ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αμεση απάντηση στον αυταρχισμό και στο χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν χτες το πρωί Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ της Αττικής, ενάντια στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων. Εδωσαν παράλληλα άμεση απάντηση στη νέα αυταρχική εγκύκλιο του γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, που μέσα στο κατακαλόκαιρο απειλεί με ποινές όσους δεν συμπράττουν στις διαδικασίες της «αξιολόγησης». Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Νίκος Βουρδουμπάς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, κατήγγειλε το απαράδεκτο έγγραφο με το οποίο το υπουργείο συνεχίζει τις απειλές και την επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών. «Δηλώνουμε ξεκάθαρα σε κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη αυτή εγκύκλιο, και κάθε σύλλογο και συνάδελφο να είναι σε ετοιμότητα. Να μην πειράξουν ούτε έναν συνάδελφο που θα συμμετάσχει στις συλλογικές μας αποφάσεις και στις απεργιακές μορφές», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας, συνεπές στην αντιεκπαιδευτική πολιτική των συγχωνεύσεων τμημάτων και αύξησης των μαθητών ανά τάξη, ανακοίνωσε τη μη κατάτμηση νέων και την αναστολή της κατάτμησης τμημάτων σε Δημοτικά και σε Νηπιαγωγεία (από 3 σε 2 τμήματα και από 2 σε 1 τμήμα) για το σχολικό έτος 2024 - 2025.

Αυτή η εξέλιξη είναι απαράδεκτη, καθώς καθιερώνονται τμήματα 23 και 24 μαθητών, με πληθώρα γνωματεύσεων Παράλληλης Στήριξης και παρακολούθησης σε Τμήματα Ενταξης, και ουσιαστικά βάζει στον «προκρούστη» τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, ενισχύοντας τη λογική του κόστους - οφέλους. Για παράδειγμα, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε Πειραιά και Κορυδαλλό «χάνονται» έτσι 20 τμήματα.

Σε συνάντηση με υπαλλήλους της Διεύθυνσης, αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών σωματείων μετέφερε την απαίτηση να μη γίνει καμία συγχώνευση τμήματος και να παρθούν πίσω εδώ και τώρα οι αναστολές κατάτμησης νέων τμημάτων, αιτήματα για τα οποία υπήρξε η δέσμευση ότι θα διαβιβαστούν στον περιφερειακό διευθυντή. Από την πλευρά τους τα εκπαιδευτικά σωματεία δηλώνουν ότι θα βρίσκονται σε επαγρύπνηση, τονίζοντας πως «οι ανάγκες των μαθητών δεν είναι κόστος».

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πάτρα

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας πραγματοποίησε χτες η Α' ΕΛΜΕ, με αφορμή την κλήση δύο διευθυντών σχολείων με πρόσχημα τη μη άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, παρά την απόφαση της ΕΛΜΕ να πραγματοποιήσει απεργία - αποχή από την «αξιολόγηση», όπου συμμετείχαν οι δύο διευθυντές. Η αποφασιστική στάση των συγκεντρωμένων, ωστόσο, και η παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε, απέτρεψαν τις διώξεις, όπως δεσμεύτηκε η Διεύθυνση.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» σημειώνει μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για «προσβολή προς όλους τους εκπαιδευτικούς, που αγωνίζονται και καθημερινά δίνουν τη μάχη μέσα σε χίλιες δυο δυσκολίες να κρατήσουν τα σχολεία όρθια, να καλούνται οι συνάδελφοι να απολογηθούν επειδή δεν έσκυψαν το κεφάλι» και «έκαναν χρήση του νόμιμου δικαιώματός τους να συμμετέχουν στην υλοποίηση των συλλογικών αποφάσεων του σωματείου τους», και απαιτεί να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού.

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών βρέθηκε και αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Αλλο ένα επεισόδιο στην εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων

Μετά το παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αίγυπτο, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ανακοινώνει ότι θα ιδρύσει παράρτημα του Πανεπιστημίου στην Κύπρο, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα ακολουθεί το ΕΜΠ.

Αυτό είναι το τελευταίο επεισόδιο στο «σίριαλ» της επιχειρηματικής δράσης στην οποία οδηγούνται όλο και περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια, με τους νόμους της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη σύμπνοια με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για τα πανεπιστήμια.

