ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για την ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο

Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης

Ημερίδα με θέμα «Ενέργεια και Ορυκτός Πλούτος: Για τα μονοπώλια ή για τις λαϊκές ανάγκες; Το παράδειγμα της Θράκης» διοργανώνει η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας. Παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Χρήστος Τρέλλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, με θέμα «Ορυκτός πλούτος στην περιοχή μας, επιπτώσεις από την εκμετάλλευση του χρυσού». Γιώργος Πυργελής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, με θέμα «Μονοπώλια και ορυκτός πλούτος - Ενέργεια, επιπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα».

Θα παρέμβουν, επίσης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Αρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Θράκης του ΤΕΕ, Νικόλαος Παπαθανασίου, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, Σωματείων και άλλων μαζικών φορέων.

ΚΥΠΡΟΣ - ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΑΡΙ
Ενοχος ο πρώην υπουργός Αμυνας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενοχος για ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς κρίθηκε χτες από το Κακουργιοδικείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνεδρίασε στη Λάρνακα, ο πρώην υπουργός Αμυνας, της κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, Κώστας Παπακώστας, για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, στις 11 Ιούλη 2011, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Κ. Παπακώστας θεωρείται ότι είχε τον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου. Ενοχοι με τις ίδιες κατηγορίες κρίθηκαν, επίσης, ο πρώην διευθυντής και ο πρώην βοηθός διευθυντής της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Νικολάου και Χαράλαμπος Χαραλάμπους, αντίστοιχα, και ο τότε διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), Ανδρέας Λοϊζίδης. Αντίθετα, σύμφωνα με το δικαστήριο, αθώοι είναι ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση, δεν είχε τον έλεγχο του φορτίου και απλά διαχειριζόταν την πολιτική πτυχή του θέματος. Αθώος κρίθηκε και ο πρώην υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού.

Οι καταδικασθέντες αποφασίστηκε να παραμείνουν προφυλακιστέοι μέχρι τις 24 Ιούλη, οπότε και θα αγορεύσουν οι δικηγόροι τους για μετριασμό της ποινής. Το δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση για καταστροφή του φορτίου χωρίς την έγκριση του Προέδρου.

Η τραγωδία προκλήθηκε από την έκρηξη 98 κοντέινερ με εκρηκτικά που έφτασαν στην Κύπρο το Φλεβάρη του 2009 με το πλοίο ρωσικών συμφερόντων, με κυπριακή σημαία, «Μόντσιεγκορσκ», που ναυλώθηκε από τις κρατικές ναυτιλιακές γραμμές του Ιράν και αναχώρησε το 2009 από ιρανικό λιμάνι με προορισμό την Ταρτούς της Συρίας. Το φορτίο κατασχέθηκε κατόπιν αμερικανικών πιέσεων και εγκαταστάθηκε χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, και μετά την έκρηξη προκλήθηκε καταστροφή της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας του Βασιλικού. Το χρονικό της κατάσχεσης και της αποθήκευσης των εκρηκτικών στο Μαρί είχε προκαλέσει σειρά ερωτημάτων, με υπόνοιες να αναφέρονται και σε σκόπιμη ενέργεια, παρά τις δηλώσεις της Λευκωσίας ότι δεν υπήρχε δολιοφθορά. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Κ. Παπακώστας οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο λόγω αδιαθεσίας.

Πρώτη έγκριση στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ

Ψηφίστηκε χτες και επί των άρθρων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη βδομάδα.

Στο μεταξύ, χτες, στη συνεδρίαση της επιτροπής οι εκπρόσωποι των φορέων που κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις θέσεις τους εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την κυβερνητική πρακτική που οδήγησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ο εκπρόσωπος της ΠΟΣΠΕΡΤ χαρακτήρισε αυθαίρετη και πραξικοπηματική την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και είπε ότι είναι «παιδαριώδες» κατασκεύασμα το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ. Ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΥ έκανε λόγο για εκδικητική πράξη από την κυβέρνηση, για νομοσχέδιο που είναι ένα «φθηνό κατασκεύασμα» και δήλωσε πρόθυμος για διάλογο και εξορθολογισμό, με την προϋπόθεση να γυρίσει η ΕΡΤ στην κατάσταση που ήταν πριν το κλείσιμο, ενώ ο εκπρόσωπος της ΠΟΘΑ είπε ότι «πάμε σε μεσαίωνα και θυσιάζονται 2.500 εργαζόμενοι».

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Ν. Αλιβιζάτος, που είναι και ο εμπνευστής στην ουσία του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ, υπερασπίστηκε τις διατάξεις του λέγοντας απλώς ότι υπάρχει θέμα συνταγματικότητας για τη μεταβατική λειτουργία του νέου σχήματος.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το προτεινόμενο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι με το νέο σχήμα επιδιώκεται η πιο αποτελεσματική προβολή της κυρίαρχης πολιτικής και η ιδεολογική και πολιτική χειραγώγηση του λαού, καθώς και η ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στα κριτήρια της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας.

