ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ, ΠAΣOK, ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ
Αγκαλιά στον αντιδημοκρατικό κατήφορο του Ευρωκοινοβουλίου

Αιτιολόγηση ψήφου του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη στην Ολομέλεια του Σώματος, στο Στρασβούργο

Το ΚΚΕ καταψήφισε την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 29 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Συγκρότηση των πολιτικών ομάδων», στην Ολομέλεια του Σώματος, χτες στο Στρασβούργο. H έκθεση πέρασε με 481 ψήφους υπέρ, 203 ψήφους κατά και 26 αποχές. Υπέρ ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΝ.

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος, ο ευρωβουλευτής Θανάσης Παφίλης, είπε χαρακτηριστικά ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις ψήφους των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την ΕΕ αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών που απαιτούνται για το σχηματισμό πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο από 20 σε 25 και τον αριθμό των κρατών από τα οποία πρέπει να προέρχονται από 6 σε 7. H ρύθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στον ισχύοντα απαράδεκτο Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αποσκοπεί στον έλεγχο και τον ασφυκτικό περιορισμό όσων δυνάμεων δε στοιχίζονται απόλυτα με την ΕΕ. Πρόκειται για μια νέα αντιδημοκρατική και αυταρχική απόφαση, που θέτει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στη συγκρότηση πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. O πολιτικός στόχος είναι προφανής: Θέλουν να αποκλείσουν τις ριζοσπαστικές, ιδιαίτερα τις κομμουνιστικές δυνάμεις, να φιμώσουν κάθε αντίθετη φωνή και έκφραση που αμφισβητεί την ΕΕ και την πολιτική της».

Πρόσθεσε ότι «η αντιδημοκρατική αυτή επιχείρηση συνοδεύτηκε από έναν υποτιθέμενο πολιτικό εκβιασμό του συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών, να σύρουν στην αποδοχή της αύξησης αυτής και άλλες πολιτικές δυνάμεις με την απειλή ότι αν δεν τον δεχτούν θα υπερψηφίσουν πρόταση για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των απαιτούμενων ευρωβουλευτών σε 30. H εξέλιξη της ψηφοφορίας δείχνει ότι πρόκειται για ένα στημένο παιχνίδι των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, για να εξασφαλίσουν άλλοθι για την αντιδημοκρατική τους απόφαση».

Οπως επισήμανε ο Θ. Παφίλης «οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠAΣOK και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ υπερψήφισαν την επαίσχυντη αυτή τροπολογία και την απόφαση στο σύνολό της, αποδεικνύοντας ότι στα κρίσιμα ζητήματα οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου ακολουθούν κοινή πορεία».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «οι ευρωβουλευτές του KKE καταψηφίσαμε και την αύξηση του αριθμού σε 25 και την έκθεση στο σύνολο της, καταγγέλλοντας τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και τα πολιτικά παιχνίδια. Την καλύτερη και αποτελεσματικότερη απάντηση μπορούν να δώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα με την καταδίκη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και την ενίσχυση του KKE στις ερχόμενες ευρωεκλογές».

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ωμή ιμπεριαλιστική παρέμβαση

Καταγγελία του ευρωβουλευτή του KKE, Θανάση Παφίλη

Την ωμή ιμπεριαλιστική παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αυτή εκφράζεται στην Εκθεση «σχετικά με τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν» κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του KKE, Θανάσης Παφίλης, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Στρασβούργου. Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής αναφέρει:

