ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Αυγούστου 2014
Σελ. /32
Εύγε στην κυβέρνηση ... .

Ενα εύγε στην κυβέρνηση, γιατί «οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας, αν και καθυστερημένα, μείωσαν τα μέσα ημερομίσθια, συγκράτησαν την περαιτέρω απώλεια θέσεων εργασίας και το κλείσιμο επιχειρήσεων και συνέβαλαν στην ανάκαμψη της μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα και του αριθμού των επιχειρήσεων από τις αρχές του 2013», περιέχει μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας για την απασχόληση. Καιρός ήταν να αποδοθεί αυτό το εύγε στην κυβέρνηση, καθώς έχουν προηγηθεί διάφορες δηλώσεις από την πλευρά του ΣΕΒ, τα μέλη του οποίου, αφού εισέπραξαν τα οφέλη από το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, εμφανίστηκαν αχάριστοι, να εκτιμούν ότι οι μειώσεις μισθών δεν ήταν αναγκαίες.

Για το τσάκισμα των εργατών

Μιλούν για ανάκαμψη της απασχόλησης επειδή «το Νοέμβριο του 2013 οι απασχολούμενοι - ασφαλισμένοι ήταν 1.610.000, δηλαδή 160.200 περισσότεροι από το Νοέμβριο του 2012». Βέβαια, οι ίδιοι αναφέρουν ότι «ο αριθμός των ασφαλισμένων στο IKA έπεσε το Δεκέμβριο του 2012 στο χαμηλότερο επίπεδο (1.434.800 ασφαλισμένοι), καταγράφοντας από την αρχή της κρίσης μείωση της τάξης του 31,2% (-650.000 θέσεις εργασίας) σε σχέση με τα στοιχεία του Ιουνίου του 2008». Δηλαδή, ακόμα και με την ανάκαμψη, έχουμε μείον 500.000 ασφαλισμένους. Οσο για την αναιμική ανάκαμψη, όπως σωστά σημειώνει η ΤτΕ, αυτή πράγματι πατά στα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα. Κι από αυτήν την άποψη η κυβέρνηση δικαιούται τους επαίνους, γιατί ως κυβέρνηση του κεφαλαίου έκανε καλά τη δουλειά της.

«Αξιολόγηση» και απολύσεις

«Οσοι επικαλούνται σύνδεση του 15% με απολύσεις απλά ψεύδονται», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ταυτόχρονα ότι το μέτρο της «αξιολόγησης» δεν οδηγεί σε απολύσεις. Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που λέγεται κάτι τέτοιο. Ομως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Παραθέτουμε παρακάτω ορισμένα στοιχεία που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.

- Νόμος της «αξιολόγησης» (4250/2014), άρθρο 32 παράγραφος 5: «Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013, οι οποίες έχουν συνταχθεί κατά τις διατάξεις του παρόντος ...δε θα ληφθούν υπόψη ...για τη θέση των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα...». Δηλαδή η διαθεσιμότητα, που οδηγεί στην απόλυση, δε συνδέεται μόνο με τις περσινές εκθέσεις!

- Νόμος για το μισθολόγιο (4024/2011), άρθρο 7 (Σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης), παράγραφος 1.: «Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό... λαμβάνεται υπόψη: α) η αξιολόγηση...».

- Υπαλληλικός Κώδικας (3528/2007), άρθρο 95: (Παραπομπή μη προακτέου υπαλλήλου): «Υπάλληλος, ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται ...υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο... μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά ένα βαθμό...».

Δεν μπορεί, λοιπόν, η κυβέρνηση να κοροϊδεύει κανέναν. Η «αξιολόγηση» είναι μόνιμο εργαλείο για τις συνολικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και, βεβαίως, αποτελεί μηχανισμό για να γεμίσει η δεξαμενή των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο.

Χρόνιες ελλείψεις στην πυρόσβεση

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική ήρθαν πάλι στο προσκήνιο, μετά την προχτεσινή πυρκαγιά που ξέσπασε στη Ρόδο. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα οργανικά κενά και το γερασμένο στόλο, επίγειο και εναέριο, αλλά είναι αντιμέτωποι και με τα «παχιά» λόγια της κυβέρνησης και δη του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια.

Ο υπουργός επισκέφθηκε πριν από μία εβδομάδα ακριβώς το νησί και συναντήθηκε με τον Διοικητή της Υπηρεσίας. Από εκεί, δήλωνε πως «είναι σημαντικό να υπάρχει πρόληψη και σχεδιασμός που ανταποκρίνεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε πάσης φύσεως επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας». Και πρόσθετε: «Βέβαια, τα προβλήματα που υπάρχουν με τα εναέρια και επίγεια μέσα είναι γνωστά. Δεν έχουμε καμία πρόθεση ούτε να τα υποβαθμίσουμε, ούτε να αφήσουμε την επίλυσή τους στην τύχη».

