ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Πανηγυρίζει η κυβέρνηση, να κουμπώνεται ο λαός

Η συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα επιβεβαίωσε τη σύμπνοια για τα αντιλαϊκά μέτρα, ανεξάρτητα από το μείγμα της διαχείρισης

Τα χαμόγελα της ελληνικής κυβέρνησης, προμηνύουν νέα δεινά για το λαό, στον οποίο φορτώνουν την κρίση του κεφαλαίου, είτε με το ένα, είτε με το άλλο μείγμα διαχείρισης

Eurokinissi

Τα χαμόγελα της ελληνικής κυβέρνησης, προμηνύουν νέα δεινά για το λαό, στον οποίο φορτώνουν την κρίση του κεφαλαίου, είτε με το ένα, είτε με το άλλο μείγμα διαχείρισης
Κλίμα ανάτασης προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση στο λαό, με αφορμή την επίσκεψη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον, αξιοποιώντας τις πάγιες θέσεις των ΗΠΑ για τη διαχείριση της κρίσης και τα εύσημα που απέσπασε ο Αντ. Σαμαράς για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, συνεχίζει να προβάλλει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα αποτελεί «νησίδα σταθερότητας» στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, προσπαθώντας να εμπλέξει το λαό βαθύτερα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, ανταγωνιστικά και ενάντια σε άλλους λαούς της περιοχής.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ αξιοποίησαν την επίσκεψη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο, για να παρέμβουν ακόμα μια φορά στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, ανταγωνιστικά προς τη Γερμανία, την ώρα που σηκώνεται ξανά κουρνιαχτός για μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους στην Ελλάδα, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ο Μπ. Ομπάμα δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει αναλάβει μερικές πολύ τολμηρές και δύσκολες δράσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να βοηθήσουν τη μείωση του χρέους που βαραίνει τη χώρα». Κατέθεσε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι «ο πρωθυπουργός θα τηρήσει τη δέσμευσή του για τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων» και πρόσθεσε:

«Συμφωνήσαμε ότι στους χειρισμούς των δοκιμασιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουμε τη λιτότητα απλώς σαν στρατηγική. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σχέδιο για δημοσιονομική εξυγίανση, προκειμένου να γίνει το χρέος διαχειρίσιμο, όμως είναι επίσης σημαντικό να βρίσκεται στο επίκεντρο η ανάγκη ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας».

Με άλλα λόγια, ο Μπ. Ομπάμα εκθείασε το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση στην Ελλάδα και τους στόχους της για δημοσιονομική προσαρμογή. Στα παραπάνω, ζήτησε παρεμβάσεις που θα βοηθούν στην ταχύτερη μείωση του χρέους, στην «ανάπτυξη» και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, παραπέμποντας στον εμπλουτισμό της αστικής διαχείρισης της κρίσης με περισσότερα μέτρα επεκτατικής πολιτικής.

Η λιτότητα, που εμφανίζεται να ξορκίζει ο Ομπάμα, δεν αφορά το λαό, αλλά το κεφάλαιο, από το οποίο στερεί λεφτά η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και η προσήλωση στην αποπληρωμή του μεγάλου δημόσιου χρέους. Εκεί ζητάει «χαλάρωση» η Αμερική και πολλά από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, ανταγωνιστικά προς τη Γερμανία, που αντιδρά για να υπερασπιστεί τα κεκτημένα των δικών της μονοπωλίων, στο πλαίσιο της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού.

Κατά τα άλλα, ο Μπ. Ομπάμα δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά «συζητήσαμε για την ισχυρή συνεργασία τόσο στον στρατιωτικό τομέα, όσο και στο χώρο των πληροφοριών μεταξύ των χωρών μας (...) για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων και την εμπόδιση υλοποίησής τους», ενώ θύμισε με νόημα ότι «στο έδαφος της Ελλάδας φιλοξενούνται μερικές από τις πολύ σημαντικές στρατιωτικές μας δυνάμεις και είμαστε πολύ ευγνώμονες γι' αυτό».

Ολα τα παραπάνω έχουν άμεση σχέση με τα σχέδια των αμερικανοΑΤΟικών στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, όπου, σύμφωνα με τον Μπ. Ομπάμα, «η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο σαν σύμμαχος». Ειδικά για το Κυπριακό, είπε ότι «τώρα είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την επίλυση των εδώ και δεκαετίες αντιπαραθέσεων και εντάσεων», αναφερόμενος στην αναθέρμανση διχοτομικών σχεδίων.

Η Ενέργεια σε πρώτο πλάνο

Συμπληρωματικά, στις δηλώσεις Ομπάμα, ο Α. Σαμαράς αποκάλυψε άλλες πλευρές της συζήτησης που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Για την Τουρκία είπε ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι «να δημιουργήσουμε μια συνεργασία, που θεωρώ σημαντική στις περιοχές που αναφέρατε, καθώς πάντα πιστεύω στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου για την επίλυση των όποιων θεμάτων (...) και θεωρώ πως τα συγκεκριμένα προβλήματα έχουν να κάνουν με την παράνομη μετανάστευση, την εσωτερική πολιτική αστάθεια σε ορισμένες χώρες, και ακόμα, δυστυχώς, το πρόβλημα της τρομοκρατίας».

