ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αυξάνεται η ένταση με τις απειλές Τραμπ

Με σχεδιασμό επίθεσης στην αμερικανική νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό απαντά η ΛΔ Κορέας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή μεγάλη διαδήλωση στην Πιονγιάνγκ κατά των κυρώσεων του ΟΗΕ

Copyright: AP

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή μεγάλη διαδήλωση στην Πιονγιάνγκ κατά των κυρώσεων του ΟΗΕ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Η εμπρηστική ρητορική του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε βάρος της ΛΔ Κορέας, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες ασφυκτικές κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οξύνει επικίνδυνα την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απείλησε την Πιονγιάνγκ με «φωτιά και οργή», ισχυριζόμενος ότι «ποτέ δεν θα υπάρξει περίοδος κατά την οποία το αμερικανικό έθνος δεν θα είναι το ισχυρότερο στον κόσμο». Συνέστησε στην κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας να σταματήσει τις απειλές κατά των ΗΠΑ και υπαινίχθηκε την πιθανότητα χρήσης στρατιωτικών μέσων σε βάρος της Πιονγιάνγκ προσθέτοντας: «Ελπίζουμε πως δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τις (πυρηνικές) δυνατότητες». Ο Τραμπ μάλιστα τόνισε ότι χάρη στις δικές του πρωτοβουλίες το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ «είναι ισχυρότερο από ποτέ»...

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε αργότερα και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, που δικαιολόγησε τον Τραμπ λέγοντας ότι «τελείωσε η ώρα των δηλώσεων». Τον κάλεσε «να σταματήσει την απειλή» της ΛΔ Κορέας, εκτός και εάν τον προλάβει «η διεθνής κοινότητα».

Στήριξη στον Πρόεδρο των ΗΠΑ έδωσε ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Μάθιου Ράικροφτ, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στην Ουάσιγκτον, καλώντας την Πιονγιάνγκ να σταματήσει αμέσως το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.

Αντίθετα, εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου, Ε. Μακρόν, κάλεσε «όλες τις πλευρές» να πάρουν μέτρα για την εκτόνωση της έντασης.

Η προειδοποίηση του στρατού της ΛΔ Κορέας

Οι επικίνδυνες απειλές του Προέδρου Τραμπ περί «φωτιάς και οργής» προκάλεσαν την αντίδραση του βορειοκορεατικού στρατού, αξιωματούχος του οποίου δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο KCNA πως μελετάται σχέδιο επίθεσης πέριξ της νήσου Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου βρίσκονται η αμερικανική στρατιωτική βάση «Αντερσεν» και ναυτική βάση με περίπου 6.000 στρατιωτικούς.

Παράλληλα, χτες, στην κεντρική πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ της Πιονγιάνγκ συγκεντρώθηκαν αρκετοί πολίτες για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση της χώρας τους και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις πρόσφατες οικονομικές κυρώσεις του ΟΗΕ, οι οποίες επιδιώκουν πλήγμα στις εξαγωγές που αποφέρουν στα κρατικά ταμεία ετήσια έσοδα τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Στο πλήθος απευθύνθηκε, μεταξύ άλλων, και ο Κιμ Κι Ναμ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Εργατών Κορέας, ο οποίος είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «έχουν καταλάβει» τον ΟΗΕ με αφορμή τις αξιώσεις τους σε βάρος του βορειοκορεατικού πυραυλικού προγράμματος.

«Ψυχραιμία» συνιστά ο Τίλερσον

Απέναντι σε αυτήν τη ρητορική ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ολοκληρώνοντας περιοδεία σε Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Μαλαισία, σταμάτησε για ανεφοδιασμό στη νήσο Γκουάμ, προτού επιστρέψει στις ΗΠΑ, συστήνοντας «ψυχραιμία» και «ηρεμία». Τόνισε ότι από όσο γνωρίζει «δεν έχει αλλάξει δραματικά τίποτε τις τελευταίες λίγες μέρες» κατά τις οποίες παρατηρείται η έξαρση δηλώσεων έντασης με επίκεντρο τη ΛΔ Κορέας, λέγοντας στους Αμερικανούς ότι «μπορούν να κοιμούνται καλά τα βράδια». Επισήμανε ακόμη ότι «δεν υπάρχει καμία άμεση απειλή» από τη μεριά της ΛΔ Κορέας σε βάρος των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει ανησυχία για τη συγκεκριμένη ρητορική των τελευταίων λίγων ημερών».

