ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ως εδώ! Να μην περάσει η 6ήμερη εργασία!

Να ανακληθεί η εγκύκλιος του υπουργείου, σε κάθε κλάδο και κάθε επιχείρηση να σημάνει συναγερμός

«

Να ανακληθεί εδώ και τώρα η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που αποτελεί "πολεμικό ανακοινωθέν" ενάντια στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της και εκδόθηκε κατά παραγγελία της εργοδοσίας» απαιτεί το ΚΚΕ με φυλλάδιο που εξέδωσε και διακινείται στους χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικά, το φυλλάδιο του Κόμματος αναφέρει:

***

Ως εδώ! Να μην περάσει η 6ήμερη εργασία!

Η αλήθεια για την 6ήμερη εργασία κόντρα στα fake news που διακινεί το υπουργείο Εργασίας και η εργοδοσία:

  • Η 6ήμερη εργασία αφορά εργοστάσια πολλών κλάδων (π.χ. Μέταλλο, Ενέργεια, Νερό, Τρόφιμα - Ποτά), την ιδιωτική Υγεία, τις μεταφορές, τα λιμάνια και γενικά τους χώρους φορτοεκφόρτωσης. Η εφαρμογή μπορεί να επεκταθεί και σε σούπερ μάρκετ, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις αποθήκες τέτοιων επιχειρήσεων.
  • Η 6ήμερη δουλειά επιβάλλεται μονομερώς στον εργαζόμενο από την εργοδοσία. Η εργοδοσία μπορεί να επιβάλλει 6ήμερη εργασία με τη δικαιολογία του αυξημένου φόρτου εργασίας. Δηλαδή οι συμβάσεις πάνε περίπατο με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης για κέρδος!
  • Η 6η μέρα εργασίας δεν αντικαθίσταται με ρεπό στις επόμενες βδομάδες, αφού ο συνολικά νόμιμος χρόνος εργασίας για κάθε βδομάδα είναι οι 48 ώρες.
  • Η 6η μέρα εργασίας δεν αντιστοιχεί σε επιπλέον ένσημο.
Με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε μια σειρά κλάδους:

-- Δίνεται δώρο μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους βιομήχανους με το πρόσχημα της προετοιμασίας του εργαζόμενου για την ανάληψη της εργασίας και την αποχώρηση από αυτή! Δηλαδή, οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν μισή ώρα νωρίτερα στη δουλειά και να φεύγουν μισή ώρα αργότερα κι αυτό το διάστημα να μη θεωρείται χρόνος εργασίας.


-- Χαρίζονται μέχρι 3 μέρες τον μήνα στην εργοδοσία για να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους όσες ώρες θέλει, αφού έως και 3 μονά χτυπήματα της κάρτας (δηλαδή χωρίς να χτυπηθούν είτε στην έναρξη είτε στη λήξη της βάρδιας) δεν επιφέρουν κανένα πρόστιμο στον εργοδότη! Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 3 μέρες τον μήνα χωρίς κανείς να ξέρει πόσες ώρες εργάστηκαν!

-- Δεν δηλώνεται καθόλου ωράριο σε όσους εργαζόμενους χαρακτηρίζονται ως διευθυντικά στελέχη. Για τον χαρακτηρισμό αυτό όμως δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό και αντικειμενικό κριτήριο (π.χ. ιδιαίτερα αυξημένες αποδοχές). Δηλαδή θα μπορούν να χαρακτηρίζονται «διευθυντές» και να δουλεύουν με ανοιχτό ωράριο ακόμη και εργαζόμενοι με μερική απασχόληση!

-- Η ευθύνη για το σωστό χτύπημα της κάρτας μετακυλίεται στον εργαζόμενο. Δηλαδή ο εργαζόμενος που θα δουλεύει απλήρωτος εκτός ωραρίου θα κινδυνεύει να τιμωρηθεί και πειθαρχικά!

-- Το διάλειμμα δεν θεωρείται χρόνος εργασίας και παρατείνει το ωράριο.

-- Δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου σε ένα εύρος 4 ωρών, χωρίς να θεωρείται καν καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου!

Αυτά έρχονται να προστεθούν:

- Στο αίσχος των 13 ωρών δουλειάς την ημέρα σε πολλαπλούς εργοδότες!

- Στις 9 έως 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, στις 78 ώρες δουλειάς τη βδομάδα της διευθέτησης, χωρίς πληρωμή υπερωριών, με την ελπίδα να δοθούν κάποτε στο μέλλον ρεπό!

