ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΔΟΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Αναζητώντας το ικανότερο σχήμα που θα υπηρετήσει το κεφάλαιο

Το PS διαμηνύει τη προθυμία του να βγάλει το κεφάλαιο ξανά από την δύσκολη θέση, όπως έκανε για χρόνια (φωτ. οι νεοεκλεγέντες βουλευτές του)

Copyright 2024 The Associated

Το PS διαμηνύει τη προθυμία του να βγάλει το κεφάλαιο ξανά από την δύσκολη θέση, όπως έκανε για χρόνια (φωτ. οι νεοεκλεγέντες βουλευτές του)
Πυρετωδώς εντείνονται τα παζάρια στη Γαλλία, όπου μετά και τον β' γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών - της περασμένης Κυριακής - επιβεβαιώθηκαν οι άφθονες εφεδρείες που διαθέτει η αστική τάξη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, αφενός την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, αφετέρου τον εγκλωβισμό των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων σε «εναλλακτικές» πιστές στην ίδια αδιέξοδη, για τα ίδια, στρατηγική.

Ετσι, η σύνθεση της νέας 577μελούς Εθνοσυνέλευσης επιβεβαίωσε αφενός τον ρόλο του νεοσύστατου «Νέου Λαϊκού Μετώπου» - NFP (που ως εκλογικός συνασπισμός ήρθε πρώτος σε έδρες, με 182) σε ρυθμιστή για την «ανακαίνιση» της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και τη διάσωση του «μακρονισμού» (που βρέθηκε στη β' θέση, με 168 έδρες, μετά την απόσυρση 200 «δημοκρατικών» υποψηφίων που παραιτήθηκαν για «να ηττηθούν οι υποψήφιοι της ακροδεξιάς»), αφετέρου τη σταθερή ενίσχυση της «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN), που όχι απλά σημείωσε μεγάλη αύξηση σε έδρες από το 2022 (143 από 89), αλλά σε ποσοστά είναι πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη, η οποία στον β' γύρο καταγράφτηκε στο 37,05% (από 33,21% στον α' γύρο)!

Σημειώνουμε ότι στο NFP συμμετέχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (Parti Socialiste - PS), το οπορτουνιστικό μόρφωμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (La France Insoumise - LFI), το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας (Parti Communiste de France - PCF) και οι Οικολόγοι (EELV).

Θυμίζουμε ότι ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά εκείνος του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του, προκειμένου «να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας», ενώ χτες το περιβάλλον του Προέδρου διέρρεε στα ΜΜΕ ότι «οι Γάλλοι τελικά δεν απάντησαν στο ερώτημα "ποιος πρέπει να κυβερνήσει;"», εκφράζοντας και έτσι την ικανοποίηση της μακρονικής παράταξης («Ensemble»!) για τις τελικές της επιδόσεις, μετά και από τη «σανίδα σωτηρίας» που της προσέφερε η «δημοκρατική σύμπραξη» με το NFP.

Εκφράζοντας την άποψή του για την επόμενη μέρα, ο (μέχρι σήμερα) υπουργός Οικονομικών του Μακρόν, Μπρουνό Λε Μερ, σε ανάρτησή του επέμεινε ότι το οικονομικό πρόγραμμα του NFP «είναι αναποτελεσματικό και παρωχημένο», με «νομιμότητα» «αδύναμη και περιστασιακή» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στην οργή και τις εύλογες ανησυχίες των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα των 10 εκατομμυρίων που ψήφισαν υπέρ της RN. Πρέπει να ενεργήσουμε διαφορετικά...». Υποστήριξε ακόμα ότι «πρέπει να απαντήσουμε χωρίς καθυστέρηση, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του έθνους. Διαφορετικά θα κατευθυνθούμε κατευθείαν σε καθεστωτική κρίση», ενώ παραθέτοντας όλες τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις (οικονομικές και στρατιωτικές), κατέληξε πως «η Γαλλία δεν μπορεί να παραμείνει θεατής αυτών των ανατροπών. Πρέπει να αποτελέσει έναν μεγάλο παίκτη (...) Ολες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην οικονομία της αγοράς, στην ανάκαμψη των δημόσιων οικονομικών, στην ενεργειακή μετάβαση, στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση και στην άψογη αποκατάσταση της κρατικής εξουσίας, πρέπει επομένως να απελευθερωθούν από τα κομματικά τους συμφέροντα, για να συνεχίσουν τον ουσιαστικό μετασχηματισμό μας, το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο και να διεκδικήσουμε τη δύναμή μας. Τώρα είναι που διακυβεύεται η θέση της Γαλλίας στον 21ο αιώνα».

