ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΟΑΕΔ
ΟΧΙ στα αντεργατικά σχέδια

Την αποφασιστικότητά τους για ενωτικό αγώνα αποτροπής της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, δήλωσαν χτες οι εκπρόσωποι των συνδικάτων στη σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του

Ενα πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα, στην κατεύθυνση της αγωνιστικής συσπείρωσης των εργαζομένων εντός κι εκτός του ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να ορθώσουν τείχος στα σχέδια της κυβέρνησης να τον ιδιωτικοποιήσει, αποτέλεσε η χθεσινή σύσκεψη της «Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του ΟΑΕΔ», στην οποία συμμετείχαν, εκτός από εργαζόμενους στον Οργανισμό, εκπρόσωποι και από εργατικά συνδικάτα της Αθήνας.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λιθογράφων, Ηλεκτροτεχνιτών, Χαρτεργατών, Εμποροϋπαλλήλων, Οικοδόμων, καθώς και στελέχη της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Το κύριο συμπέρασμα της σύσκεψης ήταν ότι πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του ΟΑΕΔ, η οποία απαιτεί το συντονισμό όλων των εργαζομένων και την ανάπτυξη ενός αποφασιστικού αγώνα, ώστε να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά, ακόμα και αν ψηφιστεί, να ακυρωθεί στην πράξη.

Στη σύσκεψη, τονίστηκε ότι αυτός ο συντονισμός είναι αναγκαίος, ώστε να μην επιτραπεί οι εργαζόμενοι να γίνουν έρμαια των νέων ιδιωτικών δουλεμπορικών γραφείων, που συστήνει η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο. Οπως τόνισε, «ανοίγοντας» τη σύσκεψη, ο Γ. Δοβρίδης, μέλος της Επιτροπής, το νομοσχέδιο του ΟΑΕΔ έρχεται να προστεθεί στη μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική, η οποία έχει ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις πολύπλευρα. «Θέλουν να προετοιμάσουν τον άνεργο για τη νέα αγορά εργασίας, στην οποία δε θα έχει κανένα απολύτως δικαίωμα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στους στόχους της Επιτροπής, τόνισε ότι η συγκρότησή της ήρθε να καλύψει το κενό από τη συνειδητή αδράνεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, αλλά και των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ότι γι' αυτό το λόγο πρέπει να πλατύνει τη δράση της, ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αναλάβουν τον αγώνα που απαιτείται.

Ο Γ. Παναγόπουλος, επίσης μέλος της Επιτροπής, σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί η σωστή διάσταση του θέματος, να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να αποκαλυφθούν τα κυβερνητικά σχέδια και ο αγώνας για δημόσιο και ενιαίο ΟΑΕΔ να συνεχιστεί, ακόμα και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Προτεραιότητα για την Επιτροπή, στο επόμενο χρονικό διάστημα, έχει η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και το συντονισμό του αγώνα των εργαζομένων του ΟΑΕΔ με τους εργαζόμενους άλλων υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων (Ναυπηγεία, «Ολυμπιακή»). Ταυτόχρονα, όμως, θα γίνει προσπάθεια για έναν ευρύτερο ακόμη συντονισμό δράσης, με τα εργατικά σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ώστε να μη χρησιμοποιηθεί ο «νέος» ΟΑΕΔ για την προώθηση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Σημαντικό σημείο είναι και η εναντίωση στη νομιμοποίηση του σύγχρονου δουλεμπορίου των ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας.

Στα άμεσα σχέδια της Επιτροπής, είναι: Η συλλογή υπογραφών από τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ για την πραγματοποίηση έκτακτης γενικής συνέλευσης, ώστε να αποφασίσει κλιμακούμενο πρόγραμμα πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Η διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους της Αθήνας και τους μαζικούς φορείς να συμμετέχουν.

Ακόμη, η Επιτροπή απαιτεί: Την άμεση κατάργηση των ιδιωτικών δουλεμπορικών γραφείων εργασίας. Τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των ανέργων. Την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού, πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων. Επίσης: 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο με αυξήσεις μισθών - ημερομισθίων, μείωση των ορίων ηλικίας για σύνταξη και αύξηση των συντάξεων.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
«Εξωση» στις διοικητικές υπηρεσίες!

Επιλέχθηκε χώρος σε αρκετή απόσταση, προκειμένου να λειτουργήσουν στο νοσοκομείο τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία

Στην προώθηση της λειτουργίας των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, που αποτελεί «βασικό πυλώνα» της αντιΕΣΥ μεταρρύθμισης και που υποχρεώνει και νομιμοποιεί το γιατρό του ΕΣΥ να έχει πελατειακές σχέσεις με τον ασθενή, μετακυλίοντας σ' αυτόν το οικονομικό βάρος της περίθαλψης, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.

Ηδη, ανταποκρινόμενες στην εντολή του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου, οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση χώρων σε κτίρια εκτός των νοσοκομείων για τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων.