Σε κάθε περίπτωση, η όξυνση της έντασης που προκαλεί η ρητορική μεταξύ Ουάσιγκτον - Πιονγιάνγκ ανησυχεί τους Κινέζους διπλωμάτες που επιρρίπτουν στις ΗΠΑ την ευθύνη για την αύξηση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Δεν απέκλειαν μάλιστα το ενδεχόμενο να αναλάβουν σύντομα κάποια πρωτοβουλία με στόχο την αποκλιμάκωση της επικίνδυνης έντασης.

Τη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποδοκίμασε χτες και ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός, Μπιλ Ινγκλις, ο οποίος τόνισε ότι τα σχόλια του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «δεν βοηθούν», χαρακτηρίζοντας «πολύ τεταμένη» την περιρρέουσα ατμόσφαιρα...

Αποστολή Καναδού διπλωμάτη στην Πιονγιάνγκ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ενδιαφέρον προκάλεσε η απόφαση του Καναδού πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό, να στείλει στην Πιονγιάνγκ τον διπλωμάτη Ντάνιελ Ζαν. Ο Ζαν έφθασε χτες στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας δίχως να ανακοινωθεί η αποστολή του, η οποία δεν αποκλείεται να αφορά είτε τη σημερινή ένταση με επίκεντρο τη ΛΔ Κορέας, είτε την τύχη του 62χρονου Καναδού πάστορα κορεατικής καταγωγής Χγέον Σου Λιν που κρατείται σε βορειοκορεατικές φυλακές εδώ και 2,5 χρόνια.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Εκδηλώσεις μνήμης στο Ναγκασάκι

ΤΟΚΙΟ.--

Ομιλίες επισήμων και εκδηλώσεις μνήμης για τα χιλιάδες θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος που προκάλεσαν οι ΗΠΑ στο Ναγκασάκι πριν από 72 χρόνια πραγματοποιήθηκαν χτες στη μαρτυρική πόλη, με επίκεντρο το Πάρκο Ειρήνης.

Ο δήμαρχος του Ναγκασάκι Τομιχίσα Τάουε επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης ως «ακατανόητη», ασκώντας πιέσεις για την άμεση ένταξη της Ιαπωνίας στη διεθνή Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Οπλων. Διαπίστωσε μάλιστα ότι η διεθνής κατάσταση σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα επιδεινώνεται διαρκώς και ότι υπάρχει ισχυρή αίσθηση ανησυχίας διεθνώς «πως στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα και πάλι». «Η πυρηνική απειλή δεν θα τελειώσει όσο υπάρχουν χώρες που ισχυρίζονται ότι τα πυρηνικά όπλα είναι απαραίτητα για την εθνική τους ασφάλεια», τόνισε ο δήμαρχος του Ναγκασάκι.

Στις 11.02, την ίδια ώρα που το 1945 η βόμβα πλουτωνίου των ΗΠΑ έπληξε την πόλη, προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια ήχησε η καμπάνα της ειρήνης.

Το ΠΣΕ συμμετείχε σε διεθνή διάσκεψη

Στις 2 - 9 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο διεθνής διάσκεψη με κεντρικό θέμα την πάλη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, αίτημα που προωθούν ιδιαίτερα οι «Χιμπακούσα», οι επιζήσαντες από το διπλό έγκλημα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, όπου συμμετείχε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης. Τη γραμματεία της οργάνωσης εκπροσώπησαν ο Ραμπίντρα Αντικάρι, συντονιστής Ασίας, από την Επιτροπή Ειρήνης Νεπάλ, και ο Ντον Κουόνγκ από την Επιτροπή Ειρήνης Βιετνάμ. Στη διακήρυξη της διάσκεψης προτείνεται για το Σεπτέμβρη διεθνής καμπάνια για πίεση στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να υπογράψουν τη Συμφωνία Απαγόρευσης Χρήσης Πυρηνικών Οπλων. Επίσης εκφράζεται η αλληλεγγύη στους «Χιμπακούσα», στα θύματα του «Πορτοκαλί Παράγοντα» στο Βιετνάμ (του χημικού που έριξαν οι Αμερικάνοι κατά την επέμβασή τους, με ολέθριες συνέπειες στον πληθυσμό) και στους αγώνες όλων των λαών και κινημάτων που παλεύουν για ειρήνη, ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις όπως αυτές των ΗΠΑ στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, για κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια σε κάθε διάκριση.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ξαναχτύπησε» ο Κίσινγκερ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο 94χρονος Χένρι Κίσινγκερ, παλιά «καραβάνα» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, πρώην υπουργός Εξωτερικών (επί Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον) και μετέπειτα σύμβουλος πολλών Αμερικανών Προέδρων, σε άρθρο του στο βρετανικό ηλεκτρονικό περιοδικό CapX με τίτλο «Χάος και Τάξη σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο» αναφέρεται στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και πιο ειδικά στη Συρία και το Ιράκ. Η παρέμβαση αυτή δεν είναι τυχαία, σε μια περίοδο που ο ενδοϊμπεραλιστικός ανταγωνισμός οξύνεται και προετοιμάζεται ο «χάρτης της επόμενης μέρας».

