ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Δεμένη με τις αναδιαρθρώσεις η διαθεσιμότητα

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, 2.000 εκπαιδευτικοί τίθενται σε διαθεσιμότητα και 46 ειδικότητες τεχνικής εκπαίδευσης καταργούνται

Μαζικά στη διαθεσιμότητα και στην ανεργία στέλνει εκπαιδευτικούς η συγκυβέρνηση, στο όνομα μάλιστα της... αναβάθμισης της Εκπαίδευσης. Χτες, το υπουργείο Παιδείας ενημέρωνε με non paper ότι 2.500 εκπαιδευτικοί χάνουν την οργανική τους θέση, 2.000 τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, δηλαδή στον προθάλαμο της απόλυσης, και 46 ειδικότητες τεχνικής εκπαίδευσης καταργούνται.

Το υπουργείο Παιδείας «δένει» τα παραπάνω με την αναδιάρθρωση της τεχνικής - επαγγελματικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από όπου αντλεί και τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα θέσει σε διαθεσιμότητα. Οπως σημειώνει, «μετά από συγκριτική μελέτη ευρωπαϊκών συστημάτων τεχνικής εκπαίδευσης, μελέτη αναγκών της εγχώριας αγοράς εργασίας και ανάπτυξη περιγραμμάτων επαγγελμάτων εξήχθη το συμπέρασμα ότι τα επαγγέλματα Υγείας, όπως Βοηθοί Φαρμακείων, Βοηθοί Φυσιοθεραπευτών, Βοηθοί Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Βοηθοί Οδοντοτεχνιτών, Βοηθοί Νοσηλευτών, Βοηθοί Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων και Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων του Τομέα Υγείας - Πρόνοιας καθώς και επαγγέλματα όπως Γραφικών Τεχνών, Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος, Αισθητικής Τέχνης, Κομμωτικής Τέχνης και Αργυροχρυσοχοΐας, δεν υπάρχει σκοπιμότητα να παρέχονται από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Ετσι, καταργεί τις παραπάνω ειδικότητες και τις οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, ενώ κάποιες θέσεις καταργούνται και από άλλες ειδικότητες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, από τους 2.500 εκπαιδευτικούς των οποίων η οργανική θέση καταργείται, οι 500 θα μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις. Το 55% θα υπαχθεί σε κλάδους και ανάγκες του υπουργείου Υγείας και μονάδες Υγείας, κάτι που, όπως επισημαίνει, «προμηνύει» επαναπρόσληψη τους προσεχείς μήνες. Εχουν εξαιρεθεί εκπαιδευτικοί με οργανική θέση στην Ειδική Αγωγή. Πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρίες που θα μεταταχθούν σε υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Ενώ για να χρυσώσει το χάπι λέει ότι όσοι από τους παραπάνω που τίθενται σε διαθεσιμότητα «δεν τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις και απολυθούν», θα δουλέψουν κατά προτεραιότητα ως ωρομίσθιοι. Και προκλητικά, επίσης, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι ένα ποσοστό 35% των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα, μπορούν να ...γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το σχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνει επίσης υποχρεωτική μετάταξη 4.933 υπεραρίθμων εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πλεονάζουν σε ισάριθμες κενές οργανικές θέσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις ειδικότητες Γυμναστών, Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών.

Τα παραπάνω το υπουργείο τα συνοδεύει με υποσχέσεις για οικοδόμηση ενός τεχνικού ...υπερ-λυκείου που θα συνδυάζει «την γενική παιδεία με την τεχνική επαγγελματική γνώση», η οποία «εκπληρώνει τον ρόλο της στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας» κ.λπ. Δεν παραλείπει να θυμίσει ότι στο τεχνικό τους λύκειο θα γίνεται «καθολική εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας», πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη υποχώρηση (έως και διακοπή) της γενικής μόρφωσης για δεκαπεντάχρονα παιδιά που θα βγαίνουν στην παραγωγή ως φθηνό εργατικό δυναμικό σε μια ηλικία που θα έπρεπε να παίρνουν ολοκληρωμένη βασική μόρφωση. Ουσιαστικά, οικοδομεί το ταξικό σχολείο όπου θα στέλνονται μαζικά τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, κάνοντας μία πρώιμη επιλογή ζωής στα 15 τους χρόνια, για να αποτελέσουν αύριο τη δεξαμενή των πιο βαριά εκμεταλλεύσιμων από το μεγάλο κεφάλαιο.

  • Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ότι από τη μια στιγμή στην άλλη στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς έχοντας προηγουμένως καλέσει την ΟΛΜΕ σε συνάντηση σήμερα για τα παραπάνω ζητήματα. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ κάλεσαν το ΔΣ της Ομοσπονδίας να μην πάει στη σημερινή συνάντηση.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκδήλωση την Παρασκευή για την ανεργία

Πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ

Κάλεσμα συμμετοχής μεταφέρει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, στη μεγάλη πολιτική εκδήλωση που διοργανώνει την Παρασκευή 12 Ιούλη με σύνθημα «Το μέλλον μας δεν είναι η ανεργία και η κακοπληρωμένη δουλειά». Η εκδήλωση θα γίνει στις 8 το βράδυ στο Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο) με κεντρικό ομιλητή τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει, ακόμα, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, έκθεση βιβλίου για μικρούς και μεγάλους και παιδότοπο.

