ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Στοιχεία - σοκ για το κλοφέν στο Σχοινιά!

Σε κίνδυνο τίθεται η υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου από το χειρισμό της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα της φύλαξης αλλά και απομάκρυνσης της τοξικής αυτής ουσίας, που βρέθηκε στο χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης στο Μαραθώνα

Η περιοχή του Σχοινιά, όπου βρισκόταν η αμερικανική βάση
Η περιοχή του Σχοινιά, όπου βρισκόταν η αμερικανική βάση
Σοβαρές διαστάσεις που έχουν επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον του Λεκανοπεδίου παίρνει πλέον το θέμα με τα τοξικά απόβλητα (κλοφέν) που βρέθηκαν στο χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης στο Σχοινιά Μαραθώνα, στην περιοχή όπου θα κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη με αποδέκτες τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Αμυνας, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Εσωτερικών, δεν τηρήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη φύλαξη και απομάκρυνση της επικίνδυνης αυτής ουσίας από το χώρο. Αυτό έχει αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής (με το νερό ποτίζονται αγροτικές καλλιέργειες, τα προϊόντα των οποίων διοχετεύονται στην αγορά της Αττικής), ενώ σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης διατρέχουν και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται για την κατασκευή του Κωπηλατοδρομίου!

Οπως συγκεκριμένα αναφέρει η Ερώτηση του ΚΚΕ, «τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, αφ' ενός μεν για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της απόρριψης και παραμονής για αρκετές μέρες στο έδαφος της πρώην αμερικανικής βάσης στην περιοχή του Μαραθώνα ποσότητας 500 κιλών της εξαιρετικά τοξικής επικίνδυνης ουσίας κλοφέν (PCBs) και αφ' ετέρου για το γεγονός ότι - σύμφωνα με ενδείξεις - το πρόβλημα, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, εξακολουθεί να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό και σήμερα.


ΠΡΩΤΟ: Οταν οι Αμερικανοί παρέδωσαν τη βάση, η τότε αλλά και οι μετέπειτα ελληνικές κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να θέσουν καν το θέμα της ασφαλούς μεταφοράς και καταστροφής των μετασχηματιστών, που αυτοί χρησιμοποιούσαν όσο καιρό λειτουργούσε η βάση.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Οι ελληνικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο δε φρόντισαν για την ασφαλή μεταφορά και την καταστροφή των μετασχηματιστών, αλλά δεν πήραν έστω μέτρα για τη φύλαξή τους.

ΤΡΙΤΟ: Οταν άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή του Κωπηλατοδρομίου για την Ολυμπιάδα του 2004 και τη διαμόρφωση του Εθνικού Πάρκου στο Σχοινιά, διαπιστώθηκε ότι οι μετασχηματιστές έπρεπε να απομακρυνθούν και ανατέθηκε σε τεχνική εταιρία το έργο της μεταφοράς τους. Ομως, πριν ολοκληρωθεί το σχετικό έργο, οι τεράστιοι μετασχηματιστές, που το βάρος τους είναι μερικές δεκάδες τόνοι, "εξαφανίστηκαν"! Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι άγνωστοι που τους έκλεψαν, άδειασαν τα περίπου 500 κιλά κλοφέν, που περιείχαν οι μετασχηματιστές, σε μία έκταση περίπου μισού στρέμματος. Μάλιστα, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απόρριψη του κλοφέν στο έδαφος της πρώην βάσης, σε συνδυασμό με τις βαρύτατες οικολογικές και βιολογικές επιδράσεις της ουσίας, οδήγησαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Λ. Καράμπελα, να παραγγείλει τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση. Να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό το πόρισμα αυτής της έρευνας.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Το κλοφέν παρέμεινε εκεί για μια βδομάδα περίπου. Στη συνέχεια την ευθύνη των εργασιών καθαρισμού του χώρου ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό, που ανέθεσε το σχετικό έργο σε τεχνική εταιρία. Σε έγγραφό του το ΥΠΕΧΩΔΕ προσδιορίζει μια σειρά ενεργειών που ήταν αναγκαίο να γίνουν: Συλλογή του κλοφέν, αφαίρεση της ασφάλτου, του σκυροδέματος, των τσιμεντόλιθων και του εδάφους που έχουν ποτιστεί από το κλοφέν, τοποθέτηση των υλικών αυτών σε κατάλληλα βαρέλια και μεταφορά τους σε εγκατάσταση του εξωτερικού, ειδικά αδειοδοτημένη για διάθεση αποβλήτων κλοφέν. Επιπλέον, έπρεπε να γίνουν δειγματοληψίες στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα και σε τυχόν υπάρχοντα πηγάδια και ανάλυση των ληφθέντων δειγμάτων.

