ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μπαράζ» αντιλαϊκών νομοσχεδίων με το «καλημέρα»

Φωτ. αρχείου

INTIME NEWS

Φωτ. αρχείου
«Πρεμιέρα» με μπαράζ νομοσχεδίων που θα περιέχουν και με το παραπάνω όλες τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, σπεύδοντας να αξιοποιήσει πλήρως και με τάχιστους ρυθμούς το έδαφος που ήδη της έχει στρώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να δείξει ότι είναι εξίσου αντάξια των προσδοκιών του κεφαλαίου.

Σήμερα, αμέσως μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, που θα γίνει στις 11 π.μ. στη Βουλή, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πρώτο νομοσχέδιο - «σκούπα» της νέας κυβέρνησης, το οποίο όπως έχει γνωστοποιηθεί από τη ΝΔ θα περιέχει ρυθμίσεις που θα αφορούν από την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια και «διορθώσεις» στις αντιδραστικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και «βελτιώσεις» στη λειτουργία του κράτους, ώστε να γίνει ακόμα να γίνει ακόμα αποτελεσματικό στην προώθηση των «θέλω» του κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να προστεθούν και διατάξεις που αφορούν τους ΟΤΑ, υπό τον τίτλο «ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων».

Η επίσημη κατάθεση και συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται στις 23 Ιούλη, δηλαδή την επομένη της ολοκλήρωσης της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ακόμα, μέχρι τις 10 Αυγούστου προγραμματίζεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Φορολογικό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα αφορά νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, όπως μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη, από το 28% στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021, καθώς και παραπέρα μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων (δηλαδή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων). Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Απρίλη μείωσε την ήδη χαμηλή φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη, από το 15% στο 10%, και τώρα έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ για να τη μειώσει παραπέρα, στο 5%. Επίσης θα προβλέπονται αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και πιο ευνοϊκοί όροι για την ένταξη των επιχειρήσεων, στις 120 δόσεις.

Από τη ΝΔ γίνεται λόγος για την κατάθεση και ψήφιση, έως το τέλος του Αυγούστου, συνολικά 10 νομοσχεδίων, που θα αφορούν μέτρα για την προσέλκυση των επενδύσεων με την παραπέρα μείωση «γραφειοκρατικών κωλυμάτων» για την αδειοδότηση επιχειρήσεων. Αλλωστε, μεγάλα ...γραφειοκρατικά αγκάθια, όπως για παράδειγμα η προστασία αιγιαλών, περιβαλλοντικές μελέτες κ.ά., ήδη τα έχει «βγάλει από τη μέση» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, προαναγγέλλεται η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ κ.ο.κ.

ΣΥΡΙΖΑ
Προωθεί το «μοντέλο κόμματος» που θα κουμπώνει καλύτερα στο ρόλο του

Σε φάση διαβουλεύσεων έχει εισέλθει η Κουμουνδούρου τόσο για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος όσο και για τον «μετασχηματισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε από καλύτερη θέση να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως βασικού πυλώνα της σοσιαλδημοκρατίας και του αστικού πολιτικού συστήματος. Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, τις επόμενες μέρες αναμένεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί και το τακτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον είναι έτοιμες οι αλλαγές που θα κληθεί να επικυρώσει.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι επιδιωκόμενες αλλαγές πατάνε στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται με σθένος απέναντι στο κεφάλαιο, διαβεβαιώνοντας για τη συναίνεσή του σε μέτρα που απαιτεί η θωράκιση της κερδοφορίας του. Αλλαγές που υπαγορεύονται και από την ανάγκη να συντηρούνται κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, ώστε να συντηρείται ο διπολισμός. Το μήνυμα αυτό εξέπεμψαν άλλωστε οι παραδόσεις των υπουργείων απ' τα στελέχη του σε αυτά της ΝΔ, που έμοιαζαν με παράδοση της σκυτάλης ανάμεσα σε παίκτες της ίδιας ομάδας.