- Στην «κατά παραγγελία απασχόληση», όπου ο εργαζόμενος θα είναι σε ετοιμότητα εργασίας χωρίς να πληρώνεται και σε περίπτωση που τον ειδοποιήσει ο εργοδότης θα πρέπει μέσα σε 24 ώρες να πάει για δουλειά!

- Στην επιβολή δοκιμαστικής περιόδου σε όλες τις συμβάσεις εργασίας (αορίστου και ορισμένου χρόνου) με αυτοδίκαιη λύση (!) της σύμβασης υπό δοκιμή αν κριθεί από τον εργοδότη ανεπιτυχής η δοκιμαστική περίοδος. Δηλαδή ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να απολύονται ακόμα και όσες κατηγορίες εργαζομένων είχαν μια υποτυπώδη προστασία (π.χ. έγκυες, συνδικαλιστές κ.ά.).


- Στην κατάργηση της Κυριακής - αργίας.

Κεκτημένο της ΕΕ είναι η εκμετάλλευση, η απλήρωτη και ατελείωτη δουλειά για τα κέρδη των καπιταλιστών

Οπλο στα χέρια της μεγάλης εργοδοσίας και της κυβέρνησης αποτελούν οι Οδηγίες της ΕΕ για τον εργάσιμο χρόνο, που αποτελούν τη βίβλο της εκμετάλλευσης και της απλήρωτης δουλειάς.

Η 13ωρη δουλειά έχει τη σφραγίδα της ΕΕ. Η ΕΕ από το 2003 (!!!) προτρέπει «τα κράτη - μέλη να θεσπίζουν τα αναγκαία μέτρα ώστε κάθε εργαζόμενος να διαθέτει, ανά 24ωρο, περίοδο ανάπαυσης ελάχιστης διάρκειας 11 συναπτών ωρών».

Η 6ήμερη δουλειά έχει τη σφραγίδα της ΕΕ. Με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ η εργοδοσία μπορεί να ορίζει «ελάχιστη περίοδο ανάπαυσης 24 ωρών» ανά εβδομάδα, δηλαδή μόλις μία ημέρα ανάπαυσης.

Αυτά τα «ευρωπαϊκά κεκτημένα» αξιοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, για να τεντώσει κι άλλο τους εργαζόμενους. Αυτά τα «κεκτημένα» έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας 15ετίας.

Είναι υποκριτική η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, γιατί όλοι μαζί έχουν ψηφίσει και υλοποιήσει το ξεχείλωμα των ωραρίων, το πάγωμα των μισθών, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη σταδιακή κατάργηση της Κυριακή - αργίας. Κάθε βήμα προετοίμαζε το επόμενο!

-- ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ψήφισαν την ψηφιακή κάρτα εργασίας που περιελάμβανε ο νόμος - έκτρωμα του Χατζηδάκη (κυβέρνηση ΝΔ, 2021). Οταν το ΚΚΕ αποκάλυπτε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα αξιοποιηθεί για τον διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε «ενεργό» και «ανενεργό», η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και στην ηγεσία της ΓΣΕΕ παρίσταναν τους ανήξερους...

-- Το ΠΑΣΟΚ συγκυβερνούσε με τη ΝΔ όταν σε ένα βράδυ έκοψε έως και το 30% του μισθού και καταργήθηκε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας!


-- Επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και υπουργό την Αχτσιόγλου (νυν στέλεχος της Νέας Αριστεράς) ενεργοποιήθηκε ο άθλιος νόμος της ΝΔ που διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό με κυβερνητική απόφαση και όχι με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ συνδικάτων και εργοδοσίας.

-- Ολες οι κυβερνήσεις και σε συνέχεια έχουν δώσει στην εργοδοσία τα απαραίτητα εργαλεία για να αποφεύγει να υπογράφει ή να εφαρμόζει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

-- Την 3ετία 2007-2009 είχαν υπογραφεί 503 πανελλαδικές και τοπικές, κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που είναι βασικός όρος για να ανεβαίνουν οι κλαδικοί μισθοί και για να κατοχυρώνονται το ωράριο, οι άδειες, οι υπερωρίες.

-- Την 3ετία 2021-2023 είχαν υπογραφεί μόλις 74. Από αυτές μόνο το 33% είναι υποχρεωτικές!

-- Η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς έχει ήδη χτυπήσει κόκκινο, με τραγικά αποτελέσματα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Κάθε τρεις μέρες ένας εργάτης χάνει τη ζωή του στη δουλειά, δεκάδες σακατεύονται.