ΠΕΜΠΤΟ: Παρόλο που στον Τύπο δημοσιεύτηκε η πληροφορία ότι "μαζεύτηκε το κλοφέν", πολλά είναι τα ερωτήματα που προκαλεί η σημερινή εικόνα του χώρου της πρώην αμερικανικής βάσης, στον οποίο υποτίθεται - σύμφωνα με την κυβέρνηση - ότι έγιναν όλες οι εργασίες εξυγίανσης του εδάφους από την επίδραση αυτής της επικίνδυνης τοξικής ουσίας. Υπάρχουν σωροί από χώματα, οι οποίοι είναι σκεπασμένοι με νάιλον που συγκρατείται από τον αέρα με καδρόνια. Δίπλα ακριβώς βρίσκονται σιδερένια βαρέλια, άγνωστο για ποιο λόγο...

Από τα παραπάνω - συνεχίζει η Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ - προκύπτουν σοβαρότατες κυβερνητικές ευθύνες. Ενα μόνο γραμμάριο κλοφέν μπορεί να μολύνει τόνους νερού. Αυτό το επικίνδυνο υλικό προκαλεί διαπιστωμένα καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις και καταστροφή του αμυντικού-ανοσοποιητικού συστήματος των οργανισμών. Η διάρκεια της ζωής του στο περιβάλλον είναι 20 χρόνια. Το πιο επικίνδυνο θα είναι το κλοφέν να έχει εισχωρήσει στον υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος στην περιοχή του Μαραθώνα βρίσκεται σε μικρό βάθος».

Καυτά ερωτήματα

Οι βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν στους αρμόδιους υπουργούς τα εξής ερωτήματα:

  • Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε - κι αν όχι προτίθεται να θέσει - στην αμερικανική κυβέρνηση το θέμα των ευθυνών της για τη μη ασφαλή μεταφορά και καταστροφή των μετασχηματιστών με τα επικίνδυνα υλικά από τις αμερικανικές υπηρεσίες;
  • Εχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού του εδάφους της πρώην βάσης που μολύνθηκε από το κλοφέν και είναι σε θέση η κυβέρνηση να διαβεβαιώσει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Μαραθώνα, αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ότι δεν υφίσταται πλέον κανένας κίνδυνος από το κλοφέν για τους ανθρώπους, τα ζώα, τη διατροφική αλυσίδα και το περιβάλλον και ότι είναι πλέον καθαρό το έδαφος, αλλά και ο υδροφόρος ορίζοντας και η θαλάσσια περιοχή;
  • Ποια μέτρα λήφθηκαν όταν γίνονταν οι εργασίες καθαρισμού για την προστασία των εργαζομένων σ' αυτές; Ποια ειδικά μέτρα προστασίας λαμβάνονται για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στα έργα κατασκευής του Κωπηλατοδρομίου και της διαμόρφωσης του Εθνικού Πάρκου στο Σχοινιά;
  • Με δεδομένο πως οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι για τη μεταφορά των αποβλήτων κλοφέν απαιτούνται κατάλληλα βαρέλια, σε τι χρησιμεύουν τα απλά και πρόχειρα σκεπασμένα βαρέλια που υπάρχουν σήμερα στην περιοχή της πρώην βάσης που μολύνθηκε από το κλοφέν;
  • Εάν, όπως πιθανολογείται, οι μετασχηματιστές κλάπηκαν προκειμένου να διαλυθούν και να πουληθούν σαν μέταλλο, ποια μέτρα πήρε ή προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να μη διακινηθούν τα διαλυμένα μέρη των μετασχηματιστών, δεδομένου ότι είναι μολυσμένα από το κλοφέν;

