ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2019
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Συνέχεια στην αντεργατική επίθεση με δύο αισχρές τροπολογίες

Με δύο αισχρές αντεργατικές τροπολογίες που κατέθεσε με άθλια μεθόδευση στο λεγόμενο διυπουργικό νομοσχέδιο, ελάχιστα λεπτά πριν από την ψήφισή του την Πέμπτη 9/8, η κυβέρνηση πρόσθεσε έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα του τεράστιου αντεργατικού οπλοστασίου που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Τη μεθόδευση εντόπισε και αποκάλυψε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία αποχώρησε από την αίθουσα και δεν έλαβε μέρος στη συζήτηση των τροπολογιών, ούτε και στο κομμάτι της ψηφοφορίας που τις αφορούσε.

Τι προβλέπουν οι τροπολογίες

Η πρώτη τροπολογία καταργεί νομοθετικές διατάξεις που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ως... «φιλεργατική» προβιά σε εργασιακά θέματα στα οποία η ίδια είχε προηγουμένως εντείνει την αντεργατική επίθεση με άλλους νόμους (απολύσεις, «ευελιξία»). Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να διατηρήσει όλους τους αντεργατικούς νόμους, αφαιρώντας το «περιτύλιγμα», και επιβεβαιώνει έτσι ότι το μεγάλο κεφάλαιο δεν ανέχεται να υπάρχουν ούτε καν τυπικά όρια στην ασύδοτη δράση του για την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, με την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε ακόμα και την προσχηματική υποχρέωση της εργοδοσίας με βάση το νόμο 4611/2019 να επικαλείται κάποιον «βάσιμο λόγο» για να δικαιολογήσει τις απολύσεις. Ακόμα και με τις προβλέψεις του εν λόγω νόμου, βέβαια, ο εργαζόμενος καλούνταν να βρει το δίκιο του μέσα από χρονοβόρες και αμφίβολου αποτελέσματος δικαστικές διαμάχες, τη στιγμή που η νομολογία των αστικών δικαστηρίων αποδέχεται ήδη μια ανεξάντλητη γκάμα... «βάσιμων λόγων» για τις απολύσεις εργαζομένων. Πλέον, με τις ευλογίες των εργοδοτικών ενώσεων, ακόμα και αυτή η... υποψία προστασίας αίρεται, με τον ΣΕΒ μάλιστα να έχει ήδη αξιώσει τα επόμενα αντεργατικά χτυπήματα, βάζοντας στο στόχαστρο τις αποζημιώσεις απόλυσης.

Με την ίδια τροπολογία, η κυβέρνηση ΝΔ κατάργησε επίσης τη διάταξη του νόμου 4554/2018 που προέβλεπε «συνευθύνη εργοδότη και εργολάβου» έναντι των εργολαβικών και υπεργολαβικών εργαζομένων ως προς την καταβολή των αποδοχών και όριζε ότι η σύμβαση ανάθεσης έργου θα έπρεπε να περιλαμβάνει όρο υποχρέωσης του εργολάβου να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Και εδώ η εν λόγω διάταξη δεν άγγιζε το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή την ίδια την ύπαρξη εργολαβιών, που όσο υπάρχει ανοίγει δρόμο για εργαζόμενους με τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα, αυξάνοντας τα κέρδη των επιχειρηματιών. Κάτω όμως από την πίεση των κινητοποιήσεων σωματείων και εργαζομένων, ήταν ένα στοιχείο που μπορούσε να αξιοποιηθεί. Πλέον, και σ' αυτήν την περίπτωση, καταργείται και αυτή η υποψία προστασίας...

Η δεύτερη τροπολογία, η οποία τελικά αξιοποιήθηκε και ως προπέτασμα καπνού για τον... «επείγοντα» χαρακτήρα της πρώτης, αφορά την επιβολή πλαφόν σε όλες τις συντάξεις, ώστε το ύψος τους να μην υπερβαίνει τα 4.608 ευρώ. Αποτελεί συνέχεια όλης της φιλολογίας που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες μέρες για τις λεγόμενες «συντάξεις μαμούθ» - δηλαδή για έναν ελάχιστο αριθμό στο σύνολο των συντάξεων - πίσω από την οποία βρίσκονται η παγίωση όλου του αντιασφαλιστικού οπλοστασίου του νόμου Κατρούγκαλου και η διατήρηση των συντάξεων πείνας και εξαθλίωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, ενώ παράλληλα αξιοποιείται ως προετοιμασία εδάφους για τους επόμενους γύρους της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Τεράστια υποκρισία από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, είναι τουλάχιστον προκλητική και υποκριτική η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει τα παραπάνω ως... «κατάργηση του πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής» της κυβέρνησής του.

