ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταματήστε τις επιχειρήσεις - "σκούπα" σε βάρος των αλλοδαπών εργαζομέ

νων

  • Διάβημα αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στον υπουργό Δημόσιας Τάξης
  • Την αγανάκτησή της εκφράζει και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης
  • Διάβημα κατά του πογκρόμ, που έχει εξαπολύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση εναντίον των μεταναστών, πραγματοποίησε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Μπάμπη Αγγουράκη.Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Χρήστος Καράτζαλος και Γιάννης Νάκης.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που είχε η αντιπροσωπεία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοϊδη,εκφράστηκε η κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στις επιχειρήσεις - "σκούπα" σε βάρος των ξένων εργαζομένων και ζητήθηκε να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες. Επίσης ζητήθηκε η αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να προχωρήσει στην πραγματική νομιμοποίηση όλων των ξένων εργατών στη χώρα μας.

    Μετά τη συνάντηση, ο Μπ. Αγγουράκης δήλωσε ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης "πρώτα μας ενημέρωσε για ορισμένα θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες του υπουργείου και ταυτόχρονα, με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης, εκφράσαμε την κατηγορηματική αντίθεση και διαμαρτυρία του ΚΚΕ για τα απαράδεκτα επεισόδια που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες, και αναφερόμαστε συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις- "σκούπα" σε βάρος ξένων εργατών στη χώρα μας".

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι ζητήθηκε από τον υπουργό να σταματήσουν αμέσως αυτές οι ενέργειες, που ενισχύουν το κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας που από πολύ καιρό καλλιεργείται στη χώρα μας. "Επισημάναμε", πρόσθεσε, "τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, όσον αφορά τις διαδικασίες χορήγησης λευκής και πράσινης κάρτας, στην ουσία, καταγραφής και όχι νομιμοποίησης των ξένων εργατών στη χώρα μας. Επίσης σημειώσαμε ότι σε συνθήκες όξυνσης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και γενικά αυξημένης εγχώριας εγκληματικότητας, και φυσικά συν ότι οι εργάτες είναι και τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής, πιο εύκολα πέφτουν θύματα τέτοιων πράξεων και τέτοιων ενεργειών".

    Ο Μπ. Αγγουράκης τόνισε ότι δεν είναι τυχαία η εποχή που γίνονται αυτές οι επιχειρήσεις, έχοντας υπόψη ότι οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ασφαλώς και ενδιαφέρονται να δημιουργηθούν καινούρια προβλήματα μεταξύ των λαών της περιοχής μας. "Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πραγματική νομιμοποίηση όλων των ξένων εργατών στη χώρα μας και, στα πλαίσια αυτά, φυσικά, στην ανάγκη αναθεώρησης της μεταναστευτικής της πολιτικής".

    Εκδημοκρατισμός των ΣΑ

    Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ανέφερε στον Μ. Χρυσοχοϊδη ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνες για τον προσανατολισμό των Σωμάτων Ασφαλείας και της ΕΛ.ΑΣ., για το γεγονός ότι το κύριο έργο τους σε καμιά περίπτωση δεν είναι η πάταξη και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, του οργανωμένου εγκλήματος, αντίθετα, εξακολουθεί και μάλιστα εντείνεται ο κατασταλτικός της χαρακτήρας για την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος.

    "Από αυτή την άποψη, ζητήσαμε να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα εκδημοκρατισμού των Σωμάτων Ασφαλείας", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, "και βεβαίως συγκεκριμένα μέτρα, όσον αφορά τη λειτουργία της Αστυνομίας και γενικότερα των Σωμάτων Ασφαλείας, θέσεις που θα έχουμε την ευκαιρία να τις εκφράσουμε πιο ολοκληρωμένα με αφορμή και τη συζήτηση ενός νομοσχεδίου, που όπως φαίνεται ετοιμάζει το ΥΔΤ".

    Η ΕΕΔΔΑ

    Με χτεσινό δελτίο Τύπου, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) θεωρεί ότι προκαλεί αγανάκτηση η εκστρατεία μαζικών συλλήψεων μεταναστών, ενώ τα κανάλια καταστρώνουν αστυνομικά σενάρια και σπέρνουν τον τρόμο πάνω στην πόλη.

