ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
Σελ. /24
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπλόκο στην πολιτική εξαθλίωσης

Τα αυριανά συλλαλητήρια που οργανώνουν το ΠΑΜΕ και εργατικά συνδικάτα στο Σύνταγμα και σε μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική αποτελούν σημαντικό σταθμό μιας κρίσιμης ταξικής αναμέτρησης. Από το Σύνταγμα, από κάθε πόλη και χωριό, κάθε λαϊκή γειτονιά, αύριο πρέπει να σταλεί αποφασιστικό μήνυμα οργάνωσης και κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στον οδοστρωτήρα των μέτρων, που για να αυγατίσουν τα κέρδη των καπιταλιστών έρχεται να ισοπεδώσει κάθε δικαίωμα και κατάκτηση που έχει απομείνει στην εργατική τάξη. Η επίθεση στους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώριο αναμονής και εφησυχασμού. Ο φόβος και η μοιρολατρία δεν φρενάρουν την επίθεση των μονοπωλίων, της κυβέρνησης και των τροϊκανών συνεργατών τους. Αντίθετα, την ενισχύουν.

Οι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που θα απολυθούν προκειμένου να επιτευχθούν οι «δημοσιονομικοί στόχοι» και αρκετές χιλιάδες ακόμα που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας φανερώνουν μόνο μια πτυχή της επίθεσης, που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Με το πολυνομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση, θέτοντας σε εφαρμογή παλιότερες αποφάσεις και προωθώντας νέες, επιχειρεί νέο χτύπημα στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργατικών - λαϊκών οικογενειών για να υπηρετήσει τις ανάγκες των μονοπωλίων. Αυτό το στόχο υπηρετούν οι νέες προωθούμενες περικοπές στις παροχές του ΕΟΠΥΥ με πρόσχημα το ταμειακό έλλειμμα του Οργανισμού, που οι ίδιες οι κυβερνήσεις προκάλεσαν. Αυτό το στόχο υπηρετούν τα απανωτά φοροεισπρακτικά μέτρα. Οι συγχωνεύσεις των σχολείων, με τους μαθητές να στοιβάζονται σε πολυάριθμα τμήματα. Η διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών.

Αυτό το στόχο υπηρετεί η κατάργηση της αργίας της Κυριακής που θα δώσει τη χαριστική βολή σε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους. Αυτό το στόχο υπηρετεί η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Το δώρο που κάνει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο να απολύει άνευ όρων και ορίων εργαζόμενους για να θωρακίσει την κερδοφορία του. Οι επιχειρηματίες «τρίβουν τα χέρια τους» αφού πετυχαίνουν «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Την ίδια στιγμή που θα απολύουν μαζικά εργαζόμενους θα εκβιάζουν τις στρατιές των ανέργων για χαμηλότερα μεροκάματα, για μεγαλύτερη ευελιξία, για ωράρια - «λάστιχο», για δουλειά λίγων μηνών και ημερών.

Η επίθεση δεν αφορά ορισμένους. Αφορά κάθε εργαζόμενο στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αφορά τον άνεργο που πληρώνει ήδη πολύ ακριβά αυτή την πολιτική, αφορά τον αυτοαπασχολούμενο που κρατάει χρεωμένος, με νύχια και με δόντια, την επιχείρησή του, αφορά τον φτωχό αγρότη, αφορά τη γυναίκα, τον συνταξιούχο, τον μαθητή, τον φοιτητή. Ο αντίπαλος είναι κοινός και σαν μια γροθιά επιβάλλεται η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της να δώσουν απάντηση. Τα αυριανά συλλαλητήρια να αποτελέσουν βήμα μπροστά στην πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ο θυμός και η αγανάκτηση να οδηγήσουν αύριο στο Σύνταγμα και σε κάθε συλλαλητήριο που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις και οι οργανώσεις της κοινωνικής συμμαχίας. Να οδηγήσουν μεθαύριο, στη συνέλευση του σωματείου, στη μάχη για τα καθημερινά λαϊκά προβλήματα στη γειτονιά, στα σχολεία, παντού. Γιατί ο δρόμος του αγώνα είναι μακρύς και απαιτεί συμμετοχή, οργάνωση και ταξικό προσανατολισμό ενάντια στο κεφάλαιο, για την ανατροπή της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής.

Πώς να τους εκπλήξει η καταστολή...

Γρηγοριάδης Κώστας

Με αφορμή την προχτεσινή επιχείρηση καταστολής της κινητοποίησης που έκανε ομάδα φοιτητών στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας, κάποια δημοσιεύματα παρουσιάζουν το θέμα από τη σκοπιά των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος και εμφανίζουν τα μέλη του Συμβουλίου που διδάσκουν σε ξένα πανεπιστήμια ως... «έκπληκτα» με τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες των φοιτητών. Δεν φάνηκε όμως αυτά τα μέλη του Συμβουλίου να εκφράζουν καμιά αποστροφή ούτε καν έκπληξη για την εισβολή της αστυνομίας στο ίδρυμα, τη χρήση χημικών και την προσαγωγή 31 φοιτητών που απλά πήγαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Δεν φάνηκε να εκφράζουν καμιά έκπληξη για την καταστολή...