«H Εκθεση που υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη "σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν" αποτελεί ωμή ιμπεριαλιστική πρόκληση. Οπως επί λέξει αναφέρει: "Στηρίζει τις προσπάθειες των δυνάμεων του NATO... να πατάξουν την τοπική και διεθνή τρομοκρατία και θεωρεί την παρουσία τους ουσιαστική για τη διασφάλιση του μέλλοντος της χώρας". Καλεί σε ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων HΠA - ΕΕ - NATO με "επιπρόσθετα στρατεύματα μάχης" και απαιτεί με κυνικό τρόπο να μην "περιορίζονται από εθνικούς περιοριστικούς όρους", να δρουν δηλαδή απροκάλυπτα και χωρίς προσχήματα ως δυνάμεις κατοχής. Τονίζει ότι " η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να χρησιμοποιήσει την πείρα και την εμπειρογνωμοσύνη των αποστολών της και των κρατών - μελών που ήδη έχουν στρατιωτική ή πολιτική παρουσία στην επικράτεια του Αφγανιστάν". Να αξιοποιήσει δηλαδή τη δολοφονική δράση των στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ στη χώρα ως ευκαιρία απόκτησης επιχειρησιακής εμπειρίας για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της και σε άλλες περιοχές. Αυτό που ενδιαφέρει τους πολιτικούς εκπροσώπους του ευρωενωσιακού κεφαλαίου είναι η απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στη διανομή της ιμπεριαλιστικής λείας στην περιοχή, για αυτό και τονίζουν ότι "η ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνει και να βοηθήσει τους Ευρωπαίους επενδυτές να εμπλακούν στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν".

Οι κυνικές ομολογίες της έκθεσης αποκαλύπτουν το ρόλο και τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της ΕΕ, επιβεβαιώνουν ακόμη μια φορά ότι "EE και NATO αποτελούν το ίδιο δολοφονικό συνδικάτο". O αγώνας των λαών πρέπει να είναι ενιαίος κατά του ιμπεριαλιστικού συστήματος συνολικά».

ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ
Πίστη στον ευρωμονόδρομο

Συνέντευξη Τύπου του Α. Τσίπρα

Πιστός στον ευρωμονόδρομο και με ανοιχτά παράθυρα για συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο με το χώρο του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της απόκρουσης της «νεοφιλελεύθερης επίθεσης», εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, όπου σκιαγράφησε την «εναλλακτική» πρόταση του ΣΥΝ.

Παρά τις πελαγοδρομίες, το στίγμα της πολιτικής του ΣΥΝ που δόθηκε ήταν σαφές. Ο πρόεδρός του, επιχειρώντας να ερμηνεύσει κατά το δοκούν το ιρλανδικό «όχι» στην Ευρωσυνθήκη, ανέφερε: «Το βασικό σύνθημα ήταν "πείτε όχι σ' αυτήν τη Συνθήκη για μια καλύτερη Συνθήκη". Και νομίζω ότι αυτό είναι και το δικό μας σύνθημα, το σύνθημα του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Εγκλωβισμένος συνειδητά στο πνεύμα του μετώπου κατά του νεοφιλελευθερισμού, ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες για συγκλίσεις με τον άλλο πόλο της καπιταλιστικής διαχείρισης, τη σοσιαλδημοκρατία, εκτίμησε ότι «η ιδεολογική ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού βρίσκεται σε κρίση, σε διεθνές επίπεδο, έχει φτάσει στα όριά του ο νεοφιλελευθερισμός». Εκανε λόγο για «ανάγκη της κοινωνίας για ένα πολιτικό συμβόλαιο, έξω από το σημερινό σύστημα», εννοώντας το δικομματικό σύστημα διακυβέρνησης. Για να συμπληρώσει ότι «μια εναλλακτική διακυβέρνηση είναι όχι μονάχα αναγκαία, αλλά και εφικτή». Και έκανε λόγο για την ανάγκη «πολιτικής αλλαγής» και την «οικοδόμηση εναλλακτικών λύσεων». Αναφέρθηκε ακόμα στη διαμόρφωση «μιας άλλης πλειοψηφίας, με άλλες δυνατότητες για τον τόπο, με κυρίαρχο το ρόλο της Αριστεράς». Και το εξειδίκευσε: «θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με δυνάμεις από το σοσιαλιστικό χώρο που σήμερα είναι βαθιά απογοητευμένοι από την κρίση του πολιτικού συστήματος και την αναξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενος στο ΚΚΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ προσπάθησε να φέρει την πραγματικότητα στα μέτρα του. Αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι κομμουνιστές αξιολογούν τις θέσεις του κάθε κόμματος -και του ΣΥΝ- με βάση τη στάση του και τη δράση του απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ο Α. Τσίπρας περιορίστηκε να πει ότι «το Κομμουνιστικό Κόμμα ασκεί μια έντονη κριτική στο Συνασπισμό και, μάλιστα, με σημαία την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Στην προσπάθειά του, βέβαια, να απευθυνθεί και προς αριστερό ακροατήριο, υποστήριξε ότι «παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές, λέμε ότι μπορούμε να βρούμε κοινά βήματα δράσης και κοινή δράση στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν κυρίως την αντίσταση στις νεοφιλελεύθερες κυρίαρχες επιλογές».