    "Μόνο ντροπή και αγανάκτηση είναι ικανές να προκαλέσουν οι σκηνές και τα γεγονότα της νέας ενορχηστρωμένης εκστρατείας μαζικών συλλήψεων και απελάσεων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας", τονίζει η ανακοίνωση. "Στο προσκήνιο εν κρυπτώ και παραβύστω, οι δυνάμεις της "τάξης και του νόμου" ξεδιπλώνουν μια τεράστια επιχείρηση - "σκούπα" κατά των μεταναστών. Στο προσκήνιο ακόμα οι τηλεοπτικές κάμερες των "καναλαρχών" καταστρώνουν τα αστυνομικά σενάρια με πρωταγωνιστές "Αλβανούς εγκληματίες" και φέρνουν το "φόβο πάνω από την πόλη", εισβάλλουν στα σπίτια και τρομοκρατούν, απευθύνονται στο "φιλήσυχο νοικοκύρη" και τον προειδοποιούν ότι η περιουσία και η ζωή του κινδυνεύουν από την "αλβανική εγκληματικότητα". Και βέβαια, είναι τουλάχιστον αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι με αυτόν τον τρόπο των μαζικών συλλήψεων και απελάσεων των αλλοδαπών εργαζομένων στη χώρα μας καταπολεμάται η εγκληματικότητα, όταν όλοι γνωρίζουμε καλά ότι τα κυκλώματα(ελληνικά και ξένα) του οργανωμένου εγκλήματος βρίσκονται σε καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας".

    Ενίσχυση της "μαύρης εργασίας"

    Η ΕΕΔΔΑ υπογραμμίζει ότι οι μαζικές απελάσεις των μεταναστών συνδέονται άρρηκτα με τη διαδικασία νομιμοποίησής τους στην Ελλάδα. Ενόψει της χορήγησης σε αυτούς της πράσινης κάρτας, η κυβέρνηση επιδιώκει τη μαζική εκκαθάρισή τους, έτσι ώστε η κάρτα να χορηγηθεί τελικά σε έναν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό. Επιχειρείται έτσι ακόμη και αυτή η περιορισμένη νομιμοποίηση των μεταναστών που θεσπίστηκε με τα δυο προεδρικά διατάγματα να ακυρωθεί στην πράξη, ώστε οι μετανάστες να συνεχίσουν να βρίσκονται κάτω από το σημερινό καθεστώς ομηρίας και εκμετάλλευσης γεμίζοντας - με τη "μαύρη εργασία" - ακόμη περισσότερο τα χρηματοκιβώτια της εργοδοσίας.

    "Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς πιστεύει ότι ο βάρβαρος πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας της προσφέρει ένα "παράπλευρο" άλλοθι για τη ρατσιστική πολιτική της", συνεχίζει η ανακοίνωση. "Εκμεταλλευόμενη τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του ελληνικού λαού για τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης, μαριονέτας των ΗΠΑ, στο πλευρό των ΝΑΤΟικών εγκληματιών (στο οποίο, άλλωστε, με την προθυμία του υποτακτικού στάθηκε και η ελληνική κυβέρνηση) επιχειρεί να ταυτίσει στη συνείδηση του λαού μας κάθε Αλβανό μετανάστη με τους μισθοφόρους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε αυτοί στηρίζουν τις δυνάμεις του UCK, είτε την αλβανική κυβέρνηση. Επιχειρεί, επίσης, να ταυτίσει στη συνείδηση του λαού μας κάθε Αλβανό βιοπαλαιστή με την ξένη μαφία. Ελπίζει έτσι ότι θα ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης για τις νέες μαζικές απελάσεις των Αλβανών μεταναστών".

    Η ΕΕΔΔΑ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, είχε επισημάνει ότι τα περιβόητα ΠΔ αποτελούσαν απλώς το "φύλλο συκής" για τη συνέχιση της εκμετάλλευσης των μεταναστών. Η σημερινή έξαρση της καλλιεργούμενης "αλβανοφοβίας" και οι μαζικές απελάσεις των Αλβανών μεταναστών αποτελούν το προανάκρουσμα μιας γενικευμένης επίθεσης στα ίδια τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, Ελλήνων και ξένων.

