ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα η συζήτηση στη Βουλή των τροπολογιών για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ στα νησιά

Στο φόντο «κουρνιαχτού» κάλπικων προσδοκιών που καλλιεργούν τα κυβερνητικά στελέχη

MotionTeam

Σήμερα Τρίτη συζητιούνται στη Βουλή οι δύο τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ, συμβολή στον αγώνα των χιλιάδων συνταξιούχων για την ανάκτηση των απωλειών και για να μην προχωρήσουν παραπέρα τα μέτρα για το «τσεκούρωμα» των συντάξεων, καθώς και στον αγώνα των νησιωτών για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Με τις δύο τροπολογίες, το ΚΚΕ απαιτεί να μη μειωθούν οι συντάξεις, να καταργηθούν οι ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», όπως και να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου και σε μόνιμη βάση, και όχι προσωρινά, για πέντε μόνο εξ αυτών και μάλιστα σε σύνδεση με τις αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ για μετατροπή τους σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.

Και οι δύο τροπολογίες κατατέθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων - Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις».

Η τροπολογία για τις συντάξεις, που στηρίζει τον αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων και το αίτημά τους για κατάργηση των ρυθμίσεων του ν. 4387/16 που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», προβλέπει: «Οι καταβαλλόμενες ή καταβλητέες κατά την 12/5/2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 4387/2016, κύριες συντάξεις, πλην των συντάξεων του ΟΓΑ, οι οποίες χορηγήθηκαν με προγενέστερες του ν. 4387/2016 διατάξεις, συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά το χρόνο αυτό και εξακολουθούν να διέπονται από το νομικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, μέχρι την με οποιονδήποτε τρόπο απώλεια του σχετικού δικαιώματος. Οι διατάξεις των άρθρων 14 ν. 4387/2016 ("Αναπροσαρμογή συντάξεων - προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων") και 33 ν. 4387/2016 ("Αναπροσαρμογή συντάξεων - προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων"), όπως ισχύουν σήμερα, καταργούνται, καθώς και άλλη αντίθετη διάταξη».

Με τη δεύτερη τροπολογία, το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στο πλαίσιο αυτό προτείνει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου.

Αθλιο εμπόριο ελπίδας

Η συζήτηση των τροπολογιών θα πραγματοποιηθεί μέσα σε έναν «κουρνιαχτό» κάλπικων προσδοκιών που συντηρούν με τις δηλώσεις τους στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας να αιωρείται η εντύπωση ότι τελικά δεν θα εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε, οι οποίες μάλιστα είναι ήδη προϋπολογισμένες στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που ψήφισαν πριν από λίγες βδομάδες οι κυβερνητικοί βουλευτές...

Χτες, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκε «αισιόδοξη» ότι τελικά δεν θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων στις αρχές του 2019. Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», υποστήριξε πως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα εξετάσει τα δεδομένα και θα προβεί στις απαραίτητες κινήσεις. Οπως είπε, η μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς» ήταν μέτρο αχρείαστο και ψηφίστηκε λόγω επιμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παρ' όλα αυτά, ξεκαθάρισε, η κυβέρνηση δεν εξετάζει «μονομερείς ενέργειες» ή «αιφνιδιασμούς»...

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης ισχυρίστηκε («Εφημερίδα των Συντακτών») ότι «όπως είπε και ο Π. Μοσκοβισί, δεν υπάρχουν "άκαμπτα μέτρα". Αρα και το θέμα των συντάξεων αλλά και το θέμα του αφορολόγητου πρέπει να τα ξαναδούμε».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, έφτασε στο πλαίσιο αυτό να αναφωνήσει («Πρώτο Πρόγραμμα»): «Είναι δεδομένη η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για προστασία των συνταξιούχων. Και αν υπάρχει κάποιο κόμμα το οποίο υπερασπίζεται τα δικαιώματα των συνταξιούχων, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (...) Γι' αυτούς παλεύουμε»!

Ο Δ. Κουτσούμπας σε Σάμο και Ικαρία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί την Ικαρία και τη Σάμο, την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Ιούλη. Το πρόγραμμα της περιοδείας του είναι το ακόλουθο:

Πέμπτη 12 Ιούλη, Ικαρία: Στις 17.30 θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Ικαρίας, Στέλιο Σταμούλο, και τους αντιδημάρχους, στο δημαρχείο. Στις 18.30 θα συμμετέχει σε σύσκεψη με σωματεία και φορείς του νησιού, στο δημαρχείο. Στις 21.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Εύδηλο.

Παρασκευή 13 Ιούλη, Σάμος: Στις 10.00 θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο, στο Βαθύ. Στις 11.30 θα επισκεφτεί το hot spot και θα συναντηθεί με την διοίκηση και τους εργαζόμενους. Στις 13.00 θα συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκο Κατρακάζο, στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας. Στις 18.30 θα συμμετέχει σε σύσκεψη με εργατικά σωματεία και φορείς του νησιού, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Στις 21.00 θα μιλήσει στο Καρλόβασι, στην Πορφυριάδα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με ψεύτικες προσδοκίες στηρίζουν το παραμύθι της δήθεν μεταμνημονιακής εποχής

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τις συντάξεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η μόνη λύση για να μη μειωθούν ξανά οι συντάξεις είναι να ψηφιστεί αύριο στη Βουλή η σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει το ΚΚΕ. Ολα τα άλλα είναι για να καλλιεργούνται ψεύτικες προσδοκίες, προκειμένου η κυβέρνηση να στηρίξει το παραμύθι για τη δήθεν μεταμνημονιακή εποχή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