ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κανένας ασθενής χωρίς θεραπεία και φροντίδα
  • Συνάντηση αντιπροσωπείας με τον διοικητή των δύο νοσοκομείων του νομού
  • Παρεμβάσεις στο αστικό ΚΤΕΛ για δωρεάν μετακίνηση και στη ΔΕΗ για να μην κόβεται το ρεύμα

Από τη συνάντηση με τον διοικητή των δύο νοσοκομείων του νομού Λάρισας
Από τη συνάντηση με τον διοικητή των δύο νοσοκομείων του νομού Λάρισας
Να μη μείνει κανένας ασθενής χωρίς φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία, θεραπείες, χειρουργεία, να μην υποβαθμιστεί η σίτιση των ασθενών και γενικότερα να εξασφαλιστούν από τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, το ΠΕΔΥ και τα Ιδρύματα Πρόνοιας πλήρεις υγειονομικές και προνοιακές υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκες από τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, ζήτησαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Λαϊκής Αλληλεγγύης Ν. Λάρισας, στη συνάντηση που είχαν χτες με τον διοικητή των δύο νοσοκομείων του νομού. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος άμεσων δράσεων της Επιτροπής για την αντιμετώπιση των ζωτικών αναγκών του λαού, που οξύνονται περισσότερο λόγω και του κλεισίματος των τραπεζών. Με το υπόμνημα που παρέδωσε στον διοικητή Κ. Καραμπάτσα, η Επιτροπή απαιτεί:

  • Να μη μείνει καμία δημόσια υγειονομική και προνοιακή μονάδα χωρίς φάρμακα, τρόφιμα, αναλώσιμα υλικά, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου κ.ά.
  • Να καταργηθούν οι πληρωμές και οι συμμετοχές για ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στα απογευματινά ιατρεία.
  • Να σταματήσει η παρακράτηση των συντάξεων των χρονίως πασχόντων και των ΑμΕΑ για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται.
  • Να εξασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση των άπορων, των ανασφάλιστων, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των εργαζομένων σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο και ίδρυμα πρόνοιας, παιδικό σταθμό, σχολική μονάδα.
  • Να αναλάβουν εξολοκλήρου τη συντήρηση και φροντίδα των χαμηλοσυνταξιούχων και μοναχικών ηλικιωμένων τα ιδρύματα και οι προνοιακές δομές.
  • Να εξασφαλιστούν όλα τα εμβόλια δωρεάν και να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά.
  • Να πληρωθούν ολόκληροι οι μισθοί των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας και πρόνοιας.

Οι διοικητής υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει το πλαίσιο των αιτημάτων και δεσμεύτηκε να ενεργήσει προς θετική κατεύθυνση.

Δωρεάν μετακίνηση - να μην κοπεί το ρεύμα

Εκπρόσωποι της Επιτροπής έκαναν επίσης χτες παρέμβαση και προς την διοίκηση του αστικού ΚΤΕΛ, με αίτημα τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων, απλήρωτων, χαμηλοσυνταξιούχων. Η απάντηση που πήραν ήταν ότι το ΚΤΕΛ, από μόνο του, δεν μπορεί «να σηκώσει» οικονομικά αυτό το μέτρο, αλλά μπορεί να υλοποιηθεί αν υπάρξει χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, όπως γίνεται στην Αθήνα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θα ασκήσει πίεση και η Επιτροπή.

Στη συνέχεια, έγινε παρέμβαση στη ΔΕΗ, απαιτώντας να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν που δεν μπορεί να πληρώσει, λόγω της ανεργίας, της απλήρωτης εργασίας ή της έλλειψης ρευστού για μικρούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους.

Η διευθύνουσα του τοπικού καταστήματος Ευαγγελία Τσαβέ δήλωσε ότι με απόφαση της κυβέρνησης, τις μέρες που οι τράπεζες θα είναι κλειστές δεν θα κόβεται σε κανέναν το ρεύμα, ενώ για το αίτημα να μεγαλώσει το διάστημα της αποπληρωμής των χρεών για αγροτικό και επαγγελματικό ρεύμα είπε ότι θα το μεταφέρει στους ανωτέρους.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αλληλεγγύης υπογράμμισαν ότι το κίνημα θα ασκήσει πίεση προς κάθε κατεύθυνση, για να μη μείνει καμιά οικογένεια χωρίς ρεύμα, ανεξάρτητα από τα πρόσκαιρα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο των τραπεζών.

Συγκέντρωση τροφίμων - φαρμάκων

Παράλληλα μ' αυτές τις συναντήσεις, η Επιτροπή Αλληλεγγύης ξεκίνησε από χτες τη συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων, τα οποία θα διατίθενται σε όσους έχουν μεγάλη ανάγκη (άποροι, άνεργοι, απλήρωτοι κ.λπ.), με βάση την καταγραφή που κάνουν σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές. Η συγκέντρωση θα γίνεται στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας από τις 9 π.μ έως 2 μ.μ και από τις 7 - 9 μ.μ, καθημερινά, πλην Σαββάτου - Κυριακής.

