ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Αραξος, οι κυβερνήσεις και τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ

Στην αεροπορική βάση του Αραξου, όπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, με τις κυβερνητικές «διαψεύσεις» κάθε άλλο παρά να πείθουν, από πέρυσι το καλοκαίρι έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης, ώστε να μπορούν να «φιλοξενηθούν» εκεί «ειδικά όπλα» του ΝΑΤΟ, μια «ορολογία» που περιλαμβάνει ακόμα και πυρηνικά. Μάλιστα, λέγεται ότι η κυβέρνηση ακούει και «κατσάδες» από Αμερικανούς επιτελάρχες, γιατί προχωράνε αργά τα έργα για την εκ νέου αποθήκευση πυρηνικών όπλων.

Οι ανησυχίες μεγαλώνουν, δεδομένης της συζήτησης που έχει ανοίξει για το πού θα μεταφερθούν οι περίπου 50 τέτοιες αμερικανικές κεφαλές, που σήμερα εδράζονται στη βάση του Ιντσιρλίκ, αν επιδεινωθούν παραπέρα οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Πρόσθετη ανησυχία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί η πληροφορία ότι στις 17/5 επισκέφτηκε, συνοδευόμενος από επιτελείς του ΝΑΤΟ, την αεροπορική βάση του Αραξου ο Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ και σταθερός υπέρμαχος του διαβόητου ΝΑΤΟικού δόγματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», στο πλαίσιο των κλιμακούμενων ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Πρόκειται για μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση, άσχετα με το τι υποστηρίζει δημοσίως, στην πραγματικότητα «παίζει με τη φωτιά», στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αναδειχθεί σε «σημαιοφόρο» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή.

Αλλωστε, ακόμα και αν η επίσκεψη Φρέντρικσον ήταν απλά μια «επίσκεψη ρουτίνας», μια προγραμματισμένη επιθεώρηση, επιβεβαιώνεται και έτσι ότι η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι των πιο επικίνδυνων για το λαό σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπως είναι η πυρηνική του στρατηγική.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε εξάλλου και τον περασμένο Οκτώβρη, όταν αποκαλύφτηκε ότι στις 26 και 28 Σεπτέμβρη του 2017 έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Αραξου. Σχετική ενημέρωση από αυτήν τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Αμυνας, με απόρρητο έγγραφο, το οποίο ανέφερε ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονται στη βάση είναι και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση «ειδικών όπλων», τα οποία περιλαμβάνουν και τα πυρηνικά όπλα.

Σημειωτέον, μιλώντας πρόσφατα στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Σπούτνικ», ο Τούρκος υποπτέραρχος ε.α. Ερντογάν Καρακούς επιβεβαίωσε τη χρήση του Αραξου ως εναλλακτικού χώρου αποθήκευσης πυρηνικών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο μεταφοράς στις έτοιμες γι' αυτόν το σκοπό εγκαταστάσεις πυρηνικών όπλων, τα οποία έχουν εγκατεστημένα σήμερα οι Αμερικανοί στη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Υπενθυμίζοντας την «αντιπαράθεση των αμερικανικών και ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να στηριχθεί στην Τουρκία σε αυτήν την αντιπαράθεση. «Ενώ η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για να χρησιμοποιήσει τη στήριξη της Αμερικής ενάντια στην Τουρκία όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου, οι ΗΠΑ με τη σειρά τους επιδιώκουν να αντλήσουν το μέγιστο όφελος από αυτήν την κατάσταση. Η επίσκεψη του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ στον Αραξο είναι μια προειδοποίηση της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα», ανέφερε ο Καρακούς, εννοώντας ότι μπορεί τελικά ο Αραξος να χρησιμοποιηθεί αντί του Ιντσιρλίκ.

Βέβαια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όποτε τη ρωτάνε για το αν ο Αραξος προορίζεται για αποθήκευση πυρηνικών όπλων, παίζει κρυφτούλι. Το ίδιο έκαναν και οι προκάτοχοί της, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποσιωπώντας π.χ. ότι το 1995 φυλάσσονταν στον Αραξο 24 ατομικές βόμβες του ΝΑΤΟ, γεγονός που επιβεβαιώθηκε κάποια χρόνια μετά, όταν αυτές μεταφέρθηκαν.