Η συνάντηση, τη Δευτέρα, του υφυπουργού δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Παντελή Καψή, με τους εκπροσώπους της ΠΟΣΠΕΡΤ και των δημοσιογράφων της ΕΡΤ που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, ήταν χωρίς αποτέλεσμα αφού ο εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης επέμεινε στη θέση για διάλυση της ΕΡΤ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Τετάρτη
  • Στις 8.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στην Παλλήνη, στην κεντρική πλατεία Γέρακα, θα μιλήσει ο Κ. Ζιώγας, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδικάτου Οικοδόμων, σε συγκέντρωση της ΤΟ Κατασκευών, θα μιλήσει ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 8 μ.μ. σε συγκέντρωση στο Αιγάλεω, πλατεία στην Αγ. Τριάδας, θα μιλήσει ο Π. Αλέπης, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 8.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στα Ανω Πατήσια, στην πλατεία Αγ. Βαρβάρας (σταθμός ΗΣΑΠ) θα μιλήσει ο Μπ. Αγγουράκης, ευρωβουλευτής του Κόμματος.
  • Στις 8 μ.μ. η ΤΟ Βόρειων συνοικιών προσκαλεί σε εκδήλωση τιμής για την Ηλέκτρα Αποστόλου στο Νέο Ηράκλειο (Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου»). Στη συγκέντρωση θα μιλήσει η Μαρία Θεοφίλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.
  • Στις 10 π.μ. περιοδεία στον ΕΟΠΥΥ Αργυρούπολης με την Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του Κόμματος.
  • Εκδήλωση για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τα οξυμένα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων μικροεπαγγελματιών διοργανώνει η ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Δημόκριτος». Θα μιλήσει ο Θ. Κοντογεωργίου, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.
Την Παρασκευή 12/7
  • Σε συγκέντρωση στην Προσοτσάνη Δράμας, στις 8 μ.μ. στην πλατεία, θα μιλήσει ο Δ. Ζαχαριάδης, μέλος του ΓΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση με θέμα «Η πρόταση του ΚΚΕ για τον κλάδο της γούνας», διοργανώνει η ΤΕ Υπαίθρου Κοζάνης του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Σιάτιστας. Θα μιλήσει ο Μ. Καραμπατζιάς, μέλος του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Σε συγκέντρωση στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Η. Γκουτζηγιάννης, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Το Σάββατο 13/7
  • Εκδήλωση της ΤΕ Ζακύνθου, στις 8.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο, με θέμα: «Κομματικός επαναστατικός Τύπος - "Ριζοσπάστης"». Θα μιλήσουν ο Γ. Κωνσταντίνου, μέλος της ΤΕ του ΚΚΕ, και η Αννα Ιωσηφίδη, μέλος του ΝΣ της ΚΝΕ. Θα προβληθεί DVD, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου και έκθεση με πρωτοσέλιδα προηγούμενων δεκαετιών.
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Εκδήλωση - συζήτηση για ναυτιλία, ναυπηγική βιομηχανία, λιμάνια

Τη διοργανώνουν οι ΚΟ Μετάλλου στη Ζώνη και η ΚΟΒ Περάματος του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 15/7

Εκδήλωση - συζήτηση διοργανώνουν οι ΚΟ Μετάλλου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και η ΚΟΒ Περάματος του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 15 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα, στο παράρτημα του Συνδικάτου Μετάλλου στην πύλη της Ζώνης στο Πέραμα με θέμα:

  • «Οι θέσεις του ΚΚΕ στο χώρο της Ναυτιλίας, της Ναυπηγικής Βιομηχανίας και τα Λιμάνια.
  • Η οργάνωση της λαϊκής μαζικής παρέμβασης των ταξικών αγώνων στους κλάδους και τη γειτονιά.
  • Ο ρόλος της ισχυροποίησης του Κόμματος και της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της λαϊκής συμμαχίας».

Θα μιλήσει ο Ν. Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για παιδιά

Η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για παιδιά με δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης την Κυριακή 14 Ιούλη στις 6.30 το απόγευμα στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον. Στο χώρο του πάρκου θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιούλη, μετά τις 6 το απόγευμα.

Η Κομματική Οργάνωση Βάσης Κέντρου Περιστερίου διοργανώνει εκδήλωση για παιδιά, στην πλατεία της Αγίας Τριάδας, την Τρίτη 16 Ιούλη και ώρα 7 το απόγευμα, με ζωγραφική, κατασκευές και κυνήγι χαμένου θησαυρού.

Συγκέντρωση στην Καλαμάτα

Η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους, στη νεολαία και το λαό του νομού, να πάρουν μέρος στην πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει την Κυριακή 21/7, στις 8.30 μ.μ., στο λιμάνι της Καλαμάτας. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκθεση βιβλίου στον Πειραιά

Εκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» πραγματοποιείται στα γραφεία της ΤΟ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Καραΐσκου 119), μέχρι το Σάββατο 13 Ιούλη (καθημερινά 6 μ.μ. - 9 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 1 μ.μ.).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