Οι οργανώσεις της ΚΝΕ απευθύνονται στους άνεργους, στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα προγράμματα κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης δουλειάς, τους καλεί να συζητήσουν για το πρόβλημα της ανεργίας και τις αιτίες του. Να προβληματιστούν για την ανάγκη οργάνωσης, ανάπτυξης αγώνων για την προστασία των ανέργων αλλά και για το δρόμο που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη και οριστική λύση.

Ιδιαίτερο βάρος δίνει η Τομεακή Οργάνωση Υπηρεσιών της ΚΝΕ στη συζήτηση με σπουδαστές και σπουδάστριες που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στα ξενοδοχεία της Αττικής. Η κουβέντα δεν περιορίζεται στο κάλεσμα στην εκδήλωση αλλά επεκτείνεται σε μια σειρά ζητήματα: στις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η πρακτική άσκηση, στο γεγονός ότι μετά το τέλος της θα βρεθούν πάλι στην ανεργία, στην ανάγκη να προστατευθούν οι άνεργοι και οι οικογένειές τους από κατασχέσεις, διακοπές ρεύματος και νερού. Σε αρκετές περιπτώσεις η συζήτηση καταλήγει σε σχέδιο οι νέοι να απευθυνθούν και οι ίδιοι σε άνεργους συγγενείς και φίλους τους, να καλέσουν τους συναδέλφους τους στην εκδήλωση.

Πρόγραμμα περιοδειών σε χώρους δουλειάς, καταστήματα του ΟΑΕΔ και στέκια νεολαίας έχει σχεδιάσει η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΝΕ. Σήμερα, Τετάρτη, στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ και στις καφετέριες στη Φ. Νέγρη. Αύριο, Πέμπτη, στον ΟΑΕΔ Γαλατσίου, στον ΟΑΕΔ στη Σταδίου, στο Hondos Center στην Πλατεία Αμερικής και στις καφετέριες στη Λ. Βεΐκου. Την Παρασκευή στο εμπορικό κέντρο της 3ης Σεπτεμβρίου & Ιουλιανού.

Υποσχέσεις για τις ιατρικές εξετάσεις των μαθητών

Σοβαρά προβλήματα για τη φοίτησή τους αντιμετωπίζουν οι μαθητές που πρέπει να κάνουν ιατρικές εξετάσεις για να εγγραφούν στο δημοτικό σχολείο αφού ο ΕΟΠΥΥ κλείνει ραντεβού για τους γιατρούς μέχρι και το τέλος Οκτώβρη, ενώ όπως είναι γνωστό, τα σχολεία ανοίγουν στις αρχές Σεπτέμβρη.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι οι γονείς αναγκάζονται να πληρώσουν 20 ευρώ για τις απαραίτητες εξετάσεις και αρκετοί λόγω της καθυστέρησης του ΕΟΠΥΥ καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση.

Απαντώντας η υφυπουργός Υγείας Ζ. Μακρή είπε ότι θα έρθει τροπολογία στη Βουλή σύμφωνα με την οποία ο μαθητής θα εγγράφεται μόνο με το βιβλιάριο Υγείας και ανέφερε ότι είναι παράνομο να εισπράττονται χρήματα από τα δημόσια νοσοκομεία για τις εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την εγγραφή των μαθητών.

Σύσκεψη στα Γιάννενα

Πρόσκληση σε γονείς, εργατικά σωματεία, συλλόγους και σωματεία αυτοαπασχολουμένων και αγροτών απευθύνει η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννίνων για συμμετοχή στην πλατιά σύσκεψη που διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 9 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα τις δυσκολίες εγγραφής των μαθητών στα σχολειά για την νέα σχολική χρονιά. Η Ενωση καταγγέλλει ότι ειδικά για τις περιπτώσεις των ανέργων και ανασφάλιστων γονιών οι εξετάσεις των παιδιών γίνονται απαγορευτικές. «Οι κρατικές Υπηρεσίες μας μοιράζουν υποσχέσεις για δωρεάν εξετάσεις σε Κέντρα Υγείας και σε Κρατικά Νοσοκομεία που όμως οι γιατροί ή δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των Κρατικών φορέων Υγείας» τονίζει η Ενωση.


Καταγγέλλουν το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΚΠΑ

Την ενέργεια του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθήνας να καλέσει την αστυνομία προχθές ενάντια σε μια ομάδα φοιτητών που πήγε στα Προπύλαια για μια κινητοποίηση διαμαρτυρίας, καταγγέλλει το ΔΣ του Συλλόγου Παρασκευαστών (ΕΤΕΠ) του Πανεπιστημίου Αθήνας και απαιτεί από τον πρύτανη του Ιδρύματος να καλέσει έκτακτη Σύγκλητο με μοναδικό θέμα την καταδίκη της ενέργειας του Συμβουλίου και να μην ασκηθεί καμιά ποινική δίωξη σε βάρος των 31 φοιτητών.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org