Δηλωτικά των προθέσεών τους ήταν τα όσα είπε ο Ν. Παππάς σε συνέντευξή του στον ρ/σ «News 247», όπου προανήγγειλε σε συνέχεια των δηλώσεων Τσίπρα «ένα ενιαίο, μεγάλο και λαϊκό κόμμα», που το «έχει ανάγκη ο προοδευτικός χώρος», ένα κόμμα «με σοβαρά ερείσματα στην κοινωνία, στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση», η απουσία των οποίων προβληματίζει από καιρό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, μετά την αντιδεξιά ρητορική που κατά κόρον χρησιμοποίησαν προεκλογικά, ο Ν. Παππάς ανέσυρε απ' τη φαρέτρα και τη ρητορική των ...αντιδεξιών μετώπων, φτάνοντας να μιλάει για «μέτωπο» εντός της Βουλής με ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25, που όπως έχουν ήδη πει, θα κάνουν αντιπολίτευση «προγραμματική» και «υπεύθυνη» στη ΝΔ, πάντα στο πεδίο της εξυπηρέτησης των μονοπωλίων. Ενώ, σε μια ακόμα από τις γνωστές ΣΥΡΙΖΑίικες λαθροχειρίες, ο πρώην υπουργός επιχείρησε να βάλει στο «κάδρο» του παραπάνω μετώπου των κάλπικων διαχωριστικών γραμμών και το ΚΚΕ.

Για ανάγκη οργάνωσης του «προοδευτικού ρεύματος» μίλησε από την πλευρά του ο Γ. Δραγασάκης, αξιοποιώντας το εκλογικό αποτέλεσμα σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το κόμμα του και ισχυριζόμενος πως αυτό έστειλε ένα μήνυμα «υπεράσπισης των λαϊκών κατακτήσεων».

Υπέρμαχος των σχετικών προσαρμογών για να κατοχυρωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως η ηγεμονική δύναμη της σοσιαλδημοκρατίας εδώ και καιρό, ο Αντ. Κοτσακάς, πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε (ρ/σ «Στο κόκκινο») για «νέο μοντέλο κόμματος που θα ανταποκρίνεται στις πολυσύνθετες κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές αναγκαιότητες της σημερινής περιόδου». Παρατήρησε ότι έγινε «καθυστερημένα» το «εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας» και ότι αν είχε γίνει έξι μήνες νωρίτερα, «η εξέλιξη θα ήταν καλύτερη», προφανώς για τον εγκλωβισμό του λαού. Υποστήριξε ότι το σημερινό μοντέλο κόμματος με οργανώσεις βάσης, ενδιάμεσες νομαρχιακές επιτροπές, κεντρικές επιτροπές δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της συγκυρίας. Επικαλέστηκε μάλιστα ως θετικό «προηγούμενο» που πρέπει να αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ συνταγές όπως του Κόρμπιν στη Μ. Βρετανία και του Σάντερς στις ΗΠΑ, γνωστών για την ικανότητα που έδειξαν στην ενσωμάτωση και τη χειραγώγηση: «Ο Κόρμπιν μέσα από αυτή την ιστορία κατάφερε να εγγράψει 400.000 νέους ανθρώπους μέλη του κόμματος», ανέφερε δείχνοντας και το μοντέλο που θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιγράψει.


Αλλαγές σε υπουργεία

Αλλαγές στα υπουργεία προωθούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως η συγχώνευση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής (υπουργός έχει οριστεί ο Μ. Χρυσοχοΐδης και υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Γ. Κουμουτσάκος). Ακόμα, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταργείται, ενώ το πρώην υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με διευρυμένες δραστηριότητες. Η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο μετονομάζεται σε υπουργείο Επενδύσεων και Ανάπτυξης. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Δύο Φύλων μεταφέρεται στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης μεταφέρονται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης (το αποκαλούμενο Προστασίας του Πολίτη) όλες οι φυλακές της χώρας και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου των Φυλακών, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, οι φυλακές, τα σωφρονιστικά και θεραπευτικά καταστήματα, τα ειδικά θεραπευτικά καταστήματα κ.ά.

Τέλος, όπως διαχέεται, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, την ΕΥΠ και το Εθνικό Τυπογραφείο.




Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org