Η ίδρυση του παραρτημάτων των δημόσιων πανεπιστημίων σε άλλες χώρες, με όρους πώλησης προγραμμάτων σπουδών, στηρίζεται στον ν. 4957/2022 (νόμος - πλαίσιο Κεραμέως) και εντάσσεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ για «διεθνοποίηση» και «εξωστρέφεια» των πανεπιστημίων. Στην ουσία αυτοί οι εύσχημοι όροι περιγράφουν την κατεύθυνση για αναζήτηση φοιτητικής πελατείας στη διεθνή αγορά (σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ΕΚΠΑ στοχεύει σε φοιτήτριες και φοιτητές από χώρες της Μέσης Ανατολής, την Κίνα, την Ινδία και την Αφρική, ενώ θα μπορούν να εγγράφονται και Ελληνες φοιτητές).

Για το «μάρκετινγκ» του εγχειρήματος, μάλιστα, αξιοποιούνται τα χιλιοειπωμένα και στο παρελθόν επιχειρήματα για την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης και λειτουργίας των πανεπιστημίων, ότι δήθεν από τα έσοδα θα ωφεληθούν τα δωρεάν προγράμματα σπουδών και οι υποδομές των σχολών. Ομως, πέρα από το ότι τα αυτονόητα για τις σπουδές στον 21ο αιώνα δεν μπορούν να εξαρτώνται από τους τζίρους του κάθε πανεπιστημίου, αυτά τα επιχειρήματα καταρρίπτονται πια από την ίδια τη ζωή.

Ολα αυτά τα χρόνια που το επιχειρηματικό «άπλωμα» των πανεπιστημίων εκτείνεται από την πώληση ελαιόλαδου και ρούχων (!), των «εκπαιδευτικών προϊόντων» με επιβολή διδάκτρων (σεμινάρια, μεταπτυχιακά, ξενόγλωσσα κ.ά.), την «εμπορική αξιοποίηση» ακινήτων, ακόμα και δασικών εκτάσεων που είναι στην ιδιοκτησία των πανεπιστημίων, έως και την ίδρυση ή συμμετοχή τους σε εταιρείες, τίποτα δεν βελτιώθηκε ως προς τις δωρεάν παροχές και την ποιότητα των σπουδών.

Το αντίθετο συμβαίνει. Οσο περισσότερο τα πανεπιστήμια οδηγούνται από την προωθούμενη πολιτική σε μπίζνες, τόσο περισσότερο ανεβαίνει το κόστος σπουδών, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα παίρνουν διαρκώς την ανιούσα. Τόσο περισσότερο εκλείπει η λέξη «δωρεάν» δίπλα από το δημόσιο, υποβαθμίζεται η φοιτητική μέριμνα, με τα διάφορα χαράτσια για διαμονή στις φοιτητικές εστίες των δημόσιων πανεπιστημίων να τείνουν να γίνονται ο κανόνας κ.λπ.

Μάλιστα, η πολλή διαφήμιση στις συνελεύσεις των Τμημάτων για το γεγονός ότι τα μεταπτυχιακά που μεταφέρονται για να προσφέρονται στο παράρτημα της Κύπρου θα επιβάλουν υπερδεκαπλάσια δίδακτρα, σε σχέση με τα εγχώρια, μάλλον «μυρίζει» πρόθεση για αύξηση των διδάκτρων...


Ευ. Χ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Κανένας εστιακός φοιτητής εκτός δωματίων!

Κινητοποίηση από τον Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών την Παρασκευή 12 Ιούλη

Σε κινητοποίηση στην «37η Συνεδρίαση Εφορείας Φοιτητικών Εστιών», την Παρασκευή 12 Ιούλη στις 11 π.μ. στην αίθουσα του Πρυτανικού Συμβουλίου, καλεί ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών, απαιτώντας να μην πεταχτεί εκτός εστίας κανένας φοιτητής και να μην επιβληθεί χαράτσι στους πρωτοετείς με καταβολή 200 ευρώ για όσους δικαιούνται δωμάτιο.

Σε συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεών του, ο Σύλλογος απαιτεί να καταργηθεί η πληρωμή για τα δωμάτια της Εστίας (που εντάχθηκε στον κανονισμό της), ενώ ταυτόχρονα απευθύνει κάλεσμα υποστήριξης και αλληλεγγύης στα εργατικά σωματεία και στους φορείς της πόλης.