Αρκεί κανείς να θυμηθεί τα αντεργατικά χτυπήματα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και στους συγκεκριμένους τομείς (απολύσεις, «ευελιξία»). Μεταξύ άλλων:

  • Ψήφισε νόμο που απελευθέρωσε πλήρως τις ομαδικές απολύσεις, αντικαθιστώντας ακόμα και αυτή τη διοικητική τους έγκριση με μια απλή και άνευ ουσίας «διαδικασία κοινοποίησης» στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), καθορίζοντας μάλιστα με σαφήνεια ότι τυχόν αρνητική γνωμάτευση του ΑΣΕ δεν συνιστά «τεκμήριο ακυρότητας» των ομαδικών απολύσεων...
  • Αφησε ανέγγιχτο το ίδιο το αντεργατικό καθεστώς της εργολαβίας και απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ οι εργολαβικοί εργαζόμενοι να καλύπτονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις που καλύπτουν τους εργαζόμενους του ίδιου χώρου ή κλάδου.
  • Ενίσχυσε νομοθετικά τη δράση των εταιρειών «ενοικίασης» εργαζομένων και συγκεκριμένα των «Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας», καταργώντας εμπόδια που έθεταν «αδικαιολόγητο περιορισμό στο πλαίσιο της άσκησης της δραστηριότητας του Ιδιωτικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη σχετική αιτιολογική έκθεση.
Αναμασούν τα ίδια χρεοκοπημένα ιδεολογήματα

Αντίστοιχα προκλητική είναι και η προσπάθεια της κυβέρνησης ΝΔ και διαφόρων επιτελείων του συστήματος να παρουσιάσουν τις αντεργατικές τροπολογίες ως... «κρίσιμες και θετικές για τους εργαζόμενους», προβάλλοντας τα ίδια χρεοκοπημένα ιδεολογήματα.

Συγκεκριμένα, αναμασούν το γνωστό επιχείρημα ότι η «τόνωση της ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων θα φέρει τάχα «πολλές και καλές δουλειές». Πρόκειται βέβαια για ιδεολόγημα που καταρρίπτει καθημερινά η ίδια η πραγματικότητα, η πείρα των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ, που επιβεβαιώνουν ότι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων πάτησε και πατάει πάνω στο τσάκισμα των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ η εμφανιζόμενη αύξηση της απασχόλησης μεταφράζεται σε κυριαρχία των ελαστικών και «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης.

ΠΑΜΕ
Στις 7 Σεπτέμβρη το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

«Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε την πάλη μας, με κορύφωση τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ» τονίζει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, καλώντας στο συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 7 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στο ίδιο πλαίσιο, την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιήσει ομιλία και συναυλία - γλέντι στο πάρκο μπροστά στο ΕΚΘ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει ευθεία παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση και συντριπτικό χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ετοιμάζεται νέος συνδικαλιστικός νόμος ο οποίος θα προβλέπει ηλεκτρονικό φακέλωμα σε βάρος των συνδικαλιστικών οργανώσεων και ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας!», σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.

«Να μην τολμήσουν! Το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται σε αυτό γνωρίζουν τον τρόπο που μπορεί και πρέπει να αποκρουστεί η κυβερνητική πολιτική και το μακρύ χέρι του κράτους και της εργοδοσίας που επιδιώκουν να βάλουν μέσα στις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις», αναφέρει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης και καλεί στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 7 Σεπτέμβρη.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η επίθεση διαρκείας στα εργασιακά δικαιώματα δεν θα μείνει αναπάντητη!

