ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Με στελέχη έμπειρα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Βιογραφικά πλούσια σε υπηρεσίες στο μεγάλο κεφάλαιο και στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία

Eurokinissi

Με στελέχη έμπειρα στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής συγκροτήθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας και αρκετούς από τους λεγόμενους «τεχνοκράτες». Στελέχη επιχειρηματικών κολοσσών, αστικών επιτελείων και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, άνθρωποι με απευθείας σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, μια σύνθεση που αποτελεί εγγύηση ότι μπορεί να περπατήσει στο στρωμένο έδαφος που παραλαμβάνει από τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα: Τόσο στην επιμελή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων όσο και στο ρόλο σημαιοφόρου των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή μας.

Ειδικά για το τελευταίο, καθόλου τυχαία δεν είναι η αξιοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και μάλιστα για τέταρτη φορά, μετά τις ανάλογες θητείες του σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2009, γνωστού για την προσήλωσή του στο δόγμα «νόμος και τάξη», στους τρομονόμους, στην καταστολή του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης διαγράφηκε από το ΚΙΝΑΛ προχτές (μαζί με την Λίνα Μενδώνη) και μεταξύ άλλων έχει μείνει γνωστός για τη δήλωσή του ότι δεν πρόλαβε να διαβάσει το 1ο μνημόνιο. Επίσης, γνωστές είναι οι διαρροές των «Wikileaks» το 2011, που αποκάλυπταν τις σχέσεις του και του νέου υφυπουργού του, Λευτέρη Οικονόμου, με την πρεσβεία των ΗΠΑ και τον τότε πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Σύμφωνα με τα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα, ο (νέος) υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωνε το 2011 τον Αμερικανό πρέσβη για το φιλόδοξο σχέδιό του «να αναδιοργανώσει και να δραστηριοποιήσει όλες τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας», κατηγορώντας την ΕΥΠ πως «δεν είναι τίποτα», ενώ ο Λ. Οικονόμου, μεταξύ άλλων, ενημέρωνε για τα σχέδιά του, δημιουργίας ενός «μικρού FBI».

Γνώριμος στις ΗΠΑ φέρεται να είναι και ο (σύμφωνα με πληροφορίες) νέος διοικητής της ΕΥΠ, που τοποθέτησε η ΝΔ. Φέρεται να πρόκειται για τον Παναγιώτη Κοντολέων, διευθυντικό στέλεχος μεγάλων ελληνικών εταιρειών security, έχει συνεργαστεί στενά με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ενασχόλησή του με ζητήματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, που προφανώς εκτιμήθηκε δεόντως.

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής αναλαμβάνει υφυπουργός Αμυνας, με το βιογραφικό του να περιέχει σπουδές στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας (National Defense University-NDU) της Ουάσιγκτον, όπου απέκτησε MBA σε «Στρατηγικές Ασφαλείας», αλλά και θητεία αξιωματικού Επιχειρήσεων της Ελληνικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στην ίδια πόλη, αλλά από το πόστο του πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διετέλεσε επί σειρά ετών και ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, Γιώργος Ζαββός. Ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ (1990-1994) έχει μακρά θητεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν υπήρξε μέχρι πρότινος και ο νέος υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, που διετέλεσε αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ενέργειας, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση της μακροχρόνιας στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας.

Θητεία σε επιτελεία της ΕΕ όπως στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων έχει και ο Γιάννης Τσακίρης, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των ιδιωτικών επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης. Ακόμα, διετέλεσε επικεφαλής Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και επικεφαλής της Μονάδας Ειδικών Προγραμμάτων. Είναι επίσης πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Global Energy Efficiency and Renewable Energy Fund («GEEREF»), το οποίο είναι ένα ταμείο δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων που επενδύει σε funds εξειδικευμένα σε «πράσινες» επενδύσεις.

Τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών ανέλαβε ο Χρήστος Σταϊκούρας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Σαμαρά, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το 2ο μνημόνιο. Το χαρτοφυλάκιο για τη φορολογική πολιτική, τα έσοδα και τη δημόσια περιουσία αναλαμβάνει ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, μέλος της διακομματικής Επιτροπής που συστάθηκε το 2012 με αντικείμενο την υποβολή προτάσεων για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Ακόμα ένας εκ των βασικών διαπραγματευτών της ελληνικής πλευράς με την ΕΕ, το ΕΚΤ και το ΔΝΤ για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής υπήρξε και ο Στέλιος Πέτσας, που αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ετερος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, αναλαμβάνει ο Ακης Σκέρτσος, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής του ΣΕΒ από τον Ιούνη του 2014.