Στηρίζει τους φοιτητές το ΚΚΕ

Τη στήριξή της στον αγώνα των φοιτητών εκφράζει και η Τομεακή Επιτροπή Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ. Το χαράτσι των 200 ευρώ και η έξωση φοιτητών που δεν έχουν να το πληρώσουν αποτελούν «αιτία πολέμου», ξεκαθαρίζει και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με ευκολία δίνει δισεκατομμύρια σε ΝΑΤΟικούς πολεμικούς εξοπλισμούς, στέλνει φρεγάτες στο "στόμα του λύκου", χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, και δίνει φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, από την άλλη όμως όταν είναι για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών υπάρχουν κόφτες, δημοσιονομική πειθαρχία κ.λπ. Οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Πατρών είναι παρατημένες στην τύχη τους, δεν πληρούν στοιχειώδεις συνθήκες (κλιματισμό, ζεστό νερό όλη τη μέρα, επαρκή εξοπλισμό μέσα στα δωμάτια, στις κοινόχρηστες κουζίνες και μπάνια κ.ο.κ.) για να μπορέσουν να μείνουν εκεί φοιτητές».

Αναφέρεται επίσης στις ευθύνες της Πρυτανείας, η οποία «έχει ανοίξει εδώ και καιρό πόλεμο με τους φοιτητές, τα συνδικαλιστικά τους όργανα, τις διεκδικήσεις τους και τις μορφές πάλης που συλλογικά επιλέγουν για να τις προωθήσουν. Δεν πρωτοτυπεί, φυσικά, αφού τη δυνατότητα αυτή τους την παρέχουν απλόχερα όλοι οι νόμοι που ψήφισαν και στήριξαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ (νέου και παλιού), και τα "αποκόμματα" που κάθε φορά τους συνόδευαν».

  • Τη στήριξή της στον αγώνα των φοιτητών, καλώντας να μη γίνει καμία έξωση, εκφράζει και η δημοτική αρχή Πάτρας σε ανακοίνωσή της.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «ΒΥΡΩΝ»
Με όπλο την αλληλεγγύη για την ανάκληση της απόλυσης

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη

Σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη στις 12 μ. έξω από το φροντιστήριο «Ηράκλειτος» στα Εξάρχεια προχωρά ο Σύλλογος Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης ν. Αττικής «Βύρων», έχοντας στο πλευρό του σωματεία και φορείς, και απαιτεί την επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Τσιμπούκη, μέλους της διοίκησής του.

Ο «Βύρων» χαιρετίζει τη συμμετοχή και συμπαράσταση εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικών και μαθητών, στον αγώνα ενάντια στην απόλυση.

Την περασμένη βδομάδα, σε συνέχιση των παρεμβάσεων του σωματείου ενάντια στην απόλυση του Κ. Τσιμπούκη, διοργανώθηκε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το φροντιστήριο. «Οι διοικήσεις των παρευρισκόμενων εκπαιδευτικών σωματείων απαίτησαν να παρθεί πίσω η απόλυση του συναδέλφου μας και μέλους της διοίκησης του σωματείου, να σταματήσει το συνολικότερο ρεύμα απολύσεων μέσα στο φροντιστήριο, να κατοχυρωθούν οι εργαζόμενοι με Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας που θα προβλέπει μεταξύ άλλων αυξήσεις των μισθών και πληρωμένες τις ενημερώσεις γονέων. Χαιρετίζουμε επίσης τη συμπαράσταση που έδειξαν μαθητές και συνάδελφοι που βρίσκονταν μέσα στο φροντιστήριο αυτήν την ιδιαίτερη μέρα, που το κλίμα από την πλευρά της διοίκησης ήταν τεταμένο», αναφέρει ο «Βύρων». «Η αλληλεγγύη είναι συγκινητική και ενδυναμώνεται στον κλάδο μας, σε μια περίοδο που οι απολύσεις εκπαιδευτικών αυξάνονται, σε πολλές περιπτώσεις με συνδικαλιστικά κίνητρα», τονίζει, και αναφέρεται στις γενικότερες αντιδραστικές εξελίξεις στον κλάδο, αλλά και στη στάση της εργοδοσίας.

Σημαντικά ενισχυμένη η «Αγωνιστική Συσπείρωση ΕΕΠ - ΕΒΠ

Σημαντικά ενισχυμένη βγαίνει σε δεύτερο συνεχόμενο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) η «Αγωνιστική Συσπείρωση» Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ - ΕΒΠ).

Επειτα από τις αρχαιρεσίες που ολοκληρώθηκαν στις 6 Ιούλη, καταλαμβάνει πλέον τις 3 από τις 7 έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου, από 2 που είχε, και για πρώτη φορά εκλέγει 2 από τους 3 αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