Επίσης, καλούν τους υπουργούς να καταθέσουν, μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, τα παρακάτω στοιχεία:

  • Τις εκθέσεις αυτοψίας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη ρύπανση της περιοχής από το κλοφέν, τις εκθέσεις με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν στα δείγματα που λήφθηκαν από το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, καθώς και κάθε άλλη σχετική έκθεση που έκαναν οι ίδιες ή ανέθεσαν αλλού οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
  • Τη σύμβαση ανάθεσης έργου της εξυγίανσης του εδάφους της πρώην βάσης, μετά την «εξαφάνιση» των μετασχηματιστών.
  • Το πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας που παρήγγειλε ο εισαγγελέας Εφετών, Λ. Καράμπελας, για την «εξαφάνιση» των μετασχηματιστών και την απόρριψη κλοφέν στο έδαφος της πρώην βάσης.
  • Την αλληλογραφία των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής και το Δήμο Μαραθώνα.

ΜΑΡΟΥΣΙ
Ζητούν ακύρωση δανείου 8 δισ. για το Χωριό Τύπου

Προσφυγή κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου για τη χορήγηση δανείου 8 δισ. δρχ. από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με σκοπό την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Δημοτικής Επιχείρησης Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Δήμου Αμαρουσίου ΑΕ», κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης Σοφία Σακοράφα, Ελ. Καστανάκη, Επαμ. Γαρδέλης και Χαρ. Ζαφειρόπουλος.

Με την προσφυγή τους, που στρέφεται κατά της υπουργού Εσωτερικών Β. Παπανδρέου και του Δήμου Αμαρουσίου, ζητούν συγκεκριμένα να ακυρωθεί η υπ' αρ. 270/14-6-2001 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (με την οποία συνομολογήθηκε το εν λόγω δάνειο), γιατί, όπως υποστηρίζουν, αυτή είναι παράνομη, δεδομένου ότι «δε συντάχθηκε και δεν εγκρίθηκε από τα αρμόδια όργανα προκαταρκτική μελέτη για το σκοπό διάθεσης του δανείου, δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου και δεν ορίζονται οι ειδικότεροι όροι του δανείου και η τοκοχρεολυτική δόση του».

Σημειώνεται ότι το ποσό του δανείου θα χρησιμοποιηθεί από την επιχείρηση του Δήμου για την αγορά οικοπέδου στο Μαρούσι προκειμένου να κατασκευαστεί Χωριό Τύπου για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Επιπλέον, οι προσφεύγοντες θεωρούν ότι και αυτή η ίδρυση της εταιρίας «Δημοτική Επιχείρηση Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Δήμου Αμαρουσίου ΑΕ» δεν είναι νόμιμη γιατί, βάσει του υπ' αρ. 410/1995 Προεδρικού Διατάγματος, οι δήμοι και οι κοινότητες «δεν μπορούν να αναπτύσσουν δραστηριότητες που κατατείνουν στην πραγματοποίηση εσόδων και χαρακτηρίζονται ως "επιχειρηματικές", ούτε μπορούν να ιδρύουν δημοτικές ή κοινοτικές "επιχειρήσεις" ή ΑΕ για επιχειρηματικές δραστηριότητες». Το ίδιο ΠΔ προβλέπει μόνο τη σύσταση ΑΕ μεταξύ ΟΤΑ και συνεταιρισμών.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι σημειώνουν, επίσης, ότι ούτε η «Δημοτική Επιχείρηση Τεχνολογίας Δήμου Αμαρουσίου», που είναι μέτοχος της πρώτης ΑΕ, έχει συσταθεί νόμιμα γιατί «δεν υπάρχει πράξη σύστασής της από τον περιφερειακό διευθυντή, η οποία να έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, ούτε έχει συνταχθεί πλήρης οικονομικοτεχνική μελέτη για τη σύστασή της». Οσον αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της δημοτικής επιχείρησης, αυτή, καταλήγουν, «προϋποθέτει τη σύνταξη και έγκριση πλήρους οικονομικοτεχνικής μελέτης και έκθεσης σκοπιμότητας που δικαιολογούν την αύξηση αυτή. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, τέτοιες εκθέσεις δεν υπάρχουν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