Εκανε έμμεση αναφορά στη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλές συνέργειες που θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε, προκειμένου να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε στο μέγιστο δυνατό όλα αυτά τα προβλήματα -περιλαμβανόμενου και του προβλήματος της Κύπρου- για την επίλυση του οποίου δημιουργήθηκε, μετά τις τελευταίες προτάσεις του Προέδρου της Ελλάδας, ένα παράθυρο ευκαιρίας». Συνέδεσε, δηλαδή, τη διευθέτηση του Κυπριακού, με τις συμμαχίες που συνάπτουν Ελλάδα και Κύπρος στην περιοχή για τους υδρογονάνθρακες.

Στο διά ταύτα, ανέφερε πως ενημέρωσε τον Ομπάμα «για τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή», διαβεβαιώνοντας ότι «η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα μπορούν να "επαναπροσδιορίσουν" αυτούς τους πόρους, προκειμένου να καλύψουν τις ευρωπαϊκές ανάγκες, ιδίως για φυσικό αέριο». Η επισήμανση αυτή αποτελεί μήνυμα στις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα δεσμεύεται για την ολοκλήρωση του Νότιου διάδρομου τροφοδοσίας της ΕΕ με φυσικό αέριο, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Ισοδυναμεί, ταυτόχρονα, με προσκλητήριο στα αμερικανικά μονοπώλια να συμμετάσχουν στο μοίρασμα της λείας από τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ, ο Αντ. Σαμαράς ενημέρωσε τον Μπ. Ομπάμα ότι το φυσικό αέριο στο υπέδαφος της Ελλάδας (Ιόνιο - Νότια της Κρήτης) υπολογίζεται στα 4,7 τρισ. κ.μ. Οι ποσότητες αυτές, είπε, μαζί με τα 4,5 τρισ. κ.μ. που βρίσκονται στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, μπορούν να καλύψουν το 50% της ζήτησης της ΕΕ για 30 χρόνια.

Επίσης, στα θέματα της οικονομίας, ο Αντ. Σαμαράς διαβεβαίωσε για την πρόθεση της Ελλάδας να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το τέλος του 2013 και ζήτησε αμερικανική παρέμβαση, για να πέσουν οι τόνοι τις διαμάχης ΔΝΤ - Γερμανίας, αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας (...) προκειμένου να ολοκληρώσουμε την Δια-Ατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία», καθώς, όπως είπε, «το συνδυασμένο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρώπης και των ΗΠΑ ξεπερνά το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ».

Ολοκληρώνεται η επίσκεψη

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αντ. Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, ενόψει και της συνάντησης που θα είχε χτες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ολοκληρώνοντας χτες την επίσκεψη στις ΗΠΑ, ο Αντ. Σαμαράς αναμενόταν να συναντηθεί ακόμα με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις. Επίσης, θα επισκεφτεί το σημείο όπου κατέπεσαν οι δίδυμοι πύργοι.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ίδιο αντιλαϊκά τα δύο μείγματα διαχείρισης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συνάντηση Σαμαρά - Ομπάμα:

«Η στήριξη που ζήτησε και πήρε ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ, αποδεικνύει ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ απαιτούν τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης που οδηγούν το λαό στη χρεοκοπία. Ολοι εκείνοι που σήμερα θριαμβολογούν για τη συνάντηση Σαμαρά - Ομπάμα και τις δηλώσεις Ομπάμα περί ανάπτυξης, ότι δήθεν αποτελούν αντίβαρο στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, όσοι τον καλούν να επιλέξει τον ένα "λύκο" (ΗΠΑ) έναντι του άλλου (Γερμανία), κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα τον ελληνικό λαό. Το ίδιο κάνουν και εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που σπέρνουν αυταπάτες ότι το επεκτατικό μείγμα καπιταλιστικής διαχείρισης των ΗΠΑ είναι πιο φιλολαϊκό από το περιοριστικό της Γερμανίας και της Ευρωζώνης. Και τα δύο μείγματα είναι οι δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, το οποίο πληρώνουν πανάκριβα οι λαοί.

Οι όποιες αντιθέσεις υπάρχουν ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, για τη διαχείριση της κρίσης και του χρέους δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά εκφράζουν ανταγωνισμούς επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα βγει περισσότερο κερδισμένος από την κρίση. Την ίδια στιγμή όλοι μαζί υλοποιούν τα αντιλαϊκά μέτρα και απαιτούν την παραπέρα συνέχισή τους, στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας.

Η επίσκεψη Σαμαρά επιβεβαίωσε ότι κυοφορούνται νέοι μεγάλοι κίνδυνοι για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής. Η αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας, ως σημαντικού εταίρου στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, σηματοδοτεί την ακόμη πιο ενεργητική συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που προετοιμάζονται στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Την ίδια στιγμή η παράδοση του ενεργειακού πλούτου της χώρας σε επιχειρηματικούς ομίλους, η προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ, εμπλέκουν τη χώρα παραπέρα στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς στην περιοχή και περιπλέκουν το Κυπριακό σε μια περίοδο που προετοιμάζονται, με τις ευλογίες των ΗΠΑ και της ΕΕ, νέα αντιδραστικά σχέδια τύπου Ανάν.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις. Να παλέψει για αποδέσμευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες ΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Η προοπτική για τον ελληνικό λαό δε βρίσκεται στην επιλογή ιμπεριαλιστή, όπως τον καλούν να κάνει όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση δε υπάρχει στα πλαίσια της κυριαρχίας των μονοπωλίων, αλλά στην προοπτική της Λαϊκής Συμμαχίας για να απαλλαγεί ο λαός από το καπιταλιστικό σύστημα, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, να υπάρξει μονομερής διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική - λαϊκή εξουσία».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