ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ» ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2024
Νέο «κύμα» πλειστηριασμών ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ενα νέο μπαράζ πλειστηριασμών έρχεται το β' εξάμηνο του 2024, με τουλάχιστον 10.000 ακίνητα να περιλαμβάνονται σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο. Βέβαια, ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που βρίσκονται υπό πλειστηριασμό είναι μεγαλύτερος και θα φτάσει το 2024 σύμφωνα με εκτιμήσεις τις 100.000, δηλαδή αριθμός αντίστοιχος με το 2023.

Η πλειοψηφία των παραπάνω ακινήτων αφορά κατοικίες (4.053), ενώ ακολουθούν τα οικόπεδα με κτίσμα το όποιο επίσης μπορεί να αποτελεί κατοικία ή κάποιο επαγγελματικό χώρο. Τα νούμερα φανερώνουν πως άμεσα χιλιάδες λαϊκές κατοικίες μαζί και με μαγαζιά μικρών επαγγελματιών θα μπουν στο στόχαστρο των «κορακιών». Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις ημέρες πληθαίνουν οι καταγγελίες σε σωματεία και μαζικούς φορείς για την καθημερινή διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και τη βιομηχανία εξώσεων σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες ακόμη και με μέλη ΑμεΑ.

Η χρονική περίοδος για τον νέο γύρο ξεσπιτώματος δεν είναι τυχαία, καθώς έρχεται κατόπιν ...των «συστάσεων» της Κομισιόν. Επιπλέον, η παραπέρα μείωση των «κόκκινων» δανείων με την ένταση των πλειστηριασμών αποτελεί ένα από τα σταθερά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ πλέον αφορά και τη «μεταμνημονιακή εποπτεία».

Την ίδια ώρα, οι «ματωμένοι» στόχοι που περιγράφονται στο νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2025-2028 απαιτούν κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλους τους τομείς όπως και στο λαϊκό εισόδημα και θα φέρουν νέα βάρη για τις λαϊκές οικογένειες, διογκώνοντας το «ιδιωτικό» χρέος και «κοκκινίζοντας» και άλλα δάνεια. Θυμίζουμε πως το ύψος των «κόκκινων» δανείων φτάνει τα 70 δισ. ευρώ, ενώ στη «μέγγενη» βρίσκονται περίπου 700.000 ακίνητα. Στελέχη της αγοράς και των εταιρειών διαχείρισης εκτιμούν μάλιστα πως το 20%-25%, δηλαδή 150.000 με 175.000 ακίνητα πρέπει να πάνε σε πλειστηριασμό, εκ των οποίων οι κατοικίες θα είναι 60.000 με 70.000.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έκθεσή της για τη λεγόμενη «Μεταπρογραμματική Εποπτεία» (το μεταμνημονιακό μνημόνιο δηλαδή), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «τραβάει το αυτί» στην Ελλάδα διότι παρατηρούνται προβλήματα στην επιτάχυνση και ομαλή εξέλιξη των πλειστηριασμών. Αυτό που προβληματίζει την ΕΕ είναι πως μόνο το 34% των πλειστηριασμών ολοκληρώνονται παρά τη θωράκιση του αντιλαϊκού θεσμικού πλαισίου που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπέρ των «κορακιών»

Πρόσφατα, τον περασμένο Δεκέμβρη, η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια με άρθρα ανάμεσα σε άλλα τα οποία αφορούν την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2021/2167 για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ). Στόχος ήταν να νομιμοποιήσει και να διευκολύνει την αγοραπωλησία των ΜΕΔ και τη δημιουργία μιας «δευτερογενούς» αγοράς, με περαιτέρω αγοραπωλησίες μεταξύ τέτοιων «αγοραστών πιστώσεων». Εδωσε νέα εργαλεία στις τράπεζες μέσω των servicers για να «καθορίσουν» τα χαρτοφυλάκιά τους με ένταση απειλών, πιέσεων, εκβιασμών σε βάρος του λαού.

Θυμίζουμε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν ψηφίσει σχεδόν τα μισά άρθρα του νομοσχεδίου της ΝΔ. Οι δήθεν υπερασπιστές των χρεωμένων νοικοκυριών, παρά την «επί της αρχής» διαφωνία τους στο νομοσχέδιο, στην κατ' άρθρο ψηφοφορία στρατεύτηκαν με την κυβέρνηση για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των τραπεζών, των funds και των servicers, κόντρα στους ανθρώπους που προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται από την περιουσία τους που έχει λεηλατηθεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως είχε αποκαλύψει τότε ο «Ριζοσπάστης», το ΠΑΣΟΚ ψήφισε 56 από τα 121 άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε 51 από τα 121. Να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο εκείνο αποτελεί ένα από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των πακέτων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Θυμίζουμε ακόμα ότι στην ίδια ψηφοφορία η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς, οι βουλευτές δηλαδή που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν «παρών» και ΔΕΝ καταψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τη θέσπιση περισσότερων ευνοϊκών κανόνων για τα «κοράκια», ώστε να μη «σκοντάφτει» στα δικαστήρια, από πιθανές προσφυγές δανειοληπτών, η κλοπή των σπιτιών των χρεωμένων νοικοκυριών.

