ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 2021 - Κυριακή 11 Ιούλη 2021
Σελ. /32
Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ή ποιος τον υπονομεύει;

Eurokinissi

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου δηλώνοντας πως χρειάζεται μαζικός οργανωμένος εμβολιασμός, με όλα τα ασφαλή εμβόλια, τα οποία η κυβέρνηση δεν φρόντισε να εξασφαλίσει. Διεκδικούμε την αναγκαία στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων με όλο το απαραίτητο προσωπικό και όχι μετακινήσεις υγειονομικών από πόλη σε νησί και από νοσοκομείο σε εμβολιαστικό κέντρο, όπως κάνει η κυβέρνηση.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι εξαγγελίες για ποινές και «δωράκια», προνόμια και τιμωρίες σε εμβολιασμένους και μη. Ο διχασμός καλλιεργείται ωμά. «Δεν θα ξανακλείσει η χώρα για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι», δήλωσε με κυνισμό ο πρωθυπουργός. «Οι ανεμβολίαστοι να πληρώνουν αν νοσήσουν και χρειαστούν ΜΕΘ», λέει μία ξεφτιλισμένη εκδοχή της αγοραίας υγείας διά στόματος γνωστού κυβερνητικού παπαγάλου. «Αν αύριο φτιαχτούν 10.000 ΜΕΘ θα είναι άχρηστες, γιατί δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές να τις στελεχώσουν, οπότε μόνη λύση είναι το εμβόλιο», συνεχίζει μία άλλη διά στόματος φιλοκυβερνητικού καθηγητή. Η μόνιμη καραμέλα της ατομικής ευθύνης στο απόγειό της.

Γιατί ανοίγει η συζήτηση από την κυβέρνηση;

Η αξία του οργανωμένου μαζικού εμβολιασμού στα λοιμώδη νοσήματα είναι επίτευγμα και κατάκτηση της ανθρωπότητας. Τα εμβόλια για την COVID-19 έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στη βαριά εξέλιξη της νόσου. Ταυτόχρονα, με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, το εμβόλιο προστατεύει κυρίως αυτόν που το κάνει, μειώνει τη μεταδοτικότητα (ένας ασυμπτωματικός ασθενής μεταδίδει λιγότερο), πληθαίνουν οι επιστημονικές δημοσιεύσεις που αποδεικνύουν τη μείωση της συχνότητας μετά-COVID συνδρόμου (μακροπρόθεσμες επιπλοκές της νόσου) στους εμβολιασμένους.

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα ή μη του εμβολιασμού. Πού αποσκοπεί αυτή η συζήτηση, ενώ είναι γνωστό ότι η διάρκεια της ανοσίας για τους εμβολιασμένους παραμένει άγνωστη και η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει τα αναγκαία εμβόλια ακόμα και για αυτούς που θέλουν να εμβολιαστούν, ή ακόμα περισσότερο για ενδεχόμενο που θα χρειαστεί 3η ή επαναληπτική δόση;

Η προπαγάνδα για υποχρεωτικότητα με ποινές σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού έχει στόχο και καθόλου τυχαία δεν είναι. Σκοπός είναι να τεκμηριωθεί κι άλλο το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και στόχος να απεμπολήσει η κυβέρνηση τις εγκληματικές ευθύνες της για τη διαχείριση της πανδημίας και την κατάσταση του συστήματος Υγείας.

Αλλωστε ο υπαίτιος για την καθυστέρηση των εμβολιασμών και τις αμφιβολίες που διατηρεί ο λαός πρέπει να αναζητηθεί στις ίδιες τις κυβερνητικές, ευρωενωσιακές και παγκόσμιες αλλά και στις «επιστημονικές» παλινωδίες, που είναι σύμφυτες με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Εμπόρευμα και μέσο καπιταλιστικών ανταγωνισμών...

Ο εμβολιασμός έγινε αντικείμενο σφοδρών ανταγωνισμών μεταξύ καπιταλιστικών κρατών, εργαλείο για γεωπολιτικά παιχνίδια, καθυστερήσεις προπληρωμένων παραγγελιών από χρήματα των λαών. Ενα πανανθρώπινο αγαθό έχει μετατραπεί σε ένα χρυσοφόρο εμπόρευμα.

