ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Σφαγείο απολύσεων και νέα μέτρα

Απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2014, συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός μικρότερου, πιο αποτελεσματικά ελεγχόμενου από την κεντρική εξουσία και περισσότερο φιλικού κρατικού μηχανισμού στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους προωθούν συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της ΕΕ και του ΔΝΤ μέσω των μηχανισμών του μνημονίου. Παράλληλα δεσμεύεται η συγκυβέρνηση να λάβει άμεσα νέα μέτρα προκειμένου να καλυφτεί το «δημοσιονομικό κενό» της διετίας 2013 - 2014.

Υπό το βάρος των νέων αυτών δεσμεύσεων, το Γιούρογκρουπ στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας ενέκρινε τη χορήγηση της δόσης ύψους 5 δισ. ευρώ (τα 3 δισ. ευρώ θα δοθούν από την ΕΕ, ενώ τα άλλα 2 δισ. ευρώ αποτελούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων που επιστρέφονται στην Ελλάδα) και μάλιστα τμηματικά (4 δισ. ευρώ θα δοθούν τον Ιούλη και 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβρη). Η δόση του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, προβλέπεται να δοθεί στα τέλη Ιούλη. Ολα αυτά όμως είναι υπό αίρεση, καθώς θα πρέπει η συγκυβέρνηση να προωθήσει τις «προαπαιτούμενες δράσεις» στις οποίες έχει συμφωνήσει με την τρόικα και ειδικότερα να έχει ψηφίσει έως τις 19 Ιούλη το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα που ενσωματώνει το σύνολο των νέων αντιλαϊκών ανατροπών. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν έντοκα γραμμάτια 3,6 δισ. ευρώ που λήγουν μέσα στον Ιούλη και «ακούρευτα» ομόλογα 1,9 δισ. ευρώ και 270 εκατ. ευρώ, που λήγουν μέσα στον Αύγουστο.

Τη λογική του καρότου και του μαστιγίου επιστράτευσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ σε ό,τι αφορά στην καταβολή των δόσεων του δανείου, προσφέροντας ουσιαστικά στήριξη στην κυβέρνηση για να εκβιάσει τα λαϊκά στρώματα για την επιβολή των μέτρων.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα προαπαιτούμενα πριν τις 19 Ιουλίου για να δοθούν τα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του μήνα», δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Την «ανάγκη πιο αποφασιστικής εφαρμογής μέτρων σε ορισμένους τομείς προκειμένου να τονωθούν η ανταγωνιστικότητα και οι επενδύσεις», τόνισε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Ολι Ρεν.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, διέψευσε τα σενάρια που θέλουν το ΔΝΤ να αποχωρεί από την τρόικα και ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα». Ωστόσο, με συνέντευξή της στο «CNBC», σημείωσε ότι «χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά, σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση, τη συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, τη διαχείριση του δημόσιου τομέα» και ξεκαθάρισε ότι η δόση των 1,8 δισ. από το ΔΝΤ θα εκταμιευθεί στα τέλη Ιούλη «αφού πρώτα υλοποιηθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις».

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προβλέψεις για βάθεμα της κρίσης

Οι ουρές των ανέργων πολλαπλασιάζονται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο
Οι ουρές των ανέργων πολλαπλασιάζονται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο
Βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης με περαιτέρω μείωση ή «πάγωμα» των ρυθμών της καπιταλιστικής ανάπτυξης για τη διετία 2013 - 2014, προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης στην Ευρώπη και της επιβράδυνσης σε βασικές αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

Ειδικότερα, για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,6% το 2013 και συστήνει στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας την προώθηση νέου γύρου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επιβαρύνει και το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αποσύρουν τις «ενέσεις ρευστότητας για τόνωση της οικονομίας τους προσεχείς μήνες». Με αυτή την προοπτική, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ, ο οποίος διαμορφώνεται στο 1,7% για το 2013, από 1,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Σημαντική ήταν η υποβάθμιση των εκτιμήσεων στην Κίνα και στη Βραζιλία. Για το 2013, η κινεζική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 7,8%, έναντι 8,1%, ενώ για το 2014 η εκτίμηση διαμορφώνεται στο 7,7% από 8,3%. Στη Βραζιλία αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 2,5% από 3% το 2013 και 3,2% από 4% το 2014.