Τι έγινε χτες ακριβώς εκεί, στη Ρόδο;

Αυτά τα προβλήματα δεν είναι χτεσινά. Είναι χρόνια και αποτέλεσμα της ίδιας της πολιτικής των κυβερνήσεων. Οι πυροσβέστες να δουλεύουν με όπλο το φιλότιμο. Να εργάζεται ο ένας για δύο και μάλιστα μέχρι τη φυσική εξάντληση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΙΤΛΟ

1809 Ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1884 Γεννιέται ο Παναΐτ Ιστράτι (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων, ελληνικής καταγωγής Ρουμάνος συγγραφέας. Την περίοδο του Μεσοπολέμου είχε επισκεφτεί τη Σοβιετική Ενωση μαζί με τον Νίκο Καζαντζάκη. Το 1928, σε συγκέντρωση στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας, οι Νίκος Καζαντζάκης και Παναΐτ Ιστράτι είχαν μιλήσει για τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ενωσης και τις σκευωρίες των ιμπεριαλιστών εναντίον της. Ως συνέπεια, η κυβέρνηση θα απελάσει τον Ιστράτι από την Ελλάδα.

1913 Υπογράφεται στο Βουκουρέστι η συνθήκη μεταξύ των νικητών του Β' Βαλκανικού Πολέμου (Σερβία, Ελλάδα, Ρουμανία) και της ηττημένης Βουλγαρίας. Λίγο αργότερα (στις 29 Σεπτέμβρη 1913) υπογράφτηκε και η βουλγαροτουρκική συνθήκη.

1920 Στην πόλη των Σεβρών υπογράφεται η ομώνυμη Συνθήκη μεταξύ των κρατών - νικητών του Α' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου και της σουλτανικής κυβέρνησης της Τουρκίας. Η Συνθήκη των Σεβρών είναι η τελευταία απ' τις συνθήκες του συστήματος των Βερσαλλιών μεταξύ των νικητών και των ηττημένων του πολέμου. Με τη Συνθήκη δίνονταν στην Ελλάδα η Σμύρνη με την ενδοχώρα της και το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας, εκτός της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων της. Η Γαλλία έπαιρνε ακόμη την Κιλικία και τις γειτονικές της περιοχές στη Νότια Ανατολία. Κομμάτια της Ανατολίας δόθηκαν στην Αρμενία και το Κουρδιστάν. Στην Ανατολία, επίσης, καθορίστηκαν σφαίρες επιρροής της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ακόμη, η ζώνη των Στενών υποτασσόταν απόλυτα στους συμμάχους και προπάντων στους Αγγλους.

Η Συνθήκη των Σεβρών χαιρετίστηκε ως εθνική νίκη και προσωπικός θρίαμβος του Βενιζέλου. Τελικά, η Μικρασιατική Καταστροφή έβαλε τέρμα στη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία ουσιαστικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

1944 Τμήματα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου δίνουν σκληρή μάχη με τους Γερμανούς στο Βουρλιά Λακωνίας.

1945 Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός Ρόμπερτ Γκόνταρτ, δημιουργός του πρώτου πυραύλου με υγρά καύσιμα.

1947 Δημοσιεύονται οι καταστατικές διατάξεις του Γενικού Αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1966 Το αμερικανικό «Λούναρ Ορμπιτερ 1» εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κένεντι και γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που μετέδωσε φωτογραφίες για τα πιθανά μέρη προσεδάφισης στη Σελήνη. Το «Λούναρ Ορμπιτερ 1» καταστράφηκε στις 29 του Οκτώβρη, όταν προσέκρουσε στην απομακρυσμένη πλευρά του πλανήτη.

1967 Ο πραξικοπηματίας Γ. Παπαδόπουλος ενισχύει τις εξουσίες του με τη δημιουργία της «Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Διακυβέρνησης», απ' όπου θα κατεύθυνε τη δράση προς όλους τους τομείς.

1970 Η χούντα ανακοινώνει την απόλυση 500 πολιτικών κρατουμένων. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η απόλυσή τους αποτελούσε επιτυχία της σκληρής πάλης του ελληνικού λαού και της διεθνούς αλληλεγγύης, καλώντας σε ένταση της πάλης για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

1983 Η Γαλλία στέλνει αλεξιπτωτιστές και μαχητικά αεροσκάφη στο Τσαντ, πρώην αποικία της, όπου από το 1965 μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, στον οποίο έχει αναμειχθεί η Λιβύη. Στην επέμβαση, μαζί με τους Γάλλους, μετέχουν και οι ΗΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