ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Σκοτώνουν μητέρες και παιδιά...

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, παράλληλα με τα σκληρά παζάρια που φαίνεται πως κάνουν, εδώ και καιρό, με Αιγύπτιους αξιωματούχους και ανώτερα στελέχη της «Χαμάς», με στόχο μία συμφωνία «διαρκούς εκεχειρίας». Σε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποίησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης και χτες το απόγευμα, προκάλεσαν το θάνατο μιας 23χρονης εγκύου (Ενάς Καμάς) που βρισκόταν στον ένατο μήνα κύησης, της 18μηνης κόρης της (Μπγιαν Καμάς) και ενός 30χρονου άνδρα που ήταν γιος ανώτερου στελέχους της «Χαμάς». Ο πατέρας της οικογένειας Καμάς επιβίωσε αλλά νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση...

Προκάλεσαν επίσης τον τραυματισμό αρκετών αμάχων και καταστροφές σε δεκάδες κτίρια καθώς τα ισραηλινά βομβαρδιστικά ανακοινώθηκε πως χτύπησαν «περίπου 150 στόχους», μεταξύ των οποίων σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Σάτι και το πολιτιστικό κέντρο αλ Μασχάλ...

Οι ισραηλινές δυνάμεις επικαλέστηκαν ως πρόσχημα για το νέο αιματοκύλισμα των κατοίκων της Γάζας τη ρίψη μερικών δεκάδων ρουκετών από τα παλαιστινιακά εδάφη στο νότιο Ισραήλ, που κατά ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ προκάλεσαν τον τραυματισμό 11 ατόμων. Η νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας δεν αποκλείεται να ενταθεί καθώς χτες δόθηκε η εντολή στο στρατό από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου «να είναι έτοιμος για κάθε σενάριο».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του για την αύξηση της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας ότι του θυμίζει έντονα την κατάσταση με την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή το καλοκαίρι του 2014. Ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε αργότερα και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και αγνοούνται από το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Ινδονησία

Copyright 2018 The Associated

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και αγνοούνται από το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Ινδονησία
Μεγαλώνει καθημερινά ο κατάλογος των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 6,9 Ρίχτερ στο νησί Λομπόκ της Ινδονησίας την περασμένη Κυριακή, κάτι στο οποίο συνέβαλε και ο χτεσινός επίσης ισχυρός σεισμός των 5,9 Ρίχτερ σε κοντινό σημείο. Οι τελευταίες πληροφορίες των αρχών κάνουν λόγο για 319 νεκρούς, ωστόσο είναι φανερό ότι δεν υπάρχει πλήρης εικόνα, με άλλες υπηρεσίες να μιλούν για πάνω από 350, καθώς πολλοί είναι οι εγκλωβισμένοι τόσο από τον πρώτο όσο και από τον δεύτερο σεισμό. Σε πάνω από 1.400 ανέρχονται οι τραυματίες, ενώ οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με συντηρητικούς υπολογισμούς, ξεπερνούν τις 156.000.

Πολλές χιλιάδες είναι τα σπίτια, επιχειρήσεις και τεμένη που έχουν πάθει σοβαρές ζημιές, ειδικά σε λαϊκές συνοικίες και χωριά που οι κατασκευές ήταν με φτηνά υλικά είτε ήταν φτωχοκάλυβα είτε κάποια καταστήματα και πολυκατοικίες. Πάντως, πολλοί άνθρωποι που είτε σκοτώθηκαν είτε εγκλωβίστηκαν ήταν μέσα σε τεμένη που κατέρρευσαν, ενώ η καταγραφή τους είναι πολύ δύσκολη. Σε αυτό το σκηνικό βιβλικής καταστροφής που πλήττει τα λαϊκά στρώματα τεράστιες είναι οι ανάγκες σε φάρμακα και τρόφιμα ενώ στήνονται πρόχειροι καταυλισμοί στο ύπαιθρο, με το φόβο νέων μετασεισμών που συμβαίνουν φυσιολογικά λόγω της μεγάλης έντασης της πρώτης δόνησης. Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση της Ινδονησίας, μιας χώρας όπου υπάρχει μεγάλη σεισμική δραστηριότητα, αποδεικνύεται ότι η πρόληψη και η τήρηση των μέτρων προστασίας δεν αποτελούν προτεραιότητα για το αστικό κράτος, ενώ η κυρίαρχη τάξη καυχιέται για τις ...οικονομικές επιτυχίες της.