«Βασική συνιστώσα» των δολοφονικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ

Εξάλλου, η χρήση πυρηνικών είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα του ΝΑΤΟ. Ενδεικτικά στα προπαρασκευαστικά κείμενα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ξεκινά αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες, τονίζεται για την πυρηνική πολιτική του ιμπεριαλιστικού οργανισμού: «Το ΝΑΤΟ διασφαλίζει ότι η πυρηνική του αποτροπή (βλ. πυρηνικά όπλα) παραμένει αξιόπιστη και αποτελεσματική...», ενώ σε ειδικό κεφάλαιο γράφουν: «Τα πυρηνικά όπλα αποτελούν βασική συνιστώσα των συνολικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας για την αποτροπή και την άμυνα, παράλληλα με τις συμβατικές δυνάμεις και την πυραυλική άμυνα».

Παραπέρα, σε ΝΑΤΟική παρα-σύνοδο, με τίτλο «Ο Διάλογος των Βρυξελλών», που διοργανώνουν παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής, στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τέσσερις οργανώσεις - «δεξαμενές σκέψεις», με μεγάλη πείρα στη ζύμωση και προώθηση των επικίνδυνων σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα, υπάρχει στη θεματολογία ειδική ενότητα με θέμα «Η Νέα Πυρηνική Εποχή».

Διαβάζουμε στο σχετικό εισηγητικό κείμενο: «Διαμορφώνεται μια δεύτερη πυρηνική εποχή, που χαρακτηρίζεται από περισσότερους παράγοντες και λιγότερη σταθερότητα. Στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016, τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ επανέλαβαν τη μακρόχρονη θέση τους ότι "όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία" και επιβεβαίωσαν την "αποφασιστικότητά τους να αναζητήσουν έναν ασφαλέστερο κόσμο για όλους και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα" (...) Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στην τεχνολογία, το δόγμα και τη ρητορική, ιδίως στη Ρωσία, απαιτούν μια νέα συζήτηση σχετικά με τη στάση αποτροπής του ΝΑΤΟ και το πυρηνικό του οπλοστάσιο».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Πραγματοποιήθηκε η Διημερίδα για την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ολοκληρώθηκε η Διημερίδα που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - μη εγγεγραμμένος σε πολιτική ομάδα - Kώστας Παπαδάκης στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή και Σάββατο 6 και 7 Ιούλη. Το θέμα της Διημερίδας ήταν: «Η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και των ανταγωνιστών τους σε Συρία - Ν/Α Μεσόγειο - Βαλκάνια, και η απάντηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

Στη Διημερίδα έκαναν παρεμβάσεις, δίνοντας ζωντανή πείρα των μαζικών φορέων του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος που εκπροσωπούν, των αιτημάτων της πάλης τους, της πλούσιας δράσης που έχουν αναπτύξει στην πάλη τους ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οι εξής ομιλητές: Ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), η Δέσποινα Μάρκου, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), ο Χρήστος Τρέλλης, περιφερειακός σύμβουλος Μακεδονίας - Θράκης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, και ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Ο Κ. Παπαδάκης σημείωσε μεταξύ άλλων, εισηγούμενος στη Διημερίδα:

«Το θέμα της Διημερίδας είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, γιατί συμπίπτει με την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Ιούλη και με την ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους λαούς ατζέντα της. Παράλληλα, διεξάγεται μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της "Παγκόσμιας Στρατηγικής" της για την προώθηση των στρατιωτικών σχηματισμών Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων, τη "στρατιωτική κινητικότητα" που στοχεύει να άρει και τα τελευταία νομικά εμπόδια για την ανεμπόδιστη διέλευση ευρωΝΑΤΟικών σωμάτων από χώρα σε χώρα».

Οπως τονίστηκε: «Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δώσουν οι λαοί και στην κοινή δράση και τις σχέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γιατί τα κοινά επιχειρησιακά σχέδιά τους σε βάρος των λαών και η συμπληρωματικότητά τους γίνεται από ανάγκη και όχι από επιλογή, όπως υπογραμμίζουν και οι δύο στα κείμενά τους, ενώ τα αυτοτελή σχέδια που αναπτύσσουν καθένας ξεχωριστά, την ίδια ακριβώς στιγμή, φανερώνουν τους σφοδρούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται αυτήν την περίοδο ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της, όπως και με τη Ρωσία και την Κίνα. (...)