«Ανοιχτές πολλές πιθανότητες»

Κι ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον πρωθυπουργό που θα προτείνει το NFP αν λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η εκπρόσωπος του PS, Κλοέ Ριντέλ, είπε ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται και το πεδίο των πιθανοτήτων είναι αρκετά ανοιχτό (...) ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του NFP θα πρέπει να επιτύχει συναίνεση».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές των «τριβών» που πριν ακόμα τις εκλογές είχαν εκδηλωθεί, είναι και οι δηλώσεις που έκανε η (προερχόμενη από την LFI) βουλευτής Κλεμαντίν Οτάν, που στον α' γύρο εκλέχτηκε με πάνω από 60% με το NFP, αλλά προχτές ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την LFI, επειδή - όπως είπε - «αυτή δυσκολεύεται να ανεχθεί το ότι δεν συμφωνούν όλοι στη "γραμμή"» και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην πολιτική κουλτούρα για να κυβερνήσουμε αυτή τη χώρα στην κατάσταση στην οποία τη βρίσκουμε (...) Θα πρέπει να επιδιώξουμε πλειοψηφίες σε ορισμένα θέματα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της LFI, Μανουέλ Μπομπάρντ, επέμεινε ότι «ένας "Ανυπότακτος" (προερχόμενος από τη LFI) πρέπει να προταθεί για πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης του NFP» και συμπλήρωσε: «Δεν πιστεύω σε ψηφοφορία (σ.σ. για τον προτεινόμενο πρωθυπουργό), νομίζω ότι με "συναίνεση", με συμφωνία μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών συνιστωσών που αυτή η ομάδα πρέπει να εκπροσωπείται».

Ολα αυτά ενώ ο επικεφαλής του κόμματος «Ορίζοντες» που μέχρι τώρα συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό «Ensemble» του Μακρόν, Εντουάρντ Φιλίπ, κάλεσε σε άμεσες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι «η απουσία πλειοψηφίας και η απουσία κυβέρνησης θα εξέθετε τη Γαλλία και τους Γάλλους σε τρομερούς κινδύνους», αλλά και τονίζοντας ότι μια πιθανή συμφωνία «δεν μπορεί να οικοδομηθεί ούτε με τη RN ούτε με τη LFI», γιατί θα ήταν «μη βιώσιμη».

ΗΠΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Ετοιμάζουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια θα διεξάγουν Αρμενία και ΗΠΑ στην αρμενική επικράτεια από 15 έως 24 Ιούλη, ανακοίνωσε το Γερεβάν, σε μια φάση που απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τη γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας και εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ διαφόρων «παικτών» στον Νότιο Καύκασο.

Τα γυμνάσια Eagle Partner 2024 θα επικεντρωθούν σε καθήκοντα συνδεόμενα με ειρηνευτικές αποστολές, με το αρμενικό υπουργείο Αμυνας να σημειώνει πως «τέτοιες ασκήσεις με "χώρες - εταίρους" είναι συνηθισμένα».

Η Αρμενία, ως πρότινος ο πιο στενός σύμμαχος της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο, διέρχεται περίοδο όξυνσης της έντασης στη σχέση με τη Μόσχα, γιατί σύμφωνα με την αρμενική κυβέρνηση η ρωσική ηγεσία δεν προστάτευσε τη χώρα έναντι του γειτονικού Αζερμπαϊτζάν, παρότι είναι «σύμμαχοι» στο «αμυντικό» σύμφωνο Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO).

Παρότι - μέχρι νεοτέρας - η Αρμενία παραμένει στον CSTO, έχει ανασταλεί στην πράξη η συμμετοχή της και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν αναφέρει συχνά πως εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει.