ΥΕΜΕΝΗ
Νέο μακελειό από τα βομβαρδιστικά της Σαουδικής Αραβίας

Δεκάδες οι νεκροί άμαχοι, ανάμεσά τους και περίπου 30 παιδιά κάτω των 15 ετών!

ΣΑΝΑΑ - ΡΙΑΝΤ.--

Μία ακόμη σφαγή δεκάδων αθώων αμάχων, ανάμεσά τους πολλά παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, προκάλεσαν χτες τα βομβαρδιστικά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στη βόρεια επαρχία της Υεμένης, Σαάντα, στο πλαίσιο της λυσσαλέας ιμπεριαλιστικής επίθεσης που πραγματοποιούν από το 2015 για να μειώσουν την εκεί εντεινόμενη γεωπολιτική ισχύ του Ιράν. Οι βόμβες των Σαουδαράβων ιμπεριαλιστών χτύπησαν λεωφορείο σε κατάμεστη λαϊκή αγορά της περιοχής Ντάχιαν της επαρχίας Σαάντα (κοντά στα σύνορα με τη Σ. Αραβία) προκαλώντας λουτρό αίματος. Σκοτώθηκαν ακαριαία τουλάχιστον 43 άτομα (ανάμεσά τους αρκετά παιδιά) και τραυματίστηκαν πάνω από 50 άλλα.

Παρά τον ανείπωτο πόνο που προκάλεσε το νέο αιματοκύλισμα σε δεκάδες οικογένειες, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού συνασπισμού της Σ. Αραβίας, Τούρκι αλ Μάλκι, είχε το θράσος να ισχυριστεί πως η επίθεση στην επαρχία Σαάντα ήταν... «νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση σύμφωνα με διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο και έθιμα»! Στη συνέχεια υποστήριξε πως η επιχείρηση είχε στόχο «στοιχεία» που εκτόξευσαν στη διάρκεια της νύχτας πύραυλο εναντίον της (σαουδαραβικής) πόλης Τζιζάν, προκαλώντας το θάνατο ενός ατόμου.

Σε ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού επισημαίνεται ότι κατά την επίθεση χτυπήθηκε λεωφορείο γεμάτο αμάχους με «δεκάδες νεκρούς και τραυματίες» και ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν τουλάχιστον 29 παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών!

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας διέταξε την Τετάρτη το βράδυ τη σύλληψη του Χούλιο Μπόρχες, πρώην προέδρου της Βουλής, που έχει καταφύγει στην Κολομβία. Με τη διερεύνηση της υπόθεσης της απόπειρας δολοφονίας του Προέδρου της Βενεζουέλας που έγινε το περασμένο Σάββατο, με drones που έφεραν εκρηκτικά, ο Μπόρχες κατηγορείται ότι ήταν από τους βασικούς οργανωτές της όλης επιχείρησης με βάση κατάθεση συγκατηγορουμένου του. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ζητάει επίσης τη σύλληψη και έκδοση Βενεζουελανών που βρίσκονται στο Μαϊάμι και χρηματοδότησαν την επιχείρηση, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χόρχε Αρεάσα, παρέδωσε χτες στον επιτετραμμένο των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα αποδεικτικά στοιχεία, ζητώντας τη συνεργασία της αμερικανικής κυβέρνησης. Επίσης, ανάμεσα στους συλληφθέντες για την απόπειρα είναι και ο βουλευτής της αντιπολίτευσης του κόμματος «Πρώτα δικαιοσύνη» Χουάν Ρεκεσένς, για τον οποίο (όπως και για τον Μπόρχες) ζητήθηκε να αρθεί η βουλευτική ασυλία τους.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Αξιωματούχοι της ΕΕ κάλεσαν χτες την αμερικανική κυβέρνηση να περιορίσει τη γραφειοκρατία και να απλοποιήσει τους κανονισμούς για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) εφόσον επιθυμεί να αυξήσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, στο πλαίσιο συμφωνίας που ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο δικηγόρος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον ειδικό ανακριτή εισαγγελικών καθηκόντων, Ρόμπερτ Μιούλερ, σχετικά με το ενδεχόμενο μιας κατάθεσης του Προέδρου Τραμπ, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Σεπτέμβρη, όπως μετέδωσε χτες το CNN. Το ίδιο 24ωρο, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον και ο Ρεπουμπλικάνος Μάρκο Ρούμπιο, που εκλέγονται αμφότεροι στην πολιτεία της Φλόριντα, υποστήριξαν πως Ρώσοι χάκερς έχουν παρεισφρήσει στα συστήματα των εκλογικών αρχών της πολιτείας και ενδέχεται να διαγράψουν εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ενόψει των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών του Νοέμβρη.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Ο Νοτιοσουδανός Πρόεδρος, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, έδωσε χτες αμνηστία στον αρχηγό των αντικαθεστωτικών και πρώην αντιπρόεδρο, Ρίεκ Μάτσαρ, και στους ένοπλους της οργάνωσής του, μετά την υπογραφή νέας «ειρηνευτικής συμφωνίας». Η συμφωνία υπογράφτηκε πριν από λίγες μέρες, περίπου πέντε χρόνια μετά τον καταστροφικό πόλεμο που πυροδοτήθηκε με φόντο τους οξυμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς Δύσης - Κίνας για τον έλεγχο αγορών, ενεργειακών πηγών και οδών.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, πρότεινε χτες την πρώην Πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ για τη θέση της επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο Γκουτέρες ενημέρωσε για την επιλογή του τη Γενική Συνέλευση, που καλείται να ψηφίσει για να επικυρώσει την απόφασή του.

