ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ ΓΙΑ ΤΑ 73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Μήνυμα καταδίκης της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος που προκάλεσε η ρίψη ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, τίμησαν χτες εργαζόμενοι και νεολαία, μέλη συνδικάτων και μαζικών φορέων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και πήραν μέρος στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στο Βράχο της Ακρόπολης.

Η εκδήλωση αποτέλεσε ταυτόχρονα βήμα καταδίκης των σημερινών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της εμπλοκής της Ελλάδας με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, απαιτώντας:

Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό. Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές. Οχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Αραξο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ. Επίσης, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος.


Συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής του Γραμματείας, και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, με το μέλος της Εκτελεστικής του Γραμματείας, Ηρακλή Τσαβδαρίδη. Πήραν ακόμα μέρος αντιπροσωπείες της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Γιώργου Σαρρή και του Μάριου Χριστόπουλου.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης κρατώντας πανό και πικέτες, μοιράζοντας ανακοινώσεις, στα Ελληνικά και άλλες γλώσσες, και φωνάζοντας συνθήματα: «Οχι δαπάνες ΝΑΤΟικές, σχολεία και κατοικίες εργατικές», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», «Δεν θέλουμε του ΝΑΤΟ την προστασία, έξω τώρα η λυκοσυμμαχία», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε όταν η πορεία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κατέληξε, μέσω της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο Σύνταγμα.

Οι λαοί να κλείσουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα

Ο Γ. Λαμπράκης
Ο Γ. Λαμπράκης
Στην ομιλία του ο Γιώργος Λαμπράκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η τελική απόφαση για τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών λήφθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Χ. Τρούμαν, που η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια, που ξεπλένει στο πρόσωπό του τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, που δεν διστάζει να καταστείλει με ωμή χρήση βίας διαδηλώσεις μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, να στέλνει σε δίκη νεολαίους επειδή διαδήλωναν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (...) Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι ήταν μια προσπάθεια εκφοβισμού της Σοβιετικής Ενωσης, λόγω και της γεωγραφικής γειτνίασης των χωρών, καθώς και μία επίδειξη στρατιωτικής υπεροχής των ΗΠΑ εν γένει απέναντι στο σοσιαλισμό που οικοδομούνταν και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα».

Σημείωσε ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η ιμπεριαλιστική ειρήνη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, «του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που στο επίκεντρό του βάζει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που για τους λαούς σπέρνει τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τον πόλεμο, την προσφυγιά».

Στο πλαίσιο αυτό, τη στιγμή που η Ελλάδα «δαπανά το 2,4% του ΑΕΠ της για ΝΑΤΟικές δαπάνες, δηλαδή περίπου 4,3 δισ. ευρώ» θεωρούνται κόστος οι λαϊκές ανάγκες, όπως «οι δαπάνες για πυροπροστασία, για αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα, για νοσοκομεία, για Παιδεία. Και το αποτέλεσμα της πολιτικής τους είναι σε πολλές περιπτώσεις τραγικό, όπως συνέβη με τις φωτιές στην Ανατολική Αττική και τους πάνω από 90 νεκρούς, τους πνιγμένους στις φωτιές στη Μάνδρα και άλλες πολλές περιπτώσεις».

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σημείωσε ότι στο εσωτερικό της χώρας εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική ενώ βαθαίνει «την εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, αναλαμβάνει επιθετικές πρωτοβουλίες παίζοντας το ρόλο του σημαιοφόρου για τα συμφέροντα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή των Δ. Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου, βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες (...) Στο όνομα της "σταθερότητας", η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα υιοθετούν και στηρίζουν όλο το πακέτο παλιών και νέων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή».

Χαιρέτισε την απελευθέρωση της νεαρής Παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι και της μητέρας της, «αποτέλεσμα και του τεράστιου κινήματος αλληλεγγύης, που απλώθηκε σε όλο τον κόσμο, και εδώ στην Ελλάδα, ενάντια στη φυλάκιση τόσο της νεαρής Αχέντ όσο και όλων των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, που ακόμη κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές».

Τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει «η πάλη του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα (...) Να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη προς τους αγωνιζόμενους λαούς (...) Να συμβάλουμε ώστε οι εργαζόμενοι, ο λαός μας να κρίνουν τις εξελίξεις από τη σκοπιά των δικών τους συμφερόντων και αναγκών».

Οι λαοί, σημείωσε, «μέσα από την πάλη τους μπορούν να κλείσουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, να οικοδομήσουν έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, ευημερία, όπου θα είναι κυρίαρχοι και ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν, αφέντες και νοικοκύρηδες στον τόπο τους».


ΕΔΥΕΘ
Με πορεία στο αμερικάνικο προξενείο

Το ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης, καταδίκασαν εργαζόμενοι και νεολαία της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή τους στη μαχητική διαδήλωση που οργάνωσε η ΕΔΥΕΘ χτες το απόγευμα.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία η οποία κατέληξε έξω από το αμερικάνικο προξενείο. Με τα πανό και τα συνθήματά τους κάλεσαν το λαό της πόλης σε επαγρύπνηση και αγώνα ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και στην ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας. Βροντοφώναξαν «Αμερικάνοι φονιάδες των λαών», «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουν δουλειά».

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, μίλησε ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα τύμπανα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου ηχούν σήμερα ακόμη πιο δυνατά, μετά τις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία και στις Βρυξέλες. Στις συνάξεις αυτές οι ηγέτες των χωρών - μελών της λυκοσυμμαχίας επιβεβαίωσαν τη θανάσιμη για τους λαούς απειλή τους για τη χρήση "πρώτου πυρηνικού πλήγματος". Οι αποφάσεις της φετινής Συνόδου στις Βρυξέλλες συμπληρώνονται με την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, επιταχύνουν την υλοποίηση των δολοφονικών τους σχεδιασμών με την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο, στο πλαίσιο του επικίνδυνου ανταγωνισμού με τη Ρωσία και των σχεδίων περικύκλωσής της.

73 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στις κοινές ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μαζί με την απόφασή τους για τον στρατιωτικό τους συντονισμό, δηλώνουν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν ξανά πυρηνικά όπλα.

73 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, υπάρχει το Στρατηγείο των Δυνάμεων Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ, NRDC-GR, στο οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση όπλων μαζικής καταστροφής - πυρηνικών, χημικών, βιολογικών».

Ανέδειξε επίσης τις βαριές ευθύνες διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων και της σημερινής, που όπως είπε, «την ίδια στιγμή που διαθέτει τεράστια ποσά για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες, στερεί από το λαό μας βασικά μέσα και έργα αντιπυρικής, αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης. Στις συνθήκες της "ιμπεριαλιστικής ειρήνης" ο λαός θρήνησε εκατόμβη νεκρών στην πρόσφατη φωτιά της Αττικής, όπως θρήνησε και πέρυσι δεκάδες νεκρούς στις πλημμύρες της Μάνδρας. Η ζωή των απλών ανθρώπων δεν αξίζει τίποτε μπροστά στα κέρδη της ολιγαρχίας του πλούτου. Τα όμορφα παραμύθια της κυβέρνησης, για δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, όμορφα καίγονται στις φλόγες της απάνθρωπης πολιτικής της, μαζί με τις ζωές δεκάδων ανθρώπων».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, απηύθυνε κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα, λέγοντας ότι η καλύτερη τιμή στα αμέτρητα θύματα του ιμπεριαλισμού, από τις επεμβάσεις και τους πολέμους, είναι η ένταση του αγώνα για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. «Η μόνη δύναμη που είναι ικανή να το κάνει αυτό είναι οι ίδιοι οι λαοί, η αλληλεγγύη τους, η κοινή τους δράση και αγώνας», σημείωσε.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org