    "Το μαζικό λαϊκό κίνημα της χώρας μας γνωρίζει πλέον καλά τι κρύβεται πίσω από τις καθοδηγούμενες εκστρατείες ξενοφοβίας", καταλήγει η ανακοίνωση. "Γι' αυτό η πάλη ενάντια στις μαζικές απελάσεις, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, ανεξάρτητα από την εθνικότητα των μεταναστών, η διεκδίκηση της πραγματικής νομιμοποίησης των μεταναστών στη χώρα μας, συνδέονται άρρηκτα με τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος, με την κοινή πάλη Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους".

    ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
    Μαστίγιο και καρότο από την Αθήνα

    Η Αθήνα επιχειρεί να ρυμουλκήσει τα Τίρανα στην έστω μικρή, τοπική σφαίρα επιρροής της, εκμεταλλευόμενη τα τεράστια προβλήματα της γειτονικής χώρας και εκβιάζοντας με τον τεράστιο αριθμό Αλβανών (λαθρο)μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

    Οι επιχειρήσεις - "σκούπα" της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, κατά των Αλβανών μεταναστών, αποτελούν έναν από τους μοχλούς πίεσης που χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει το στόχο της. Οι "επιχειρήσεις" αυτές βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Π. Μίλο,με τον Ελληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου,τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη και τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη.Τον Αλβανό υπουργό δέχτηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

    Ο Π. Μίλο, στις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση διατύπωσε τα "παράπονα" της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση των Αλβανών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η αλβανική δυσαρέσκεια διατυπώθηκε και τις προηγούμενες μέρες προς το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με έντονο τρόπο, ο οποίος, από διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, χαρακτηρίστηκε "απαράδεκτος". Χτες, πάντως, ο Αλβανός υπουργός χαμήλωσε τους τόνους.

    Μετά τις συναντήσεις του ο Π. Μίλο, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι αυτή η κατάσταση δε βοηθά τις σχέσεις των δύο χωρών, στο βαθμό που οι εργαζόμενοι μετανάστες δεν αντιμετωπίζονται με ανθρώπινα αισθήματα. Αναγνώρισε το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρεί στις απελάσεις εγκληματικών στοιχείων, πρόσθεσε όμως ότι δεν πρέπει να κακοποιούνται και να δέχονται βία, γιατί αυτό, όπως είπε, δημιουργεί κακή εικόνα για την ελληνική κοινωνία από την οποία ζήτησε περισσότερη κατανόηση και λιγότερη προκατάληψη.

    Ο Αλβανός υπουργός, πάντως, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν μέσα από την κοινή προσπάθεια των δύο κυβερνήσεων και τόνισε τα κοινά συμφέροντα μεταξύ των δύο χωρών.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις "άριστες" και πρόσθεσε ότι τα τελευταία προβλήματα δε θα σταματήσουν την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ελληνας υπουργός, προφανώς για να "βοηθήσει" τον Αλβανό ομόλογό του, είπε ότι είναι καταδικαστέες οι όποιες υπερβολές και υπερβάσεις έγιναν κατά τη διαδικασία των απελάσεων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν. Ο προφανής "στόχος" αυτών των επιχειρήσεων, είναι η άσκηση πίεσης στην αλβανική κυβέρνηση να ακολουθήσει τις "επιλογές" της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή. Ο τρόπος με τον οποίο προβάλλεται από την κυβέρνηση η επιχείρηση - "σκούπα", είναι βέβαια, διαφορετικός. Οπως είπε χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ. Ρέππας, "δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν οι οικονομικοί πρόσφυγες, οι οποίοι είναι χρήσιμοι, βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, προσφέροντας την εργασία τους. Μπορούν να παραμείνουν εδώ και να δραστηριοποιηθούν, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, εφόσον σέβονται τους νόμους του κράτους. Από την άλλη, δεν υπάρχει περίπτωση η πολιτεία μας να μείνει απαθής απέναντι σε φαινόμενα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τη νόμιμη παραμονή και διαβίωση ξένων στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο, όταν τα φαινόμενα εγκληματικότητας ή παράβασης των νόμων του κράτους, είχαν πάρει μεγάλη έκταση, την τελευταία κυρίως περίοδο. Θα τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Είπαμε ότι δεν πρόκειται για επιχειρήσεις - "σκούπς", για "πογκρόμ". Αυτές οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι σε εξέλιξη, αποτελούν ένα μέρος, μία πτυχή της συνολικής πολιτικής μας, για την αντιμετώπιση των φαινομένων που έχουν σχέση, αφενός με την πάταξη της εγκληματικότητας και αφετέρου με την αποσαφήνιση του καθεστώτος παραμονής των ξένων στην Ελλάδα".