Συμφωνία Γερμανίας - Ισπανίας για επιστροφή προσφύγων

Από αύριο Σάββατο 11 Αυγούστου θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία που υπογράφτηκε στις αρχές της βδομάδας ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ισπανίας για την υποδοχή προσφύγων από την τελευταία. Συγκεκριμένα, η Ισπανία δεσμεύτηκε να δέχεται πρόσφυγες που φθάνουν στη Γερμανία, αλλά έχουν ήδη καταγραφεί στο έδαφός της. Οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαπιστώνεται ότι πέρασαν και καταγράφηκαν στην Ισπανία και στη συνέχεια πήγαν στη Γερμανία, θα στέλνονται πίσω σε διάστημα 48 ωρών. Αυτό διευκρίνισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, Ελεονόρε Πέτερμαν, η οποία πρόσθεσε πως η ισπανική κυβέρνηση δεν «ζήτησε κανένα αντάλλαγμα».

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε στα τέλη Ιούνη ότι η Ισπανία συμφώνησε επί της αρχής, όπως και η Ελλάδα, με την οποία οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Από την άλλη, η κυβέρνηση της Ιταλίας, που έχει δηλώσει ότι θα αυστηροποιήσει ακόμα περισσότερο τη μεταναστευτική πολιτική της, εμφανίζεται αρνητική και ζητάει ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πριν από οποιαδήποτε συμφωνία για τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Αυτές οι διμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο της ΕΕ αποτελούν έναν ελιγμό διευθετήσεων μεταξύ αστικών τάξεων προκειμένου να ξεπεραστούν αντιθέσεις και στο εσωτερικό χωρών (όπως στη Γερμανία η αντιπαράθεση χριστιανοκοινωνιστών - CSU - του υπουργού Χ. Ζεεχόφερ και χριστιανοδημοκρατών - CDU - της καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ) αλλά δεν μπορούν να δώσουν ουσιαστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα του ξεριζωμού χιλιάδων ανθρώπων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, όπου έχει καθοριστική συμμετοχή και η λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Στο πλευρό του λαού το ΠΑΜΕ

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με μήνυμά της προς την Ομοσπονδία των συνδικάτων της Ινδονησίας εκφράζει την αλληλεγγύη του Μετώπου στο λαό της χώρας που χτυπήθηκε από τον πρόσφατο σεισμό. Εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες όσων χάθηκαν και ξεκαθαρίζει πως το ταξικό κίνημα και τα συνδικάτα θα βοηθήσουν το λαό της Ινδονησίας με κάθε δυνατό τρόπο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