Εκεί οδήγησαν οι νόμοι των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ!

Κάποιο λάκκο έχει η φάβα ή... όταν η 4ήμερη δουλειά γίνεται όχημα για 12ωρη δουλειά!

Είναι ψέμα ότι τα παραδείγματα με την 4ήμερη δουλειά αφορούν μόνο άλλες χώρες. Στην Ελλάδα, στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, η εργοδοσία επιχείρησε να εφαρμόσει «νέο πρόγραμμα»... με 12ωρη - 4ήμερη εργασία και κατάργηση των αργιών αξιοποιώντας το αίσχος της διευθέτησης! Την εμποδίζει μέχρι τώρα ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας των μεταλλωρύχων, στον οποίο έχει σταθεί δίπλα από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ! Γι' αυτό απάντηση στο 6ήμερο δεν είναι μια άλλη μορφή εργασιακής εξόντωσης και εντατικοποίησης, αλλά η διεκδίκηση μειωμένου, σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου.

Αυτή είναι η «ανάπτυξη» των λίγων, οι «ρεαλιστικές και σύγχρονες» συνθήκες εργασίας

Από τη μία, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν όπως, όποτε και με ό,τι μισθό θέλει η εργοδοσία, έχοντας να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια, τη φοροληστεία, την Υγεία με τιμοκατάλογο, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το κόστος για τα πολεμικά σχέδια και τις ανάγκες εφοπλιστών και βιομηχάνων.

Από την άλλη, το κεφάλαιο, η εργοδοσία να έχει λυμένα χέρια σε σχέση με τον μισθό, τον εργάσιμο χρόνο και τα δικαιώματα των εργαζομένων για να αυξάνει το κέρδος της.

Να πώς βγαίνουν τα δισεκατομμύρια των κερδών που ανακοινώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις!

Με τις όλο και περισσότερες ώρες τη μέρα που οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτα και το αποτέλεσμα της εργασίας τους, ο τεράστιος πλούτος που παράγεται, μπαίνει στις τσέπες μιας χούφτας παράσιτων!

Αυτή είναι και η καρδιά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης:

Ο απλήρωτος χρόνος εργασίας των εργαζομένων!

Ολες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, όλα τα κόμματα, από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τον Βελόπουλο και τη Νέα Αριστερά, είναι όλοι τους συνένοχοι!

Το ΚΚΕ αναδεικνύει τη δυνατότητα σήμερα, με την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας, την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερο και να απολαμβάνουν περισσότερα, ακόμα και να καταργηθούν βαριές και μονότονες εργασίες.

Εμπόδιο σε αυτό μπαίνει η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, το καπιταλιστικό σύστημα που έχει για οξυγόνο την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης για να μεγαλώνουν τα κέρδη των λίγων.

Σε κάθε κλάδο και σε κάθε επιχείρηση να σημάνει συναγερμός!

Εχουμε τη δύναμη να κάνουμε και αυτόν τον νόμο κουρέλι, όπως κάναμε με πολλές διατάξεις των ν. Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, όπως έχει ήδη συμβεί με τους κατασταλτικούς νόμους για τις διαδηλώσεις και τις απεργίες.

Η μαχητική, διεκδικητική απάντηση μπορεί να δοθεί από την εργατική τάξη και τα συνδικάτα, συντονισμένα κι αποφασιστικά. Δεν θα περιμένουμε έως τις επόμενες εκλογές κανέναν δήθεν «σωτήρα».

Τώρα είναι ώρα μάχης

Το ΚΚΕ θα κάνει γι' άλλη μια φορά αυτό που δεσμεύτηκε στον λαό. Θα ρίξει όλες τις δυνάμεις του εκεί που πραγματικά ανατρέπονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στον δρόμο του αγώνα και της αντεπίθεσης.

Σε κανέναν εργαζόμενο δεν περισσεύει ούτε ένα λεπτό παραπάνω από την ημέρα του για να το χαρίσει στα αφεντικά. Αντίθετα, λείπει χρόνος για δημιουργική αξιοποίηση, για κοινωνική δραστηριότητα, για ανάπαυση, αναψυχή, άσκηση, πολιτισμό με την οικογένεια και τα παιδιά του.

Σύγχρονο για τους εργαζόμενους είναι η μείωση του χρόνου εργασίας, με σταθερό ωράριο 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Σύγχρονο είναι να δουλεύουμε για να ζούμε και όχι να ζούμε για να δουλεύουμε!Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