ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
Αγωνιστικές αντιδράσεις για τον αποκλεισμό τους από τη συνδεδεμένη ενίσχυση αιγοπρόβειου κρέατος

Σύσκεψη, χτες, Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων της Επαρχίας Ελασσόνας

Αμεσες και έντονες είναι οι αντιδράσεις των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων στο μέτρο αποκλεισμού από τη συνδεδεμένη ενίσχυση των κτηνοτρόφων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που εκτρέφουν πρόβατα και γίδια ντόπιων φυλών ελευθέρας βοσκής.

Χτες το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Ελασσόνας σύσκεψη με τη συμμετοχή άνω των 30 εκπροσώπων Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων της Επαρχίας που δραστηριοποιούνται στην Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, στην οποία συζητήθηκε το θέμα. Καταγγέλθηκε ότι αυτό το μέτρο είναι ένα ακόμα από τα πολλά που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ με στόχο να «βγάλουν από τη μέση» τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και να προχωρήσει πιο γρήγορα η συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών. Αποφασίστηκε δε να οργανωθεί άμεσα η αγωνιστική αντίδραση του κτηνοτροφικού κόσμου της περιοχής, με παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς και άλλες κινητοποιήσεις. Ανάλογες πρωτοβουλίες αναμένεται να ληφθούν και σε άλλες αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές της χώρας.

Οπως αποκαλύφθηκε με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ, ο όρος της κάλυψης των 120 κιλών γάλακτος ανά ζώο που τίθεται για να δικαιούται ο κτηνοτρόφος τη συνδεδεμένη ενίσχυση αιγοπρόβειου κρέατος, αποκλείει σχεδόν το σύνολο των κτηνοτρόφων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που εκτρέφουν ντόπιες φυλές ζώων, τα οποία παράγουν μεν γάλα άριστης ποιότητας για την παραγωγή της φέτας και άλλων προϊόντων, αλλά δεν καλύπτουν αυτό το παραγωγικό όριο. Με αυτόν τον τρόπο απολαμβάνουν, σχεδόν αποκλειστικά, τη συνδεδεμένη ενίσχυση οι σταβλισμένες βελτιωμένες φυλές των, επιχειρηματικής μορφής κυρίως, κτηνοτροφικών μονάδων. Επίσης, έξω από τη συνδεδεμένη ενίσχυση έμειναν όλοι οι αιγοτρόφοι, γιατί οι αίγες που εκτρέφονται σε αυτές τις περιοχές αρμέγονται μόνο για 2 - 3 μήνες.

Το μέτρο αποκλεισμού των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τη συνδεδεμένη ενίσχυση αιγοπρόβειου κρέατος έρχεται να προστεθεί στο πετσόκομμα των ενισχύσεων της εξισωτικής αποζημίωσης και στα άλλα χαράτσια που έχουν επιβάλει η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως η κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο, ο ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια, οι τσουχτερές αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, η φορολεηλασία του εισοδήματος, η αύξηση του ΦΠΑ σε 24% στα μέσα και στα εφόδια κ.ά.

Ολα αυτά τα μέτρα αυξάνουν τη διατροφική εξάρτηση της χώρας μας από τις πολυεθνικές των τροφίμων και τα μονοπώλια - ήδη δαπανούμε πάνω από 2 δισ. ευρώ για την εισαγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων - ενώ η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας.

«ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Παραμένει ασύδοτη η εργοδοσία

Μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Καβάλας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στα «Λιπάσματα Καβάλας» (ELFE), στο πλαίσιο της πάλης τους ενάντια στην εργοδοτική επίθεση που κλιμακώνεται με απολύσεις και ποινικές διώξεις. Στα δικαστήρια, χτες, ήταν προγραμματισμένο να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε το Σωματείο ενάντια στις αναγκαστικές άδειες και τις διαθεσιμότητες, που επέβαλε η εργοδοσία. Μετά από αίτημα των εκπροσώπων της ELFE, η συζήτηση αναβλήθηκε για τις 6 Σεπτέμβρη. Συζητήθηκε μόνο μια αίτηση ορισμένων εργαζομένων για την έκδοση προσωρινής διαταγής με αίτημα τη λήξη της διαθεσιμότητας. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.