Αυτοί οι παράγοντες καθόρισαν τη μεγάλη ανεπάρκεια στις ποσότητες των εμβολίων, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους κρίσιμους μήνες της εμβολιαστικής εκστρατείας. Ποιος δεν θυμάται τη δέσμευση εμβολίων κατά τη μεταφορά τους από μία χώρα σε άλλη ή τα «κανόνια» στις παραδόσεις; Ταυτόχρονα, όσο δεν προχωράει ο εμβολιασμός σε όλο τον πλανήτη, τότε νέα, πιθανώς ανθεκτικότερα ή μεταδοτικότερα στελέχη του ιού θα μεταλλάσσονται. Κάτι τέτοιο ήδη βιώνουμε με τη μετάλλαξη «Δέλτα», τη λεγόμενη και «ινδική» μετάλλαξη (παρεμπιπτόντως, η Ινδία την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει εμβολιασμένο το 5% του πληθυσμού της ενώ είναι η χώρα όπου παράγονται τα περισσότερα εμβόλια παγκοσμίως).

...προϊόν συναλλαγής και εξαγοράς

Απευθυνόμενη στη νεολαία, η κυβέρνηση εφαρμόζει την πιο γελοία εκδοχή της «ατομικής ευθύνης». Αυτοί που ενοχοποίησαν τη νεολαία (που παρτάρει χωρίς να σκέφτεται τους παππούδες), που κράτησαν κλειστά για σχεδόν δύο χρόνια σχολεία και σχολές (ακόμα και τις ιατρικές), δίνουν 150 ευρώ για ταξίδια και πολιτιστικές δραστηριότητες στους νέους που θα κάνουν το εμβόλιο. Εκφυλισμός, εξαγορά, ενίσχυση του ανορθολογισμού ή όλα μαζί;

Για λόγους χώρου δεν θα αναφερθούμε στην ανάγκη για φτηνές και ποιοτικές διακοπές της νεολαίας, για την πρόσβασή της στον πολιτισμό που είναι αντικείμενο αγώνα απέναντι σε όλες τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το πιο επικίνδυνο από όλα είναι ότι ο εμβολιασμός καθίσταται αντικείμενο ανταπόδοσης και συναλλαγής. Καλλιεργείται η λογική της αλήθειας του καθενός, καμία εμπιστοσύνη στην αντικειμενική αλήθεια και στα επιστημονικά δεδομένα, καμία προσπάθεια να αξιοποιούνται για να προστατευτεί η υγεία του λαού.

Πιστεύει έστω και ένας νοήμων άνθρωπος πως αν κάποιος δεν δέχεται να κάνει εμβόλιο γιατί (λανθασμένα) νομίζει ότι ο ιός δεν υπάρχει ή ότι είναι ίδιος με τον ιό της γρίπης ή ότι θα εκδηλωθούν μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες στην υγεία του, αρκούν 150 ευρώ για να τα ξεπεράσει; Τα ζητήματα του εμβολιασμού και γενικότερα της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι πάρα πολύ σοβαρά για να επιλυθούν με όρους ανταπόδοσης και με «δωράκια» στη νεολαία.

Ανύπαρκτη ενημέρωση και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ας αναζητήσει λοιπόν στη δική της πολιτική η κυβέρνηση τις αιτίες των αμφιβολιών, του φόβου και του ανορθολογισμού, τα όρια που μπαίνουν στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Ας τα αναζητήσει στην ξεχαρβαλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που δημιούργησε η πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Ο «προσωπικός γιατρός» που κάθε λίγο αναφέρουν διάφοροι «ειδικοί» είναι ανύπαρκτο πρόσωπο. Ακόμα κι αυτοί που καταφέρνουν να ρωτήσουν κάποιον, δεν παίρνουν υπεύθυνες απαντήσεις στα αναρίθμητα αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με «τα συνοδά νοσήματα που έχουν», για το αν πρέπει να εμβολιαστούν. Η γενικευμένη ανασφάλεια του πληθυσμού «αν πάθω κάτι πού θα πάω», που κυριαρχεί στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, «δεν ξέρω ποιον να εμπιστευτώ, τη μια τα λένε έτσι και την άλλη αλλιώς», έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης.

Οι ιατρικές γνωματεύσεις που έγιναν πολιτικές

Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Πλέον έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι όπως και στην υπόλοιπη διαχείριση της πανδημίας, έτσι και στον εμβολιασμό τα επιστημονικά δεδομένα υποτάσσονται στην πολιτική της κάθε αστικής κυβέρνησης.

Θυμίζουμε γρήγορα: Τον ιό που δεν μεταδίδεται από τη μεταλαβιά, τις μάσκες που δεν χρειάζονται, τα λεωφορεία που δεν γεννιούνται και τα ΜΜΜ στα οποία «δεν κολλάει», τα παράξενα «μαθηματικά» των αποτελεσμάτων των τεστ, τις γελοιότητες με τον αριθμό μαθητών ανά τάξη, τα υγειονομικά πρωτόκολλα των tour operators, τα ανύπαρκτα μέτρα στους χώρους δουλειάς, τα τυφλά οριζόντια lockdowns που δεν είχαν καμία υγειονομική λογική και προσπάθησαν να συνδυαστούν με καταστολή, τους θλιβερούς μέσους όρους για το 20% που πεθαίνει εκτός ΜΕΘ και άλλα πολλά.

Η εμπιστοσύνη του λαού μας δεν έχει κλονιστεί προς την επιστήμη, αλλά προς τους επιστήμονες που την υπέταξαν στο κέρδος, στις πολιτικές των κυβερνήσεων και στον καπιταλισμό. Να λοιπόν ποιος ενισχύει και τροφοδοτεί τον ανορθολογισμό, τον αντιεπιστημονισμό, τον σκοταδισμό.

Το ΚΚΕ παλεύει για καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού

Το ΚΚΕ έχει εμπιστοσύνη στον λαό μας. Η πειθαρχία της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού με υποδειγματικά υγειονομικά μέτρα προστάτευσε τον ίδιο, ο οργανωμένος αγώνας συνδικάτων προστάτευσε πολύ περισσότερους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα στους χώρους των νοσοκομείων, την πιο τεκμηριωμένη και μαζική ενημέρωση δεν την έκανε καμία επιτροπή λοιμώξεων, καμία διοίκηση και κανένα υπουργείο, αλλά αυτή έγινε σε επιστημονική ημερίδα της ΟΕΝΓΕ την οποία παρακολούθησαν πάνω από 1.000 γιατροί.

Γνωρίζουμε ότι η πανδημία έχει ακόμα δρόμο. Γι' αυτό ο αγώνας για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, για προμήθεια όλων των αναγκαίων φαρμάκων, υλικών, επιστημονικών επιτευγμάτων, η καθημερινή πάλη για όλες τις συνθήκες ζωής και διαβίωσης που επηρεάζουν άμεσα την υγεία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, συνεχίζεται.

Ταυτόχρονα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα ασφαλή εμβόλια, με εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα, με σοβαρή εμβολιαστική εκστρατεία (με δυνατότητες ουσιαστικής και προσωποποιημένης ενημέρωσης του λαού για την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού), φαρμακοεπαγρύπνηση με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.

Θέλει πολύ μεγάλο θράσος να κατηγορεί η κυβέρνηση για «υγειονομικό σαμποτάζ» όσους δεν έπαψαν να αγωνίζονται για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τους κομμουνιστές και άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές που δεν έπαψαν να δείχνουν τον πραγματικό ένοχο για την τραγωδία που ζει ο λαός μας και οι λαοί όλου του κόσμου. Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Από τα στοιχεία των αντιπροσώπων προκύπτει ότι το 92,76% ήταν εμβολιασμένοι (το 42,06% πλήρως εμβολιασμένοι με 2 δόσεις και το 50,7% είχαν κάνει την πρώτη δόση), ενώ το υπόλοιπο 7,24% είχαν προγραμματίσει την πρώτη δόση ή είχαν νοσήσει. Οι κομμουνιστές ξέρουν και κάνουν πράξη το ότι «η γνώση είναι δύναμη».

Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τα αντίστοιχα ποσοστά για τα κόμματα του κεφαλαίου, ειδικά για εκείνους που κουνάνε το δάχτυλο στον λαό.


Του
Γιώργου ΣΙΔΕΡΗ*
*Ο Γιώργος Σιδέρης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