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα ελέγξει την υλοποίηση του σχεδιασμού που είχε θέσει από τη Σύνοδό του στη Βαρσοβία προ διετίας για την παρέμβασή του στο "μαλακό υπογάστριο" της Ρωσίας, με πολυπλόκαμους στρατιωτικούς σχηματισμούς. Ενώ είναι ενδεικτικό ότι στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό που θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες αναφέρεται και η "αποτροπή των κακόβουλων δραστηριοτήτων της Ρωσίας". Αυτοί οι σχεδιασμοί δεν αίρονται, παρά τα εξελισσόμενα παζάρια ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, που σηματοδοτούνται από τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στο Ελσίνκι μετά τη Σύνοδο, και την επιχείρηση να βρουν συμβιβασμό ιδιαίτερα για τη Συρία, όπως ακούγεται, με "κοινό εργαλείο" τους κουρδικούς πληθυσμούς της ευρύτερης περιοχής. Στο επίκεντρο της προσοχής του ΝΑΤΟ είναι μεταξύ άλλων η ανάκτηση του ελέγχου της Μαύρης Θάλασσας, στην οποία κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό η Ρωσία, αξιοποιώντας και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η προώθηση της ένταξης στο ΝΑΤΟ τόσο της ΠΓΔΜ όσο και της Ουκρανίας και της Γεωργίας απεικονίζει τα άμεσα κέντρα ενδιαφέροντος της λυκοσυμμαχίας, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να βάλει εμπόδια στο σχεδιασμό της αστικής τάξης της Ρωσίας. Το "εισιτήριο" για να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε τόσο τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό πίσω από αυτήν, όσο και τους μεγάλους κινδύνους που σηματοδοτούν οι προβλέψεις της στις οποίες ενυπάρχει το σπέρμα του αλυτρωτισμού, με τα περί "Μακεδόνα πολίτη" και "μακεδονικής εθνικότητας", όπως και "μακεδονικής γλώσσας"», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

«Αυτή η βαθιά αντιλαϊκή ατζέντα και ο ίδιος ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και των ανταγωνιστών τους χρειάζεται να μπουν στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων, των συνθημάτων των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων, σε γραμμή που να αποκαλύπτει την αποπροσανατολιστική κατεύθυνση που δίνουν οπορτουνιστικές δυνάμεις στο κίνημα, περί "αντι-Τραμπ" κινητοποιήσεων, που στην ουσία αθωώνουν και ξεπλένουν το ΝΑΤΟ», κατέληξε ο Κ. Παπαδάκης. «Παράλληλα, τέτοια συνθήματα, σε συνθήκες εντεινόμενων ανταγωνισμών της Γερμανίας και συνολικά της ΕΕ με τις ΗΠΑ, στοιχίζουν το κίνημα πίσω από τις επιδιώξεις της ΕΕ, των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, καθώς σκόπιμα δεν αποκαλύπτουν τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, δεν προβάλλουν το δρόμο που πραγματικά συμφέρει τους λαούς και δεν είναι άλλος από το να χαράξουν δικό τους, αυτοτελή δρόμο και να μην στοιχηθούν πίσω από τη μία ή την άλλη πλευρά του καπιταλιστικού ανταγωνισμού».

Προσωρινή αντικατάσταση Α/ΓΕΕΘΑ λόγω ασθένειας

Στο 251 ΓΝΑ για σειρά εξετάσεων και παρακολούθηση προβλήματος υγείας βρίσκεται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, την Κυριακή συγκλήθηκε ιατρικό συμβούλιο, το οποίο μετά από εισήγηση των θεραπόντων ιατρών έκρινε ομόφωνα ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ πρέπει να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση επί 15 ημέρες. Κατόπιν τούτων, ο υπουργός Αμυνας αποφάσισε ότι κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα ο Α/ΓΕΕΘΑ αντικαθίσταται στην εκτέλεση των καθηκόντων του από τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ.

  • Τις ευχές του για την ταχεία ανάρρωση του Ευ. Αποστολάκη εξέφρασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε επικοινωνία μαζί του.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