Τα τρόφιμα θα είναι μακράς διάρκειας, (αλεύρι, λάδι, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, ζάχαρη, γάλα εβαπορέ, φρυγανιές, διάφορα τρόφιμα σε κονσέρβες, κ.ά.) και τα φάρμακα απ' αυτά που διατηρούνται εκτός ψυγείου, όπως αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, για διαβητικούς, για χρόνιες παθήσεις, κ.ά.

Κλαδική Επιτροπή Αλληλεγγύης στα Τρόφιμα

Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της αλληλεγγύης (φωτ. αρχείου)
Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της αλληλεγγύης (φωτ. αρχείου)
Πανελλαδική Επιτροπή Αλληλεγγύης, για να μπορέσει ο κλάδος να συμβάλει στην ανακούφιση από τα προβλήματα που οξύνονται για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, συγκροτήθηκε σε κλαδικό επίπεδο, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, που θα έχει την ευθύνη και τον έλεγχο της δουλειάς.

Η Ομοσπονδία καλεί όλα τα σωματεία, τους συνδικαλιστές, τους πρωτοπόρους εργάτες και εργάτριες, όλους τους εργαζόμενους να συμβάλουν σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια. Συγκεκριμένα, δίνει κατεύθυνση ώστε κάθε σωματείο να συγκροτήσει Επιτροπή Αλληλεγγύης και να πρωτοστατήσει στους χώρους δουλειάς, σε βιομηχανικές ζώνες και περιοχές «ώστε να αποτρέψουμε με τις παρεμβάσεις μας, την αλληλεγγύη μας, καθώς και την υλική βοήθειά μας, να υπάρξουν συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης».

Η Ομοσπονδία καλεί να συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα κυρίως μακράς διάρκειας ζωής (λάδι, παιδικές τροφές, μακαρόνια, όσπρια, ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη, γάλα εβαπορέ, εμφιαλωμένα νερά, χυμοί, κονσέρβες, μπισκότα κ.ά.). Επίσης, κατεψυγμένα προϊόντα (κρέας, αλλαντικά, κοτόπουλα, ψάρια κυρίως από ιχθυοκαλλιέργεια, λαχανικά, αυγά κ.ά.) μετά από συνεννόηση για να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος χώρος και οι συνθήκες αποθήκευσης. Τέλος, κουβέρτες, ρούχα, παπούτσια, φάρμακα.

Για τη συγκέντρωση αυτού του υλικού, τα σωματεία μπορούν να απευθύνονται στους εργαζόμενους να συνδράμουν από το υστέρημά τους ή από τα είδη που δεν χρησιμοποιούν. Επίσης, τα ίδια τα σωματεία μπορούν να συνδράμουν από τα ταμεία τους, ή να απευθυνθούν στους εργοδότες και στις επιχειρήσεις και να ζητήσουν ποσότητες από τα προϊόντα που παράγουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια.

Στο ΥΠΟΙΚ σήμερα οι συνταξιούχοι

Νέα μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών διοργανώνουν σήμερα, στις 10 π.μ., οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, με αίτημα την καταβολή ολόκληρων των συντάξεων από τις τράπεζες. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις έχουν ζητήσει με επιστολή τους συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι εικόνες από τις ατελείωτες ουρές μπροστά στα ΑΤΜ, κυριάρχησαν και χτες στις τράπεζες, καθώς η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στους συνταξιούχους που δεν έχουν κάρτα να κάνουν ανάληψη από τα γκισέ άλλων 120 ευρώ. Την κατάσταση επέτεινε η αναμονή χιλιάδων ανέργων, που κι αυτοί προσπαθούσαν υπομονετικά να πάρουν 120 ευρώ από το πενιχρό επίδομα του ΟΑΕΔ.

Στην επιστολή τους προς τον αρμόδιο υπουργό, την τρίτη κατά σειρά, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις σημειώνουν: «Τα χρήματα των συντάξεων μπήκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία, για να πληρωθούν αποκλειστικά και μόνο συντάξεις, δεν μπορούν οι τράπεζες να τα παρακρατούν και να τα διαθέτουν όπου θέλουν και όπως θέλουν. Σας καλούμε να αποκαταστήσετε την καταβολή των συντάξεων, όπως γινόταν πάντα, άμεσα, σε όλους, χωρίς κανέναν περιορισμό από τις τράπεζες».

Στο υπουργείο Υγείας σήμερα η ΣΕΑΑΝ

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα έχει σήμερα αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνας Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, ώρα 1 μ.μ. Την ίδια ώρα, μετά από πρόσκληση της ΣΕΑΑΝ και του Ενιαίου Συλλόγου, θα γίνει συγκέντρωση των αναπήρων και των γονέων με τα εξής αιτήματα:

Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους το σταμάτημα κάθε πληρωμής από ανάπηρους, χρονίως πάσχοντες και όλο το λαό για τα αναγκαία φάρμακα, θεραπείες. Κατάργηση κάθε συμμετοχής και δωρεάν διάθεση και των ΜΗΣΥΦΑ. Να σταματήσει κάθε πληρωμή για εξετάσεις όλων των ειδών. Να ανοίξουν τα εστιατόρια των νοσοκομείων και των ιδρυμάτων Πρόνοιας για ανασφάλιστους, άπορους, μοναχικούς, βαριά ανάπηρους, αλλά και για τους εργαζόμενους των νοσοκομείων και των ιδρυμάτων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