Αναφορικά με τα ζητήματα της διαφθοράς, ζήτησε να υπάρξει έλεγχος του ΣΔΟΕ στα κομματικά γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη και της Ρηγίλλης, για να ελέγξουν το «πόθεν έσχες» των υπουργών που ήταν σε κρίσιμες θέσεις και των διευθυντικών στελεχών.

Οι «ψαλμοί» του οπορτουνισμού

Ανάμεσα στα πολλά άλλα που είπε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας ξεχωρίζουμε τέσσερα χτυπητά θέματα που δίνουν και τον τόνο της πολιτικής σκέψης και πρακτικής του χώρου όπου ηγεμονεύει ο οπορτουνισμός. Είναι πραγματικά το ευαγγέλιο του καιροσκοπισμού.

Ψαλμός 1ος: «Το ΚΚΕ, είπε ο Αλ. Τσίπρας, αν δεν ήταν ο ΣΥΝ, θα πρωτοστατούσε τόσο στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ». Αλλά «έχει εμμονές με το ΣΥΝ» και γι' αυτό δεν το κάνει. Αυτό λοιπόν έχει καταλάβει; Το ΚΚΕ τοποθετείται και στο θέμα του ΚΕΑ και στην υπόθεση του «Φόρουμ» από θέσεις αρχής και δεν ετεροκαθορίζεται. Κριτήριο είναι η ανάδειξη και ανάπτυξη ενός ταξικού, αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου και όχι μια εκκεντρική παρουσία στα διάφορα φόρουμ, που θα σβήσει όταν κλείσουν οι προβολείς της δημοσιότητας.

Ψαλμός 2ος: Αναφερόμενος στην παρομοίωση που έκανε η Αλ. Παπαρήγα του ΣΥΝ με τη μεταμόρφωση της «Μαρίας της άσχημης», του γνωστού τηλεοπτικού σίριαλ, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Αν είναι να κάνουμε τόσο μεγάλη μεταμόρφωση στη χώρα, τότε γιατί αυτή την προοπτική τη βλέπουν με κακό μάτι;». Δηλαδή, φτιασιδώματα και μεταμορφώσεις. Αυτή λοιπόν είναι η «ανατροπή» του συστήματος. Εξάλλου σε μέτωπο κατά του νεοφιλελευθερισμού καλεί, όπου χωράνε όλοι...

Ψαλμός 3ος: Το βασικό επιχείρημα που βρήκε ο Αλ. Τσίπρας για να στηρίξει την άποψή του ότι στελέχη του κόμματος και γενικά της Αριστεράς, όπως είπε, δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς, σε αντίθεση με τα στελέχη των κομμάτων εξουσίας, είναι πως τα κόμματα της Αριστεράς δεν υπήρξαν κόμματα εξουσίας και κατά συνέπεια η όποια επιχείρηση δε θα είχε κίνητρο να τους χρηματίσει με τον προσδοκία ανταλλαγμάτων. Δηλαδή είναι ζήτημα ευκαιριών...

Ψαλμός 4ος: Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, κατά το παράδειγμα της Κύπρου, όπως το επικαλείται - με τη συνεργασία ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ - η απάντηση του Αλ. Τσίπρα ήταν αποστομωτική. Ας πάρουμε, είπε και εμείς πάνω από 30% που παίρνει το ΑΚΕΛ και τότε δε θα έχουμε πρόβλημα να συνεργαστούμε με τα αντίστοιχα του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ κόμματα στην Ελλάδα. Δηλαδή, η υπόθεση της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα με τον αποκαλούμενο «σοσιαλιστικό χώρο» είναι ζήτημα συσχετισμών. Τίποτα άλλο. Αυτό είναι το «μεγαλείο» του οπορτουνισμού...


Κ. Ζ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