Εξω από τα δικαστήρια, στο πλευρό των εργαζομένων, που για τρίτη βδομάδα συνεχίζουν την απεργία διαρκείας, βρέθηκαν το ΠΑΜΕ, ταξικά συνδικάτα και εργαζόμενοι άλλων κλάδων.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ανάκληση όλων των απολύσεων (109 έως τώρα), απόσυρση όλων των μηνύσεων και των ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί ενάντια σε συνάδελφους τους αγωνιστές, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με σύγχρονα δικαιώματα.

Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την επιχείρηση, που, με τις πλάτες της κυβέρνησης, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, προχώρησε σε 109 απολύσεις, αγωνιζόμενων εργατών, έχει εξαπολύσει μπαράζ ποινικών διώξεων, προκειμένου να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων που αρνούνται να γίνουν σύγχρονοι δούλοι. Επίσης, καταδικάζει την κυβέρνηση που αξιοποιεί τις αστυνομικές δυνάμεις για την καταστολή του αγώνα των εργαζομένων στηρίζοντας τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας.

Καλεί τη δημοτική αρχή και τους τοπικούς φορείς να πάρουν άμεσα μέτρα ανακούφισης των απολυμένων απεργών και των οικογενειών τους. Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για τη σωστή λειτουργία του εργοστασίου.

Ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες από νεροποντή στην Τσαριτσάνη Λάρισας

Σημαντικές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες με καλαμπόκι, καπνά, κηπευτικά κ.ά., σε σταβλικές εγκαταστάσεις, καθώς και στο οδικό και αγροτικό δίκτυο της περιοχής, προκάλεσε η νεροποντή που για δύο ώρες έπληξε προχτές το απόγευμα τον κάμπο της Τσαριτσάνης στο Δήμο Ελασσόνας.

Το νερό της βροχής «φούσκωσε» το ποτάμι και τα ρέματα και μετατράπηκαν σε «λίμνες» μεγάλες αγροτικές εκτάσεις. Οι πληγέντες αγρότες ζητούν γρήγορη εκτίμηση των ζημιών και δίκαιες αποζημιώσεις για τις απώλειες στην παραγωγή.

Σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι και το σωματείο στη «Ζούρας»

Σε θέση μάχης για τα δεδουλευμένα και τα δικαιώματά τους, ενάντια στις απολύσεις αλλά και στην επίθεση της εργοδοσίας απέναντι στο σωματείο τους, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων Ζούρα. Μετά από αίτημα του επιχειρησιακού σωματείου, έχει οριστεί τριμερής συνάντηση, αύριο Πέμπτη, στο υπουργείο Εργασίας. Το σωματείο έχει ζητήσει τη συνάντηση προκειμένου να θέσει το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, διεκδικεί: Καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων, που έχουν φτάσει τους έξι μήνες. Διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από την επωνυμία κάτω από την οποία θα λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις, με δεδομένο ότι ο Ζούρας έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα συνεργασία με τον Νιτσιάκο και άλλους βιομήχανους του κλάδου. Ακύρωση των απολύσεων εργαζομένων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος του παραρτήματος του σωματείου στον Εβρο. Λήψη και τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

Υπενθυμίζουμε ότι τις προηγούμενες βδομάδες η εργοδοσία, με έγγραφό της προς το επιχειρησιακό σωματείο, κάλεσε 5 μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου να παρουσιαστούν για εργασία στο παράρτημα της εταιρείας στην Κρήτη και άλλα 2 στη Βορειοκεντρική Εύβοια. Στην ενέργεια αυτή, με προφανή στόχο να «ξαποστείλει» αυτούς που πρωτοστατούν, συντονίζουν και οργανώνουν την πάλη των συναδέλφων τους, το σωματείο απάντησε με εξώδικο και επίσχεση εργασίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Συνέντευξη Τύπου από το επιχειρησιακό σωματείο

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσία εκπροσώπων του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας και άλλων σωματείων της περιοχής, το επιχειρησιακό σωματείο συνόψισε τη δράση του και τα αποτελέσματα που έφερε. Το σωματείο ιδρύθηκε το 2012 με αφορμή την απληρωσιά και άλλα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι. Η δράση του οδήγησε σε κατακτήσεις, τόσο όσον αφορά τους μισθούς όσο και συνολικά τις συνθήκες εργασίας. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του σωματείου περιλαμβάνεται και η προσπάθειά του για υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις 10% (5% + 5% σε δύο δόσεις). Η συγκεκριμένη σύμβαση έγινε βάση για να διαμορφωθεί κλαδική σύμβαση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών για όλους τους εργαζόμενους στην πτηνοτροφία, το σχέδιο της οποίας έχει κατατεθεί στον ΣΕΒ.

