ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2019
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΠ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στις 17 και 18 Αυγούστου το διήμερο εκδηλώσεων στον Γράμμο

Στο Μουσείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας

Διήμερο εκδηλώσεων στον Γράμμο διοργανώνουν οι Οργανώσεις Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας - Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Αυγούστου, με επίκεντρο το Μουσείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας.

Εκεί, στον προαύλιο χώρο, θα γίνει την πρώτη μέρα πολιτική εκδήλωση στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Θανάση Χαστά, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Από το ίδιο σημείο θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. την Κυριακή ιστορικός περίπατος στα μονοπάτια των μαχητών του ΔΣΕ στον Γράμμο, με προγραμματισμένη επιστροφή στις 3 μ.μ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια για τον εμπλουτισμό του Μουσείου του ΔΣΕ στη Θεοτόκο, για να γίνει ένας ακόμη πιο ολοκληρωμένος χώρος γνώσης και τιμής σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

Τιμάμε τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα, οι Οργανώσεις αναφέρουν: «Το ΚΚΕ τιμά τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ. Τη συμβολή και τη θυσία των χωριών του Γράμμου και του Σμόλικα στον τρίχρονο ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας.

Διδασκόμαστε από τον αγώνα του ΔΣΕ. Μελετάμε την Ιστορία του Κόμματός μας και του τόπου μας. Εχουμε όπλο το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (1919 - 1949). Αντιμετωπίζουμε την άγνοια. Απαντάμε στην παραχάραξη της Ιστορίας, στον αντικομμουνισμό, που φουντώνουν στις μέρες μας στην Ελλάδα και την ΕΕ όλο και περισσότερο.

Αποκτούμε γνώση και πείρα από το χτες για να βαδίσουμε σήμερα ακόμη πιο δυνατά, πιο αποτελεσματικά, με μεγαλύτερη αντοχή. Συνεχίζουμε στα χνάρια των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, με το ΚΚΕ μπροστάρη για το δίκιο του λαού.

Σήμερα, όπως και τότε, είναι μονόδρομος η σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο του λαού, την αστική τάξη και το κεφάλαιο.

Οι πιο λαμπρές σελίδες της εργατικής τάξης και του λαού γράφονται όταν έρχεται οργανωμένα ο ίδιος στο προσκήνιο. Οταν δεν υποτάσσεται, δεν φοβάται, δεν απογοητεύεται, δεν συμβιβάζεται με τη λογική του δήθεν "ρεαλιστικού".

Με ιδεολογήματα περί "εθνικής ενότητας" και "εθνικής ομοψυχίας" η αστική τάξη επιδιώκει να πείσει το λαό ότι τα δικά της συμφέροντα είναι ενιαία με τα συμφέροντα του λαού και τον καλεί να πληρώνει συνεχώς για αυτά.

Η αστική τάξη, για να σταθεροποιήσει την εξουσία της και να διασφαλίσει τα κέρδη της, στηρίζεται και στηρίζει ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ. Μπλέκει τη χώρα στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, φέρνοντας το λαό πιο κοντά στον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Η κυβερνητική εναλλαγή των κομμάτων της αστικής τάξης και οι διάφορες συμμαχίες τους δεν είχαν και δεν έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα για το λαό, παρά μόνο νέα αντιλαϊκά μέτρα και βάσανα, τρομοκρατία και καταστολή.

Η πάλη του λαού και του Κόμματος μπορεί να έχει νικηφόρα έκβαση όσο στην προμετωπίδα μπαίνει ο στόχος της επαναστατικής ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, όσο το επαναστατικό πρόγραμμα γίνεται πράξη κάθε μέρα.

Το ΚΚΕ και τότε και τώρα, στην εκατοντάχρονη και πλέον πορεία του, έχει υπερασπιστεί με όλες του τις δυνάμεις τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Σήμερα γίνεται ακόμη πιο αναγκαία η ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αντεπίθεση για να βγει ο λαός νικητής.