Σε ανακοίνωσή του για τις δύο άθλιες τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ στο λεγόμενο διυπουργικό νομοσχέδιο, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο επισημαίνει τα εξής:

«Με τροπολογία "εξπρές", ένα τέταρτο πριν ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές της Βουλής, βιομήχανοι, εφοπλιστές και ξενοδόχοι είδανε την πρώτη τους παραγγελιά να πραγματοποιείται, καθώς ο γνωστός Βρούτσης συνέχισε το ξήλωμα των εργασιακών και συνταξιουχικών δικαιωμάτων από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη γνωστή άθλια μεθόδευση των "ντροπολογιών" της τελευταίας στιγμής, που αξιοποίησαν στο πρόσφατο παρελθόν όλες οι κυβερνήσεις, επέκτεινε το νόμο Κατρούγκαλου βάζοντας και νέο κόφτη στις συντάξεις, ζητώντας μάλιστα από τους συνταξιούχους να επιστρέψουν πίσω με παρακράτηση μέρος όσων εισέπραξαν.

Με δεύτερη τροπολογία καταργεί την υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογεί την απόλυση εργαζόμενου, λες και η αιτιολογία αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο, ενώ απαλλάσσει από την ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας τον έμμεσο εργοδότη, αναθέτοντάς την αποκλειστικά στον εργολάβο. Στο εξής, δηλαδή, όσοι απασχολούν εργαζόμενους μέσα από "δουλεμπορικά συνεργεία" δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, ενώ αυτή θα αναζητείται πλέον σε εργολάβους, που συστήνουν, μεταφέρουν και διαλύουν τις επιχειρήσεις τους μέσα σε μια νύχτα!

Τα "χαράς ευαγγέλια" του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων θα έχουν κοντά ποδάρια. Δεν θα τους πάνε μακριά.

Οι εργαζόμενοι έχουν πάρει χαμπάρι τους ρόλους τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμπαιγνία τους δεν μπορεί να μείνει άλλο κρυφή. Το ράβε - ξήλωνε που τους ανατέθηκε από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την ΕΕ δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα και το συνταξιουχικό κίνημα να προετοιμαστούμε καλά και σχεδιασμένα απέναντι στη νέα επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας και να συνεχίσουμε τον αγώνα για τις ΣΣΕ, για τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, στα μεροκάματα, την κατάργηση όλων των άθλιων αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων που βάζουν εμπόδια και να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες».

Εθισμός στην κοροϊδία

«Τροπολογίες, πέντε λεπτά πριν τη λήξη της διαδικασίας, που καταργούν τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση», ήταν το πρώτο «tweet» με το οποίο ο Αλ. Τσίπρας αντέδρασε στις αισχρές τροπολογίες της ΝΔ, που προωθήθηκαν την Πέμπτη στη Βουλή με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο. Κι αμέσως από κάτω συμπλήρωσε: «Και νομοθετούν καθ' υπαγόρευση του ΣΕΒ και δεν τολμούν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι τους έχουν πάρει χαμπάρι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΣΕΒ». Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εθιστεί στην κοροϊδία, από όταν ήταν κυβέρνηση και προσπαθούσε μάταια να διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ, ενώ εφάρμοζε την πολιτική της, αφήνοντας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μια καλή αντεργατική «μαγιά» για τη συνέχεια. Πράγματι, οι τροπολογίες της περασμένης Πέμπτης έχουν πεντακάθαρα τη σφραγίδα του ΣΕΒ, την οποία όμως έχει και το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιβεβαιώθηκε την τετραετία που πέρασε. Γι' αυτό άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπενθύμισε περιχαρής αμέσως μετά τις εκλογές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τις αξιώσεις των βιομηχάνων, αναφέροντας πως «διαχρονικά οι προτάσεις του ΣΕΒ εμπλουτίζουν τις δημόσιες πολιτικές και συχνά υιοθετούνται από τη Δημόσια Διοίκηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες, σε σύνολο 280 νομοθετικών διατάξεων συναφούς περιεχομένου με θέματα που ασχολείται ο ΣΕΒ, το 60% ήταν, μερικώς ή ολικώς, σύμφωνες με τις θέσεις μας». Ε, τώρα ανέλαβε η ΝΔ να υλοποιήσει και το υπόλοιπο 40%, παίρνοντας τη σκυτάλη και πατώντας στο έδαφος που της έστρωσαν οι προηγούμενοι.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org