Εμείς από την πλευρά μας, μπορούμε να φανταστούμε αυτά τα μέλη των Συμβουλίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού να εκφράζουν την έκπληξή τους ακόμα και για την έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου, όχι μόνο ως άσυλο απέναντι στην κρατική καταστολή, αλλά και άσυλο ιδεών. Γιατί όταν, για παράδειγμα, σε ένα από τα πρωτοκλασάτα αυτά ιδρύματα του εξωτερικού (που φέρουν στις υπογραφές του κάποια μέλη Συμβουλίων) για να κάνει ένας ερευνητής μια έρευνα πρέπει να βρει χορηγούς που να δεχτούν να του τη χρηματοδοτήσουν, τότε το άσυλο ιδεών έχει πάει περίπατο για τα καλά κι έχει κυριαρχήσει η ασυλία της επιχείρησης - χορηγού που παραγγέλνει και πληρώνει.

Και φυσικά όταν έχεις τσαλαπατήσει με τέτοιο τρόπο στη συνείδησή σου την έννοια του ασύλου των ιδεών, πώς να σου κάνει εντύπωση και να σε εκπλήξει αρνητικά η καταστολή...;

Ο εμπαιγμός δεν έχει τελειωμό

Οι άνεργοι στη χώρα έχουν φτάσει το 1,5 εκατομμύριο. «Μπουλούκια» οι εργαζόμενοι πετιούνται κάθε μέρα στο δρόμο της ανεργίας, αποτέλεσμα της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν επίσης θέση στις μαύρες λίστες της ανεργίας. Και όμως, είναι ο τρίτος κατά σειρά μήνας που ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης «βλέπει» «...ενθαρρυντικό σήμα για τις εξελίξεις στο πεδίο της απασχόλησης...»! Βεβαίως και δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι ο ίδιος ξέρει πολύ καλά ότι μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι τα μηνύματα. Προσπαθεί, όμως, να δημιουργήσει μια «εικονική πραγματικότητα» στα μάτια των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων που βράζουν από την ανεργία, την πείνα και την ανέχεια.

Εχει αξία όμως να δούμε από πού έρχεται το σήμα στον υπουργό και τι σήμα είναι αυτό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» το μήνα Ιούνη εμφανίζεται θετικό ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων κατά 14.341 νέες θέσεις εργασίας. Μια απλή ματιά να ρίξει κάποιος στα στοιχεία θα διαπιστώσει ότι αυτό το θετικό ισοζύγιο προκύπτει από την αύξηση θέσεων εργασίας στη συντριπτική τους πλειοψηφία στον τουρισμό (ξενοδοχεία, εστίαση, ταξιδιωτικά πρακτορεία, κ.λπ). Αυτό, περιττό ίσως να πούμε, ότι συμβαίνει κάθε καλοκαίρι.

Ομως, αυτό το θετικό «σήμα» που «λαμβάνει» ο υπουργός διαρκεί τρεις, τέσσερις άντε το πολύ πέντε μήνες, καθώς μόλις τελειώσει η τουριστική σεζόν οι εργαζόμενοι βρίσκονται και πάλι στην ανεργία. Οι μόνοι ίσως που λαμβάνουν το «σήμα» είναι οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες του τουρισμού, αφού η κυβέρνηση του υπουργού - όπως και όλες οι προηγούμενες - φρόντισαν να «απαλλάξουν» τους εργαζόμενους από δικαιώματα και κατακτήσεις και να δουλεύουν με κάθε πιθανή και «νόμιμη» μορφή ελαστικής απασχόλησης. Φροντίζουν να τροφοδοτούν τους ξενοδόχους με στρατιές νέων μαθητών για πρακτική τάχα εξάσκηση, αλλά που δουλεύουν κανονικά, αντικαθιστώντας άλλους εργαζόμενους που απολύονται και αμείβονται με 400 ευρώ το μήνα και ανασφάλιστοι. Γι' αυτές τις θέσεις «εργασίας» χαίρεται ο υπουργός και η κυβέρνησή του, γι' αυτό ετοιμάζουν πακέτο μέτρων που θα τσακίσουν ό,τι έχει απομείνει στους εργάτες.

Προληπτικά ... ΚΑΤάγματα

Σε ...επιδημία έχει εξελιχθεί η πρακτική της Διοίκησης του ΚΑΤ να παραπέμπει στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΔΥΕ) εκατοντάδες εργαζόμενους -μέχρι και 270- που κάνουν χρήση του δικαιώματος για απουσία με ασθένεια.

Και η πρόθυμη -προς τη Διοίκηση του νοσοκομείου- ΔΥΕ είναι πολύ δύσπιστη ως προς την ειλικρίνεια των εργαζομένων αλλά και τη γνώση και την επιστημονική κατάρτιση των συναδέλφων τους γιατρών που γνωματεύουν για την ανάγκη αναρρωτικής άδειας ή συμμετέχουν στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή. Η ΔΥΕ, με το απλό επιχείρημα πως δεν πείστηκε «ότι χρειαζόταν επιπλέον άδεια» έκοψε εφτά μεροκάματα από εργαζόμενη που έπαθε διάστρεμμα εν ώρα εργασίας!

Είναι μια από εκείνες τις εργαζόμενες που έχουν φορέσει πατίνια για να μπορέσουν καλύψουν τα τρομακτικά κενά που υπάρχουν, όπως συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Παραβλέποντας ακόμα και τις επαγγελματικές ασθένειες, που γιγαντώνονται, η συγκυβέρνηση προκαλεί προληπτικά ΚΑΤάγματα για να μη βγάλουν ούτε «κιχ» οι εργαζόμενοι για την εφαρμογή των σχεδίων της με την κινητικότητα των εργαζομένων, που μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις θα γονατίσουν τα νοσοκομεία από προσωπικό.

Μια πρώτη απάντηση δίνουν οι εργαζόμενοι του ΚΑΤ, που, με πρωτοβουλία του Σωματείου τους, κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα το μεσημέρι, ώρα 12, στη Διοίκηση του νοσοκομείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