Παλεύουμε να γίνουμε πιο ικανοί και αποτελεσματικοί ως επαναστατική πρωτοπορία. Για να δυναμώσει η γραμμή της ρήξης και ανατροπής με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Να ανοίξουμε δρόμο για την ουσιαστική ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Αλλες εκδηλώσεις
  • Την Κυριακή 11 Αυγούστου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις τιμής στον Δημοκρατικό Στρατό Σάμου, με την κεντρική εκδήλωση στο Πάνδροσο στις 11 π.μ. Πρόκειται για μια εκδήλωση προς τιμήν όλων των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου στο πρόσωπο του στρατιωτικού αρχηγού Γιάννη Μαλαγάρη, μιας και φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την τελευταία μάχη στην Καλλιθέα και τον ηρωικό θάνατο του συνταγματάρχη του ΔΣΣ και των συντρόφων του.
  • Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς μαχητές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και ΔΣΕ και τους εκτελεσθέντες κομμουνιστές οργανώνουν την Κυριακή 11 Αυγούστου στις 11 π.μ. η ΚΟΒ Καλαβρύτων και οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στα Σουδενά (Ανω Λουσούς) Καλαβρύτων Αχαΐας. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Λεωφορείο δρομολογεί η ΠΕΑΦΕ (7.30 π.μ.).
  • Το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 11 Αυγούστου στις 7 μ.μ., στο Κατσωματάδο Κισσάμου (στο δρόμο για Ελαφονήσι, στο χώρο του μνημείου), για τη μάχη και το συντριπτικό χτύπημα που έδωσε ο ΕΛΑΣ στη Σήραγγα Τοπολίων ενάντια στους Γερμανούς φασίστες.
Πατριδογνωμόνιο
Περί διαφθοράς, καλοκαιριάτικα

Κάθε Αύγουστο, ειδικά τη βδομάδα πριν από το Πάσχα του καλοκαιριού, όπως λέει ο λαός τον Δεκαπεντάγουστο, με κατατρύχει όπως εκατομμύρια στον κόσμο - έτσι θέλω να πιστεύω - το φάντασμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Είναι σα να 'ρχεται σα βρικολακιασμένη σφήνα στην καρδιά του καλοκαιριού το Απόλυτο Κακό του καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού, του πολέμου, του λεγόμενου πολιτισμού.

Κι όμως, στο μικρόκοσμο των ατομικών, κοινωνικών κι απολύτως φυσικών αναγκών, τουλάχιστον στο βόρειο ημισφαίριο, για θερινή χαλαρότητα και ξεκούραση, αυτό που λέγαμε κάποτε δικαίωμα στις διακοπές και τώρα είναι κάτι ανάμεσα σε λαχείο και παζάρι για τους περισσότερους, το επιχειρούμενο από τη δεκαετία του '90 ξαναγράψιμο της Ιστορίας, περνάει το χειρότερο ίσως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που συντελέστηκε σε λίγα δευτερόλεπτα μέσα από τόσες δικαιολογήσεις και αποενοχοποιητικές ερμηνείες, ώστε να απωθείται στο συλλογικό υποσυνείδητο τόσο όσο ώστε να μπορεί να επαναληφθεί.

Στο δε ελληνικό Κοινοβούλιο, που βρέθηκε αυγουστιάτικα σε νομοθετικό οργασμό, ώστε να καβαλικέψει η νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση μεγαλοπρεπώς την αυτοδύναμη εξουσία της, τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή, με μια ψευδοπασιφιστική προτροπή και ξεμπερδέψαμε με την εκτέλεση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στον ύπνο τους, με το στρατό τους ήδη ηττημένο.