«Πολλά υποσχόμενη» και έμπειρη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών θωράκισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου εμφανίζεται και η νέα υφυπουργός για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου. Η 32χρονη οικονομολόγος εντάχθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ως οικονομολόγος και ειδική στον ανταγωνισμό. Το 2016 ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ, κομμάτι των προαπαιτούμενων του 3ου μνημονίου, που ψηφίστηκε από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Εχει διατελέσει σύμβουλος Δημόσιας Υγείας της κυβέρνησης του Ιράν, ειδικός συνεργάτης της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Βραζιλίας αλλά και του ΟΗΕ στην Ουγκάντα (!). Εχει συντονίσει εθνικά σχέδια «κινητροδότησης» επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Σπουδών Μέσης Ανατολής του Cambridge αλλά και του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Σουδάν.

Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος αναλαμβάνει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής, γνωστό στέλεχος επιχειρηματικών κολοσσών και μέχρι πρόσφατα περιφερειακός διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της «Google».


Σε στρωμένο έδαφος καθορίζει τα επόμενα βήματα

Οι κατευθυντήριες γραμμές και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τις αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» που παραλαμβάνει από τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται σήμερα στην ημερήσια διάταξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου που ορκίστηκε χτες.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας εδάφους, και μαζί με τις καθιερωμένες παρόλες των πρώτων ημερών κάθε κυβέρνησης περί «σεμνότητας», «εργατικότητας», θέσπισης «ασυμβίβαστων» για τους υπουργούς κ.ά., χτες γίνονταν συναντήσεις και συσκέψεις με διάφορους παράγοντες και γύρω από ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Κοινός παρονομαστής το πώς η κυβέρνηση, πατώντας στο αντιλαϊκό «έργο» που παραλαμβάνει, θα επιταχύνει για να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που άλλωστε έχουν θέσει ψηλά τον πήχη μετά τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε η πρώτη του συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου να γίνει με τον Αν. Δρακόπουλο, πρόεδρο του ΔΣ του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ίδρυμα με το οποίο διατηρούσε στενές σχέσεις και ο Αλ. Τσίπρας). Οπως διαχέεται, αντικείμενο της συνάντησης ήταν «η ενίσχυση της παρουσίας του ιδρύματος στους τομείς της Υγείας, του Πολιτισμού και της ασφάλειας του πολίτη», δίνοντας σήμα κλιμάκωσης της παραχώρησης κρίσιμων υπηρεσιών για το λαό από το κράτος σε ιδιώτες. Ακολούθως, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση γνωριμίας με τον επικεφαλής του περιλάλητου SSM (ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) Α. Ενρία, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα. Παρόντες ήταν ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γ. Ζαββός. Οπως αναφέρεται, ο Ενρία ενημέρωσε τον Κυρ. Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Αργά το απόγευμα, ακολούθησε σύσκεψη «καταγραφής της κατάστασης στη ΔΕΗ», με συμμετοχή του πρωθυπουργού και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη. Εδώ και καιρό, στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας και ξεκινώντας από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κυοφορούνται εξελίξεις στην επιχείρηση για την αντιμετώπιση «δυσκολιών» που θα φορτώσουν νέα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά και στους εργαζόμενους. Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, στη σύντομη δήλωσή του μετά το τέλος της συνάντησης, ανέφερε ότι συζητήθηκαν κυρίως το θέμα της ΔΕΗ αλλά και οι επενδύσεις στο Ελληνικό και στις Σκουριές. Ειδικά για τη ΔΕΗ, είπε ότι «σχέδιο σωτηρίας για τη ΔΕΗ υπάρχει», το οποίο θα συζητηθεί και με τη διοίκηση της επιχείρησης, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Στις επόμενες κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, 20/7 - 22/7, θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στην Κύπρο. Ο χρόνος της επίσκεψης οριστικοποιήθηκε προχτές σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος επίσης τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ακολούθως, μέσα στο 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Αγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε τηλεφωνικά χτες το πρωί, για να τον συγχαρεί και τον προσκάλεσε να επισκεφτεί τη γερμανική πρωτεύουσα. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να καθοριστεί ο ακριβής χρόνος της συνάντησης, που θα γίνει μετά τις 20 Αυγούστου, όταν και θα ανοίξει ξανά η Βουλή μετά από τη σύντομη διακοπή του Δεκαπενταύγουστου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org