση όσο και τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού. Για μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων.

Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης δεν πρέπει να αποδεχτούν το πρόβλημα ως δεδομένο, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και να μην εμπιστεύονται σωτήρες. Πρέπει να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν ακτοπλοϊκή συγκοινωνία σύγχρονη και ασφαλή, με ευθύνη του κράτους για την ικανοποίηση των αναγκών τους».

Εκδήλωση για τον Νίκο Πλουμπίδη

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου στις 10 π.μ. η ΤΟ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στη μνήμη του σ. Νίκου Πλουμπίδη (μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ) στο μνημείο που έχει στηθεί στον τόπο που εκτελέστηκε στις 14 Αυγούστου 1954, στη θέση Αγία Μαρίνα στο Δαφνί (πίσω από τη Μονή Δαφνίου).


Για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν απ' τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στο μεγάλο μπλόκο στις 17/8/1944.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά το Σάββατο 17/8, στις 6 μ.μ., από την πλατεία Αγίου Νικολάου με τα στεφανώματα. Συνεχίζεται την Τετάρτη 28/8, στις 6 μ.μ., στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου, με χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη 26/9, με την κεντρική εκδήλωση στο χώρο της ιστορικής μάντρας του Μπλόκου.

Με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών

Τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, υποδέχθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Οπως αναφέρεται από την κυβέρνηση, η συνάντηση έγινε «ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Παρίσι», ενώ συζητήθηκαν «οι διμερείς σχέσεις, το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο που δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση και οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη». Η επίσκεψη στον Εμ. Μακρόν δρομολογείται στα τέλη Αυγούστου, λίγο πριν ή μετά τη μετάβαση Μητσοτάκη στο Βερολίνο και στην Μέρκελ, ενώ ακολουθεί αμέσως μετά επίσημη επίσκεψή του στην Ολλανδία. Ενα ...τουρνέ όπου αναμένεται να παρουσιάσει για άλλη μια φορά τη «μεταρρυθμιστική» πρεμούρα της κυβέρνησης, την αποφασιστικότητά της να «τρέξει» καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις πάνω στο έδαφος που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε σε επόμενη φάση να ζητήσει κάποια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, αναζητώντας πρόσθετα χρηματοδοτικά περιθώρια για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πράσινο φως στην «Eldorado Gold»

Επίσης την Παρασκευή, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Eldorado Gold» Τζορτζ Μπερνς. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της να προχωρήσει η επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org