Στα πλαίσια αυτά, η διοίκηση του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χαλκίδας επιχειρεί την εκδίωξη των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου και τη μεταφορά τους σε ενοικιαζόμενο χώρο εκτός του νοσοκομείου, προκειμένου να εξευρεθεί χώρος για τη λειτουργία απογευματινών ιατρείων και αδιαφορώντας για τα παραπέρα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στους ασθενείς και τους εργαζόμενους. Η απόφαση πάρθηκε πριν από περίπου ένα μήνα, ενώ η μεταφορά σε κτίριο που απέχει αρκετά τετράγωνα από το νοσοκομείο, όπως ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους, θα γίνει έως το τέλος του Σεπτέμβρη. Στην απόφαση αντιδρούν τόσο οι διοικητικοί υπάλληλοι του νοσοκομείου, όσο και το σύνολο του συλλόγου των εργαζομένων, ο οποίος θα συνεδριάσει γι' αυτό το θέμα την ερχόμενη Δευτέρα.

«Η γενική κατεύθυνση του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για την Υγεία (Ν. 2889/01) μας βρίσκει αντίθετους, γιατί σταδιακά οδηγεί σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την ποιότητα και την ελεύθερη πρόσβαση, αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, διαμαρτυρόμενος για την «εκπαραθύρωση» των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου.

«Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, τον κατακερματισμό, την υποβάθμιση και τη διάλυση των υπηρεσιών. Δε συναινούμε σε καμία τέτοια απόφαση», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα, διαμαρτύρονται για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού - κυρίως νοσηλευτικού - που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο λειτουργεί Μονάδα Ενδοσκοπήσεων, Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, Μονάδα Εμφραγμάτων οι οποίες δεν προβλέπονται στον οργανισμό του νοσοκομείου και ως εκ τούτου λειτουργούν με το υπάρχον προσωπικό του νοσοκομείου. Το Αναισθησιολογικό δεν έχει στελεχωθεί πλήρως, τα χειρουργεία λειτουργούν με οριακό αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με τα όρια του προσωπικού ασφαλείας. Επίσης, η Αιμοδοσία του νοσοκομείου, που έχει χωριστό οργανισμό, δεν έχει καμία οργανική θέση με αποτέλεσμα να λειτουργεί με προσωπικό του νοσοκομείου. Αποτέλεσμα των ελλείψεων αυτών είναι η εντατικοποίηση της εργασίας του προσωπικού, που έχει σαν συνέπεια την εξάντληση των εργαζομένων και την έξαρση των επαγγελματικών ασθενειών, ενώ δημιουργείται πρόβλημα και στις καλοκαιρινές άδειες του προσωπικού.

Καταλήγοντας οι εργαζόμενοι απαιτούν:

  • Δημόσιο σύγχρονο νοσοκομείο και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.
  • Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Ιδρυση νέου νοσοκομείου.
  • Καμία μετάταξη ή απόσπαση χωρίς αίτηση του υπαλλήλου.
  • Καμία μετακίνηση για «έκτακτες ανάγκες».
  • ΟΧΙ στη σύνδεση μισθού - «παραγωγικότητας».
  • Πραγματικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς.
  • ΟΧΙ στη λειτουργία απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στο νοσοκομείο.
  • ΟΧΙ στην εκπαραθύρωση των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες. Νέα τμήματα, μονάδες, επεκτάσεις, μόνο αφού προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και αγοραστεί η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.
  • Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Καύσωνας» παραβιάσεων

Καταγγέλλει τη μη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση

Την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων της Λάρισας, από εργοδότες, που, εκτός των άλλων, τους εξαναγκάζουν να εργάζονται σκληρά κάτω από συνθήκες καύσωνα - ο οποίος πλήττει και την περιοχή - χωρίς να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Ειδικότερα, καταγγέλλει τη μη εφαρμογή του ΝΔ 1568/85 και των εγκυκλίων 140120/24-7-89 και 130427/26-6-90, για τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων και τονίζει ότι «η κυβέρνηση κάνει πλάτες στους εργοδότες να συνεχίζουν την εκμετάλλευση ακόμα και σε τέτοιες συνθήκες, βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων».

Το Εργατικό Κέντρο καταθέτει, ταυτόχρονα, μια σειρά από αιτήματα και καλεί τους εργαζόμενους, με την αγωνιστική τους στάση, να επιβάλουν την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων και ν' αντισταθούν στην ασυδοσία της εργοδοσίας, γιατί με «την υγεία μας δεν πρέπει να τους αφήνουμε να παίζουν».

Τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου είναι τα εξής:

- Τις μέρες του καύσωνα οι εργαζόμενοι να σχολάνε από τη δουλιά τους στις 12 το μεσημέρι, χωρίς καμιά περικοπή στις αποδοχές τους. Να ισχύσει για όλους όσοι απασχολούνται σε υπαίθριες εργασίες και σε μηχανοστάσια, κλιβάνους και χώρους γενικά επιβαρημένους.

- Συχνά διαλείμματα και παροχή δωρεάν στους εργαζόμενους καθαρού πόσιμου νερού θερμοκρασίας 10-15 βαθμών Κελσίου.

- Την εφαρμογή για όλους, χωρίς εξαίρεση, περιορισμού της εργασίας κατά 75%, με ανάπαυση 25% ανά ώρα, όταν το θερμόμετρο φτάνει στους 36 βαθμούς Κελσίου.

- Τη λήψη μέτρων για τον εξαερισμό και τον κλιματισμό όλων των εσωτερικών χώρων εργασίας.

Θάνατος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ο οικοδόμος Γ. Τούπας, 44 ετών, που δούλευε στα λατομεία του Βώλακα Δράμας, όταν αντλία πιέσεως τσιμέντου ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ, ενδεχομένως από λάθος χειρισμό. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Προσοτσάνης Δράμας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