Σε κάθε βήμα και πρωτοβουλία το σωματείο προχώρησε με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, τακτικές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικές Συνελεύσεις, συνεχή προσπάθεια για ενημέρωση όλων των εργαζομένων και συνελεύσεις στα τμήματα. Με αυτόν τον τρόπο πήρε μέρος σε κλαδικές και γενικές απεργίες, ενώ οργάνωσε δεκάδες κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους της επιχείρησης, παραστάσεις διαμαρτυρίας, στάσεις εργασίας και απεργίες. Εδωσε τη μάχη της απεργίας που ξεκίνησε στις 14 Νοέμβρη 2015 και διήρκεσε 53 μέρες, κόντρα στις μηνύσεις της εργοδοσίας και την παρέμβαση των κατασταλτικών μηχανισμών.

Συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση, το επιχειρησιακό σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι σαν μια γροθιά απέναντι στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των συνταξιούχων

Ενα ακόμα σενάριο κυκλοφόρησε χτες στον αστικό Τύπο σχετικά με το ΕΚΑΣ, δείχνοντας ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν διστάζει να εμπαίζει τους συνταξιούχους, όπως προσφάτως κάνει και με τους ασθενείς, στην προσπάθειά της να καλλιεργήσει ένα φιλολαϊκό προσωπείο.

Συγκεκριμένα, τα δημοσιεύματα εμφανίζουν τη συγκυβέρνηση να εξετάζει το σενάριο αντί να μειώσει τους δικαιούχους τους ΕΚΑΣ το 2017 να μειώσει το ποσό του επιδόματος που δίνει σε αυτούς. Το σενάριο αυτό, αληθινό ή όχι, αυτοδιαψεύδει την ίδια την κυβέρνηση η οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό ισχυριζόταν πως δεν κόβει συντάξεις και ότι έχει βρει αντισταθμιστικά μέτρα για το ΕΚΑΣ που έκοψε. Αν όμως ο ισχυρισμός της ήταν πραγματικός τότε δεν θα υπήρχε η ανάγκη να εξετάζει τέτοια σενάρια. Το κομμάτι του αστικού Τύπου που αναπαρήγαγε το σχετικό ρεπορτάζ επισημαίνει ότι η αιτία για το σενάριο αυτό είναι οι αντιδράσεις που προκάλεσε το φετινό πρώτο κύμα κατάργησης του ΕΚΑΣ από περίπου 160 χιλιάδες συνταξιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνταξιούχοι πρέπει να έχουν κατά νου ότι η συγκυβέρνηση στην επόμενη φάση θα κόψει 596 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΚΑΣ. Και αυτό θα συμβεί είτε μειωθούν οι δικαιούχοι είτε μειωθεί το ποσό του επιδόματος. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως στα δημοσιεύματα οι κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται πως το άρθρο 92 του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016 τούς δίνει το δικαίωμα να μη μειώσουν τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά μόνο το ποσό του επιδόματος. Ωστόσο, στο άρθρο επισημαίνεται πως «από 1.1.2017 και μέχρι 31.12.2019 και σε ετήσια βάση τα ποσά που αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, καθώς και τα ποσά του επιδόματος που αναφέρονται στην παράγραφο 2, αναπροσαρμόζονται (...) μέχρι την ολοκληρωτική κατάργηση αυτής».

Με άλλα λόγια, ο νόμος λέει πως στόχος είναι η συνεχής ετήσια μείωση και των δικαιούχων και του ποσού επιδόματος, το οποίο, ανεξάρτητα τι θα γίνει το 2017, θα καταργηθεί έως το 2019.


Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