ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Νέα αρνητική εξέλιξη που οδηγεί στην υποβάθμιση της δίκης

Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής δημοσιότητας της δίκης

Phasma

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, να απορρίψει την παράσταση Πολιτικής Αγωγής κατά της ηγεσίας και των υπόλοιπων βουλευτών της εγκληματικής οργάνωσης, μια ακόμη σοβαρή αρνητική εξέλιξη σημειώθηκε χτες, που οδηγεί αντικειμενικά στην υποβάθμιση της δίκης: Το δικαστήριο, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως Αδ. Οικονόμου, απέρριψε τα αιτήματα για την τήρηση απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της δίκης, για την μαγνητοσκόπηση - κινηματογράφηση της δίκης και για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη. Επιφυλάχτηκε για την προβολή υλικού της δικογραφίας στη διάρκεια της διαδικασίας, μέσω τεχνικών μέσων... Για τη μεταφορά της δίκης στο Εφετείο, δεν τοποθετήθηκε, καθώς το θέμα είναι πλέον στην αρμοδιότητα του προέδρου της Τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου, Δ. Μόκκα.

Η Πολιτική Αγωγή είχε καταθέσει τα αιτήματα για τη δημοσιότητα της δίκης.

Από την πλευρά των συνηγόρων για την απόπειρα δολοφονίας στελεχών του ΚΚΕ, ο Α. Αντανασιώτης, ζήτησε την τήρηση απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της δίκης που θα διανέμονται στους διαδίκους και τη διάθεση της υλικοτεχνικής υποδομής από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα της δίκης, τόσο από κοινό, όσο και από δημοσιογράφους, γι' αυτό και ζήτησε, για ακόμη μια φορά, τη μεταφορά της δίκης σε κατάλληλο χώρο και με γενικότερη εξασφάλιση της υλικοτεχνικής υποδομής κ.λπ. Τέλος, τοποθετήθηκε υπέρ της κινηματογράφησης - μαγνητοσκόπησης της δίκης για λόγους επιστημονικούς (αξιοποίηση από το ανώτερο δικαστήριο, νομικές σχολές κ.λπ.) και ιστορικούς (δημιουργία ιστορικού αρχείου). Οπως ανέφερε, αντίστοιχη ρύθμιση ισχύει στη Γαλλία. Εμπειρία υπάρχει και στην Ελλάδα με τη βιντεοσκόπηση της δίκης των Απριλιανών χουντικών.

Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκαν και οι συνήγοροι της οικογένειας του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδ. Τζέλης, «ακόμη και σε δίκες μικροδιαφορών υπάρχει μαγνητοφώνηση, γιατί να μην υπάρχει σε αυτή τη δίκη». Επισημάνθηκε ότι η μαγνητοφώνηση των πρακτικών συντάσσεται με την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης και διευκολύνει και το έργο όλων.

Από τους συνηγόρους των Αιγύπτιων Ψαράδων ο Θ. Καμπαγιάννης τόνισε και αυτός ότι είναι «μια ιστορική δίκη. Είναι ανάγκη, λοιπόν, όσα ακουστούν να μην είναι έπεα πτερόεντα, αλλά να καταγραφούν».

Η πλειοψηφία της υπεράσπισης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής συντάχθηκε με την εισαγγελική πρόταση, με διαφοροποίηση μόνο στο ζήτημα της τήρησης των πρακτικών.

Να σημειωθεί ότι ιστορικά στη χώρα μας η πρώτη δίκη που μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε (όχι απευθείας) από το κανάλι 29 ήταν η λεγόμενη «δίκη του καλαμποκιού». Απευθείας αναμετάδοση έγινε από τη δίκη του λεγόμενου «σκανδάλου Κοσκωτά». Μαγνητοσκόπηση και μερική μετάδοση, στο πλαίσιο των δελτίων ειδήσεων, έγινε στη δίκη της «εταιρείας δολοφόνων» και του Νάσιουτζικ. Δεν επιτράπηκε τελικά, η μαγνητοσκόπηση της δίκης των σατανιστών της Παλλήνης και της «17 Νοέμβρη».

Τέλος, ένσταση περί ακυρότητας της προδικασίας, της προκαταρκτικής εξέτασης και της ασκηθείσας ποινικής δίωξης, κατέθεσε χτες στο δικαστήριο ο συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου, Τ. Μιχαλόλιας που έκανε λόγο για «χονδροειδή παραβίαση» ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ επανέλαβε και τα περί πολιτικής δίωξης...

Δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Με αφορμή την ανάγνωση από το δικαστήριο των μαρτύρων κατηγορίας που κλήθηκαν από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε χτες στη δημοσιότητα γραπτή δήλωση στην οποία προέβη ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος έχει προταθεί από την Πολιτική Αγωγή των κομμουνιστών συνδικαλιστών που δέχτηκαν την επίθεση των χρυσαυγιτών στο Πέραμα.

«Η Χρυσή Αυγή από την άποψη της ιδεολογίας, της οργάνωσης και των εκδηλώσεών της είναι ένα κακέκτυπο του Χιτλερισμού - Ναζισμού», τονίζει στη δήλωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι «ο φασισμός όσο και ο ναζισμός είχαν ως βασικό τους στόχο την εξόντωση του κομμουνισμού. Δεν υπολόγισαν όμως σωστά τη θέληση των λαών και την απόφαση της ιστορίας να είναι ο κομμουνισμός ο νεκροθάφτης τους».

Ο Μ. Θεοδωράκης εκτιμά ότι «η σημαντική ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής οφείλεται στη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που πλήττει τη χώρα και το λαό μας τουλάχιστον τα πέντε τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την αδυναμία της πολιτικής εξουσίας, που αντί να βρει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που μας καταδυναστεύουν, μας οδηγεί σε όλο και βαθύτερες δοκιμασίες. Εννοείται ότι δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε και την πολύπλευρη στήριξη που είχε η Χρυσή Αυγή από μηχανισμούς του συστήματος και από διάφορα συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδος».

«Για όποιον έχει μελετήσει τη σύγχρονη Ιστορία και ειδικά της Γερμανίας, αυτή η ανοδική πορεία της Χρυσής Αυγής είναι πανομοιότυπη με την άνοδο και την πλήρη επικράτηση του Χίτλερ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τη βαθιά εθνική, οικονομική και κοινωνική κρίση στη δεκαετία του 1920 - 1930 και την αγωνία και το θυμό του γερμανικού λαού εκείνης της εποχής», υπενθυμίζει ο Μ. Θεοδωράκη, και κάνει μια σειρά παραλληλισμούς που αποδεικνύουν την ομοιότητα της δράσης της Χρυσής Αυγής με αυτή του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος του Χίτλερ.

  • Ο «Ριζοσπάστης» θα δημοσιεύσει ολόκληρη τη γραπτή δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη στο φύλλο της Κυριακής, 12 Ιούλη.
ΤΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση απόψε στο πάρκο Δηλαβέρη

Η ΤΟ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, σήμερα Παρασκευή, στις 9.00 μ.μ., διοργανώνει συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις στο πάρκο «Δηλαβέρη», με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΤΕ Πειραιά. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