Με την καπιταλιστική κρίση να βαθαίνει στους κόλπους της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεση του ειδικά για την Ευρωζώνη, καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να «αναλάβουν συντονισμένη δράση». Προκρίνει την εφαρμογή «βαθύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ για να «αναζωογονηθεί» η καπιταλιστική ανάπτυξη και επιτάχυνση των αποφάσεων για την ολοκλήρωση της «τραπεζικής ενοποίησης». Ασκεί πιέσεις για αλλαγή στο μείγμα της διαχείρισης και αναφέρει πως «παρά τις πολιτικές δράσεις, η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ». Ουσιαστικά, καλεί τις κυβερνήσεις της λυκοσυμμαχίας να προσφέρουν περισσότερες ενισχύσεις και ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο, ώστε σε συνδυασμό με την επιβολή των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Αντιθέσεις για τον επιμερισμό της ζημιάς

Πίσω από αρραγές μέτωπο, μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων όσον αφορά την επιτάχυνση των «διαρθρωτικών αλλαγών», ξεδιπλώνονται ταυτόχρονα και οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί για τον επιμερισμό των βαρών της κρίσης, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το μείγμα της διαχείρισης για τη διάσωση των τραπεζών.

Το ΔΝΤ, υποστηρίζει, ότι «οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρωζώνη παραμένουν ισχυρές και επιβραδύνουν παντού την ανάπτυξη», και επισημαίνει την «ανάγκη να αποκατασταθεί η ευρωστία του χρηματοπιστωτικού τομέα και να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση». Στο φόντο των οξυμένων αντιθέσεων για τον επιμερισμό της ζημιάς από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου για τη διάσωση των χρεοκοπημένων ευρωπαϊκών τραπεζών, το ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, να προχωρήσουν στη χορήγηση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την «ανακεφαλαιοποίηση των αδύναμων τραπεζών» και να ολοκληρώσουν την «τραπεζική ένωση».

Σχέδιο αναδιάρθρωσης των τραπεζών

Σήμερα η Κομισιόν, αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή της για την «αναδιάρθρωση» των τραπεζών στην Ευρωζώνη που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο γύρο «συγκρούσεων» μεταξύ των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών. Χτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε κάλεσε την Κομισιόν «να είναι πολύ προσεκτική στην πρότασή της για τη σύσταση ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης των τραπεζών και να παραμείνει εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Συνθήκης».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τις κόντρες γύρω από τις αποφάσεις για την τραπεζική ένωση, υποστήριξε ότι «η Ευρωζώνη έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της και πλέον μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως όταν εκδηλώνονται τοπικές κρίσεις δεν υπάρχει κίνδυνος μαζικής μετάδοσης».

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Κ. Παπούλια

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη και ώρα 2 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά από αίτημά του. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση γνωριμίας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωση του 19ουΣυνεδρίου του ΚΚΕ.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πληρώνει ο λαός τα δάνεια για το κεφάλαιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την απόφαση του Γιούρογκρουπ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την απόφαση του Γιούρογκρουπ:

«Η δόση που αποφασίστηκε, όπως και οι προηγούμενες, θα κατευθυνθεί στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων, βιομηχάνων, εφοπλιστών και τραπεζιτών και για την κάλυψη των χρεών και των ελλειμμάτων, που δε δημιούργησε ο λαός, αλλά ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η κρίση του. Ο λαός και οι εργαζόμενοι θα κληθούν να ξαναπληρώσουν πανάκριβα τα δάνεια για το κεφάλαιο, με απολύσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, νέα φοροεπιδρομή στο εισόδημά τους, νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και την Πρόνοια.

Για το λαό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: Καμία υποταγή στα μέτρα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ. Καμία δέσμευση από τις αντιλαϊκές δανειακές συμβάσεις, που ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα αποδέχονται και υπόσχονται να τις επαναδιαπραγματευτούν στα πλαίσια της ΕΕ, οδηγώντας σε νέα μνημόνια. Χρειάζεται κατάργηση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, αποδέσμευση από την ΕΕ. Στην Ελλάδα υπάρχουν παραγωγικές δυνατότητες και πλούτος που αν ο λαός αποφασίσει να πάρει στα δικά του χέρια, κοινωνικοποιώντας τους επιχειρηματικούς ομίλους, μπορούν να ικανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τις λαϊκές ανάγκες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