Γιατί έπρεπε να ασχοληθούμε εκτός των άλλων με τη διαφθορά στον κόσμο και την Ελλάδα. Κατά προτροπή των ηθικά και πολιτικά διεφθαρμένων που διατείνονται ότι τα πολιτισμένα κράτη που μπορούν να συμμαχούν με τους εκτελεστές της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, κινδυνεύουν στον αιώνα μας απ' την «πυρηνική βόμβα» της διαφθοράς.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, οι διαφθορείς ιμπεριαλιστές και αποικιοκράτες αιώνων (διαβάστε όπου βρείτε τα εγκλήματα του Βασιλιά Λεοπόλδου του Βελγίου, ιδιοκτήτη του Βελγικού Κονγκό, του κυνηγητού που επιφύλαξε ο Μαρκ Τουέιν, για να καταλάβετε πώς κτίστηκε η καρδιά της ΕΕ, οι Βρυξέλλες) έφτιαξαν κάποια στιγμή έναν μη κυβερνητικό οργανισμό, τη Διεθνή Διαφάνεια (Transparency International T.I.), που ασχολείται με την καταπολέμηση αυτών που διαφθείρουν. Ο οργανισμός με έδρα το Βερολίνο ιδρύθηκε το 1993 και το '95 κατασκεύασε και Βαρόμετρο Παγκόσμιας Διαφθοράς, και ετήσιο Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά. Με τη συνεργασία 70 ατόμων, κυρίως ηγετών αποικιοκρατικών χωρών και ανώτατων υπαλλήλων ασχολείται με το ποιοι πολιτικοί και τα «τσιράκια» τους στις υπανάπτυκτες χώρες «τα πιάνουν» κι έτσι κοστίζουν ακριβά στις ανεπτυγμένες!...

Δηλαδή, αυτοί που λήστεψαν τον πλούτο των λαών της Αφρικής, της Ασίας και της Ν. Αμερικής κοστολόγησαν ηθικά και οικονομικά τους δωροδοκούμενους από τους ίδιους. Και το 1989 ήρθαν οι ΗΠΑ και συνέστησαν στον ΟΟΣΑ να μετατρέψει σε παγκόσμια πολιτική τη διαφθορά της εργαλειοθήκης του, αφού μ' αυτήν ασχολούνται από το Μάαστριχτ κυρίως οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές.

Δεν είναι τυχαίος ο εμπνευστής αυτής της δηθενιάς των ηθικών καπιταλιστών. Πρόκειται για τον Πίτερ Εϊγκεν, διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αφρική, και συντονιστή προγραμμάτων βοήθειας των ανεπτυγμένων χωρών προς τις φτωχότερες που διαχειρίζονταν τεράστια ποσά, που τελικά όπως και έλεγε «εξατμιζόταν σε έναν κυκεώνα πολιτικής και λοιπής διαφθοράς».

Ολα τ' άλλα ήρθαν σα φυσικό τρεχούμενο καπιταλιστικό νερό. Θεσμοί, νομοθεσίες, κυβερνητικές δράσεις ελέγχονται από τα θηρία με το χρήμα στην τσέπη, έτσι ώστε να καλύπτεται η ληστεία των πολλών από λίγους. Και να φταίνε πάντα οι διεφθαρμένοι περισσότερο από τους διαφθορείς τους.

Σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού το προϊόν «καταπολέμηση της διαφθοράς» είναι το διαβατήριο των καπιταλιστών για το δικό τους παράδεισο, παρακάμπτοντας την κόλαση της πιθανής αντίστασης του παγκόσμιου προλεταριάτου, ειδικά μετά την πτώση, τη λεγόμενη και του υπαρκτού.

Τώρα να πεις να βάλει η Παναγιά το χέρι της, μέρες που είναι, για να υπάρχει διαφάνεια σε διαφαινόμενη απόπειρα «συνδιαχείρισης» ενεργειακού πλούτου στο Αιγαίο και τα πέριξ είναι σκέτη αμαρτία, και για διαφθορείς και για διεφθαρμένους.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Στη Σαϊδόνα Μεσσηνίας

Εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει την Κυριακή 11 Αυγούστου ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών, σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Σαϊδόνας στο δήμο Δυτικής Μάνης. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ., στο χώρο του μνημείου στη Σαϊδόνα Μεσσηνίας.

Λαϊκά γλέντια του ΚΚΕ στη Λέσβο

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι ΚΟΒ Λέσβου του ΚΚΕ διοργανώνουν γλέντια με ζωντανή μουσική. Το πρόγραμμα έχει ως εξής (όλα αρχίζουν στις 9 μ.μ.): Το Σάββατο 10 Αυγούστου, στην πλατεία του Μανταμάδου. Την Τρίτη 13 Αυγούστου, στην πλατεία Αγοράς Αγιάσου. Το Σάββατο 17 Αυγούστου, στην αγορά της Λ. Θερμής και στην πλατεία της Ερεσού.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org