    Κατά τα άλλα. Η χτεσινή επίσκεψη του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών πρόσφερε κάποια "κέρδη" στην ελληνική κυβέρνηση. Οπως ανακοινώθηκε, θα γίνει μια προσπάθεια θεσμοποίησης μιας τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να "δορυφοροποιήσει" τα δύο γειτονικά κράτη, προκειμένου να προβάλλει τον "ηγετικό ρόλο" της στην περιοχή.

    Αξιοσημείωτο επίσης από τη χτεσινή επίσκεψη Μίλο είναι η έκδοση κοινής δήλωσης, όπου επαναβεβαιώνεται η πρόθεση των δύο κυβερνήσεων να προχωρήσουν στην κατασκευή του "Δαλματικού οδικού άξονα" που θα ξεκινά από την Ηγουμενίτσα και θα καταλήγει στην Τεργέστη.

    "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
    Κοινωνικά τα αίτια του εγκλήματος

    "Η αύξηση της εγκληματικότητας των Ελλήνων και των ξένων δεν οφείλεται στην ιθαγένεια, στη φυλή ή στο χρώμα, αλλά στην περιθωριοποίηση, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η καταπολέμησή της δε γίνεται με πογκρόμ και με επιχειρήσεις - "σκούπα", αλλά με την κοινωνική ένταξη των περιθωριοποιημένων ομάδων του πληθυσμού, με την εξασφάλιση στοιχειωδών όρων διαβίωσης, με τον περιορισμό εκμετάλλευσής τους και με τα κατάλληλα μέτρα γενικής και ειδικής πρόληψης".

    Τα παραπάνω τονίζει η "Συμπαράταξη για την Αθήνα",με ανακοίνωση που υπογράφει ο επικεφαλής της Λεων. Αυδής και με αφορμή το άγριο ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στους μετανάστες, που εργάζονται στη χώρα μας. Η "Συμπαράταξη" σημειώνει πως οι επιχειρήσεις - "σκούπα" κατά αλλοδαπών, που εξελίσσονται καθημερινά στην Αθήνα και που η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι θα συνεχίσει, αποτελούν επιχειρήσεις εξευτελισμού της ανθρώπινης αξίας, δημαγωγικής εκμετάλλευσης, ανατροφοδότησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας - που καλλιεργούνται με ποικίλους τρόπους - και εθισμού της κοινής γνώμης στον εντεινόμενο αυταρχισμό.

    Επισημαίνει πως οι αλλοδαποί εργαζόμενοι είναι αντικείμενο της πιο άγριας εκμετάλλευσης. Πως εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί, στερούνται των βασικών εργατικών δικαιωμάτων και απωθούνται όλο και περισσότερο στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής. Πως η ρατσιστική αντιμετώπισή τους, σκοπό έχει να διαμορφώνει όρους για να μονιμοποιηθεί η άγρια εκμετάλλευσή τους.

    Υπογραμμίζει πως οι επιχειρήσεις - "σκούπα" και η ενοχοποίηση των αλλοδαπών χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για τη συγκάλυψη των πραγματικών αιτίων της εγκληματικότητας. Της φτώχειας, της ανεργίας, της περιθωριοποίησης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών. Καταλήγει πως η μετατροπή του ζητήματος των μεταναστών και των προσφύγων σε αστυνομική υπόθεση εντάσσεται στις αυταρχικές πρακτικές της σκόπιμης παραπλάνησης του λαού.



    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