Ετσι, ο Κίσινγκερ προειδοποιεί, για λογαριασμό φυσικά των τμημάτων που εκπροσωπεί: «Αν τα εδάφη που ήλεγχαν μέχρι σήμερα οι τζιχαντιστές του "Ισλαμικού Κράτους" (ΙΚ) σε Συρία και Ιράκ ανακαταληφθούν από τους Ιρανούς "Φρουρούς της Επανάστασης" ή σιιτικές πολιτοφυλακές, τότε θα δημιουργηθεί μία εδαφική ζώνη που θα εκτείνεται από την Τεχεράνη έως τη Βηρυτό, και η οποία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την ανάδειξη μιας ιρανικής ριζοσπαστικής αυτοκρατορίας».

Και συνεχίζει την ανάλυσή του γράφοντας ότι «οι δυτικοί υπολογισμοί περιπλέκονται από τον διαφαινόμενο μετασχηματισμό της Τουρκίας, που κάποτε ήταν κλειδί μετριοπαθούς επιρροής και από κοσμικό κράτος εξελίσσεται σε κράτος ισλαμικής ιδεολογίας». Θεωρεί ακόμη ότι η Τουρκία, επηρεάζοντας την Ευρώπη διά του ελέγχου των μεταναστευτικών ροών από τη Μέση Ανατολή και προκαλώντας απογοήτευση στην Ουάσιγκτον διά της μεταφοράς πετρελαίου και άλλων αγαθών κατά μήκος των νοτίων συνόρων της, δίνει υποστήριξη σε Σουνίτες (όπως είναι οι τζιχαντιστές του ΙΚ) «παράλληλα με τις προσπάθειές της να αποδυναμώσει την αυτονομία των Κούρδων, τις περισσότερες φράξιες των οποίων υποστηρίζει η Δύση».

Αναφερόμενος στη Ρωσία, θεωρεί πως «ο νέος ρόλος της Μόσχας θα επηρεάσει το είδος της νέας τάξης» που θα διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή. Και διερωτάται: «Θα είναι άραγε ο ρόλος της Ρωσίας τέτοιος που θα συμβάλει στην ήττα του "Ισλαμικού Κράτους" και στην αποτροπή ανάλογων οντοτήτων; Η, καθοδηγούμενη (σ.σ. η Ρωσία) από τη νοσταλγία ιστορικών αναζητήσεων, θα επιδιώξει στρατηγική κυριαρχία; Αν συμβεί το πρώτο, τότε θα μπορούσε να αποδειχθεί εποικοδομητική μία πολιτική συνεργασίας της Δύσης με τη Ρωσία. Στη δεύτερη περίπτωση, είναι πιθανή η επανάληψη ψυχροπολεμικών προτύπων».

ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι έρευνες του FBI

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Απροειδοποίητη έφοδο στο σπίτι του Πολ Μάναφορτ, πρώην επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποίησαν πριν από μερικές μέρες στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ πράκτορες του FBI. Αυτό ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος των διωκτικών υπηρεσιών προσθέτοντας πως οι πράκτορες κατάσχεσαν έγγραφα και άλλα υλικά.

Η έφοδος, που επιβεβαιώθηκε χτες από τον εκπρόσωπο του Μάναφορτ, Τζέισον Μαλόνι, έγινε τα ξημερώματα της 26ης Ιούλη στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού ερευνητή (πρώην διευθυντή του FBΙ), Ρόμπερτ Μίλερ, για πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Ανακοινώθηκε επίσης πως μία μέρα πριν από την έφοδο των πρακτόρων του FBI, ο Πολ Μάναφορτ είχε συναντηθεί με στελέχη του προσωπικού της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.

Πληροφορίες της εφημερίδας «New York Times» αναφέρουν ότι ανάμεσα στα έγγραφα που πήραν μαζί τους οι πράκτορες είναι φορολογικές δηλώσεις του Μάναφορτ και έγγραφα που σχετίζονται με τραπεζικούς του λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Νωρίτερα, οργανώσεις επιστημόνων στις ΗΠΑ αποδοκίμασαν τον Πρόεδρο Τραμπ επειδή αμφισβητεί τις κλιματικές αλλαγές και ενθαρρύνει ρυπογόνες τεχνολογίες και την παραγωγή καυσίμων από υδρογονάνθρακες. Σημείωσαν μάλιστα ότι αυτές οι πολιτικές, που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ, ευθύνονται για την αύξηση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, όπως ξηρασία, πλημμύρες, καύσωνες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