Είναι ενδεικτικό το μήνυμα του Αρμένιου πρωθυπουργού προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για την επέτειο της 4ης Ιούλη, στο οποίο υπενθύμισε το «όραμα ενίσχυσης του στρατηγικού διαλόγου Αρμενίας - ΗΠΑ σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης» και τόνισε ότι «η Αρμενία εκτιμά πολύ τον ρόλο των ΗΠΑ στη διαδικασία οικοδόμησης της ειρήνης στην περιοχή».

Ο νέος συσχετισμός στο Ευρωκοινοβούλιο

Μετά τη νέα εθνικιστική ευρωομάδα με την ονομασία «Πατριώτες για την Ευρώπη» που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του ουγγρικού κόμματος Fidezs του Β. Ορμπαν και επικεφαλής τον πρόεδρο της γαλλικής «Εθνικής Συσπείρωσης», Ζορντάν Μπαρντελά, οι έδρες των δυνάμεων διαμορφώνονται ως εξής:

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα 188 έδρες, Σοσιαλιστές 136, Πατριώτες για την Ευρώπη 84, ECR 78, Renew 76, Πράσινοι 53, Αριστερά 46, μη εγγεγραμμένοι 27 και λοιποί 32.

Η ακροδεξιά - εθνικιστική ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), στην οποία συμμετείχαν μέχρι πρότινος τα περισσότερα κόμματα που εντάχθηκαν στους «Πατριώτες», δεν υφίσταται διότι πλέον δεν πληροί τις δύο προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη σύσταση πολιτικής ομάδας, δηλαδή να συμμετέχουν σε αυτό 23 ευρωβουλευτές από επτά χώρες. Ωστόσο, ακόμη πρόκειται για προσωρινά αποτελέσματα και ενδέχεται να υπάρξουν εκ νέου αλλαγές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΞΑΣ.-- Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ από το πέρασμα της καταιγίδας «Μπέριλ» στο Τέξας, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες, καταστροφές και μαζικές διακοπές ρεύματος, με περισσότερα από 2,4 εκατ. νοικοκυριά να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ. Τις προηγούμενες μέρες η καταιγίδα προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων στην Καραϊβική και στη Βενεζουέλα, ως κυκλώνας κλίμακας 5.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ενας άνθρωπος πέθανε και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πυρκαγιά σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων κοντά στο Αμβούργο της Γερμανίας. Μια γυναίκα αστυνομικός και ένα μέλος του προσωπικού τραυματίστηκαν επίσης. Η ταυτότητα του θύματος δεν είχε εξακριβωθεί χθες. Αρχικά υπήρχαν ενδείξεις «κινδύνου πυρκαγιάς» στο κέντρο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, και αναδιδόταν οσμή καυσίμου, προτού σημειωθεί έκρηξη και ξεσπάσει φωτιά.

ΗΠΑ
Κι άλλος Δημοκρατικός ζητά να αποσυρθεί ο Μπάιντεν

Συνεχίζονται οι φωνές μεταξύ των Δημοκρατικών που ζητούν να αποσυρθεί η υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ μετά την επίδοσή του στο ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, Ντ. Τραμπ, και τα συνεχόμενα λάθη του.

Ο Αμερικανός βουλευτής Ανταμ Σμιθ, στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στο CNN κάλεσε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε ότι «δεν εντόπισε κανένα σημάδι» ανησυχίας από την πλευρά των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ για τη φυσική κατάσταση του Προέδρου Μπάιντεν. Αυτό υποδηλώνει ότι (οι συμμαχικές χώρες) θα πρέπει να καθησυχαστούν για τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ και τη δέσμευση του Προέδρου Μπάιντεν».

Παράλληλα «ο Μπάιντεν εξετάστηκε εξ αποστάσεως από τον γιατρό του σήμερα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος κάνει εξετάσεις δύο φορές τη βδομάδα. Επίσης ο γιατρός του Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν υποβάλλεται σε θεραπεία για τη νόσο Πάρκινσον.

Οι «New York Times» ανέφεραν ότι ένας ειδικός σε αυτή τη νευροεκφυλιστική νόσο εκλήθη οκτώ φορές μέσα σε οκτώ μήνες στον Λευκό Οίκο, από το καλοκαίρι του 2023 έως την άνοιξη του 2024.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