Πλούσιο αντιλαϊκό έργο

Βέβαια αυτό δεν ήταν το μόνο παράδειγμα συμφωνίας αυτών των κομμάτων στο ξεσπίτωμα του λαού. Αλλωστε, στη διαμόρφωση αυτού του αντιδραστικού πλαισίου, κάτω από την κοινή στόχευση της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και την πίστη στην ΕΕ, ο καθένας έχει βάλει το λιθαράκι εκεί που τελείωσε ο προηγούμενος. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το ιδιώνυμο για όποιον αντιδρά στους πλειστηριασμούς και τη δυνατότητα της μεταφοράς των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες στα funds. Και συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ με τον νέο πτωχευτικό κώδικα και τα προγράμματα «Ηρακλής» 1 και 2, επιτάχυνε τους πλειστηριασμούς.

Εκτός από όλα τα παραπάνω, η διαρκής αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφού εκατομμύρια χρεωμένα νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και την αποπληρωμή των δανείων. Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία, 1 στα 3 (32%) στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί το 2022, έχει «κοκκινίσει» εκ νέου. Η ονομαστική αξία των «κόκκινων» δανείων, που έχουν στην κατοχή τους οι «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» (ΕΔΑΔΠ), τα γνωστά «κοράκια», έχει ξεπεράσει τα 87,6 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα επιτελεία της ΕΕ και της κυβέρνησης μπορεί να αναφέρονται σε μια σειρά παράγοντες που δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση των πλειστηριασμών, γνωρίζουν όμως πως μεγάλο κομμάτι αυτού οφείλεται στο κύμα εναντίωσης στο οποίο πρωτοστατούν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς, στην πλατιά έκφραση της αλληλεγγύης για την υπεράσπιση της κατοικίας των λαϊκών οικογενειών.

Για αυτό άλλωστε, εκτός από το «μαστίγιο» και τις διώξεις σε όσους αντιδρούν, επιστρατεύουν και το «καρότο». Μόνο άσχετο δεν είναι το γεγονός ότι πληθαίνουν τα «ρεπορτάζ» για τις «ευκαιρίες» που υπάρχουν στους πλειστηριασμούς για κάποιον που θέλει να αποκτήσει σπίτι, αλλά και ότι η ολοκλήρωσή τους θα ρίξει περισσότερα σπίτια στην αγορά και έτσι θα πέσουν τα πανάκριβα ενοίκια.


ΠΑΜΕ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Νέα κινητοποίηση σήμερα στην «doValue»

Από παλιότερη κινητοποίηση στην «doValue»
Από παλιότερη κινητοποίηση στην «doValue»
Σε νέα κινητοποίηση προχωρά σήμερα Τετάρτη στις 3.30 μ.μ. στην «doValue» η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και με το σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι ο αγώνας για την προστασία της λαϊκής κατοικίας συνεχίζεται.

Σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή κινητοποίηση σημειώνει:

«Τα κοράκια συνεχίζουν να αρπάζουν λαϊκές κατοικίες, στηριγμένα στο νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τους πολιτικούς τους υπαλλήλους. Με λυμένα τα χέρια σφίγγουν τη θηλιά των χρεών στα λαϊκά νοικοκυριά και οι εκβιασμοί υλοποιούνται. Ακόμα και αυτοί οι υποτιθέμενοι νόμοι που ορίζουν κάποιες υποχρεώσεις στα αρπακτικά, δεν υπάρχουν. Χρεώνουν όσα θέλουν, δεν σου λένε πόσα χρωστάς, δεν μπορείς να βρεις επικοινωνία, παίζουν με τις ζωές των οφειλετών. Δεν έχουν καταλάβει ότι έχουν φάει την κατσίκα που άρμεγαν και έρχεται η ώρα που η οργή θα ξεσπάσει υπέρ δικαίων και αδίκων.

Για όλα αυτά τα εγκλήματα η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη και ας κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Καλούμε όλους τους οφειλέτες να μην το βάλουν κάτω. Μπορούμε όλοι μαζί να σώσουμε τα σπίτια μας. Την Τετάρτη 10 Ιούλη σώζουμε τα σπίτια συνανθρώπων μας στις 3.30 μ.μ. στην "doValue". Εχουμε τη δύναμη. Κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη. Κάνουμε πράξη το σύνθημα "Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη"», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