ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Νέα επικοινωνιακή φιέστα, με επίκεντρο την Πολιτική Προστασία

Οι αλλαγές που εξήγγειλε στο σχέδιο και στις δομές, συνεχίζουν να απαξιώνουν την πρόληψη και την ευθύνη του κράτους γι' αυτή

Eurokinissi

Νέα επικοινωνιακή φιέστα με στόχο τη συγκάλυψη των τραγικών ευθυνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι έστησε χτες ο Αλ. Τσίπρας, αυτή τη φορά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απ' όπου ανακοίνωσε το περιλάλητο νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία.

Φρόντισε εκεί να συντηρήσει την κοκορομαχία με την αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την που ζητά «κάλπες πάνω στα αποκαΐδια», καθώς και όσους ενοχοποιούν τους ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη της διάσωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το σημαντικό σήμερα δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε σε βάθος τα αίτια της τραγωδίας».

Την ίδια ώρα, βέβαια, που σπεύδει να εμφανιστεί υπέρμαχος και υπερασπιστής τους, είναι η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που τους καθιστά εξιλαστήρια θύματα, αφού δεν τους εξασφαλίζει ούτε τα βασικά για να επιτελέσουν το έργο της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει για νέες ενδεχόμενες τραγωδίες από φυσικές καταστροφές, επικαλέστηκε και πάλι την κλιματική αλλαγή που συντελείται και τις επαφές που είχε με επιστήμονες, από τους οποίους ζήτησε ...εκθέσεις και μελέτες για την πορεία του φαινομένου.

Σε ό,τι αφορά το νέο οργανόγραμμα που ανακοίνωσε, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως είναι σήμερα επισήμως, καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, μία αυτοτελή υπηρεσία που θα υπόκειται απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών, με διοικητή που θα ορίζεται, μόνιμο επιστημονικό συμβούλιο και μόνιμο συμβούλιο διοίκησης, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, της Δασικής Υπηρεσίας, όπως και των «εθελοντικών σωμάτων», για τα οποία ο πρωθυπουργός είπε ότι θα «πιστοποιηθούν».

Σύμφωνα με όσα είπε, θα ενιαιοποιεί όλους τους διαθέσιμους επιστημονικούς, επιχειρησιακούς και ανθρώπινους πόρους στην πρόληψη, επιχείρηση και αποκατάσταση, και θα έχει την απόλυτη ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων φορέων πρόληψης - προετοιμασίας και της αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών.

Εξάλλου, η Υπηρεσία θα εφαρμόζει προσαρμοσμένα μοντέλα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών που εφαρμόζουν άλλες χώρες, όπως ΕΕ, ΗΠΑ και Καναδάς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, στο όνομα της αξιοποίησης ...εμπειρίας και τεχνογνωσίας...

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, έταξε 500 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και το Δημόσιο Πρόγραμμα Επενδύσεων, ενώ επανέλαβε ότι θα «αξιοποιηθεί» και ο «παράγοντας του εθελοντισμού».

Τέλος, να καταγραφεί μια αποστροφή του λόγου του ότι πτυχές όπως η οικιστική αυθαιρεσία αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, τομέας όπου εμπλέκονται όλο και πιο ανοιχτά πλέον οι Ενοπλες Δυνάμεις, όπως φαίνεται και από τη δομή της νέας αυτής υπηρεσίας (με εμπλοκή των Γενικών Επιτελείων), με τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόζει κατά γράμμα, και σε αυτό το θέμα, τα ΝΑΤΟικά προτάγματα και πρότυπα λειτουργίας.

Αλλωστε, η λεγόμενη Πολιτική Προστασία αποτελεί τομέα όπου το ΝΑΤΟ αναπτύσσει ευρεία δραστηριότητα, χρησιμοποιώντας την και ως εργαλείο για την υλοποίηση των επικίνδυνων στόχων του. Διόλου τυχαία, και κατ' αναλογία με όσα εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολιτικού πυλώνα» του ΝΑΤΟ λειτουργεί η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών της Συμμαχίας (Civil Emergency Planning Committee - CEPC) ως «το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο του ΝΑΤΟ για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και τη χρήση πολιτικών πόρων για την υποστήριξη των στόχων του ΝΑΤΟ», στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα κράτη - μέλη, όπως και οι χώρες - εταίροι της Συμμαχίας (Euro Atlantic Partnership Countries - EAPC).

«Ο Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτάκτων Αναγκών παρέχει στο ΝΑΤΟ βασικές γνώσεις και δυνατότητες πολιτικού χαρακτήρα στους τομείς της ετοιμότητας και διαχείρισης συνεπειών της τρομοκρατίας, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της αντιμετώπισης καταστροφών, και της προστασίας υποδομών ζωτικής σημασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά από τα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας.

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ
Πολλά ερωτήματα για τις ανακατασκευές και επισκευές των σπιτιών στα καμένα

Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής στους πυρόπληκτους που έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους από την πυρκαγιά στο Μάτι και την Κινέτα, υπέγραψαν χτες τα υπουργεία Υποδομών, Οικονομικών, Οικονομίας και Εσωτερικών. Στην απόφαση αυτή, που εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπλύνει τις ευθύνες της από τη μεγάλη καταστροφή, υπάρχουν πολλές «γκρίζες ζώνες» που δημιουργούν ανησυχία στους πληγέντες για το αν θα μπορέσουν πραγματικά να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους.

Το βασικό πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναφέρει ως συνολικό κόστος για την ανακατασκευή ή επισκευή κτιρίων το ποσό των 132 εκατ. ευρώ. Ποσό πολύ μικρό αν αναλογιστεί κανείς ότι τα σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή μερικώς φτάνουν τα 2.000...

Προκύπτει επίσης ζήτημα για το τι θα γίνει με τις λαϊκές κατοικίες που κατατάσσονται στα αυθαίρετα και καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές, καθώς η ΚΥΑ τις εξαιρεί από το ποσό της στεγαστικής συνδρομής, είτε με τη μορφή δωρεάν κρατικής αρωγής, είτε με τη μορφή άτοκων δανείων.

Ασαφές παραμένει επίσης αν οι πληγέντες θα πρέπει να πάρουν οπωσδήποτε δάνειο από τράπεζα ή όχι. Ωστόσο, αυτό που αναφέρει ξεκάθαρα, αφού προηγουμένως περιγράφει το ποιο είναι το ύψος των ποσών που δίνονται, είναι ότι «τα εν λόγω δάνεια θα χορηγηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα». Από την εμπειρία παλιότερων αντίστοιχων περιπτώσεων, πυρόπληκτοι που πήραν δάνεια δεν μπόρεσαν να τα αποπληρώσουν, με αποτέλεσμα τα σπίτια να περάσουν στις τράπεζες, αφού προϋπόθεση για δανειοδότηση (το αναφέρει και η ΚΥΑ) είναι να υποθηκευτεί το σπίτι ή το μελλοντικό σπίτι που θα φτιαχτεί.

Ακόμα, προβλέπεται η «χορήγηση αρωγής», 1.000 ευρώ ανά τ.μ. για κτίριο που χρήζει πλήρους ανακατασκευής έως 150 τ.μ., και 300 ευρώ ανά τ.μ. για κτίριο που επισκευάζεται, επίσης έως 150 τ.μ. Βεβαίως, για το θέμα των επισκευών υπάρχει κι άλλο ένα σοβαρό ζήτημα: Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ένα σπίτι δεν πρέπει να κατεδαφιστεί αλλά να επισκευαστεί, από τη στιγμή που έχει υποστεί σημαντικές φθορές από τη φωτιά; Και τι θα γίνει σε περίπτωση σεισμού, αφού έχει υποστεί αλλοιώσεις στη στατικότητά του;

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κατάθεση αιτήσεων από τους πυρόπληκτους σε Ανατολική Αττική και Κινέτα για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, οι οποίες χτες είχαν φτάσει τις 3.320. Από αυτές οι 1.171 κατατέθηκαν στο δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, οι 1.263 στο δήμο Μαραθώνα, οι 539 στο δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 347 στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ακόμη, μέχρι χτες είχε καταβληθεί το επίδομα των 5.000 ευρώ σε 569 νοικοκυριά κι εκείνο των 8.000 ευρώ σε 30 επιχειρήσεις.

Πάντως, ήδη έχουν αρχίσει να ανακύπτουν προβλήματα γραφειοκρατικού τύπου στη χορήγηση των επιδομάτων, εξαιτίας περιπτώσεων συνιδιοκτησιών, καθώς θα πρέπει όλοι όσοι εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες των ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές να καταθέσουν τις αντίστοιχες αιτήσεις. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε διαδικασία επικοινωνίας με τους ενδιαφερόμενους για να ρυθμιστούν οι υποθέσεις αυτές.

ΚΚΕ
Καμιά εμπιστοσύνη να μη δείξει ο λαός

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον νέο φορέα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, με την οποία επισημαίνει:

«Μόνο ως φτηνό επικοινωνιακό κόλπο μπορεί να θεωρηθεί ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του είδαν "το φως το αληθινό" δέκα μέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, όταν επί 3 χρόνια συνεχίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υποβαθμίζοντας τους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, διατηρώντας το υπάρχον νομικό πλαίσιο, αλλά και εντείνοντας την εμπορευματοποίηση σε δάση και αιγιαλούς, για χάρη των επενδύσεων. Στην πραγματικότητα, το σχέδιό τους στοχεύει στην επιτάχυνση των σχεδιασμένων από χρόνια αναδιαρθρώσεων στον τομέα της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης, που προβλέπουν τη μετατόπιση της ευθύνης από την ολοκληρωμένη δομή του κρατικού μηχανισμού στο όνομα του εθελοντισμού.

Κουβέντα δεν είπε ο πρωθυπουργός για τον αναγκαίο αντιπυρικό σχεδιασμό, με κύριο βάρος στην πρόληψη, το διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή, που παραμένει ακέραιος και για την αναγκαία αύξηση της χρηματοδότησης, για τη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο το Πυροσβεστικό Σώμα απώλεσε από τους προϋπολογισμούς της τελευταίας δεκαετίας, αθροιστικά, πάνω από 1 δισ. ευρώ, καταλαβαίνει τι αντιπροσωπεύουν τα 500 εκατομμύρια που εξήγγειλε για όλο τον νέο φορέα, που συμπεριλαμβάνει νευραλγικές υπηρεσίες με τεράστιες ελλείψεις, όπως το Πυροσβεστικό Σώμα, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ κ.λπ.

Επίσης δημιουργεί εύλογα ερωτήματα η αναφορά στη σχετική εμπειρία, με παρόμοιες καταστάσεις, που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις και η οποία επιβάλλει δήθεν την απαραίτητη συμμετοχή τους.

Ο λαός μας δεν πρέπει να δείξει καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που ευθύνονται για τις τραγωδίες που έχει βιώσει. Να οργανώσει την πάλη του όχι μόνο για μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης των πληγέντων, αλλά και για μέτρα προστασίας της ζωής του».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org